keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Ahad, 24 Oktober 2010

Cream Caramel - versi oren@jackfruit


semalam merajinkan diri untuk buat cream caramel ... soo ini laaa hasilnya .... tak hensem sikit jer ... 
anyway resepi ni di request oleh kak Za ..
p/s : nanti dah cuba ..update dalam fesbuk k .. 
Happy cooking / baking
  
Cream Caramel

step 1 : CARAMEL
3/4 cawan gula halus
2 sd makan air
caranya
Masukkan gula dalam frying pan/periuk.
campur ngan air tadi dan masak sampai keperangan.
(jgn perang sangat kalau tak suka rasa pahit)
bila dah perang ... masukkan dalam loyang kuih

Step 2 : Cream nyer
 bahan-bahan 
1 tin susu cair
1/3 cawan air (campur ngan susu cair tadi)
5 biji telur ayam (saiz beso... kalau kecik tambah bilangan telurnye)
1sd teh esen vanila
secubit garam (kasik rasa lemak)

versi orange : 
 campurkan dalam adunan parutan kulit dari sebiji buah oren
n masukkan juga juice dari 1/2 biji oren tu.

caranya :
1. buangkan pusat pada telur & masuk dalam blender
( kalau tengok dalam gambar telur tu .. yg ada urat putih attach kat telur kuning tu la kita panggil pusat telur - buang pusat dia untuk hilangkan hanyir)

2. Masukkan Susu cair dan air + esen vanila + garam secubit
(jgn masuk semua nanti melimpah ruah - later mix dalam mangkuk)

 3. blend sampai sebati
(kalo takmo blend, pukul je semua bahan dalam mangkuk sampai sebati.)

 4. Masukkan dalam acuan kuih yang ada caramel tadi dan kukus atau bakar selama 15 minit

p/s : 

1. biasanya orang kukus jer ... tapi adik adik saya suka versi bakar .. thats y ada crack sikit kat atas dia tu. 

2. tips yang diberi oleh kak Ena Uzir .. letakkan loyang berisi air dibawahnye masa nak membakar. hasilnya tetap sama macam mengukus. Thanks kak ena for the tips.

 3. VERSI OREN - Semalam yg saya buat, saya gantikan esen vanila dengan parutan kulit oren dan dimasukkan sedikit juice oren (1/2 biji oren)... soo hasilnya rasa oren sikit la ... sedap gak ...


4. VERSI NANGKA -   jijah jugak pernah mix dengan buah Nangka masak yang masih keras (nangka baru kupas soo isi dia masih keras dan pejal.. tapi manis) .. soo caranya potong cube kecil-kecil dan masukkan dalam adunan sebelum membakar. memang sedap sbb ada isi nangka yg rangup kat dalam cream caramel tu ... tapi kurangkan gulanya depend on kemanisan buah nangka tu ... takot manis gilerrr ...


anyway .. selamat mencuba yerrr ....
 

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Tiada ulasan:

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky