keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Rabu, 18 Ogos 2010

Resepi Kuih B.U.N.G.A - sempoi abiss

dah lama jijah tak buat kuih Bunga ni ....
agak agaknye korang penah buat tak kuih ni? rasanya ini kuih paling simple yg jijah tau ... kata ibu ni zaman dedolu nye kuih  ..jaman jepun gaknye .. heheh jarang ada kuih ni ... kat kedai ..jijah tak penah jumpe...

rasa dia best ... kenyal kenyal .. lembut .suam suam ..manis manis buah  ..  lagi lagi rambut dia (telo) macam rangup sikit  .. sedap kalo makan panas panas .. nanti leh try k ... lagi 5 minit nak bukak posa pun sempat buat ni ....

bahan dia :

tepung pulut 1 cawan (agak agak nak buat banyak mana lah)
santan debu atau fresh (nak kasik rasa lemak-lemak)
garam halus (secubit jer)
air suam (utk bancuh kalau guna santan serbuk)
telur ayam sebiji
gula halus atau kasar
minyak untuk goreng ...

cara - cara :

1. campurkan tepung pulut dengan santan debu (kalau guna yg debu) .. kalau guna yg fresh ... tuang je dalam tepung tu .... masuk garam .. uli rata sampai jadi doh macam kite nak buat ondeh ondeh ..

2. panaskan frying pan ... letakkan minyak anggaran 1/3 cawan .. api sederhana jer okeh ...

3. telur tadi ... pecahkan dalam mangkuk .. letak garam sikit jer .. kacaukan macam nak buat telur dadar ..

4. ambik sikit adunan tepung tadi .... gentel bulat-bulat dan picitkan tepung tu di sebelah tengah dia (bentuk macam platlet darah merah kat sebelah tu...)

5. celupkan dalam telur yg dah di pukul tadi ... n terus masuk dalam frying pan ... sekejap je dah masak .. angkat bila dah kuning ke-emasan dan toskan minyak nya ..

6. ambil kuih yg dah di tos tadi ... celupkan dalam gula halus ... tapi jijah tak suka celup ... style jijah ... masuk semua dalam pinggan ... ambil sedikit gula kasar ... tabur taburkan atas kuih tu ... soo takde la rasa manis sangat ...


wahhhhhhhhhhhh ... dah terasa di tekak ku ini .... cepat lah jam 5 ... nak balik ... nak balik ...

~ It'S OnLy Me ~
 weeee

3 ulasan:

alfa juliet berkata...

wow sedap tu

idah @mama izzya berkata...

erm macam tau jer kuih nih..
tp x th plk namanyer
sedap kan..adakah kuih ni bersira gula jgk..kih..kih..skema nyer soklan

Jijahh @ f.k berkata...

idah ... kuih ni tak payah sira ... gula nye tabur tabur je ..

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky