keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Jumaat, 31 Disember 2010

aku & bunga api

isk ... rasanya dah 8 thn aku tinggalkan Kg. Baru KL ... teringat zaman duk umah bujang ... biasanya kalau malam tahun baru .. kami ber 3 (Budak bilik aku je la).. kekadang lepak sesama kat ruang tamu sementara tunggu detik 12 malam .. memula ok la ... tapi bila dah siap overhead kat tengah tengah bandar tu .. nah koo..


biasa laa .. kalo duk umah .. mana ada nak sopan sopan sangat .. lagipun dah malam ... pakai baju tido je .. then bergelimpangan dok lepak depan tv... hehehe kalo dah ralit nengok tv tu ... mana nak ingat alam semesta dah ...
soo satu malam 31 Disember tahun gajah ... hehehe acah mak leboh ... well dalam tahun 1999 - 2003 .... dah hampir detik jam 12 malam ... sekali pandang kat luar .. mak aiii ... ramai nooo manusia dok berenti kat overhead tu .. haduuu dah berapa lama dorang skodeng kitorang pun tak tau laaa ... cecepat kawan jijah berlari n padam lampu .. dan dan tu rasa macam >>> alamakk .. dorang nengok ke kite tadi ekk? haduuu .. malu sehhh..... soo lepas pada tu ... memang kami beringat laaa ... (lebih kurang le ngan gambo kat belah kiri tu)

anyway .. rumah kat kampung baru tu memang best ... sbbnye .. tak payah kami berasak asak kat KLCC atau Dataran merdeka semata nak nengok bunga api ... dari dalam umah je cukup ... view memang clear ..dua dua lokasi ... tapi yg tak tahan nyer .....

KEBABOOOOMmmmm sinii ...... (kat area KLCC) ... lari masuk bilik kawan aku ......
KEBABOOOOMmmmmm sana .... (dataran lak) ..... lari pi dapo kat ampaian ....

hahahaha tamak halobaaa ... dua dua nak nengok .... penah gak cadang kat kawan aku ... kita panjat bumbung umah laa ... nampak dua dua terus ... tapi tuan umah tu kunci lak tangga atas sekali .... gaknye takot orang terjun bunuh diri kot ... hmmm ... walau berpeluh peluh n berkejar kejaran dalam umah ... tapi puas ati ...

penah gak geng umah aku pi nengok bunga api kat dataran ... nah ko ... jem giler masa nak balik tu ... tahan teksi semua tak berenti ... dah lewat sangat .. udahnye... depa menapak laaa dari dataran ke umah kami di kampung baru ... balik tu semua tersadai terbongkang keletihan ... hehehe .. sape suh carik pasal .... kan tak pasal pasal kejong kaki menapak .. udah tau nak berjalan ... pakai le kasut flat ... heheheh .. nasib korang la ...
jijah memang allergic kalo orang ramai sangat ... serabut otak mehhh ...

walau ape pun ... Jijah nak ucapkan selamat tahun baru untuk semua .... semoga dengan kehadiran 2011 ni ..semua selamat sihat  .. bekerja dengan penuh semangat dan ikhlas dan bahagia selalu ....


~ It'S OnLy Me ~
weeee

sembang dengan dia ,,,

hmmm .... semalam lepas punchkad yang terakhir utk tahun 2010 .. bila keluar ... alamak ramai nye manusia ... salah sorang ... termasuk la dia .... well ... ada lak manusia g gatal tangan tekan butang lif ke atas ... bila terbukak lif ke atas tu ... dak pompuan ni tersu masuk beramai ramai .... tinggal kami ber 3 ... yg sorang tu orang yg berkuku panjang (yg meloyakan tekak aku tuu) .... then sorang lagi .... yg aku suka tengok senyuman dia .... alalala ..... berbatik kuning berbunga bunga ... ahaks .... encemm walau dah tua ... heheheeh ...
well semalam sembang kejap ngan dia ... dia tanya ... ramai lagi ke kat tingkat 2? hmmm ... dia singgah ... tapi sayangnye .. aku dah nak balik ....

hiks ... aku suka tengok senyuman dia jer ... nampak sungguh loving n menyenangkan hati ..... happy day ;)

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Khamis, 30 Disember 2010

Memacam hall ...

 aduhh .. semalam dah laa ribut ribut hal bola ... pagi ni masa aku dok bersiap nak pi keje ...

wiiiwooo wiiiiwooo wiiiiiwooo ..... 

isk ... sape lak yg pepagi nak terberanak lak nii .... cecepat ambik beg n HP terus turun bawah ... bau busuk macam getah terbakar ... upenye bomba .... kete terbako ...
hmmmph .. ... terus panas enjin kete ... hantar anak buah pi umah pengasuh dia ... bukak pago n terus pi keje ...
huuu pepagi bikin ributt jaa ... bezanya ....

kebiasaan : time aku pi keje ... umah orang semua senyap sunyi n gelap lagi .....
Luar biasa : semua kuar umah n bersembang ngan jiran jiran ... umah semua terang benderang .....

dan dan tu aku rasa macam aku dah lewat bebenooo nak pi keje ..... heheheh

banyak kojo lagi niii .... :(

ooo yeah ... gambo ambik paklah punyaaa .... pinjam ekkk ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Rabu, 29 Disember 2010

M.O.O.D

 hmmph ... hari ni aku rasa letih sangat.... rasa pedih bijik mata ..berair je ..
takde mood nak buat kerja atau ape ape je ... rasa nak tidoo ... nak nengok tv jer .. tak kesah la citer ape pun ..
keje banyak sangat nak kena buat ... dorang ni ... entah la ape kes ...

yg sorang macam bagus ... berkira buat kerja sendiri jer ... makin lama makin eksyen ...
yg sorang memang aku tak kacau la ..biar dia rilek sikit ..
yg sorang masih baru .. atau memang macam specis dulu .. wat derk je .. bila keje dah siap baru tanya ape leh tolong ... aku pun tak tau aa apasal yg jenis ni macam tu ...
sorang agi ... sekali suruh .. gerak ... kalo aku buat dek jer .. dia pun wat derk laa .. aduuuuuuuuhh .. takkan nak aku ada ngan dia 24 jam kot? aku kasik arahan pun dia macam tak paham bahasa lak ... atau memang specis paku n tukul ??

aduuhh ... tambah serabut otakk ... lantak korang la nak buat ape ... aku penat lahhhhhhh ...  MOOD hilang entah kemana ......

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Selasa, 28 Disember 2010

Surprise ...


 wahhh .... sampai je kat meja tadi pagi ... nampak sampul surat putih bersih bertulisan purple kat atas meja .. letak beg terus bukak ... saspen lak sape yg kasik ... rupanya ....
gift dari Ainur @ ainnurfarihah.blogspot.com .. lupe lak .. dulu pernah jijah dapat hadiah penyertaan dari blog Ainnur ni ....

walau ape pun ... TQ so much dear ... 

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Isnin, 27 Disember 2010

Nasi Kukus Ayam Rempah

Ush ... makan tak hengat kooo .... arini keje mengemas umah je la ... masak masak nanti dulu ... lagipun tinggal aku berdua je ngan adik ni haa ... beli je senang .... panas panas ..memang layan nasik kukus ayam rempah ni ha ... ayam dia secukup rasa ... beso lak tuu ... 1/6 tuuu ... dah abis nasik ... ayam tak abis abis lagi ... tambah lak kalo tang dada ... uhhh .. isi banyak ... tapi aku suka tang kaki @ paha lerr ... phewww.... sodappp .. tangkap leless .....
layannnnnnn ....
 p/s ; gambo pinjam mr goo jer .. sbb imej sebenar lebih hebat dan menyelerakan .... kalo nak .. pi serbu kedai@gerai belakang pasaraya "the store" Banting ... hehehe ...cepat sebelum kehabisan stock ....

psttt : memang cepat abis nasik kukus ni .... laku habisssss ... (isk ..ape aku cakap ni??)

~ It'S OnLy Me ~
weeee

cuti lagi ..

 best nye bila sesekali dapat rilek kat umah .. tapi rilek orang pompuan lain le ... mengemas laa .. masak laa .. lipat la ... n memacam lagi ....
lelaki pun sama gak ... kang kekejap kena suruh itu .. kena buat ni ... pegang sana .. pegang sini ...

aaaa hepppp ... jgn nak kona .... pegang tu maknanya buat kerja la .... pegang span n baldi nak cuci kete ... pegang memacam aaa ... his korang ni .....

 ape pun ... best dapat rilek kat umah .... mmm mesen basuh dah berbunyi ...... jijah nak sidai kain jap .... daaa ....
~ It'S OnLy Me ~
weeee

Ahad, 26 Disember 2010

alaa ...

 hmmm sadis lak ... arini dah nak kena balik kl ... kejap je cuti ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Sabtu, 25 Disember 2010

kerabu seaweed

disebabkan semua ada kat rumah @ kampung ... sooo macam rajin la pulak nak buat kerabu seaweed ..
seaweed ni beli masa kat Tawau ... soo ni kali ke 2 jijah buat ... simple je la ... caranya macam buat Jelantah @ acar timun n nenas (time kenduri selalu ada)..sempoi abis ... layan gambar k ...

gambar kiri ni masa masih kering .. kena rendam semalaman n kanan ni hasilnya .... dah kembang abis .. soo kerat laa byte size .. n adun ngan kuah yg dah sediakan untuk jelantah tu ...


~ It'S OnLy Me ~
weeee

anak buah aku sorang ni ....

pepagi lagi dah gelak beso ... masa dok sarapan ... salah sorang anak buah lelaki aku datang n cakap ...

adik : cik mie ... boleh tak adik nak main puzzle ?
acik mie : boleh ... adik suruh la daddy pasang komputer acik mie tu ...

dia pun pergi la kat depan ... then datang lagi kat dapo ...

adik : alaa ... daddy kata ... acik mie sorang je boleh pasang ... tapi kan, adik tengok 3 orang semua sama besar dahh .. boleh la bukak ... (muka tak puas hati sambil tunjuk kat semua orang)
acik mie : ye la .. suruh la daddy bukak kan ...
adik : mmmm ... alaa .. mama dengan acik mie .. adik tengok sama besar jer ... tapi kalau dari jauh .. adik nampak acik mie kecik sikit  laaa.... (sambil sengih)
acik mie : Alhamdulillahhhh .... ok ok ... acik mie bukakkan ... adik pegi kat depan dulu ... (amboii pandai budak ni jack aku yerr .. heheheh)
nenek : amboi ... kecik kecik dah pandai mengepong (@ Jack) orang

~ It'S OnLy Me ~
weeee

ulau berlingkau dalam jamban ....

 hadu laaaa .. terkujat den ... baru je rasa macam nak terkucil nak terkeluar ... sekali terbantut la pulak  ...
plan nye nak masuk bilik air buang ape yg patut n nak cuci muka  ... sekali baru kunci pintu ... ULARRR???
korang bayangkan cemana perasaan aku ... dua kaki jer jaraknye dari kaki aku ...
nak gerak ke tak?? nak gerak ke tak ?? hahahah tak kuasa mak .. buatnye dia jalan lalu celah kaki aku ... mak aii .. tak daya ... kerkucil terberak aku kat situ kang ...
atau .. patut ke aku panjat je jamban duduk tu ... hohohooo mana boleh .. mau pecah berderai jamban tu ... hahah....
nak tak nak .... aku bukak pelan pelan selak pintu jamban tu n terus lompat keluar ....
ular ... ular ... (jerit sopan laaa)
abg aku datang tanya apasal??
ular ler ... (macam tak caya je dia) ... 
hmmm ... cemana ni ... nak pukul ke ape ?? aku n abg aku jer ... tak bley jadi ... kena panggil sorang lagi lelaki .... elok je tutup pintu n elok je jiran  aku tu datang... haikk .... dah ilang ????
haduuuu .. masalah la pulak .... terus carik .... tak jumpe ... adu laaaa ... bahaya nih ....
mana dia pergi?? Misteri .....



~ It'S OnLy Me ~
weeee

Jumaat, 24 Disember 2010

balik kampung

balik kampung .. ooo balik kampung .... oo balik kampung hati girang .... hehehe nyanyi skettt ....
yey .. aku dah di kampung ....at last .. ahaks ...

Jam dua lebih pagi tadi  baru sampai rumah .... humang aii letih ... cemana laa orang yg selalu ulang alik balik jenguk family sekali seminggu tu ha ...

gak nye kalo aku amalkan tiap sebulan sekali atau 2 minggu sekali .. mau kurus keding aku gaknye kann ... heheh

ape pun .... best dapat balik kampung .. rasa lega kepala otak n ilang semua serabut ... heheh tangah layan Ong Bak ... lapo lak rasa ....

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Rabu, 22 Disember 2010

Benjol dahh ...

 well ... kelmarin Jijah pegi Secret Recipe ... tengah tunggu order .. sekali bunyik ... gedegang ...
alahai .... budak kecik tu menangis melolong le ape lagi .... mak nye tarik pintu .. tak sedo anak dia jalan belah kiri tu ... memang kuat giler laaa ...

udah tu siap laki nye gosok kepala anak yg dah merah tu n tanya .... Sakit ke ?? sakit ??
aduuu .. kalo dah meraung cenggitu sekali .. takkan sedap lakkk?? ....

saboo jerrr .....

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Selasa, 21 Disember 2010

ape ni ?

 hmmm .... cuba teka ape ni ....

nanti malam jijah storey ;)

hmmm ... ni la namanya LATOK ... alalalatok ... alalalalatok .. jgn saman .. hehehe

tapi ni latok leh makan ... sedap sehh ... 1st time makan dah jatuh chenta ... rasa dia best bila di kunyah ... bijik bijik kecik tu meletup letup lam mulut ... nak makan dia kena laa perah asam .. garam .. cili n so on . ikut citarasa ... kan best kalo belah sini pun ada ... well kalo ada kesempatan .. nanti cuba laa ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

New Sem Begin ...

 huuuu .... Baru je abis daftar untuk sem baru .. esok boleh print bill n bayar terus .... kalau tangguh tangguh kang ... jadi la macam 2-3 sem lepas ... haduu ... sengkek giler ... bulan ni kira selamat lagi la ... hehehe bak kata kengkawan chatting aku dedolu ... tak payah laaa jual smender roti kirai .... (kira dah sengkek tahap dewa dewa la tu) ...

ada yg suh mintak bantuan ... tapi aku rasa .. aku boleh survive lagi ... lagipun sama jer ... bayar dulu n bayar kemudian .. dua dua kena bayar jugak kan?? bezanya ... pakai duit sendiri ngan duit orang .... kalo boleh .. takmo utang utang dah .. serabut otak je memikirkan hal hal macam ni ...


thn depan abis la aku nye hutang ngan negeri Selangor ... hehehe .. Merdeka ... cumanya tinggal kete n hal peribadi je la yg tinggal .. tu pun lagi berapa tahun jer ... elok aku abis studi ... habis gak kot ... huuu .. cepat lah abiss ... 


~ It'S OnLy Me ~
weeee

Entry makan lagi

malas @ bz melanda ??  humang aii .... baru 5 je entry jijah bulan ni ... hehehe ... nampak sangat jarang bukak blog nih n kurang berGoBlog.. hehehe ape boleh buat ... banyak kojo ... periuk nasik .. kena laa utamakan dulu .. baru hidup berkat ..ye dak ??? (cesss .... alasannnn)

jijah baru abis makan ... kenyang kebuntang dah ni ... tapi... tadi tetiba teringat pasal kuih laa ... nak tau ape jijah jumpe masa di TAWAU?? hehhehe ....
PULUT PANGGANG .... 

soo .. ape yg best nye pasal pulut panggang ni ?? rasa sama gak ... inti macam serunding ikan tu haa ... kalo di utara ..dalam nye ada inti kelapa pedas ... fuhh ..sodapp

masa jijah makan kuih tuu ... masih panas panas lagi ... yg buat tertariknye .. sbb dia bulat n besooo .. hehehe kalo kat belah sini .. saiz dia dah macam hujung jari kelingking kite jer ... tapi kat sana .. dah macam ibu jari kaki ... besoo n bulat ...  rege dia leh tahan gak laaa .... RM1.20 satu ... gerenti kalo makan 2 bijik ..kenyang bolat ... (kalo jijah 10 minit boleh tahan laaa) ... hehehehe ..lepas tu bedal roti canai lak ... hmmm ... nafsu serakah betol ... hehehe ...

keh ... layan telan ayaq lioq je la ...  saja letak 20 sen nak tunjuk betapa besaqnya kuih tu ... kalo letak 5 sen .. mesti nampak macam gigas kan ?? hehehe .... saja jer nak share .....
dahh .. dah ... pi sarap dulu .... pas tu sambung layan tenet lagi ...



~ It'S OnLy Me ~
weeee

Jumaat, 17 Disember 2010

Today is Friday ...

Takde orang yang paling gembira menanti hari Jumaat selain aku agaknye ... sebabnye ..... sebulan ni asyik bz jer .. takde masa nak rehat secukupnya .... selang seminggu pegi KK ... selang seminggu pegi Tawau .. masa program berlangsung ... jgn harap la dapat rehat ... memang hari hari bermandi peluh satu badan laa ...

walau ape pun ... now ... alhamdulillah aku dah 100% sihat dan Program Hari literasi dah selamat di jalankan dengan jayanya .... syukur sangat .... and satu agi ... keputusan peksa aku pun ok .. tak ada yg gagal n result pun ... boleh tahan laa kalo dengan situasi aku skang ni ... (masuk bakul angkat sendiri loorr)

lapo la perut ... sebulan yg bz ni .. berat badan aku menten gak  .. sama macam lepas posa aritu ... nak kata kuat makan ... rasanya air... lagi banyak laaa aku togak kat sana ..ok lah ... uish ... usus aku dah menari gelek dalam ni ... lapo giler ... geng sarapan lom sampai ... cepat la datang .... aku lapoooo .....

gambo tu curik tangkap guna hempon sebelum terbang .. sib baik akak & adik yg comei macam kerengga tu tak nampak ... kalo tidak ... membebel laaa depa suruh matikan henpon ... hiks ....

Jijah g sarap dulu kehhh .....

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Khamis, 16 Disember 2010

tak tau ape rasa...

kalau dapat tido ni .. best nye laa rasa ... semalam aku buat presentation tuk bos sampai jam 4 pagi .. elok dah siap ... takbley nak convert jadi EXE file lak .. haduuuu .... udahnye pagi pagi buta aku buat la jugak presentation tuk bos dalam bentuk ppt .. haru nye rasa ... nak guna jam 9 ...

now aku rasa macam mata aku di picit picit jer .. rasa nak termuntah pun ada ... pagi miss sarapan .. prot kosong ... makan tengahari tadi kira sekali lunch laa ...

nak cari port baek laaa .. sleepy sangat .. dapat tido 5 minit jadi laaa...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Selasa, 14 Disember 2010

penat sehhh

wallawehhh penat nye la rasa ... baru je balik dari program di Tawau .. ape ape .. nanti cerita .... masuk blog melepaskan rindu dendam jerr .....

~ It'S OnLy Me ~

weeee

Khamis, 9 Disember 2010

@Tawau

soo inilah penentuannya .... at last program di Tawau jalan juga .... harap-harapnya semua berjalan lancar n program berjaya. Aku mungkin kena kesana kemari ... tapi best juga kalau dapat alankan program di sudut pusat sumber aku tu ....

cuti selasa lepas aku dah shopping berhabisan membeli barangan untuk souvenir program ....

ape pun ... Chaiyooo chaiyook Amie ...

~ It'S OnLy Me ~
 weeee

Rabu, 1 Disember 2010

nite all

separa koma je rasa nih. Ubt ni bebetol power. Ok all time 2 sleep.. Esok petang aku ke kk lagi. selagi lom habis program memang la bz tahap dewa dewa..~ It'S OnLy Me ~ weeee

Selasa, 30 November 2010

betul ke ??


 persoalannya .... benarkah esok ... kakitangan kerajaan akan menerima angpauuuu?? hmmmm apa komen anda??

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Ahad, 28 November 2010

Sunday Morning

 memula kita dengar dulu lagu Sunday Morning oleh Maroon 5 ...



hari ni nampak gayanya aku, Syatrah n Faris je kat umah ... mama dia pi main Futsal ... Bapak dia lak ada shoot wedding .... huuuu ... resaksa kecik yang comel jgn meragam yerr...
wish me good luck guys .... hehehe macam tak biasa jaga anak buah lak bunyi nyer ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Sabtu, 27 November 2010

baru je baik..

aku baru je baik last week.. This week kena selsema lagik. Hmm sabo je la. Kali ni dah beli ubt kat farmasi. Tapi tu la. Lemah segala urat saraf. Tidoo jerp.

.~ It'S OnLy Me ~ weeee

Jumaat, 26 November 2010

ke bz an melanda...

waduh... Bz gilak hari ni. Memang bebetul kejar dateline untuk pertandingan hari literasi tu. Lagipun dah tak lama lagi.
Bajet pun macam jeless jer. Tetiba lak nak kena kukuhkan lagi tembok pertahanan... Haduu dah 4 kali ni. Aku nak kasik gambo la pulak. Bio kukuh sket alasan aku kann?
Tapi syukur laa.. Negeri memang kasik kerjasama yg baik. Maklumat aku mintak.. Memang tip top. Mantop. Esok aku kena mengarang laa... Isnin ni nak kena buat keje lain agi.
Lagipun ptg isnin nak kena bentang. Hope kali ni dorang terima laaa alasan aku ni. Bukan senanang nak mintak duit kat orang n bukan memain senang nak belanjakan... Semua ada ceritanya tersendiri....
~ It'S OnLy Me ~ weeee

Khamis, 25 November 2010

i'm back

 I'm back .... 3 hari di Tawau n Semporna ... letis bangat ... n got baby flu again ... adehhh ... dugaan tul ... bos cuti arini ... sorang lagi tu ada gak .. tapi arini aku tak tau aaa dia buat ape ...
arini ym dah kena block terus ... sekali ngan ym web ... haduu .. bengkek je rasa ... dengan ym tu la aku nak dapatkan maklumat dari negeri ... kalo dah 14 negeri nak kena call utk dapatkan maklumat .. memang aaa letisss ... kekadang aku pelik gak dorang ni ... "Muka buku" tu takmo lak block ... takde menda pun dalam tu ... n satu agi yg aku tak puas ati ... kalo geng dia .. selambe la pulak kasik ym tu ... messenger tauu .. bukan web atau mail .. tak adil namanya ... alang alang nak sekat ... sekat semua sekali ler ...
ape daaa ........

~ It'S OnLy Me ~
weeee

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky