keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Rabu, 19 Mei 2010

RESEPI - ROTI PERIUK

isk .. ada orang request resepi ni ... sori yer .. aku dapat resepi kampung ... main agak agak jer ...soo ni bahan dan caranya  ....

bahan bahannya : ..........
1/2 kilo tepung untuk roti
1/3 buku butter
1 peket yis kering
3-4 sudu gula
air suam 1 cawan ..
telo 2 biji
garam > < 1 sd teh ..

cara-cara ..
1. masukkan yis + gula dalam air suam n biar sampai yis tu berbuih-buih membiak .. tapi jgn air panas .. nanti mati ler yis tu ..
2. tepung tadi buat bulatan di tengahnye ... masukkan butter dan gaul rata ..
3. buat bulatan lagi tengah tepung tu .. masukkan telo 2 biji .. masukkan yeas yg dah membiak tadi .. masuk sekali garam ...
uli sampai laa adunan tak melekat kat besen .. sampai jadi doh cantik ... (tak cukup tepung .. tambah sikit sikit la k.. kalo rasa tak cukup air ...ejas le jugak)
4. lepas dah jadi seketul .. rehatkan dalam besen tu .. tutup ngan kain lembab atau tudung je ngan ape ape yg patut ... kasik dia naik menggebu-gebu ... lagi banyak kali uli .. lagi sedap rotinye ..
5. uli balik adunan tu .. then buat bulat-bulat..... susun dalam periuk rapat rapat ... then rehatkan balik sampai dia kembang sikit ... sementara tu panaskan oven ...
6. oven nye kepanasan korang check sendiri nye oven K .. lain oven lain dia nye kepanasan .. soo sbbkan oven aku pakai gas jer .. aku panaskan sampai tahap MAX ... bakar selama 30 minit lebih kurang .. api sederhana ... bakar sampai dia kekuningan n masak... sblm kuarkan .. cucuk kat tengah dia ngan lidi atau garfu .. kalau tak lekat dah .. kira dah masak aaa .. kalo lom masak gak .. bakar balik ..tapi api kecikkan sikit 7 ... last ly .... SELAMAT BUAT ROTI N MENJAMU ROTI PERIUK

~ It'S OnLy Me ~


weeee

6 ulasan:

pak long berkata...

salam...
mak aiii dasatnya manu ni....teruja jer nengok roti tu...

Amy Syaquena berkata...

Salam ziarah dari amy...just follow ur blog..pasni jemput la ziarah ke blog amy ye...salam kenal..

alfa juliet berkata...

pandainya u buat kek..kagummm

hans berkata...

nih cicah dengan gulai sedap nih

Jijahh @ f.k berkata...

pak long : nanti suh mak long buat ek ..

aMY : Thanks singgah sini .. i follow


hans : tu la hans .. sedap cicah kari ni ...

alfa ... buat roti kampung je ..

Insan Biasa berkata...

mcm sedap je ...

nampak gebu tu !!!!

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky