keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Sabtu, 23 Oktober 2010

puding diraja

alahai ...lama dah nak masuk resepi ni .. tk jugak buat ... anyway .... sesape nak cuba .. teruskan usaha kehhh ... jijah main hentam jerrr ... resepi pun cari kat intenet ... tapi sodappp ....

Resipi...PUDING DI RAJA

Sesisir Pisang emas
300g Kacang gajus - goreng dlm minyak
atau beli yg siap goreng
250g buah prune [pitted prune]

Kuah puding:
6 biji kuning telur
11/1 tin susu cair
1/2 tin air - guna tin susu cair
1/2 cawan gula - utk gula hangus
2 senduk gula - ikut suka manis
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn tepung kastard - cairkan dgn air

Cara : Goreng pisang emas sebiji2 jgn di potong hingga warna agak gelap - kehitaman, angkat dan susun dlm mangkuk puding besar [yang rendah]. Ketepikan.
Kuah : Pukul telur hingga sebati, masukkan susu, air, kastad, vanilla dan gula. Kacau sebati.
Dlm periuk lain, panaskan 1/2 cawan gula utk jadikan gula hangus, matikan api dan curahkan sedikit air supaya gula hangus tersebut cair. Sesudah itu masukkan bahan2 yg telah dibancuh tadi dan masak hingga kuah pekat. Kuah hendaklah dikacau selalu sebelum ia mendidih supaya tidak bergentel. Cukup rasa dan pekat, angkat dan sejukkan.

Cara menghidang : Curahkan kuah di atas pisang tadi, tabur gajus dan buah prune di atasnya. Sediakan mangkuk2 kecil utk tetamu. Sedap di makan utk pencuci mulut di majlis/jamuan.....

** Kuah yg disejukkan di dalam peti sejuk lebih sedap...

PS ... aritu nak cepat nye pasal .. jijah sira je pisang tu ...
then air gula sira tu juga laa untuk buat jala emas ...
jala emas tu pakai daun pisang atau plastik yg tebuk kecil je lubang kat bawahnye lagi cantik dari guna acuan roti jala ...
kacang/badam/kismis/prune/ceri .. ikut suka la nak ganti dengan apa yg ada pun ... sendiri nak makan je pun kan ;) ...


~ It'S OnLy Me ~
weeee

Tiada ulasan:

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky