keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Khamis, 21 Mei 2009

"Tiba masa balik kampung"





Haaa ... ni gambar aku sekeluarga ... masa aku sekolah rendah lagi laa .. hehehe kicik kicik sudah gumuk ... sampai busat .. lagi gumuk .. hehehe (ops ..lari topic) .. Soo .. gambar ni ... yg duduk .. arwah apak .. dan Ibu tercinta .. berdiri di kiri .. abg aku .. dan aku yg baju putih tu ... hemm yg berdiri depan arwah apak tu sape ek ??? tu la dia "Pak lah" yg comel .. n aktif (macam Syatrah gak) .. sorang lagi tu ?? mmm .. tu cucu sedara la kiranya .. tumpang umah aku kejap ...



yg ini gambar aku kat belakang rumah moyang aku ni .. sebelah kiri aku tu la letaknye "toilet keramat" tu ... belakang umah tu kebun getah dia la ... mm .. dari mana aku nak mula ek .. ok aa .. ikut tajuk ... soo bila plan aje nak balik kampung ... arwah ayah aku biasanya akan bawak aku ngan abg ke kedai alatan memancing ... ngape ?? heheh sbb nye aktiviti utama aku ngan abg serta sepupu aku .. gi memancing kat tali air la ... balik kampung naik bas je ... sampai pagi biasanya ayah aku akan singgah masjid di alor star tu ... lepas solat baru naik bas lagi balik ke pendang ... dari pendang rehat kejap .. baru balik ke Kampung Paya Sena ... hemmm .. leh tahan penat gak la ... sbb jauh masa tu ..


soo .. petang tu .. dah redup ... kitorang gi cari buluh kecik .. tuk buat joran .. then cari lipas tanah yg kaler itam tu .. aku lupe lak ape dorang panggil lipas tu ... Pepagi esok nye ... hahah bermula la aktiviti kitorang ... duduk pepanjang kat titi di tali air then terus memancing ... uhh .. seronoknye rasa masa tu .. tapi kalo dapat ikan keli .. alamakk .. abis laa .. takde sape yg berani kuarkan ... gamaknye ikan tu duduk kat tali pancing je laa sampai kitorang balik ...


lepas memancing ... projek cari siput sedut lak (siput ni kaler hitam .. bulat bulat..selalu ada kat sawah padi ... ) .. kitorang jalan laa kat tepi sawah tu.... mana ada siput sedut tu .. kutip je la .. bukan boleh makan terus .. banyak taik dia .. soo simpan dulu dalam baldi .. lepas sehari dua .. baru leh makan .. masak lemak kuning .. uuuuhh sedap ..


soo pengalaman kat kampung ada yg seronok .. ada yg mendebarkan juga ... pernah sekali masa kitorang memancing .. alih alih "Chah Gila" datang ... hahahah abis bertempiaran semua lari .. nahasnye .. aku laa .. lambat .. dah tu mengah beb .. disebabkan nak menyelamatkan diri .. aku ngan sorang lagi sepupu menyorok bawah titi .. takut giler alih alih chah tu berenti dekat ngan titi kitorang nyuruk tu ... Chah ni kalo dia dah tangkap budak .. abis aa .. dia pelok tak lepas lepas (aku ni sampai skang ni fobia kalo ada orang gila .. maybe sbb selalu kena sergah ngan orang gila je kot.. nasib aku ler) .. tu kes kena kejar ngan orang gila ....

ni kes lain lak ... satu petang (episod balik kampung yg lain pulak) .. sepupu aku ajak pi kutip buah "keriang" buahnye kaler merah kehitaman .. bulat kecik kecik ... sorry kalo salah sebut ..ingat ingat lupe namanya .. pokok tu memang besar la .. jadi sorang pukul ngan galah .. yg lain kutip laa .. ada satu kumpulan budak lelaki tengah main kat tepi semak kat padang tu ..n ada seko lembu jantan .. yg besar .. hitam (siap ada goh @ bonggol kat belakang leher dia tu) dari tadi memang lembu tu macam merenggus ah .. kitorang buat tak tau la sbb dah kena tambat .. soo bebudak lelaki tadi agaknye terpijak sarang semut api .. soo memasing terlompat lompat laa sakit kena gigit semut ... dah tu lembu tu dah nengok bebudak ni semacam .. naik angin aaa .. abis di aruk nye semua ... aku lak tengah menonggeng nak kutip buah tadi ... soo dengar macam bunyi kuda berlari .. bila aku tengok dari celah kangkang aku ... lembu tu elok jerr aim kat aku... hahaha ape lagi aku campak je la buah yg ada kat tangan aku .. n lariii sekuat hati ... hhahah aku rasa time tu kalo ada watson nyambek ... dia pun kalah ngan aku .... hahahaha ... lariiiii sekuat hati sampai rumah moyang aku ..... fuuuuhhhhhhhh ... lepas pada kes tu .. aku fobia pulak tengok lembu ... takot sehhh ... tapi alhamdulillah .. skang tak dah ...

satu lagi kes yg aku takleh lupe ... masa tu depan rumah moyang aku tu ada kenduri kawen .. soo masa tengah memain depan tu .. alih alih bebudak ni lari n riuh rendah .. rupenye ada "ulooo" kata orang melaka .. ular ape aku tak ingat .. yg aku tau bebudak ni bantai sampai mati ular tu ..dah tu dorang dok takutkan bebudak kecik ni laa .. siap main baling baling kat orang lak ... tah cemana dia lempar .. kena kat aku .. siap tersangkut kat bahu n leher aku ... yearkhhhhhhhh ... aku pun spontan ambik ular tu .. lempar balik kat bebudak besar tu ... hahaha .. rasakan ... hemm .. kesan darah ular tu memang melekat kat baju aku .. tak tanggal tanggal .. tu kes pertama pegang ular ...


tapi yg aku paling tak suka .. bila balik kampung je .. mesti semua dok "GERAM" kat aku ... abis laa satu badan aku ni kena uli ... ayat biasa nye ... "Amboi .. sihatnye anak Kasmaaa... sambil tangan dok picit picit badan aku ni .." adoii ... tak suka nye .. maklum laa .. masa tu memang aku yg bulat ... malu laa ... sampai satu tahap bila aku dah sekolah menengah .. aku tak ikut mak ayah aku balik kampung .. sanggup aku duk sensorang kat kl ... hmm ... banyak agi .. nanti lain kali la pulak ekk ..


Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..

~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Tiada ulasan:

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky