keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Isnin, 27 April 2009

"Close Call"



Uhh....mendebarkan sungguh pagi ni ... masa dekat traffic light tu aku dah rasa semacam .. apahal lak berdebar debar semacam ni? tapi takpe laa .. berhati hati je .. soo bila lampu hijau .. aku pun gerak la ... masuk lane tengah macam biasa ... soo traffic light kedua pack ngan kereta .. aku slow down sket .. elok jee lane tengah kosong .. aku kasik signal ke kiri (sbb nak masuk lane tengah tu) alih alih ada laaa viva putih ni ... kasik signal ke kanan (nak ke kanan gak .. lane tengah jugak laa ) ...tak tengok tengok dah ... patut dia belakang aku .. sure dia leh nampak signal aku nye... uuhh .. dia melintas seperti ayam jer ... dengan selamba je dia k tengah ... siap himpit kete aku lak tu ... sib baik aku slow n sempat brek ... hampes ... aku jenguk ke kanan lepas aku potong kete dia .. .. muka slamber badaks je dia ... sib baik tak kuar perkataan keramat aku .. ahahhaa ... kalo tidak .. takde ong la dia satu hari ni ... ape daa ... lambat lagi jam 8.00 pg ... kalo ye pun nak cepat ... len kali berhati hati la ... mementang la kete dia kecik cute .. ingat leh mencelah sesuka hati jer ... huu ... kalo tidak .. cian kodok aku ... kecian gak kat aku ... hehehe ...

oh yea .. satu lagi hal aku paling tak suka ... bila family ... naik kete .. saja jee kasik anak-anak main kat tingkap tu .. kunun nak rasa angin laa ... yg tak best nye anak depa tu selalu duduk tertonggeng-tonggeng kat tingkap tu ... in case la kete tu melambung langgar lobang ke ape .. tak kee anak dia berkemungkinan leh melambung keluar? huuu ibu pernah cerita kes macam ni masa di Jelawat .. mujur la masa anak dia jatuh tu .. takde kereta belah belakang ... kalo tidak .. bayangkan laaa budak kena langgar kat depan orang ramai tu ... then masing masing cuba tahan van tu ... baru laa dia perasan .. anak dia dah jatuh keluar tingkap ... huish ... bahaya sehh .. abis aaa dia kena bambu ngan orang ramai kat area pasar Jelawat tu ... kalo tak insaf lagi tak tau aaa ...

kekadang .. benda yang dirasa simple itu laaa yg membawa bahana pada kita ... soo ... berhati hati selalu tak kira dimana anda berada ....

ADIOS ... dah mula mem-bz kan diri nih ...

have a nice day allsz ....

Rabu, 22 April 2009

Periksa JPA

huu ... hari ni lepas satu paper ... 3 jam bertungkus lumus tak berenti menulis ... penat siot .. tambah lak dah biasa menaip... kan bagus kalo dia kasik pc .. tentu dia pun tak pening nak baca tulisan kitorang yg dah berubah menjadi gorgon tu ... hahahah ... cian .. rata rata semua lenguh ... termasuk laaa aku ... gagahi juga laa a... sbb nak kena jawap 10 soalan ....

tak pepasal budak belah kiri aku kena tangkap .. meniru ... udah la peksa open book ... meniru lak ... tak ke sesia jadinya ... esok satu paper lagi ... harapnya dapat la jawab ... 

careless nye aku ... lupe lak nak peksa buku ape nak pakai .. udahnye tadi lepas peksa ... bergegas ke PWTc ... kunun nak cari buku .. tapi hampes ... abis dah ... kui kui kui ... amie .. amie .. ape nak jadi ko ni .... memain je buat satu satu keje nih ... serius lah ... 

tengah aku dok belek buku kat gerai ILBS ... tetiba ada mamat ni baikk nye rapat ... sentuh bahu ... rapat giler ... baru aku berkira kira nak nengok muka dia .. dia pun cakap .. ayang oii ... 

laaaaaaa .. mr T .... rindu nye kat dia ... tak sangka lak jumpe jugak kat pesta buku ni ... dia ngan geng bos opis dia dok buat selection buku ... happy nye rasa .... dia la bos aku yg paling best di abad ini .. setakat ni la ... (bos lebri ) ... ngam baik punyer ...

hahah dengan selambe nye dia cakap .. aiyoo .. aku happy oo ... rasa mau pelok sajaaa .. hahaha sabar je la mr T ni .. gitu la dia .. peramah orangnya ... baik hati ... 

aku ingat 1st day aku masuk bahagian tu ... dorang perkenalkan .. ini MR T ... hahah terus lam otak aku ingat MR.T The A' Team ... alaaa yg pelakon negro penuh rantai kat badan dia yg tough tuu .. hahahah dalam hati nak tergelak pun ada bila teringat pasal tu ... anyway .. aku duk sebelah dia pun ... tu gambar bahagian aku dulu .. actually ada 6 orang ... yg ada dalam tu 4 je ... sorang lagi tu Boy ... satu bahagian gak . cuma dia aras bawah ... baik gak tu ... tah la ek .. agaknye masa tu memang semua ok kot .. tak kira jawatan ape ... macam tu la best ... 

kalo takat pangkat je tinggi .,. keje hampes tak guna gak kan ... hemmm ... aku ni kuat dendam juga ... aritu aku jumpe bos bawah (pompuan tu la) yg tanpa segan silu nak bagi nilaian SKT aku yg paling rendah .... 60++ .. huuuuuuu .... memang aku ingat sampai skang ni ... berat sebelah nye kes .. ngan budak lelaki tu kemain lagi .. tak buat keje pun .. still ok ... aku yg tolong settle semua keje tertunggak tu .. dia nak kasik rendah ... takpe ... tuhan ada membalasnya .. ko tunggu la nanti .... kite tengok je k ... soo aritu dia ada tegur aku .. tapi aku biasa la .. hipokrit ... sengih gak la .. walau dalam hati meluat sehabisnya ... arghhh jahat nye aku ... (tak suka bila ada perasaan macam ni) .. tapi dah dia yg cari pasal sangat .... uhhhh ... udah le amie .... dia takde kaitan dalam hidup ko ... hahahhaa  .. lupakan aje .... malas nak citer ah ....

ape pun . harap esok aku leh jawap semua soalan ... k ah .. ngantuk dah ... cau cin cauuu ... 

>> GOOD LUCK AMIE <<>

Isnin, 20 April 2009

apa itu setia ?? ...


apa itu setia ?? ... adakah seperti setia kucing pada tuan yang memberinya makanan? atau setia pungguk memuja bulan? tadi petang sedang aku bercerita dengan seorang "sahabat" .. dia cerita la dia baru je keluar dengan sorang awek baru dari sabah ... aku tanya cemana awek dia ? hemm dia kata dia cukup serius dengan awek dia tu ... wahhhh .. setia cemana tu ? tak paham aku?? ...specis cemana lak? sama macam kes aku dan dia kot ... sayang sana .. sayang sini ... 

bagi aku .. kalau bercita itu .. cukup dengan seorang saja.. bukan nya dalam masa yang sama ada 3 - 4 orang lain ... tu suka suki namanya ... suka suka cari ... tak suka cari awek lain lak .. kang bila rindu .. carik balik ... wahhhhh ... sedap nye ...

lupa pula aku nak tanya dia .... bagaimana kalau awek dia buat gitu juga ... dalam berkawan dengan dia .. ada pulak pakwe yg lain .. bagaimana perasaannya ??? aku akan pastikan aku tanya soalan tu ... hemph .. susah nak jumpe seseorang yg betul betul ikhlas .. yg ada pun suka ambik kesempatan dan bermulut manis ... hakikatnya ??? entah lah .. fikir lah sendiri ... 

kalau aku berada di situasi aweks dia ?? ape yg harus aku lakukan ?? hemmm .. jika aku tau dia ada skandle ... aku akan diamkan saja ... aku akan tengok gelagat dia .. sejauh mana dia nak mempermainkan perasaan aku .. dan jika aku kenal dengan awek nya yg lain tu ... aku pasti diamkan aja ... aku tak akan rosakkan hubungan orang lain walau sebenarnya aku yg menjadi mangsanya ... lepaskan saja dia terbang melayang ... jika benar dia milik aku .. pasti dia akan kembali suatu hari nanti .. masa itu aku akan cakap  ..>> ... ops ... sori dear .. its too late ... i already gave u chance before .. once broken ..it never can b perfect again ...

tu pada akal fikiran aku la .. tapi sape tau jika lain pulak jadinya .. cuma aku berdoa .. tak payah laa aku jumpe manusia macam tu .. buang masa dan feelings aku je ... penat aa ...  

ceramah motivasi ...



Ceramah motivasi pagi ni (17 April 2009).... adui la ... ceramah ni memang menggetarkan jiwa .. dah laa aku skang ni "jiwa kacau" sadis je kejenye .dah tu kakak-kakak dan adik adik lak ramai yg sadis .. siap teresak-esak lagi alamak .. ni yg aku lemah betol ni ...(coverr..cover jgn nangis amie ...)

Dalam ceramah tu...  dia kupas balik perjalanan hidup kita sbg manusia ..... ada part yg dia bercakap pasal ibu bapa dan pengorbanan ... terasa betapa aku yg berdosa dan tak menjalankan tanggungjawab aku sebagai anak ... bagaimana sebagai bapa sanggup menyedut hingus anaknye  dengan mulut  sbb tak mau anak tak selesa tidur malam ..(itu juga yang arwah apak pernah cerita) aku ingat lagi masa aku demam .. aku tidur dalam bilik apak dan ibu.. abu tidur sebelah aku dan apak tidur dibawah ... aku ingat lagi dia laa yg menjaga aku .. diperahnya kain dalam batil tembaga dan di letak atas kepala aku .. walau dia tegas dengan aku .. tapi kata ibu .. aku laa anak yg disayangi.. sesuai dengan maksud nama aku .. amie @ maknanya "yang di sayangi")  ...

betapa susahnya ibu membawa kita dalam kandungan selama 9 bulan ... (aku??? ape yg pernah aku lakukan untuk ibu?) baru nak susah sikit .. ada aja aku mengomel dalam hati ... ya allah ... kenapa dengan aku ni? even masa dah besar pun .. ibu masih manjakan aku .. pernah aku bersungut kat dia .. aku cakap .. aku teringat masa kekecik .. ibu buatkan nasik goreng rencah udang kering dengan cili kering potong halus tu .. sedapnye la rasa ... tambah bila ada cokodok pisang panas-panas .. aku suka sangat bekalan macam tu ... tak di sangka ... selang beberapa lama ... satu pagi tu .. ibu siapkan sarapan pagi sama macam tu ... nasik goreng dan cokodok .. mampukah aku utk buat sebegitu ?? aku rasa belum tentu ... itu la pengorbanan insan bernama ibu ... walau dah besar mana anaknya .. masih di turuti kehendak anak-anaknya .. Ya allah .. berilah aku peluang untuk membalas jasa ibu ... apak juga pernah berpesan dengan aku .. untuk menjaga ibu jika dia sudah tiada nanti (pesanan tu memang sentiasa di ulang-ulang sampai lah hingga hari pemergiannya) ... insyaallah ... selagi ada nyawa di badan .. aku usahakan utk membahagiakan insan bernama "IBU"   ..insyaallah ..

Ahad, 19 April 2009

My B'day .. 16 April 2009


syukur alhamdulillah ... atas rezeki dan limpah kasihnya .. aku masih disini menjalani hidupku seadanya .. 16 april 2009 ... bermakna dah 32 tahun aku dipinjamkan utk hidup di bumi Allah ini.

syukur juga diatas rezeki yang ada .. dapat juga aku belanja kawan2x opis makan cup kek orange n coklat seperti yang aku rancang ... terima kasih adikku sbb tolong ambil kek di Puchong. takde la sesat barat nak mengambiknya. Sukanya bila tengok dorang makan cup cake tu ... memula ingat nak beli kek icing utk makan-makan di bahagian aku .. tapi rasanya tak sedap pulak kalau ada yg melihat.. tapi tak sempat nak rasa .. berdosa lak rasanya .. soo aku ambik keputusan .. order aje cup cake ... walau kecik ..at least dapat rasa sorang sikit pun dah ok .. habis satu floor aku bawa .. termasuk la timbalan ketua pengarah aku ... puasa rupanya dia ... tapi dengan sukanya dia cakap .. kalau bungkus nak la .. maknanya dia dengan senang hati menerima .. siap dia tanya berapa tahun? aku jawab 32 je baru puan .. ahh masih muda dan masih jauh perjalanan hidup ... ape pun .. thanks kawan-kawan .. atas ingatan dan doa kalian ... ada yg cakap .. alaa takde hadiah la amie .. senang je aku menjawabnye ... takpe la .. doa pun satu hadiah buat aku juga..

tah lah ye .. seminggu dua ni feelings aku rasa lemah sangat .. cepat tersentuh dan mudah feelings .. kang tak semena-mena .. bergenang aje air mata .. hehehe sejak bila lak aku jadi sememeh ni? kekadang teringat kat kawan-kawan lama .. teringat kat abg adik di UK .. rindu lak kat dia .. selalu ada juga pendengar dan penasihat aku masa di kl ... terasa betapa lama tak berhubung dengan dia ... masa aku send sms kat dia ... dia cakap dia baru je pegang HP nak sms kat aku ... wahh .. ada instinc lagi ek .. hehehe ... biasa macam tu la .. kalau aku terasa semacam je .. haa memang la ada ape ape pasal dia tu ... dia pun sama .. kalo aku ada problem atau sedih .. dia macam tau tau je ... agaknye sbb kami baik kot ... tapi satu yang nyata .. dia hanyalah kawan cyber saja .. tak lebih dari itu ... n kami tak mungkin akan berjumpa kecuali kebetulan (agaknye la kot)...

 haha ini la kek hari jadi ku yang chomel itu ... alhamdulillah.. habis semua 2 kotak yang aku borong tu ... satu kotak kat umah punya .. tu adik aku yg menguruskannya .. ikut la nak kasik sape pun .. hehehe .. cukup la rasa sorang sikit ... daripada aku beli sebiji kek beso ..utk unit aku je rasa ... yg ni satu level aku round semalam .semua merasa laa kiranya .. hemmm .. sedap nye ... thanks kak Ena Uzir ... 

Thanks guys for all your wish n doa for me .. hope this year will be great n happy all year tru ... dia ada juga wish .. mybe dia perasan aku nye status tu "32 isn't so bad" haha .. saja je letak ... biasa memang dorang ni tak alert ll this matter kot ... hemm aku pun tak kesah .. sama je pun ....

tapi part yg kelakar nye ... aku PM la abg angkat aku di KLCC tu ... lepas dia wish .. dia tanya aku .. thn ni bape dah ?? aku jawab .. 32 .. hemmm ..dia pun jawab balik ... tahun depan kalo amie tak kawen jugak ... abg masuk minang ... hahaha ape laaa abg ni ... memain lak .. abis bini abg nak letak mana ... takot aa .. dah le garang tuu ... yg dulu masa nak tolong daftar kat PNM pun dia pandang atas bawah ... huuu takpe laa mekacih .. masih ramai jejaka di luar sana .. ape pun terima kasih kerana menjadi kawan@abg yg baik ... 

cara dia cakap buat aku teringat kat MR.T (X bos aku duluu)  .. dia penah jugak cakap kat aku ... kalo aku tak kawen umo 40 ... kawen ngan abg T ekk .. hahaha ape la Mr.T ni ... tapi dia kelakar la ... aku suka sangat keje bawah dia ... masa tu, bahagian aku rapat sangat ... 6 org je pun ...bila nak balik kampung je ... selalu dia cakap .. nanti kirim salam sama mak kite ye .. cakap abg tee kirim salam .. hahaha ... chinese .. tapi ramah n baik sekali ...dah kawen jugak .. anak dah 4 rasanya ...

gitu laa dalam hidup aku .. aku tak mengatakan yg life aku teruk sangat ... tapi 90% adalah saat yang membahagiakan .... alhamdulillah ... yg tak diberi itu mungkin satu kebaikan buat kita .. siapa yang tahu kan ... ape yg dapat kite buat ialah .. berdoa dan berusaha untuk menjadikan sesuatu itu menjadi lebih baik .... insyaallah

   

 

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky