keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Sabtu, 2 Januari 2010

laskar pelangi...

bermula tahun baru 2010 ... Sooo secara automatiknya box office dipenuhi ngan movie baruuu... Soo semalam jijah n paklah tengok cerita Laskar Pelangi.... Best...
Ceritanya pasal bebudak kampung yg daif n di kawasan pedalaman... Dengan sekolah yg serba serbi tak ada n hampir roboh... Pengajar ada seorang saja.. N sorang lagi mcm guru besar dia laa... Semua murid stay dalam satu kelas....
Banyak juga mesej yg di sampaikan... Kisah suka dan duka....
Bab yg paling jijah suka bila bebudak ni pegi jumpe bomoh... Kekonon nak bagi pandai... Tau ape bomoh tu buat? ... Dia kasik macam doa laa.. Syaratnya semua kena baca serentak... Kalau tidak akan berubah jadi kodok....
Sooo semua takut n baca.... Lebih kuran g gini laa... Kalau mahu bijak.... Belajar.... Kalau mahu berjaya... Usaha..... Tu jerr.... Betul laa kan???? Hahaha.... Mana ada org leh buat seseorang tu bijak sekelip mata....
endingnye salah sorang pelajar yg paling pintar kat sekolah tu... Terpaksa berhenti sekolah n menyara n menjaga adik adik yg lain... Sbbnye... Ayah dia nelayan n mak dah takde... Hari kemenangan budak ni dalam pertandingan sekolah... Ayahnya tak pulang-pulang dari laut.... Budak ni siap menunggu depan pondok rumah nak tunjuk sijil yg dia menang..seminggu lepas tu dia kirim surat pada cikgu... Mengatakan yg dia kena berhenti n menyara keluarga... Last dia tunjuk salah sorang budak ni berjaya n akan ke perancis utk sambung belajar.. Yg tadi terpaksa berhenti sekolah pula dah berkahwin n terapkan semangat belajar pada anak dia... Sempat lagi dia tunjuk scene ayahnye dok kasik nasihat supaya usaha lagi n rajin belajar n jadi pandai macam bukdak yg pergi perancis tuu.... Hehehe jijah lupa laa nama character ye..kalau ada peluang... Korang tengok laa cerita ni... Bagus....
malaysian nye movie jarang sekali yg ada maksud tersirat macam ni kan??? Sekarang ni yg banyak fantasy n cerita karut marut... Citer hantu... Cintan cintun.... Mmm betol kerrr?? Maybe sbb rakyat kat negara kita kebanyakan dah maju.. Yg mundur taraf hidupnya kurang... Soo ramai yg tak nampak kedaifan org lain tuu kan? Mujur laa aku keje sini... Soo sikit sebanyak aku tau juga bab bab literasi n ada juga dapat membantu sedikit sebanyak pada golongan yg keciciran nii... Hmmm ada kawan yg beri tahu pd jijah... Masih ada bebudak yg darjah 3, 4, 5, yg tak boleh membaca lagi... Wahhh bahaya... Parent should pay more attention. Cikgu tak sempat nak kasik tumpuan lebih pada tiap sorang anak buah dia.. Sooo sesama laa saling membantu... Bukan 100% di sekolah je...
Bebudak tu rasanya... Bukan tak pandai.. Cuma mungkin otak budak tu tak matang lagi.... Usaha n usaha lagi sampai berjaya.... Sbbnye org yg dah tua pun... Kalau di ajar... Pandai juga akhirnya membaca... Biar laa ambik masa bertahun tahun lamanya pun...
Mmm masa program literasi di betong ... Jijah tengok.. Kemain happy lagi makcik n pakcik yg terima sijil tuuu... Semua dah tua tua punn.. Tapi semangat depa tinggi... Ape pun the credit goes to pm n penyelia literacy... Dorang je tau susah payah pahit jerih mendidik depa semua tuuu.... Tabik spring kat korang.... Moh kite usaha lagi ...... Lagi dan lagi....
~ It'S OnLy Me ~
weeee

Tiada ulasan:

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky