keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Jumaat, 20 November 2009

Beza antara M dan C

entry ni aku tulis berdasarkan pemerhatian aku bekerja selama 10 thn yer... Ape yg terjadi in my real life....
Aku kan keje ngan dunia buku.... So selalunya deal pun dgn org org buku juga.... M ada. C ada. I pun ada gak.... jarang jarang. Soo biasa kalo deal.. Memang aaaa semua cari bos dulu... Tapi kalau masa kita deal tu pembantu pd bos ada....
masa hulur kad bisnes....
Orang M biasa bagi pada bos je satu keping...
Beza ngan orang C .. Semua orang yg ada kat situ dia kasik.... Tak kira sape ...
pendapat jijah > kasik je la kad tu... Bukan mahal pun... Bukannye orang tu nak buang merata rata... Semua tu memudahkan urusan..
Pikir ekk... Yang buat urusan surat menyurat ke... Call ke ... Atau ape ape keje lain yg berkaitan nanti sape? Bos ke? Staff dia? .... Mesti la staff kan?... Dah tu... Kalo bos kasik sesiap in detail takpe gak... Nanti terhegeh hegeh laaa nak mencari Alamat.... No tipon... Nama orang tu lagi.... Kan senang dia nak rujuk kad tu kalo ko kasik kat dia... ?
then perkara ke 2....
Kalo masa deal....atau mula mula sampai untuk urusan.... Cth kat pejabat laaa....
org M biasa sampai mesti cari terus bos atas... Takde nak sapa atau sembang leklok... Tanya kabar ke... Atau mukadimah bermanis muka.... Beza ngan org C... Sembang dulu pung pang.. Pung pang n buat ape yg patut dulu ..then baru cari bos ...
Rasional is... Org yg first ko deal tu... Manusia juga kan? Of coz dia pun terlibat ngan urusan yg ko nak buat sedikit sebanyak... Tul dak? Mmm layan je la... Lagipun tak salah kita berbuat baik sesama manusia... Org senang hati.. Dia pun suka nak berurusan dengan kite nanti... N cepat laaa urusan ko selesai... Mmm ape... ko ingat org tu takde keje ke selain nak layan ko sorang? Keje dia melambak lagi menanti. Bos takpe... Semua suruh jer.... Bos la katakan.... (Hahaha... Main tembak tembak...kenyataan aper... Bos biasa buat keje bos laa... Bukan tak buat keje langsung... Ye dak?)
Mmmm ape agi ekk?
Ooo yeah... Kalo boleh biarla adil n sama rata ... Dalam melayan bicara ngan orang lain.. Tak kira sape dia tuu.. Layan la macam biasa... As a human being...
Yg jijah perasan... Jrg sekali kalo org m... Kebanyakannya layan sembang ngan bos je... Wat tak tau kat pembantu dia... Walau bersekali duduk kat situ... Uish... Parahh.. Nampak sangat membezakan pangkat.....
In the other side lak.... Staff tu sbb dia dah deal at the first meet... Of coz laaa kena entertain guess gak kan? Takkan dia nak blaa cenggitu jer biar bos je deal sensowang (bergantung pd situasi n tempat ok.. Also dealing)... Nampak sangat kuwang asam gelugoq... Hahahh kalo boleh.. Staff tu lagi suka buat keje dia yg melambak tu .. Dari deal ngan org yg dah tentu cakap banyak nanti...
Lain ngan org C... Layan je tak kira sape... Sembang bagai nak rak...sembang sama rata jer... Tak kira subjek aper... Asalkan ape urusan dia beres n dapat deal....
Kekadang nampak jelas sangat... Even kalo dah banyak kali jumpe ...
Cth ek... (Jumpe ngan staff je nii).. Kasik salam .. Then trus tanya... Bos ada???
Whoaaa.. Bagus nye dia... Kot laa tanya kabar dulu kee.. Sembang aa kejap ape yg patut ... Cakap ape tujuan dulu... Then baru aaa cari bos.... Jijah kalo in this situation... Dengan senang hati n penuh takzim bawak atau panggil bos... Then terus blaaa buat keje sendiri.. Bukan aper .. dah sah sah org tu bolayan .... Daripada duk tercongok jerr kat situ mcm hang cangkul... Baik buat keje sendiri. Buang masa je....lagipun dia nak deal ngan bos jer... Hahaha tul dak?...emmmph.. Kalo orang tu 10 kali tak ingin... Jijah 1000 kali tak sudi gak tau...
Alamak bateri hp dah masuk save mode lak... Lgpun dah 5.45am .. Masa tuk bersiap g keje... Arini malas nak race ah... Nak bawak kete coool jer hehehe (ye ke?)
Sooo ape yg jijah cakap ni semua ape yg jijah rasa ok... Dari sudutpandangan n feeling jijah je... Ta'de niagt nak kutuk lelebih.. Cumanya yg baik tu kita kena amalkan... N yg tak ok tu kita jgn ulangi... Lgpun as a human... Semua sama je... Ada feeling... Sooo the way u treat people is the way others will treat u as well...(cewahhh...betol ke ayat aku nihh...hantam cromo jer... ) .... Ok ah... Cau cin cau.... N selamat pagi allz,,, have a great day...
2 B Continued.......
~ It'S OnLy Me ~
weeee

2 ulasan:

Daud Mili berkata...

adakah ini tergolong dalam social status ???.... manusia masih dilihat melalui kedudukan dan nama...~

Jijahh @ f.k berkata...

bukan status jadi ukuran. Tapi cara bisnes...

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky