keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Selasa, 30 Jun 2009

Ibu Oh Ibu ...




emmm .. semalam .. memang seharian aku takde mood .. rasa macam letih jer ... rasa macam lamaa giler aku tak balik kampung ... rindu kat Ibu la ... rindu kat "abg adik"...mmm bila dia nak balik dari UK? ... rasa macam dah lama tak sembang ngan abg angkat aku sorang ni.. selalu aku ngadu memacam kat dia ... sejak dia g UK ngan family dia .. rasa macam ilang best friend aku lak ...
malam masa tengah kemas bilik .. tetiba ibu call ... mmm sembang kejap .. then syatrah sembang ngan nenek dia ... siap babai kat telefon .. syatrah .. syatrah .. memacam laa kakak ni .... heheh lain laa kalo acik mie ngan nenek pakai HP 3G... adoi ... memacam syatrah ni ... ilang laa rindu kat ibu sikit lepas sembang sembang ....
Teringat masa kursus tempohari .... ada sorang kawan aku ni .. baru je kehilangan Ibunya ... cian dia ... dah laa tengah penin berkursus .. nak siap tugasan ... peksa lagi ... dah tu .. banyak kali berulang dari Morib ke JB ... tabah betul kawan aku sorang tu ... kalau aku laa .. tak dapat nak dibayangkan macam mana aku nak harungi semua dugaan tu .... Ape pun harapan semua kawan kawan sekursus ... moga dia terus tabah menghadapi hari mendatang ... ape pun .. doa dan bacaan ayat suci Al-Quran jgn lupa di sedekahkan selalu ... hadiah buat dia di sana ... moga roh ibu mu ditempatkan bersama-sama roh orang-orang beriman ... amiinn ... Al-Fatihah ....
Buat seorang lagi rakan ku ... moga bersabar n tenang selalu .. harapnya ibu ko cepat sembuh .. aamiiinn ....
teringat janjiku pada arwah Apak ... untuk selalu menjaga ibu bila apak tiada lagi ...
terasa betapa aku berdosa dan tidak berdaya kerana tidak menunaikan janji-janji ku ...
terasa betapa zalimnya aku meninggalkan ibu di kampung ... keseorangan ...
zalim ke aku kerana meninggalkan ibu kerana mengejar kerjaya aku?
zalim nye aku kerana jarang sekali meluangkan masa bersama ibu ??
teruk nye aku .... :(
tetiba rasa rindu nak peluk ibu ...
rindu nak salam tangan ibu bila nak g keje .....
rindu nak rasa ibu kiss kat dahi anak dia yg degil ni ....
rinduuu nak bab montot ibu yg gebu ....
rindu nak dengar gelak ketawa dia bila ada cerita lucu kat sekolah ....
rindu nak dengar dia bebel pasal makcik-makcik yg kuat sembang n banyak songeh ...
rindu nak makan sambal udang ibu ...
rindu nak minum saki baki air kopi ibu yg dah sejuk tuu ... (habuan aku .. heheh)
rindu nak masakkan spegeti oleo utk ibu ....
rindu nak bawak ibu jenjalan kat KB n g makan mee kari kat Chicken Rice Shop KB Mall ...
frust sbb tak sempat kasik ibu habiskan study dia ...
frust bila tak dapat hantar dia tiap minggu g sekolah
tak dapat hantar dia mengaji kat Masjid Bachok...
rindunye kat ibuuuu .....
Paklah ... jom kite balik kampung nak ?? .... aku windu kat ibu ler ...
Ngape laa takde pos kosong kat sana? .. harapnya lagi banyak laa pos kat Kelantan .. dapat laa aku balik n teman ibu selalu ... aamiinn ..
Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Ahad, 28 Jun 2009

Busu .. Susu .. & Lembu ..

hahah ... ada satu hari tu .. kami disuruh sebut perkataan BUSU berkali kali .... then dia tanya ... lembu minum ape ??? semua jawab SUSU ... hampes ... dah penin la tuu ...abis la semua pakat dok gelak ... tanya sekali lagi .. lembu minum ape ??? air .... heheh baru betol ...

aku lak .. tetiba teringat kat Abe Yie ... satu ari masa g kedai makan ... tetiba lak aku teringat susu lembu fresh .. aku tanya laa kat tokey dia ...

aku : kak tie ... sini ada orang jual susu lembu ke ? ...
Kak tie : takdok pulok denga ... susu kambing adoo ...
Abe Yie : alih alih abe yie (husband kak tie) menyampuk ... ado jual kat Jelawat (Pekan) ...
Aku : kat mana ?? tak penah nampak pun
abe Yie : sebelah klinik ...... dekat je ngan kedai jual barang hardware tu ..
aku : ye ke ?? isk ... ni abe yie nak g jelawat ... boleh la kirim ... :D heheheh ....
abe yie : Nok buak gapo susu tu ???
Aku : nak bagi ibu ... ibu suka minum susu segar ....
abe yie : oghe bagi susu kat anok lembu ... mok dia takyah doh ...
kak tie : hoh .. sudoh doh laa ... oghe mano buleh minum susu tu ... tu nok kasik anok lembu minum buleh laa ... (dok gelak sakan ..)
aku : laaaaaaa .. ape laa abe yie ni ... orang nak susu lembu fresh .. bukan susu untuk lembu ...hahahah sakit perut aku dok ketawakan dia ...
tu laa .. abe yie ni main terjah je tak kasik salam .... tak tau ujung pangkal ... heheheh .. sabo je laa aku ......

moral of the story ... kasik salam dulu laaa sblm nyampuk ....

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Jumaat, 26 Jun 2009

Michael Jackson & Ayang

















hmmm ... this blog i dedicate to "late MJ" n .... Ayang sahabat dunia akhirat ku ... bukan ape ... dalam hidup aku ni .. asal terlintas pasal Michael Jackson ni .. aku pasti teringatkan "ayang" .... hahaaaaa korang mesti ingat dia lelaki .. atau pun bf aku ... hahaha toott ... salahhhhhhh .... Ayang ni nama dia Fazilah ... pompuan beb ... tapi kitorang semua panggil dia "ayang Fazilah" atau "Ayang" nama manja dia ....
Bukan ape ... ayang ni .. "Die Hard Fan" MJ tuu ... aku ingat lagi masa aku study kat "AS" ... mmm bukan Amerika daa ... "Aloq Staq", Kedah ... kami 9 orang satu umah .. duk di Taman Rakyat ... jalan sultanah ... mmmm ... masa tu ayang ni asyik laaa dengan walkman dia ... kaset nye .... kalo tak Celiene Dion ... mesti MJ ... yg best nye .. masa dia dengar lagu MJ tu .. mesti dia nyanyi siap ngan geleng kepala ngan dia nye memek muka sekali ...nyanyi tampa kuar suara ..... hahahah korang bayangkan ... di tengah tengah kepadatan manusia di stesen bas .. dia leh buat macam tu .. tak hirau ape dah .... hehehe ... cute dia ni .... baik pun baik orangnye ... lembut jer ..
pepagi lagi aku bukak mail n nampak pasal ni . aku terus pm dia ... cakap MJ dah mati ... hmmm mesti dia terasa agaknye ... sbb dia kan peminat no 1 MJ ... akak sherry pun sama gak ... sms aku tadi petang ... dah sampai ajal dia takat 50 ... tapi apa akan jadi pada anak anak dia ek ??? tu yg aku dok pikiaq dari tadi siang ... kaya pun susah ... miskin pun susah ... mau berebut orang nak jaga tu ... reta dia pun banyak agaknye... susah lak kalo gadu gaduh .. lagipun ... masik kecik lagi ... cemana laa nak idop tampa ayah n mak ??? mmm nasib depa macam tu ...
mmm .... ape pun ... MJ memang great ... ada style sendiri ... cuma sayangnye dia tak tau nak hargai ape yg dia ada ... cucuk tang sana .. cucuk tang sini ... ubah sana sini ... mmm tah cemana dia nak pun tak tau ... abis rosak badan sendiri .... sooo pada manusia di luar sana ... u allz memang dah cantik ... cukup perfect ... ngape laa nak ubah ubah lagi ... kalo sekadar nak ikut cakap orang .. baik tak payah .. sayangi lah diri anda sendiri K ....
Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Khamis, 25 Jun 2009

tunggeng oh tunggeng ...




Akhirnya ... selepas 2 minggu berkampung di Impian Morib ni .. harini semua lega lepas jawab peperiksaan ... phewww ... tapi punye laa haru .. boleh pulak aku ngantuk masa jawab peksa tu ... adoii .. (maklum laa tetiba lak rajin bangun 5.30 tuu .. nak baca buku la kunun ...)



secara keseluruhan ... kusus ni memang best ... walau ada kalanya ternampak adegan yg menggelikan mata.. iggy jer ..


ada few games yg group aku menang .. yg lain ... biasa aje ... ape pun .. semua group dapat hamper .. akunye group dapat gak .. tapi sampai sudah takde pun pembahagian harta ... mmm makan le korang .. aku halalkan bahagian aku ..... tak kuasa makk .. melambak kat kedai .. beli je ...

soo semalam berlangsung laa CITRAWARNA ... hmmm .. memang meriah ... group aku buat citer "Si Tonggeng" ... ala ala citer si tanggang ... tapi versi Kelantan ...keseluruhan cerita ni memang group aku nak buat adegan kelakar je .. maklum laa .. yg lain serius sikit .. huu ... jijie . jadik tonggeng .. aku jadi maknye ...

Tersebut lah kisah di satu kampung bernama kampung (sori le ..tak ingat) tinggal laa si Tonggeng dengan emak nye dalam kemiskinan ibarat kais pagi makan pagi kais petang makan petang ... Di suatu petang :

Mak : Tonggeng ... tonggeng (sambil mencari cari di luar rumah ...)
Tonggeng : Ye mak ...
Mak : Tonggeng ..mari make dulu .. mok siap doh "masok" ni ..
Tonggeng : semeta lagi mok .. nok siap ni dulu ...
Mak : emmm yo laa .. tapi jange lamo-lamo ... nanti sejuk tok sedak ..
Tonggeng : Ye mok ...

Masa Makan .....

Tunggeng : Mok ...tadi maso kito kat keda ... lepah main dam 2-3 pape ... kito baco surat khoba ..ada iklan kijo kosong .... kito raso nok gi mitok la ...
Mak : emmm tak payoh laa tunggeng .. buak kijo kapung jah laa ...
Tunggeng : Mano buleh mok ... macam mano nok jadi kayo ...
Mak : Aloh laa .. mano tempat tu .. mu tau ko tunggeng? ...
Tonggeng : Aloh mok ... buleh la .. lagipun kalu dok tau jale .. tengok "signboard" ... baru tok sesak ...
Mak : Pah tu bilo nyo mu nok gi ??


Tonggeng : Hajatnyo esok pagi mok ... sbb kijo tu tutup pukul 12 tengahari esok ..
Mak : Aloh laa.. tinggal mok soghe doh laa ... mm takpo laa .. mok izinkan ...



Tonggeng : Esok mok buat bekal untuk tunggeng deh ...
Mak : mm .. yo laah ... esok mok siap ke ...




Pagi Esoknye ....


Mak :Tunggeng ... ni bekal mok siapke doh .. ado baju mu ... ado makene sikit ... budu 3 botol mok bubuh ...

Tonggeng : aloh ... mok doh ikat kemah ko? lamo tupoh keno baju ..

Mak : Ikat doh ... kalo keno baju mu pung takpo ... mu ingat sikit ke mok ...

Tonggeng :takpo laa .. mok ... terima kasih ... tunggeng gi dulu ...

Mak : mmm nanti kijo rajn rajing ... jange cari pasal nge oghe .. ingat ke mok dehh .....

Tonggeng : ho la mok .. tunggeng ingat ... (sambil salam n berlalu pergi ...)

Mak : melambai ala ala Queeen gituuu ....



6 bulan berlalu ....



Mok : (duduk atas tangga ..sedih ... ) mmmm mano laaa tunggeng ni ... lamo dok kelik ... pitih hantar ..alamat ado ..... telipon dok jugok ..dio pung dok kelik jugok .. . mmm biar laa ... hidup perlu di teruskan .. baik aku make dulu ....



di Bandar ... dalam pejabat ....



Tungging : Oni ...

Oni : Ye bossssss ....

Tungging : oni .. bz ke? tolong uruskan penghantaran kambing ni ke singapore ...

Oni : tak bz bos .. dok chatting jah ... takpo la ... pukul 4.30 nanti kito buak .. de lagi ...



Telefon berbunyi .....

Markonah : heloooo abg ...

Tungging : ye sayang ...

Markonah : abg kat mana ?? abg janji nak datang ... lama dah konah tunggu ... konah dah dekat kedai pengantin ni ...

Tungging : ye laa abg datang ...



Di Kedai ...



Markonah : ... ni cantik abg ? (sambil menggayakan pakaian pengantin ... )

Tunggeng : cantik .... cuba yg tu pulak ... mmm cantik ... ambik je 3 sekali ...

Markonah : ye ke abg ?? terima kasih .. sayang abg ...



Di satu tempat ... mak tunggeng sedang mencari cari rumah anaknye berpandukan alamat .... sambil meninjau ninjau ...


Mak : aloh laa .. mano laa aku gi ni .. emmm sesak doh la .. ado alamat pun .. mace keno tok keno ... reti baco pung ... mmm pehe dok pehe jah ... mmm.. sesat doh laa kali ni .... sambil lap peluh


Hari Kawen .... tengah Tunggeng ngan konah bersanding ....

Mok : Assalamualaikum ...assalamualaikum (konon betol laa alamat yg tunggeng kasik)
Mak andam datang : w'salam .... sape ni? ... nak cari ape ?? (sbb makcik ni nampak kolot sangat) (dalam slang kedah .. sbbnye Konah orang kedah)

Mok : Nok tanyo ni ... betul ka ni ghumah tunggeng ? ...(dah mula tukar slang kedah)

Mak andam : haa betui la tuu ... tapi ni sapa ni ?? await besaq sangat ??
Mok: isk ...biasa laaa ... mana tungging ... (sambil jalan masuk umah ... )
Ya allah .. tungging anak ku ... hensem nyeeeeee ....
Tungging :Mokkk ..(salam ... salamm)
Mok : Tungging anok ku ... bakpo lamo tok kelik ?? mok rindu ... pitih sapa .. mu dok kelik kelik jugok .tipong pun dok ....
Tungging : Maaf la mok .. kito sibuk kijo .. nok tipong .. credit takdok .. lagipung .. mok mano pakai telepong ...
Mok : Yo lo jugok ... lupo ... isk ... sapo dio comey lote duk sebeloh tuu ..
Tunggeng : Mok .. ni la bini kito .. Markonah ...
Mok: aloh laa comeynyo ... (sambil salam n peluks muah muah muih )...
Markonah: Mak .. mai la tukaq baju dulu ... belemuih ni ... (sambil jalan keluar).

Then semua menari lagu JOGET KELATE ....
Penutupnye kitorang buat "war cry" kumpulan UNIQ ...

hmmm ...legaaa .... ilang segala senak sengsara dalam benak ku ... hehehhe ... masa aku jalan balik ke tempat duduk asal ... ada la dengar En. Ramzi (urusetia) cakap .. wahhh pandai belakon .. leh ikat kontrak la kali ni ... aku gelak je la ... mak aii .. berpeluh peluh ... panas sehhh ...

PAGI ESOKNYE ...........macam biasa ... aku ngan Alia g makan kat cafe .... masa dah sudah makan ... aku ambik fresh orange ... tetiba ada budak pekerja cafetaria tu sapa aku .... KAK .. Budu ada?? ... aku lak blur blur je ... maklum laa .. seram sejuk nak peksa ni ... lepas tu baru terlintas ... hahaha bebudak ni kan semalam kena jaga masa buat BBQ kat tepi kolam ... mesti dorang nengok play ni ... kelako lak aku rasa ... dok tegelak gelak ngan alia ....

Masa makan tengahari .. budak tu lalu lagi sebelah aku masa aku dok ambik makanan .... dia cakap Kak .. kalau makan dengan budu sedap ni .... hahahah gelak je la ... aku tanya dia .. dia suka ke makan budu ... dia senyum je ...

adoi la ... memacam laa ... ape pun .... I'm happy ... yg lelain aku akan story lagi pasal kusus ni ...

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Isnin, 15 Jun 2009

My Precious ...


Teka air ape ni??


Yummy ..sedap air ni .. Teka air ape ?? ... nak tau jawapan??? ... baca blog sampai abis dulu ....

Best nye dapat gambar betty boop ni ... dalam banyak banyak katun ..aku paling suka betty boop n poppye ... tak tau la kenapa .. .. agaknye itu je la katun yg bapak aku kasik nengok ..

Dulu masa di penang (masa aku kekecik) aku ingat lagi arwah apak belikan patung plastik poppye utk abg aku n olive utk aku ... dalam nye besi . luar nye getah ... leh bentukkan posisi lah .. sayang nye dah takde .. kan best kalo ada jual lagi .... leh buat koleksi kesayangan ....



kalo hadiah lak .. aku suka Mug ... paling aku sayang ... sepasang BeerGlass yg ada gambo mickey n minie ... kunun nak kasik "chenta hati" masa muda dedolu la ... hahah lom ape ape gelas dah hancus satu . nasib ah ... oh yeah lupe nak mention ... sekali ngan dia hancus ... heheheh..
takpe .. ada satu agi ... Mickey 2000 ... sayang sehh ...

ngape aku suka big glass ?? aku kan suka minum air sejuk .. sooo kalo gelas besoooo .. banyak la ais leh letak ... air pun banyak leh isi .. untung mehh ... hehehe tu je ...
ape pun .. aku suka betty boop ;)

................................................
Jawapan : hahaha ... biarlah rahsia .. tapi kalo rasa rasa takleh stop nak memikirkan air ape ni sampai tak boley nak tido otak dok pikir pasal soalan ni ..... boleh laa mesej pada saya nanti .. ahaks ...


Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Ahad, 14 Jun 2009

Lieyza Banging ...




uhh ... ni kawan aku ... Lieyza atau nama saintifiknye ... "Liza Banging" ... bukan ape .. dia ni suka layan metallica n yg seangkatan dengannya ... n dia gak le ajar aku layan lagu lagu ni .. dalam gambar ni dia ngan pakwe dia (masa tu la ... ) skang ni dah kawen n anak berapa aku tak pasti ...

mana la dia menghilang tanpa kabar berita ... rindu nye kat dia... walau dia buat memacam kat aku ... tapi aku masih mahukan dia sebagai kawan aku ... miss her so much ...

aku kenal dia setahun je masa study kat kedah n stay di Taman Rakyat .. dia la geng lepak n study .. dia la geng masuk wayang ... heheh semua ngan dia lah senang kata ... (masa tu tak best duk umah sbb bila ada part bebudak umah dah bawak jantan masuk umah ... hmmm I dont like ...) tambah lak telinga aku yg pedas kena sindir kat akak sebelah umah n mak angkat aku ...soo better aku blah .. aku rela lepak di medan selera yg bermandikan lampu di stesen minyak Shell sambil mentelaan dari duk kat umah yang "Panass" ....

aku ingat lagi aku follow si lieyza n 2-3 bebudak lelaki ni g nengok wayang ... tak silap aku citer JUMANJI ... (gila tul .. aku rasa cita ni aje 4 kali aku masuk wayang .. sib baik murah n orang banjer ..I Follow jer .. ahaks ..) masa kuar wayang tu ... baru teringat ... halamak aku yg ada kelas beb .. dia takpe takde kelas ... dah tu ... dah abis nengok wayang baru teringat ada kelas .. lari lee ... yg duk belakang sekali lak si azlan .. haha kautim aaa ... dia bukak pintu .. aku merangkak masuk ... sib baik attandance kelas ambik masa last sebelum wrap .. hahahah ... selamatt makk ..selamat ...

hmm ada satu kes agi ... aku ngan dia memang hantu buah mata kucing ... sblm masuk wayang ... beli buah tu sorang sekilo ... siap mintak plastik nak buang kulit ngan bijik tu (hahah pelihara alam sekitar la kunun) ... masa tu sekilo RM5 buah yg paling besar n bijik kecik jer .. sedap beb ... isi tebal tuuu ... (leles air liur aku ni ... ) masuk wayang ... sorang sekilo ... masa nengok wayang .. pulun le sesambil ... masa kuar .. abis dia makan sekilo ... :O .. humang aii .. badan ekau kocik je liza ... abis ko makan sorang ?? hahahah tabik spring ahh ... aku nye banyak lagi .. makan buah tu nak terkencin je la .... banyak air beb ..
perghh sedapnyeee ...........

mmmm... mesti anak-anak dia dah beso ..last aku jumpe anak dia dah 3 ...yg sulung si abg mesti dah sekolah rendah ... mmm windu ahh ... moga moga allah kabulkan doa aku untuk jumpe dia semula ... aamiinn ..

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Kursus oh kursus ...



harini ... lega rasanya bila dapat bangun lewat sikit ... uhhh maklum la .. balik dari Melaka terus sambung keje takde cuti ... letih beb (tak tau aa kak mariah tu rasa cemana lak .. terus sambung gi out station Swak lak) ... sama macam minggu aku balik out station Terengganu/Kelantan ... drive sorang ... sampai Ahad .. Isnin keje dah ..dulu ye la .. 3 hari tak tido .. menten jer .. atau berjaga sampai subuh ... atau tido sejam je sehari ... haha skang ni ... pantang nampak katil .. rasa nak terjah jerr ... heheh


tak sabar nak gi kusus nih ... tapi ape satu barang aku tak pack lagi ... hahah ... malas betul nak pack barang .. sebabnye .. rasa semua nak bawak sekali ... time macam ni berangan nak ada poket doraemon ... sbb senang leh bawak semua .. aku ni kang kalo pack awal .. ada aje aku kuar kan ... n masukkan ... soo sekarang ni .. either malam nye aku pack .. atau pepagi aku bangun n pack .. last minute nye ... tapi semua aku jot down la .. baru senang nak ambik n tak tinggal ...


kali ni 2 minggu nye kusus .. hahah memasing dah tanya ... "Akak bawak banyak barang ke??" aku cakap .. tak kemas ape satu pun lagi... rasanya aku bertuah sikit kot.. sbbnye ... dekat je ngan umah ... soo leh naik kete je ...


Cerita pasal kusus .....


Teringat masa kena kusus di Sungai Petani ... ya Allah .. dah la lama .. banyak lak nak kena bawak .. terpaksa la .. masa tu duk kl ... soo kena laa naik bas ..ape pun ... kusus di INTURA memang best ... hahaha dok gelak sakan je .. walau masa tu aku sorang je yg jawatan "S" .. yg lelain semua "N" .. jauh bidang tu ... dorang pun naik heran apasal aku sesat dalam group tu ...


paling aku tak lupa .. masa urusetia kat situ suh aku follow g masuk gua ... hahah dorang nak test betol ke tidak ura ura tu .. kononnye .. mulut gua yg kecik tu .. leh muat walau ada orang yg saiz beso masuk ... hahaha agaknye dorang nak nengok aku sangkut ke idak ... lawak betol .. aku lak dah flat giler ... mana taknye naik bukit tinggi giler .. semput mak dibuatnye ... tali bantu untuk naik ke tebing tu dorang pakai tali rafia je .. adoii .. sekali mak tarik .. mau putus terus kot ... hahah cian pokok kat situ jadi mangsa aku ... sib baik lepas gak .. kalo tidak .. alaaa sape laa nak tolong aku ...


soo masa dia ajak tu .. aku cakap le ... encik .. kang buatnye saya sangkut ke ... pensan ke . sape laa nak angkat tu cik ... dah la berat nii ... hahaha dah tu dia cakap .. takpe laa .. ramai ada ... (dalam ati aku .. ada cik ni ... aku baru nak ngelat.. dia nak jugak aku try masuk gua .. adehhh.. letisss) ... pujuk punya pujuk .. akhirnya dia lepaskan aku jugak .. yahuuuuu ... on the way back .. aku nampak ada satu tokong cina .. (alaa tempat cina sembahyang yg kecik kaler merah tu) biasa kite tengok .. dorang letak buah anggur ke .. epal .. limau .. nenas dll kan .. tapi kat situ korang tau buah ape ???? DURIAN Beb ... bebudak ni dah teruja nengok durian beso tu ... mengenangkan kat tempat puja dorang .. tak jadi le ambik ... heheheh .. aku tegelak aje la .. special nye dia kasik tuhan dia makan .. maklum laa .. masa tu musim deroyan ... heheheh


katanya batch aku ni beruntung sbb banyak aktiviti dapat buat ... soo lepas masuk gua .... pegi kayak lak ... kat area "Pengkalan Hulu" .. ape tah namanya .. tapi ada perkataan "Nipah" hahaha tak ingat aaa ... soo nak dijadikan cerita seboleh boleh jugak dia nak suh aku berkayak jugak... masa tu sebok laa dorang ni dok ejas memacam ...memula dorang cari kayak yg beso supaya aku muat (maklum laa .. amerikan saiz.. heheh ... dah jumpe .. nak cari pasangan yg sama beso pulakk .. memang tak dapek la .. sbb aku memang beso... pompuan lain semua kekecik comel.....soo dia pasang laa aku ngan sorang urusetia tu ... aku ok je ..tapi memandangkan dia dah berumo (tak larat gaknye) so dorang suh aku naik ngan sorang peserta lelaki ni .. bob namanya kot ... takde la beso aku .. sbb aku lagi beso dr dia ... hahaha kelakar betul ...


sblm berkayak .. kena belajar dulu .... dah belajar cara kayuh ... kena masuk lam air .. belajar cara apung diri n berenang ... aduii ... semua nak kena belajar ni ... masalah betul ni ... buat juga la ... soo semua masuk sampai kaki tak jejak pasir ... hahah .. dah tu angkat satu kaki sampai laa badan terapung ... huh ... sempat lagi dia seloroh ... amie jgn risau ... sbb orang badan besar ni senang terapung ... memang pun .. udahnye masa terapung tu .. nak turun .. punya laa susah beb ... terkial kial ... sib baik ada orang tlg ...


masa dah mula kayak tu ... hulamak .. teruja jugak le ... tapi dah 1/5 perjalanan ... mak .. letihnyee .. sudah tu pulak .. sekali kayuh .. air masuk .. kayuh lagi ... air masuk agi .. adoi ... cemana ni bob ??... sempat ke idak sampai ke pantai merdeka tu ??.. hahah ... sempat gak otak aku pikir ni ... "buat nye ada Jaws ni .. abis laaa ..mana nak larii ?? dah la aku duk depan ni .. " hahah tu ah .. bahana kuat nengok cite macam tu ... imaginasi terlebih lak ...


sampai jugak ke pantai merdeka ... soo nampak la bebudak ni kena kem motivasi ... masa tu kes black metal .. ramai gak la bebudak ni .. cian ... tapi sbb nak betolkan perangai ... tu la natijahnye .. memakan diri sendiri ... soo hari tu memang penat giler la .. pegi dan balik berkayak ... melecet tangan aku masa tu .. gelap kena pancaran matahari ...takpe la sesekali ... nanti cerah balik ... tapi memang seronok abis ...


tak lama kemudian .. dapat laa ucapan tahniah dari kawan kawan n seangkatan dengan nye .. sbb dah dapat sijil >> LULUS (CEMERLANG) ... wahhhhhhhh ... gembiranye rasaaa ... macam nak melompat lompat je ..hahahah ... ops .. terlebih sudahh ... cover sikit amie ... :"> heheh ...


hemmm hidup aku tak la teruk sangat ... tapi sentiasa ada yg menggembirakan ... hendaknya bahagia n sukses selalu ... sampai akhir nyawa ... aaamiiinnn ..

Gambar kat atas tu aku ngan kawan aku Alia ... hahaha ni la geng keypoh gegila gelak sakan masa kusus ... kali ni dah plan nak duk sekali ngan dia ... lamaaa tak borak ... sejak aku keje sini susah sikit nak borak la ... aku bukan selalu ada kat tempat .. ada je keje aku kehulu kehilir ... hmmm harapnye kusus kali ni happy jugak ... aaamiinn

.............................................


Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..

~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Sabtu, 13 Jun 2009

bila aku...



hemmm kan aku dah jadi tegar skang ni .. maaf la ek ... aku pun ada banyak keje nak settle ... biasanya aku buat je ape dia nak ... skang ni ..buat hari ini (Jumaat) .. tangan aku memang dah full ek ... soo sepanjang hari ni aku cuba men-settlekan semuanya .. alhamdulillah report dari negeri yg berpusu pusu tiba ..dapat aku key in n kumpulkan ... cuma ada 2 je yg aku serahkan paa k'nik n Ima ...
maaf ek .. kali ni aku bertegas sikit ... kalo tidak ... aku juga yg disalahkan nanti... sudahnye ..arini aku balik dah nak kul 8 malam.. cian zura kena tunggu aku siapkan keje ... ape pun aku dah mintak kebenaran dari puan ... soo lega sikit kalo dia salahkan aku nanti ..sekurangnya pn dah tau aku banyak menda nak di siapkan ..

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Khamis, 11 Jun 2009

Result aku ...



Hemm ... aku baru je check aku nye result ... dan seperti yg aku jangkakan .. satu paper kantoi n result merudum jatuh bak pasaran saham .... ouch ... ada masanya aku berfikir balik ... sesuai ke aku nak study ni? dah la kepala otak dok serabut ngan keje ... lom campur lain lain lagi tu ... atau aku yg tak reti nak bahagi masa >?? teruk sangat ke keje kat opis aku ni?? orang lain keje gak ... tapi aku rasa dorang tak la serabut macam aku ni kot.. dorang keje gak ... ?? keje dorang banyak macam aku gak ke?? ..... kata abang .... aku tak cukup study n do preparation well enough ... (is it true amie??)


hmm .. flash back ... masa tu deret deret peperiksaan aku .. peksa jabatan .. peksa JPA lagi .. peksa final aku ... jadual pack .. keje banyak ... + kelewatan aku sampai ke tempat peksa yang telah membuat aku blurrr tahap dewa dewa ... hemph ... tah ler ...


aku rasa dalam masa akan datang ni .. aku harus tegas dalam kerja ... tapi tu ah .. manusia ni kekadang saja je .. suka ambik kesempatan .. bila kita baik .. ada je la dia buat ... takpe ... ada masa aku meletup nanti .. tak abis makan korang ... atau .. (untuk selamat .. ada baiknye aku berundur saja ke tempat lain yg lebih santai n relax ... semestinya bukan di sini ... )


minggu depan aku dah Kusus .. ape satu aku tak prepare lagi ... surat baru kuar tadi petang .. keje melambak lambak ... meh aku senaraikan :-


1. Pemantauan (negeri hantar last minute ... bila aku dah fax jadual .. baru gabra n memasing nak marah .. aku suh email kat akaun ni ... dia hantar akaun lain .. adoii .. penin .. dah tu mula nak marah .. ) separuh negeri tak hantar lagi ...


2. Kumpul Maklumat n rumus ... skang ni kat tangan aku ada 9 laporan dari negeri yg aku tengah buat ... semua nak collect n rumuskan ... semuanya berlainan (bukan 9 negeri ok ... 9 laporan berbeza )


3. Buat laporan utk KP .. (keje urgent .. aku gak kena buat ... soo yg lelain kena hold dulu) ..tadi ada tambahan lagi ... esok jugak la gamaknye ... harapnye dia datang la keje .. dah 2 hari MC .. kalau dia datang ... takde la aku susah otak nak kena buat nih (agaknye laaa... pelik jugak ek ... ngape tiap kali keje urgent .. pasti ada je menda berlaku?? memang takdir ke ?? atau sengaja ke?? adoi ... ni laa salah satu sebab musabab nye aku selalu stress keje sini .. tolong lahh ... jgn sampai aku hilang sabar n pertimbangan .... jgn sampai aku buat macam orang dulu udah ler ...


4. Kesilapan aku sendiri ... soo surat, minit n report aku nak kena ejas balik n hantar semula (half way dah .. esok hantar)


5. Surat menyurat dari negeri bab kewangan ... aku nak kena balas jugak ... skang ada 4 kat tangan aku ...


6. hemmm ejas borang pemantauan ... baru 30% progress .. baru satu je PLK .. yg dua lagi ?? huhuu ... bila nak sambung buat tu???


7. paper work sinar pintar (KIV dah hampir 3 bulan .. n aku harap Bos si Fiza tu dah hilang kan bab ni dari ingatan dia .. hahaha ko tolong jampi dia sikit fiza oiii .. )


tu je keje aku skang ni .... hahahahaha ... ok tak ? selalunye memang macam ni la keje aku ... aku heran gak cemana dia tu leh baca novel .. bukak intenet time opis ... sembang kat tipon ... baca paper online . bukak email ...sembang ngan officemate .... gelak gelak ... tah ape ape lagi ahh ... aku akui .. aku memang workaholic ... tapi sekarang ni ... aku surrender ... angkat dua dua belah tangan lagik ... sambil kibar spender roti kirai kaler putih ... huhuuuuuuuu ... tak tahan .. tak tahann ...


ape pun .. esok aku kena siapkan ape yg penting .. + carik bahan tuk aku nye kusus ... study?? nanti la aku pikir masak masak ... balik kusus ... baru pikir pasal study .. time kusus aku nak rilax n cool enjin sikit ...


ok ah ... dah ... nak tido ... nite allzz.....


................................................................................................

benci ada .. fed up pun ada ... frust lebih lagi ... serabut berlebih lebih lagi ..

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Rabu, 10 Jun 2009

speed test ...

36 perkataan

Speed test

hahah apo nih ?? nampak menarik je .. cuba le ... aku dah sudah .. nak try sekali lagi lahh ... (menaip macam ayam patuk jagung .. mano nak dapek nombor satuuu .. hahaha)

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..

~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Kepak Ayam Madura

hemmm .. cuba teka ... ape tu ?? jap aku zoom kasik rapat sikit ... 



hemmm gerai jual kepak ayam madura .. sedap betol kepak ayam dia tu ... selalu bila aku ambik kek kat "P*****G" ..pasti aku singgah beli kepak n tongkeng .. seblah dia tu biasanya ada la oang jual Char Kwey Teow .. tapi sayang nye gerai ni bukan pilihan aku lagi ... sebab nye ??... >>> Flash Back perbualan 2 peniaga bersebelahan iatu tokey CKT & KA (aku rasa dua dua ni orang Islam ..yg jual kepak ayam tu macam indonesia pun ada gak) ..

KA : Tadi ada perempuan tu datang sini .. then dia tanya .. "Mana gerai yg jual kepak ayam kat .... tu ? " aku cakap mana ada gerai lain .. sini je yg jual kepak ayam madura ni... akak tu boleh tanya ... ayam ni halal ke ??? mesti la halal ... ape la akak tu tanya macam tu .." (serius je dia cakap .. macam nak marah pun ada)

CKT : hemmm ... tapi tak tau la kan .. abg kan ambik kepak ayam ni dari "tokey cina" ... tak tau la halal ke haram ... 

KA :Oh ye ke kak ?? murah sikit kot ... 

CKT : hAlaaaa ... sekarang ni ... Halal kee Haram kee ... sama je .. (selambe badak je dia cakap sambil goreng kwey teow dia)

AKU : (dalam hati) Erghhhhhh .... cemana ni ?? dah order kepak 10 ... adoiiii .... nak kansel ke ?? tak ke ?? huuuuu ... beli je la ... dalam hati ... ni la kali terakhir aku beli kat sini .... 


Mak aiii .. Halal n Haram nak disamakan ?? hmmm aku ni tak la kuat agama sangat pun .. tapi pelajaran agama yg diajarkan oleh ustaz tiap Ahad kat masjid tu .. + semua pengajian agama yg aku terima dari kecik sampai beso ni ... .. insyaaallah aku akan cuba mengikuti dan mengamalkannya ... huuu ... kalau dah orang melayu kite sendiri pun tak jaga kesucian makanan yg dijual ... cemana nak rasa selamat ?? patut aaa benak semacam otak aku nih ... selama ni aku tak terfikir pun ... aku sangka pastinya dorang pun sama macam aku ... oh tidakkk ... 

kalo kata aku tak dengar lagi dia cakap pasal halal haram tu .. pasti aku beli lagi ... nengok gak le menda ape nak beli ... certain menda tu memang kena hati hati ...

cikgu padlah ... no wonder bebudak skang benak benak n degil ... salah satu puncanya .. ini la kot ... + ketidak ikhlasan ibu bapa dalam memberi keizinan pada anaknya ... bak kata ustaz "tuan" masa aku studi kat pahang dulu ... kalau dah dari atas air terjun lagi dah keruh airnya ... sampai bawah .. lagi la keruh ....

hemmm ... kadangkala kita ni lalai kan ... aku jugak pernah kena situasi macam ni ... masa makan n minum di area Chow kit .. makan nasik goreng ... (nampak pekerja indon pakai tudung tengah masak masak  .. islam kot dalam hati aku...) ...  mintak teh ais ... Nah koo .... satu big glass @ saiz beer glass tu ha .... aku ingat biasa je la .. pakai gelas beso ... hah kooo dah separuh aku sedut ..baru perasan ada kepala rimauuu kat seberang gelas tuu ....oh tidakkkkkkkkkkkkk.......... ape macam ni ?? aku dah was was dah ... buat nye glass ni dorang buat tonggak air penin tu cemana?? huuuuuu ... dah tu aku letak ..terus tak sentuh n minum + makan .... bayar duit ..terus blah ... masa tu rasa nak muntah kuar semua pun ada ... erghh .... amie ... amie ... rasa betapa "stupidos" nye aku masa tu ...  

kekadang ada juga aku perasan .. ayam ayam yg dijual di pasaraya atau kedai biasa ... mak aiii ... batang leher tak jejas langsung beb ... yg putus urat tu je .. saluran makan ayam @ trakea (ye ke) hahah saluran satu tu laa ... aku tak tau sangat pasal ayam ni haa .. tapi yg aku tau ... mesti putus urat dia ... dah tu kalo sembelih .. tiga kali pusing tu je.. jgn lebih n jgn terangkat pisau nye ... (biasa laaa jugak aku tolong arwah apak pegang mangsa korban @ ayam utk raya n makan makan biasa ni haa ) ...

hmmm ... susah juga kan ... bila dah terlampau maju ... kekadang kena gak pandang belakang sesekali ..mungkin ada yg kita lupe ... 

hemm ... tak tau la ape perasaan korang ... tapi aku jugak pernah ikut "kekasih gelap ku" ke satu tempat (biarlah rahsia) .. hemm yg nak diceritakan disini ialah .. perasaan aku bila nengok kekasih gelap @ abg angkat aku tu .. menonggak "air cap kepala singa" tu bersama kawan kawan chatting aku yg lain ... (lelaki n perempuan) .. uhhh sedihnye aku rasa .. macam nak leles ayaq mata nengok orang yg sebangsa n seagama aku buat menda ni semua ... oh tidakkk ... dalam hati aku berdoa ... semoga allah beri petunjuk n buka pintu hati dorang tuk bertaubat ...  n itu la kali pertama n terakhir aku jejak kaki aku kat kawasan tu (nyesal lak aku janji nak teman dia lepak sampai pagi)  ... tapi aku still baik ngan dorang .. sampai harini ... n lepas tu walau aku dah janji nak teman dia sampai ke subuh sepi sekali pun .. aku pastikan bukan tempat macam tu yg aku akan follow ... (hemmm skang ni dah jauh dari dia ... takde maknenya nak teman sampai subuh ... setahun sekali pun blom tentu jumpe dia lagi ... memasing bz dengan hal memasing)

hmmm ..ape pun ... semoga orang-orang yg aku kenali n sayangi di dunia ini akan selalu di lindungi n dipelihara Allah dari segala hasutan yg tak elok ... aaamiiinn ....

Catatan ini untuk "abang" juga ... walau ape pun yg abg lakukan .. menjauhi keburukan adalah jalan yang lebih baik dari terus membiarkan diri tenggelam dalam kesesatan n kealpaan .... Masa silam adalah semalam yang telah berlalu n telah kita tinggalkan ... hari esok seharusnya dijadikan landasan baru untuk melakukan perkara yang lebih baik dari sebelumnya ...  masih ramai yg sayang pada dirimu (termasuklah aku .. cewahhhhh macam drama sehh ... walau bukan dianggap sayang seorang kekasih .. anggap lah sebagai sayang seorang sahabat yang pernah abg kenali ).. aku juga bukan insan yang baik .. tapi aku berusaha merubah diri untuk menjadi yg terbaik dari sebelumnya) ......... tu je nak cakap ... (bila jumpe tak cakap sepatah pun ... bila menaip .. jari jari ni laju je menari nari atas keyboard nih ... haru sungguh )

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Selasa, 9 Jun 2009

Out-Station Melaka


K ah ... arini aku citer la sesikit ape yg dah berlaku di Melaka ... aku gerak dari opis hari Rabu pagi .. sbb kalau diikutkan pendaftaran dijalankan pada hari tu juga ... soo kat sana aku menginap di hotel Naza .. cantik gak bilik dia ... yg penting selesa ...





Soo .. tugas aku ... menguruskan Hakim perlawanan ... aku kena jaga Roundes .. haha permainan paling best masa aku kekecik ... Roundes tu ape ?? laaa tak tau ?? ... permainan ni kite kena pukul bola n lari ikut bes yg ditetapkan ... biasa dalam bulatan laa ... kalo aku masa kekecik, bilangan pemain ... ikut ramai mana geng yg ada .. bola pakai bola tenis ... kayu .. memang arwah apak buatkan.... bes dia ?/ tentu laa selipr pemain yg ada ... hahahah ... syok tuuuuuu ... betol tak pak lah ???

soo bebudak ni main aritu, satu pasukan 5 orang pemain n 1 simpanan (6 org sepasukan) ... syarat dia macam biasa la ... soo kalo nengok dari fizikal bebudak ni ... alahaiii kecik ceno'et je sorang-sorang, muka toyaa je ..blur blur gituu ... hahaha ... tapi bila dah nengok dorang main ..perghh semangat sehhh ... tak sangka ada yg kuat betul pukulannye ... jauh melepasi had yg ada . puas la pulak geng lawan nak mengejar .. siap berebut bola pun ada ... hahaha ... memula ..menten ... lelama ... aku lak lelebih ngan geng urusetia lelain dok menyokong bebudak ni .. siap suh lariiiiiiiiiii .... lariiiiiii .... hahahh ... Opss ... terlebih sudahh ...
bebudak ni ... yg semangat lebih pun ada ... yg takde semangat lemahh je pun ada ...ada yg berangan je masa main .. bola ada depan mata pun tak perasan n macam blurr je ... siap kena jerit baru ambik cecepat ... hahaha ... ada yg happy terlebih (jenis enjoy) masa pukul bersemangat ... masa lari siap melompat lompat tuuu ... seronok je nengok ... ..
mak bapak cikgu cikgi takyah citer ah ... kemain lagi .. tapi ada insiden mencarut tu yg aku tak suka .. kalo aku yg jaga markah .. siap la depa ... kuwang ajo lak rasa ... bukan ape .. kang budak budak ni nampak ... tak baik le ... jadi ikutan lak...(buat aku lagi marah ... sbb dia sebut pompuan nye tuuuttt (+ - #$makk punye pengadil laaaa ... <<>
paling aku suka ... ada sorang budak ni ... kalo dia aim bola tu .. siap kenyit mata sebelah .. tangan lurus depan .. lamaaaa je dia aim ... hahah puas lak sorang lagi tu tunggu .... tapi dia nye balingan n pukulan .. memang superb ...
hari sabtu .. perlawanan akhir ... (balik umah jap .. nanti aku sambung)
okehh .. sambung balik .... soo sabtu tu ... awal pagi dah mula ... hakim semangat lebih ... (sbb dapat saguhati beb) dah tu mula laaa sukan ... di padang A ok je berjalan lancar .. padang B .. alih alih semua mata tertumpu pada sorang budak ni (pasukan tabika Gua Musang) terkepit jer berdiri tegak .... humang aiii ape jadi ... nak tekucil sesangat aper ... masa tu memang laa pengadil tu tak perasan .. sbb dia nengok yg depan dia je ... nak tiup wisel suh baling ... dah tu budak tu berdiri tegak aje tak gegerak ... hmmm ... dah tu lelaki tu mencarut ... sorang lelaki lagi lariii g kat budak tu n bawak tepi padang ... heheheh ... abis "bacah suar diaaa" ...  hmmm sabar je la ..ngape laaa cikgu tak bawak g kencin dulu ... kan dah susah ... main gak le ... anyway budak tu salah sorang best player tuu ... soo iggy aje lah ... Selangor menang .... yey ... tahniahhh ... 
tahniah gak buat hakim yg tak banyak timbulkan masalah ... TQ juga buat kak Maria ... Kak Zai .. Kak Ju ...dorang banyak buat keje n ajar aku semua ... kalo dak mana laa aku nak kejar itu ini kalo takde depa ... haaa .. ni la barisan urusetia .. yg ada anak tu staff juga .. tapi dia urusetia bahagian lain ... baju oren .. kak Zai ... baju merah ... Kak Mariah ... aku ... tentu laa yg bulat tuu ... ahaks ...  tu je nak story .... 










Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Isnin, 8 Jun 2009

aku dan "cceo"


Uhhhh lamanye tak jumpe ngan akak aku sorang ni ... dulu kat opis lama ... kitorang semua panggil dia CC ... sbb masa tu dia keje cc .. hahah bos aku lak panggil dia C .. soo aku kekadang panggil dia akak .. kekadang panggil C ... biasa bila aku cakap ngan dia aku bahasakan "aku & ko" aje ... soo skang dia dah jadi EO hehehe tapi panggil C gak ... ahaks

akak ni memang laa baiknye manusia ... tak penah lagi aku jumpe orang macam dia ... lembut je .. manja bila bercakap ... aku? mak aii .. kasar ... sooo akak ni lepas kawen dah pindah duk Melaka .. soo kesempatan yg ada .. masa gi out station kat melaka tu .. aku jumpe la ngan dia .... rindu nyeee .... plok lama lama sket ... hehe ... akak dah chubby sikit ... happy kot lepas kawen ngan abg ... malam tu aku jumpe dia pun dah jam 11 lebih .. memang penat .. tapi aku gagahkan juga ... rindu nye pasal ...

biasa aaa .. akak datang ngan abg ..naik kete 9191 ... heheh .. seronok tengok depa berdua tu ... happy je selalu... dok gegelak sakan ... ngalahkan orang bercinto .. hemmm happy sokmo kate orang kelantan ...

soo malam tu ... abg bawak gi jenjalan pusing bandar Melaka ... singgah kat tepi sungai tu ... minum air jambu .... takde ape sangat ... lepak aje la ... dah tu akak ajak makan roti canai lak ... hahaha .. cian abg ... bawak jugak laa ... makan kat restoran mamak ... hehehe ... udah semuanya order ikut selera akak ... cian abg .. telan gak ler .. hahahah .. kelako lak aku nengok depa ni ... dalam hati aku "Tentu happy kan dapat hidup bersama dengan orang yg kite sayang .." akak n abg dulu pernah terpisah ... jauh akak merantau membawa diri .. tapi abg cari jugak sampai dapat ... memang bebetul dia sayang kan akak ... dah jodoh dorang ...

ape pun .. aku doakan kebahagiaan dorang berdua berkekalan hingga ke akhir hayat .. dimurahkan rezeki n anak yg soleh/solehah ... aaamiiinn ...

.....................................

adoi .. tak jumpe carik lak dalam blog aku .. ada ayat ni yg aku karang ... nanti laa .. kalo jumpe .. aku akan post dalam ni ... huhu ...

.............................

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..

~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Ahad, 7 Jun 2009

Tag Dari Fiza ...

1. If you can be an animal, what will u be?
tak penah lak pikir nak jadi binatang ape ...  harimau kot ... sbb aku suka harimau .. ahaks ..

2. If you robbed a bank, what do you want to do with the money?
uuu  ... berat nye kes ni ...  duit haram beb ... tapi jawab soalan ni ... joli katak ngan kengkawan kot ... hahaha beli laa ... ambik ... ambik ape mau .. hehehe .. best kan ??

3. If you can teleport yourself anywhere in the world, where do you want to be? why?
hmmm best ni ... first .. aku nak gi belanda ... nak nengok bunga tulips . then nak muncul dekat ngan abg adik .. sbb dia  takmo jumpe manusia dalam chat ni ... soo dapat tengok dia dari jauh pun ok ...

4. If you know that you are dying, what is the last meal that you want? why?
huuu berat soalan nih ... tapi aku tetap pilih masakan ibu ... sebab semuanya sedapp ... terutamanya sambal tumis ...

5. If you can only kill one person in this world, who is the person? why?
wohooo ... aku nak shoot mamat sengal kat simpang 4  ... sbb nye dia  angau tahap gaban sama aku ... aku lak allergic ngan specis macam ni ..  boleh bikin aku lagi seram sehh ... dah macam sex maniac je aku rasa ... minta dijauhkan lerr .... 

6. If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years, what is your choice? why?

more 24 hours ... y ? more i can do maybe ... can sleep more ... ahahah ..o need restt so badly ..

7. If you can date celebrities, who is that person? why

dari dulu memang aku nak sangat jumpe Mael XPDC .. then aku nak jumpe anuar zain .. uhhh cantik nye rambuts dia .... tergoda ..mau  pitam 18 kali kalo jumpe nii ...

8. If you can only have 1 thing in this world, what should that be? Why?
i want him... perfecto .. ciri lelaki idaman malaya... kalo barang lak ... peti ajaib yg boleh mengeluarkan wang tak abis abis ah ... huuuu makcik kayooooo ....


9. If you have the opportunity to tag 7 of your friends, who are they? why?
- Paklah - sbb  adik aku 
-  Sawako
- Elrica 
- Abg Adik 
- "Dia " dan koleksi aweks-aweks dia .... (memang cukup kuota 7 orang)


why??nak nengok ape dorang komen .. 

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..

~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Penatnye ...

Harini aku sampai umah jam 2 petang lebih kuwang laa .. semalam aku tak dapat tido .. kekejap orang kacau ... kekejap orang kacau .. kelmarin takleh tido gak ... silau .. aku memang takleh tido kalo cerah cerah ni ... sekali .. aku sabar lagi .. kalo dah 2 -3 kali ?? uhhhh angin gak rasa .. tapi sabar je la ... 

udahnye sepanjang jalan tadi aku drive dalam keadaan mengantuk..pakai spek salah ... tak pakai silau lak .. ahh .. .. follow orang depan slow je aku rasa walau meter dah tunjuk 100.. sori la ... aku pecut dulu .. kalo dak ada yg lelap kang ... rupanya aku salah masuk tol .. adoii .. bila laaa aku nak xpert jalan kl ni ... abis satu bangi aku pusing .. haha ... tembus lak kat hiway nak ke dengkel .. elok sangat la .. tapi pikirkan dah janji nak tlg angkat kotak . aku turn balik to putrajaya .. tunggu punya tunggu .. rupanya dah selesai pun .. adoii ... soo aku gerak balik banting dalam jam 1.30 .. singgah dengkel beli nasik bungkus ... sampai umah .. angkut barang semua bawak masuk ... run mesen basuh (kalo tidak tak sempat sbb mungkin kena kuar lagi minggu ni) sooo  pasang tv .. landing ... hahha tv tengok aku ... 

mata aku panas n berair je ... kepala pening ... badan saket saket .. uhh ... best nye kalo dapat cuti panjang .... 

nanti lah aku citer yg lelain .... 2 b continued ... aku nak tido awal malam ni ,... esok keje pulak ... 

have a good rest guys ... 

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..

~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Rabu, 3 Jun 2009

Minah Sengal ....



Huu pepagi lagi dah mula denga citer tak best pasal seseorang ni ... ada la kes memalukan terjadi pada pagi hari Isnin aritu ... memula aweks ni memang aku dah usha dari jauh .. jalan semacam gediks je .. tapi takpe la ... sbb takde kaitan ngan idop aku ... cuma rasa berbulu gak la mata dok nengok aksi dia ... maklum la .. jalan ngan sorang lelaki .. kira smart le ...

soo masa sampai depan gerai kat cafetaria ... gedebup jatuh ... aduhhh ... cian aweks tu ... dalam hati aku berdoa ... jangan laa perkara memalukan terjadi pada aku ... lagipun kasut camel active yg aku pakai aritu memang licin gila ... walau pun baru je aku beli ... ... soo ada laa sorang akak yg menolong budak tu bangun ...

alih alih rupanya citer tu dah tersebar luas .. katanya (satu group) member satu opis aku ni buat tak tau je bila dia jatuh ... masalahnye orang semua tengah makan .. n ... kebetulan dah ada orang tolong ... ape lagi dia nak?? alaaa ... biasa kalo jatuh .. bangun la sendiri .. takkan nak tunggu orang semua datang kerumun n tolong bangun ??? ape daaa .... lain laa kalo xcident kete ke .. patah kaki ke ... luka parah ke ... cukup la sorang tolong dia bangun ... dah le ...
nak cover malu nye pasal .. takkan la sampai nak salahkan orang tak tolong dia kot ??? aku ada gak la tanya dia cemana bila masuk opis ... saja berbasa basi la ... lagipun sama level ... huish .. dah semua skang ni bebulu ngan dia ... sbb dalam meeting pun ada bunyik gak kes ni ...
kalo aku le ... mau aku sound budak sengal nih ... baru dugaan sikit je dah keypoh memburukkan orang lain ... sampai kecoh satu opis .. ape kejadahnye ???? sememeh ah ... takcukup cerdik namanya ... hahahah ..bagi aku .. budak ni >>>> Memang sengalll ...............


Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Selasa, 2 Jun 2009

my 360 ...


uhhh .. yahoo buat hal lagi ... lepas satu satu dia upgrade ... dulu picture ... dah elok elok setting .. dah nak kena bayar lak .. penat je touch-up lelawa ... ni blog dia lak .. 360 .. nak pindah semua entry dalam profile lak ... aduuuhh ... tak privacy dah le .. hehehe ... hemm tu yg aku dapat dari page depan 360 aku ... member since May 2006 n entry aku dah 5995 kali view ... heheh cantik gak no ni ... takpe la .. menda free memang macam tu .. soo gamaknye aku nak kena edit la semua masuk dalam blog lain ... nengok aa cemana nak buat nanti ..... 

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..

~It'S OnLy Me~

- Amietz -

aku dan seseorang


hemm ... tak diduga .. dah nak hampir setahun aku tak jumpe dia ... ya allah .. pejam celik pejam celik ... kiranya since aku keje di Putrajaya .. langsung tak jumpe ngan dia?? mak aiiihh ... Teruk sangat ke life aku ni? sampai nak jumpe kengkawan pun tak sempat? .. pernah 2 -3 kali plan nak jumpe .. tapi last minute cansel ... memang aku takleh nak xcuse.. n kekadang dia lak takde masa ... (selalunya aku la puncanya ..)

sooo ... ni kali ke 8 aku jumpe dia ... dalam masa 2 thn aku kenal dia ... so far so good n aku rasa selesa dengan dia .. n dia pun ok ngan aku ...huhuuu we just friend ... like he said ... and i'm ok with that ... hemm ... ape pun ... harapnye dia selalu sihat, happy (ngan aweks aweks dia) + selamat selalu walau dimana dia berada. Kalo ada rezeki n jodoh ... dapat la kita jumpe lagi ... insyaallah .... terima kasih utk segalanya :)

--------------------

patut la vicky n kawan lain selalu marah .. susah sangat nak jumpe aku ekk ... maaf ye kawan kawan ku .. aku bukannye kera sumbang .. tapi kekadang ada saja yg menghalang .. insyaallah .. kalo ada rezeki .. kita jumpe jugak ...

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..

~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Isnin, 1 Jun 2009

duit segalanya?? atau segalanya duit ??


Ni karya yg aku karangkan kira-kira setahun dua bulan yg lepas ... tetiba je otak aku ni macam bagus je mengarang ..anyway ... ni saja suka suka ... kalo tak best jgn kutuk lelebih k..

.......................................

hidup perlukan duit ... .
kita hidup mencari duit ... .
celik mata duit ...
nak tido pun pikir duit ... .

yg senang banyak duit ... .
yg miskin tak ada duit ... .
naik status sbb banyak duit ...
kena hina sbb takde duit ...

masa kecik belajar simpan duit ...
masa besar tukang perabis duit ...
masa sekolah ...mak ayah bagi duit ...
dah keje ... berapa nak kasik duit ..

nyawa manusia pun bergantung pada duit ...
nak melahirkan .. kena bayar duit ...
mati pun... kena guna duit ... .

tapiii ... . jgn jadi hamba duit ... .
jgn mati kerana duit ... .
jgn jadi hina sbb duit ...
jgn jual maruah kerana duit ...

duit segalanya atau segalanya duit
~~~~~~~~~~~~~~~
amietz 28042008/4.33 ptg

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

Internet Scam (kisah yg aku nak citer)

hemm ... as chatters for almost 15 years ... so many things i found n experience ... soo what i want to tell u this time is abt internet scam ... let me tell u in BM ok ...
actually menda scam internet ni memang banyak dalam intenet ... dah banyak citer n aware dah di sebarkan . but still ada lagi yg jadi mangsa ... for me ... this is my second time they try ... hemm .. salah orang la ... n syukur ok lagi ...

the latest is ... jenis yg suka nak pos barang .. konon nak kasik hadiah la ... n dia akan cakap dia hantar macam macam barang berharga ... soo dia akan mintak detail kite ... alamat n sebagainya ... sooo dia akan hantar lepas tu satu slip postage pada mangsa .. yg soft copy la ...
soo dalam beberapa hari .. mangsa akan dihubungi oleh orang lain @ syarikat barang tu (kunun nye) ... yg aku paling marah .. sbb orang malaysia kita pun jadi dalangnye juga ... soo citer aku macam ni .....

aku ni memang suka layan orang chat dulu ... tak kira ape bangsa .. kalo omputes .. leh gak asah aku nye BI yg memang karat ni ... soo this guy konon belagak jadi orang UK .. (tapi biasa korang leh kenal dorang ni tipu atau tidak ..melalui slang dia bercakap di talifon) soo berhati hati k ...

this guy kebetulan dia kenal masa bday aku .. soo katanya dia nak send parcel .. aku as usual kasik alamat umah lama la ... dalam taman aku duduk ni jugak .. soo aku leh pantau dari jauh ... soo dia send aku slip postage macam aku cakap kat atas tadi ... few days dia call balik ... tanya dah sampai lom ... aku cakap belum ... esok tu orang call .. melayu kite lak tu ... angin betul akuu ... dia cakap barang dah sampai .. tapi sangkot kat kastam ... sbb nye terlebih berat ... aku tanya bape kena bayar .... RM3000 huuuuuuu ... bukan calang calang beb ...

as i know n my experience hantar barang ke UK kat "abg adik" tu ... post akan check barang . then timbang berat atau kira dia nye saiz barang (perkiraan yg menguntungkan pos lah) .. then dia kira tambang, minyak n sebagainya .. soo kita bayar dah semua .... orang pos di UK cuma sampaikan barang shj ... tak perlu bayar ape ape lagi .. sama laa jugak kalo sebaliknya ... takde istilah nak kena bayar lagi ok !!! ....

soo dia nak memainkan aku rupanya ... yg aku geram minah malaysia ni ... kalo yg lelain tu dah sah sah nak menipu nak kaya cepat .. keje malas ... nak duit masuk je ... sooo ... dia cakap kena selesaikan cecepat .. dalam masa 2 hari .. aku cakap takde duit aa .. dia cakap kena check ngan kastam nanti ... aku cakap .. takpe la .. aku mintak kawan check ... saja gertak n kebetulan aku ada kawan kat sana ... sooo aku call kawan . dia kata kalo ada no parcel ... leh check ... (aku rasa barang tu tak wujud pun) ... sooo yg kawan lelaki negro tadi pun call gak .. dia kata orang post ni call kata barang sangkut .. sbb nye barang lebih berat ... kena bayar cecepat atau nanti dia akan hantar ke embassy ... aku cakap aku takde duit ... (saja nak nengok dia nye gebang tuu) ... soo dia call balik .. kata kena settle .. dia suh bayar dulu .. nanti datang malaysia ..dia akan bayar balik ... so ... aku cakap .. aku suh kawan check ...

sooo lunch time tu aku call pompuan mesia tu balik .. aku tanya parcel nye no ... aku cakap aku nye kawan kat kastam akan check n settle semua .. dia pepura takde line ... sooo dia putuskan line .... (gabra tuu) ... alih alih tak sampai 3 minit .. bos dia call .. negro .... siap tinggi suara kat aku ... dia marah macam ni ....

Black Bos : (nada suara tinggi@ tengking aku) Hello lady .... u giving me much trouble with your parcel ... u give me headace here .... dont care what your husband or bf send u ... if u not settle this in 45 minits ... i'm gonna send this parcel to UK embassy ...

Aku : (sora biasa je) ... just now your staff say in 2 days ... how i'm going to settle this in 45 min?? .. its ok then ... i already ask my friend at custon KLIA to check n settle this parcel ...

Black Bos : (sora kasar lagi) I dont care .... i gave u 45 minits to settle this ... u giving me headace here ... i will send that parcel to UK embassy ... u settle there ....

Aku : (dalam nada bosan) ... ok ..... do what ever u want to do ... i dont care ... my friend is there ... he will check the parcel for me ..... (terus aku matikan tel ... hahaha biar padan muka dia)

kejap lepas tu kawan negro tu call lak ... marah marah ... cakap apasal aku tak settle? .. dia ungkit bape banyak dia dah abis hantar barang .. dia cakap aku berkira n macam macam ... (padahal aku dari mula dah cakap aku takmo ape ape ..leh sabo lagi ni) dia marah nanti dia susah nak settle ngan UK embassy ... aku diam n listen then aku cakap kawan aku kat kastam akan check .. dia lagi gabra .. trus cut line ... aku dok gelak sakan ... gabra gak dorang ni upenye ....

sooo ... dalam gelak tu aku check la jugak ngan kawan aku ... bukan ape .. kot dalam tu ada black money ke .. dadah ke .. mati aku .... takmo aaa subahat ...

soo tak puas ati lagi mamat tu ... dia call cakap menda sama gak ... aku sabar agi .. malam tu dia call aku lagi ... aku dah cukup sabar tahap dewa dewa nak meletus marah ni ... aku pun tengking aaa ... dah dia suka guna ayat >> u listen to me ....

aku guna gak la ...

Aku : (nada paling maksima ... marah tahap dewa dewa nye ..) now u listen to me ... this is the reason i dont want u to send me anything .. now u give me much trouble n u still asking me to settle it ... i dont want anything ... y u so afraid? i already ask my friend to check it .. if u know putting money inside is illegal .. y u keep doing it ??? u giving me much trouble rite now (tiru ayat negro tadi)

Black man : (sora cool) Baby ... U yelling at me ?? u angry ?

Aku (sora tinggi)... yes i'm yelling at you i'm so piss of rite now ... n now i want u to stop telling me what to do abt that parcel ... n stop calling me ...

black man : hemmm u r angry rite now .. i call u later ....

Aku .. nooo !! i dont want u to call me anymore .... (terus aku matikan line) hahahah .. padan muka dia ...

tu la kesahnye ... esok tu kawan opis lama aku call .. tanya pasal jenis parcel ni .. aku ajar dia ape nak cakap n sebagainya .. n dia pun rupanya kena macam aku gak ...

sooo girls out there .. BEWARE ... jgn mudah terpedaya dengan lelaki gelaps ni ... dorang ni auta lebih .... nak kaya cepat ... n beware gak ngan scam macam ni ... ape ape hal pun .. search internet .. check dulu ape yg patut ... jgn mudah percaya k ....

Heee pasal duit .. memacam kes ada .... gila duit namanya ....

Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~

- Amietz -

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky