keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Selasa, 24 Ogos 2010

buah keriang ...

tadi pagi tajuk kat radio sinar ... buah yang jarang / susah didapati  ... soo caller pertama ni cakap la pasal buah keriang .... buah nye kecik kecik kaler hitam ..
masa dia cakap tu ... aku dah tergelak gelak dah ...
kes nye .. tringat masa aku kecik -kecik dulu ... masa balik kampung ... memang aktiviti utama aku .. memancing, cari siput sedut, cari buah-buah, curik curik toreh pokok getah moyang aku  n main masak masak.
soo satu pagi ... lepas balik memancing .. singgah la kat tepi kebun orang .. soo kengkawan aku ni nak ambik buah keriang ni ... sooo sorang ketuk ngan galah ... aku ngan yg lelain kutip .. kebetulan tepi padang tu ada seko lembu jantan yg beso ... siap tinggi lagi bonggol atas belakang dia tu ... tanduk panjang ... kulit coklat kehitaman ... berminyak (kira lembu habis hensem laaa..badan dia lebih kurang macam lembu dalam gambo tu)
dah tu pulak .. ada satu geng budak lagi .. dok main kat semak tepi lembu tu .... tah cemana depa terpijak atas sarang semut api ... udah nye dok terlompat-lompat le tepi semak tu sambil berlari lari ... udahnye ..lembu tu pulak terkejut atau naik angin ... aku tak pasti ...  yang aku tahu ..

masa aku dok menonggeng nonggeng kutip buah ... aku dengar bunyi macam kuda berlari ... aku ngintai la dari celah kangkang .. humang aiii ... lembu tu memang elok je lari ..aim kat montot aku gak nye .... hahaha ape lagi .... aku lempar abis buah keriang kat tangan tu n lari sekuat hati ke rumah moyang aku .... rasanya kalau aku lari ngan watson nyambek pun .. aku yg menang .... pucat tak berdarah muka aku .... jauh gak la umah moyang aku tu ... tapi sbb takot nye hal .. aku lari non stop tuuu ... hahaha .. takde maknanya nak berenti ...
mak aku tanya pun .. aku diam jer ... tak cukup napass .... lepas pada kes tu .. aku fobia nengok lembu ... kalo ada lembu kat tali air ... aku rela tunggu atau patah balik ... takot aku ....
now dah ok la sikit ... kurang takot dah .. tapi memang aku takleh lupe laaa kes nih ... 

~ It'S OnLy Me ~
 weeee

2 ulasan:

idah @mama izzya berkata...

buah keriang tu camaner rupenyer?

~ a for ana ~ berkata...

hahahhahaha...........................

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky