keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Ahad, 28 Februari 2010

Fatamorgana Cinta ...


mata...
hati ...
minda ..
rasa ...
cinta ...

ku tertipu juga akhirnya ...
yang aku rindu itu ...
Fatamorgana cinta cuma ...
yang akan hilang bila hadirnya malam ...
dan aku .. sang perindu ..
siang dan malam menanti ...
hanya untuk melihat sandiwara cinta dia....
melakonkan babak babak romantisnya ...
bersama bunga-bunga cinta ...

dan aku lemas sendiri ...
antara nyata dan ilusi..
antara babak dan lakonan ..
antara rindu dan sendu ..
antara kasih dan sayang ...
antara rindu dan cinta ...
antara dia dan aku ....

mata .... seringkali salah menilai ...
hati ... mati berkali kali ...
minda .. tak bisa mengolah ...
rasa ... tak mampu merasai ...
cinta ... entah kemana ...
rindu ....berkubur di situ ...
di titik permulaan cerita cinta ...

tinggallah bunga bunga...
yang berkembang mekar
di bajai cintanya..
untuk si dia ...

....................................................................................

jijah suka lagu ni ..first time nengok dia nye video clip .. terus jatuh cinta .. suka nengok matador tu .. ngan madonna nye watak ... lagu dia slow n mendayu je rasa ..
(tiap kali mendengarnya .. urat saraf rasa di sentap sentap dan jiwa menjadi kacau bilau) ... hahah sesuwai laa kiranya dengan jijah yg selalu jiwa kacau ni kan ?? hehehe ...

<DOWNLOAD>


Take a bow, the night is over
This masquerade is getting older
Lights are low, the curtains down
There's no one here
[There's no one here, there's no one in the crowd]
Say your lines but do you feel them
Do you mean what you say when there's no one around [no one around]
Watching you, watching me, one lonely star
[One lonely star you don't know who you are]

Chorus:

I've always been in love with you [always with you]
I guess you've always known it's true [you know it's true]
You took my love for granted, why oh why
The show is over, say good-bye

Say good-bye [bye bye], say good-bye

Make them laugh, it comes so easy
When you get to the part
Where you're breaking my heart [breaking my heart]
Hide behind your smile, all the world loves a clown
[Just make 'em smile the whole world loves a clown]
Wish you well, I cannot stay
You deserve an award for the role that you played [role that you played]
No more masquerade, you're one lonely star
[One lonely star and you don't know who you are]

(chorus, repeat)

Say good-bye [bye bye], say good-bye

All the world is a stage [world is a stage]
And everyone has their part [has their part]
But how was I to know which way the story'd go
How was I to know you'd break
[You'd break, you'd break, you'd break]
You'd break my heart

I've always been in love with you
[I've always been in love with you]
Guess you've always known
You took my love for granted, why oh why
The show is over, say good-bye

(chorus)

Say good-bye [bye bye], say good-bye
Say good-bye

......................................................
mungkin sudah tiba masa untukku mengucapkan selamat tinggal kepada cinta ..
hanya kerana dia telah bahagia bersama insan yang di cari cari.... (agaknya laa...)
terima kasih kerana sudi melakonkan sandiwara cinta bersama ku ...
cukup walau seketika ... ku rasa bahagia ... kerana di cintai dan di sayangi ...
walau di alam khayalan ini ...
hati ini luka lagi .... untuk ke sekian kali ........
di goda fatamorgana cinta
Don Juan Cinta ......

......................................................
jika harus memilih ... antara satu atau dua ...
aku rela tidak menjadi keduanya ...
kerana aku tahu ...
tiada istilah "aku" dalam diri mu ....

28022010/11.22PM
Banting.Selangor

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Kodok oh kodok ...

kodok oh kodok ..
kenapa engkau hensem ..
macam mana aku tak hensem
tuan aku kasik mandi ..

Kodok yang hensem ...
kenapa dah lama tak jalan ...
macam mana aku nak jalan ...
road tax aku tak hidup ...

road tax ohh road tax ...
mengapa engkau engkau tak hidup ..
macam mana aku tak hidup ..
tuan aku sengkek .. tuan aku sengkek ...

tuan oh tuan ...
mengapa engkau sengkek ..
macam mana aku tak sengkek ...
yuran studi mahal sangat ...

hahahah ... letiss ... letiss ...
yey ... akhirnya... road tax dah hidop .. enjen pun dah hidop .. kodok pun dah jalan ... punye laa lama jijah tak mandikan kodok .. asyik suh "abang-laaa" kat tepi stesen minyak caltex tu je belai belai .. gosok gosok si kodoks ni ... esok .. sebab jijah nak bawak out station kat sentol sana nun ... kasik la mandi .. hensem hensem sikit .. walau dah 5 tahun ... bila basuh bersih bersih ... still kilat lagi tau ... hehehe ..

seee .. i told you ... kilat lagi tuu .. leh nampak bayang abis ... (3 kali sental tauu .. penat tangan mak nii ..)

penat seh mencuci kete ni ... rasanya dah 2 thn .. sejak keje sini ... sekali pun tak penah cuci sendiri .. asyik bawak pi kedai jer ... tadi petang jijah cuci sendiri .. mak aiii berpeluh peluh beb ... abis kuar peluh 2 thn tak eksesais ...hahaha .. yang letis nak basuh sendiri kete ni .. bumbung dia tinggi sangat .. tak sampai lerr .. nak kena panjat panjat sket ... jengket jengket pun tak sampai gak ... kalo kat kampung .. jijah siap beli pengelap dia ... hehe alaa yg dok cuci tingkap tinggi tinggi tu ... heheh .. al maklum laaa jijah ni idok le berape nak tinggi ... sedang sedang jer .. hehehe ... kira ok je lah ... sendiri nak guna pun


sedar tak sedar .. dah 5 thn jijah naik kereta ni ... huuu lama dah tu ... ape pun .. i sayang you kodok (macam laa kodok ni leh baca aku nye blog ni) hehe... hasil penat lelah keje 10 thn .. ni la satu dapat bela kodok .. tu pun bukan leh jadi harta pun ... lagi susut nilai ada la ... harapnya kodok ni dapat bertahan lagi 20 thn ... hua hua hua .. ye ker ??? ... insyaallah ..

Chaiyoo ... chaiyoookkk ...



~ It'S OnLy Me ~
weeee

part 2 - scandle yang menggegarkan ..



2nd time jijah kena ... lain lak citer dia ...

kes ni biasanya dedekat nak new year atau christmast .. dorang ni kan .. kekonon hantar barang laa ..presen la kununnyerr.. parcel besoo .. siap kasik gambar parcel .. dia nye receipt edited yang tak berapa nak real .. dengan alamat kite (yang dia dah paksa kite kasik untuk hantar barang.. len kali kasik alamat balai polis je senang .. tapi takde laa letak nama balai ape semua .. kira alamat tipu aa ... nak mati ko?? buatnye dia hantar dadah ke ape .. huuuu takot makk...) .. then ada dia kasik sekali ngan tiket flight dia .. kekonon nak spend time ngan kite semua aa ... then dia cak
ap orang syarikat yg hantar parcel akan call ... hantar barang ....

haaa ni mak memang bebetul angin ... sbb nye orang tempatan pun kong kali kong sama ngan
depa buat keje haram jadah ni tauu ... (aku sumpah dia kena panah petir sbb jahat sangat) .. back to the storey ...
sooo .. after pung pang pung pang dia ni gebang .. then dia cakap la dia dah send parcel .. siap dia mail receit ... jadual penerbangan dia .. senarai barang dia kasik .. siap gambar parcel ..
soo one day .. syarikat parcel tu call ... kekonon dia nye branch here la ...


pompuan tempatan kite ni call ... (macam slang sabah swak pun ada pompuan ni.. sbb cakap dia ada bunyi slang sana sket) .....

pompuan dajal >>> Pn amie ke? .. saya dari syarikat ..... untuk makluman .. ada orang hantar parcel pada puan .. tapi kita tak dapat nak lepaskan sbb sangkut kat kastam ... en. .... dah bayar masa post dari Uk .. tapi terlebih berat .. soo kite kena cas lebihan berat barang tu ... soo kami nak minta puan jelaskan bayaran dia ... baru laa kami boleh lepaskan barang tu ...

(aku tanya berapa??) ..
pompuan dajal >>>RM2800 .. takpe .. kami beri puan tempoh 48 jam untuk settlekan semua ..
nak kena bayar dulu baru barang lepas .. .. kalau tak settle ... kastam akan bukak dan serahkan pada UK embassy .. nanti kena tindakan pulak .... dan puan kena settle dengan embassy ...

(huiiiii )... gilakkk ... aku hantar barang kat abg adik pun takde laa mahal bebeno .. dia pos ape menda ni?? batu giling keee ???

soo sblm tu mamat ni dah cakap laa memacam menda dia letak lam tu .. yg seram tu bukan barang nye .. tapi nama nye terbabit sama .. walau just letak A.W T .. jer .. hehehe .. soo .. bertenang jijahh ... pikir secara logik akal ... pikio punye pikio ....

then jijah teringat balik ... masa jijah hantar parcel kat abg adik di UK .. sekali bayar je pun kat pos malaysia .. takde laa abg adik kena bayar ape ape lagi .. tiket ..fuel .. semua settle sekali je .. soo jijah sms Uk .. tanya abg adik .. soo jawapan dia positif .. betol ape yg jijah cakap tu ... orang pos tu hantar depan pintu lagi ... mana ada cas ape semua dah .. semua dia dah kira masa pos tu ...

soo masa untuk menembak balas lee .. i call that girl again ..cakap gitu gini n sound dia cenggini >> Ok takpe la cik .. saya ada kawan kat kastam sana .. skang saya nak no parcel tu .. saya nak minta dia check untuk saya dan settlekan semua...


pompuan ni gabra katak la pulak .. dia pun cakap sekejap ye .. then call putus ... then tak sampai 5 minit .. suara lelaki cakap ... (style hip hop n the geng gak laa...negro slang) dia marah jijah ...

>>> Miss amie ... u and your husband give me much trouble here (haikkkkkkkkk ... bila masa mamat gila ni jadi husband aku lakkk???? hahaha panggil miss tetiba madam lak jadi??).... .... I dont care ... if u dont settle this in 45 minutes ... i will send this parcel to UK embassy ... (aik .. kata 2 hari tempoh .. makin cepat lak depa ni) ... remember ..only 45 minutes....

aku pun balas balik (skeping loondon abisss) >>. ok mister .. i dont care what ever u want to do ... i already ask my friend at custom to check this parcel using my name and address ... they will trace it ... anyway ... that crazy fellow is not my husband ... n i dont even know him .. soo up to you .. (click... aku matikan telefon..hahaha puas ati makk)


tak lama lepas tu mamat gila ni pulak call ....

main suspect said : >> amie .. i have spend much to send you this things .. why u dont want to settle the bills and take the parcel .. if the parcel send to UK embassy .. i will in trouble .. i know i put inside there money n much more .. they will take the things i gave to you ... it just RM2800 .. so please .. settle it ... they keep calling me ... i cant settle it .. im in a ship now .. how to settle it for you?

aku >>>> i dont care ... i dont have that much money ... and i dont want that parcel .. anyway i already ask my friedn to check that things for me .. soo u dont worry .. they will keep it until you settle everything ...

main suspect >>> y u ask your friend .. u know its illegal to send money inside the parcel ...

aku >> if u already know its illegal .. but then y u do it ?? i didnt ask u to send me anything .. soo its not my problem ..
main suspect >>. y is it hard for you to settle ?? its just RM2800 .. u can take your money back from the money i send to you .. its more than that ... please .. borrow or do something to get the parcel .. i will call u back ... (click dia letak)

aku >>> dah mula rasa nak menjadi resakse ijauu .. sbb time tu tengah bz giler .. then menda menda alah ni lak came up ... memang aaa nak kena depa ni ....

malam nyer .....

main suspect >> amie .. listen here ..... why you still not settle it?? they keep calling me here ... i couldnt do anything ... (nada suara tinggi gilerr ... menengking aku) ... so please do something ... u giving me hard time here ... i dont want any trouble with the embassy ... do you understand ???

ingat dia sorang je leh tinggi sora .. dia tak tau jijah selalu kasik kawad kaki ?? hahaha ... dengan suhu kepanasan mencapai tahap dewa dewa... tengking balik dia ...

aku >>> now u listen to me ... this is the reason i dont want you to send me anything ... u give me much trouble with the courier .. with the customs ... i will make a police report abt this ... i dont care if u gonna face charges or what ... i dont want to hear anything about this anymore ... and i dont want u to call me again .... EVER !!! .. do you understand????

main suspect >> amie .. why you soo angry (sora lembut giler macam nak pujuk..pala lutut angg .. ingat aku leh lembut ati ke ape ??) ... u r soo angry rite now .. i will call you later okay ....

aku >>> GO TO HELL ... i dont want you to call or sms me ... EVER ... (click .. aku matikan talian)


hehehhehee ... suka ati akuu ... actually .. lepas pada dia cakap nak send barang ... n aku dapat recit barang .. aku sms abg adik di UK .. minta dia check syarikat parcel .. barang ni ada ke tidak .. wujud ke maya jer ... soo abg adik kata semua tipu ... hahahah ... tu yg berani auta abis semua orang ... aku search juga lam sesawang ... memang ada report on this fraud ...

sooo ... berhati hati ok ... bab bab duit ni .. memacam leh jadi ... bahaya beb .. bahayaa ...

hahaha mak sertakan semua bukti yg di simpan selama ini sebagai bukti yang cerita mak ni bukan gebang semata ok ... soo sesape ada penah kena skandle penipuan ni .. leh aa share cerita ngan jijah ok ...


~ It'S OnLy Me ~
weeee

skandle yg menggegarkan ...


(Ralat : baru teringat .. mamat sengal ni jijah di sapa dalam email yahoo 360 yer ... memang takleh korek banyak rahsia from 360 ni..segala galanya terhad dalam 360 tu .. soo bagus juga yahoo terminate 360 .. takde laa ramai kena scam agaknye..)


this is happening real for me n my friend .. asalnye menda ni dalam Tageddd ... a guy ... kekonon nak berkenalan dengan kite .. n timing for this operation memang bebetul elok je dia rancang ... after some time ... dia menghilang kejap .. n then muncul balik ...

actually scam macam ni memang kita leh search kat internet .. antara nak atau tidak jerr.. soo beware girls out there ... dorangg ni kira nak raih simpati laa .. wat citer yg sadis la kekonon .. wife mati la .. kanser la .. memacam la koo .. dah tu keje kemain lagi .. taukey emas laa .. keje engineer la... .. taukey berlian ape bagai .. (keje sehabis bagus laaa sbb dia ingat pompuan ni senang nak terhegeh hegeh kejar poket dia yg koyak tuu agaknye) ...

soo ...my experience lak 2 kali ... 1st dia ni kekonon keje taukey berlian.. asal Itali ..tapi keje skang area UK .. ... soo masa pergi bisnes kat satu negara ni ... kekonon dia kena rompak ... then takleh nak bayar duit hotel ape semua ... hahaha ... (ape dia ingat aku kaya sangat ke nak bayar otel dia tu ?? .. ) sengkek akak jijah ko ni dikk .... takde maknanya nak send duit kat dia beribu ribu ... gaji aku pun tak lepas .. hahah ... hadui laa .. sib baik akak jijah ni sengkek ekk .. kalo kaya gamaknye .. ada gak la simpati .. then masuk duit .. kaya la dia kejap

... tapi yang kelakarnye .. dia kata cash dia orang tu ambik ... but then hotel takmo terima card ??.. what the heck dia nak gebang aku ni ... ada ke taukey berlian nak duk otel memurah yang takde safety? tak masuk dek akal kan ??? kalo dah duk otel 5 star ... takde maknenye kalo dorang tak terima kad kredit .. kecuali ko nye kad tu kena tendang ... ape laa dia .. kalo ye nak kencing orang pun ... bio laa masuk dek akal ... saboo je makk ... bila mak cakap balik .. mula laa dia macam tertelan lidah . takleh nak jawab n terkedu kejap ... haii .. memacam aa ...

lagi satu .. ada ke otel nak kasik ko duduk dulu baru bayar?? kalo pakai cash .. siap dia ambik lebih agi ... kalo kad .. pasti dia gores awal awal kan ?? soo gebang nampak sangat beb..

tapi kan .. kalo sape sape yg penah kena ... orang ni akan call .. korang leh cam cara dia cakap .. macam ala ala negro nye rappers skit .. hahah .. slang dia kan lain sikit ... soo memang boleh cam nye lahh ..

soo mamat ni keep calling siang dan malam nak mintak jijah masukkan duit lam akaun dia ... terdesak .. (nak mintak 210GBP) until one day .. jijah bertukar menjadi resakse hijau dan menengking dia (dalam tipon je laa) ..

lebih kurang gini le >>> kan aku dah kasik tau aku takde duit .. kalau 10 kali ko tanya pun .. jawapan dia masih sama ... maaf le takleh nak tolong dan jangan talifon lagi atau saya adu pada polis ... (sekiann ... wasalam .. dia pun takde call dah bila dengan aku cakap pasal polis ...)

sama juga kes ni dengan kawan sekerja di bachok .. masa tu dia call tanya pasal ni .. kira pakar rujuk le .. ecehhh ... pahsan ... soo jijah storey morey semua .. n selamat laa dia ....

soo ni baru satu kesah ... ni kira biasa je .. satu pihak kepada satu pihak lain ... siri ke dua skandle ni lagi hebat ... lagi ramai orang terlibat .. lagi sakit kepala ... tunguuu ...

nantikan sambungan kesah ke 2 skandle ni yer .. panjang sangat berkajang kajang entry ni kang ... tak larat nak scroll down ...

satu gambar .. keratan daripada mail yg jijah terima kekonon airway dia laa nak datang sini ape bagai ... yg gambo lelaki tu .. tak tau laa dia atau bukan .. yg pasti dia kasik gambar 3 keping .. semua orang yang sama ... soo bahaya juga sebenarnya letak gambar lam intenet ni .. sesape saja leh guna wat skandle macam macam kan ?? .. hmmph ... sendiri mau ingat le kawann ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Yesterday ...



mmm semalam jijah janji nak cerita pasal skandle tu kan?? .. but then ... lappy ni takleh nak connect wifi kat ruang tamu ... frusttrated.. continue sembat baju kurung .. sampai la ke petang .. siap sehelai ...

then teringat lak resepi puding roti (dari dapur sape ekk .. jijah lupe laa ... tuan tuan dapur .. jijah mintak halal yer resepi korang) ... masuk dapur n mula project ... yg lelain semua take a nap .. soo rumah ni rasa sunyi sepi ... jijah rasa sleepy n tired .. but then .. rasa takmo tidur ..takot pening kepala ... soo .. follow resepi .. a-z ..

tengah buat menda alah tu .. turun bawah lak si syatrah .. mmm kitchen helper ke ?? disaster ?/ hahaha .. dia main peti sejuk je .. nak itu .. nak ini .. hmmm ... layan jer laa budak demam ni ...

taraaaaaaaa ... siap la puding roti ku ... versi edited by jijah .. heheh resepi .. plain n chocolate ... jijah lak .. rose n milo .. lantak le ..janji abis ..

soo ... elok jam 6 siap semua masak ... then hp nyanyi lagu IYAZ-Replay ... uuhh sms ... pepetang hari .. sape la pulak ni ?? ... sekali nengok .. Dr. Ahmad .. aik .. apasal lak ? ... upenye dia ajak jumpe ... mmm ..cemana ni ???.. badan rasa letih ... tapi ni dah kali ke 2 dia datang sini ... last time aku ada keje n tak dapat jumpe dia .. what a bad friend i am if i didnt c him ..i bet he will never ask me again next time ... soo ajak pak lah teman .. sbb nye kalau dari rumah nak ke kl ... paling lama 2 hours ... paling laju ... 1 jam 45 min ... soo .. huha huha sana sini mau tengah malam ... at least pak lah can be back up driver ... hehe .. lagipun dah lama tak kuar 2 beradik ... tu pun kalau dia nak la ... orang dah kawen ni susah sket nak ajak .. kang bini bising laa .. ape la .. tak suka ahh .. ape pun .. kalau dia takmo ikut .. aku tetap akan kuar .. so whatt ....

lepas mandi ... kemain agi .. on blogger dari hp ... konon nak update ..dah type panjang berjela .. sekali takleh nak send .. arghh .. kerap dah jadi gitu ... bengang je ... tros click out .. bersiap n kuar lepas maghrib ... to kl ... dia tunggu di SOGO ... punye la ramai ummat .... 2 kali gak aku tawaf bangunan MARA tu .... takde parking ... hahhaa gila je aku .. dok tunggu tempat bas ... kuang kuang kuang ... bad driver ... hahaha ...

1st ..pusing kampung baru .. beli nasik lemak kat sekolah tu (tepi padang) ..special request from mem besau ... si syatrah nanges kemain lagi ... promice to buy nasik lemak n ayam goreng ... then menuju ke Jalan Bukit Bintang... Ahmad ni pernah janji nak banjer aku makan makanan arab .. heheh beria ia dia ajak aku g sana ... soo ok la .. no problemo ...

sape Ahmad ni ?? .. hehehe bukan bf aku laa (jangan nak skandle yerr) ... BF n laki orang lain daa .. dia ni kira macam abg angkat merangkap orang yg selalu bising pasal aku nye studi laa .. dia ni orang afrika .. berkahwin ngan orang penang .. ada anak sorang .. soo dia datang kl ni ada pertandingan ape tah .. kat UKM ... oo yeah . dia lecturer... ni 1st time aku jumpe dia face to face laa .. sblm ni tru sms n face book ... kenal kat dalam tagged .. hahahah ... semua atas sesawang .. baru melanding kat darat .. huhuu ...

ok la ... have fun .. walau lidah aku rasa macam terbelit belit speaking london all the time ... (lama gila koo aku tak speakang... takde geng nak belit lidah .. hehehe .. abis tecacull cemuaa..) hahah ... 11 years ago .. i met a chatters from chennai ... programmer komputer .. jumpe pun sbb dia dah nak balik kampung that nite ... jumpe kat pertama complex dengan kak fara as a bodyguard ... Mahesh ke nama dia ekk .. lupe lak ... now dia di UK ... kontrak kat sana pulak .. tak tau aa kot dia nak settle down sana ke ape..... baru kawen gak .. bini chun giler rupe macam kajol .. heheh .. lawo laa senang cerita ...

ape pun .. tak semuanya perangai tak serupa manusia .. yang baik .. tetap baik .. ape pun .. berhati hati kalo nak jumpe sesape yg kite tak kenal .. bak kata orang tua .. rambut sama itam .. hati lom tentu sama macam kite kann ?? ... ape pun .. kebarangkaliannya tetap ada ;) ...

soo .. have a great day all ..






~ It'S OnLy Me ~
weeee

Sabtu, 27 Februari 2010

"mukabuku"


emmm .. baru je berangan nak bangun lambat .. sekali orang sms ... terkujat denn ... hilang terus mimpi jenjalan ngan mamat encem yang aku tak penah kenal ... wawawaaa ... rugiiiiiii ....

kesahnye last week aku ada buatkan untuk seseorang "mukabuku" ... daftar je pun ... tak la pulak teringat nak kena verify ape menda .. soo dah siap semua aku kasik je kat tuan dia balik n tak kesah dah le ape cerita ... alih alih pagi ni dia cakap takleh masuk lak ... soo aku pun ngan mata terpisat pisat bangun le ngadap lappy (cesss pepagi beb.. macam orang angau je ngadap lappy pepagi bute) ...

huuu .. memang sah tk boleh masuk .. soo aku pun terjah mail dia ... hmmm ... nampak macam dah ada orang masuk lam email verify tu .. soo aku rasa patut takde masalah lerr ... tapi memang takleh nak bukak .. soo i guess ada orang dah tukar dia nye password la kot ... soo aku pun .. reset password la ... senang .. abis citer ... dah beres semua .. siap testing on n off .. aku pun sms dia suh bukak kat sana lak (penang mari) ... soo sms masuk n siad >>>> "I ada kat BOWLING ni.. main boling ngan kengkawan..." haduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ..... gatal kepala aku yg tak gatal ni tauuuuu .... hampes je rasa ... kalo aku tau dia tak ngadap pc masa tu ... jam 2100 karang baru aku bukak ... wawawaaaaaa kacau jeeeee aku nak layanz mimpi .... (now rasa macam nak keperok kepala dia 21 kali) .... huuuuuuuu ... sabo je la aku ...
................................................................................................................

tapi kan kengkawan ... masa bukak mail dia .. aku ada nampak email address yg macam aku kenal (curi nengok dengan izin tuannye) huh ..memang sahhhhhhhh ... mamat dajal yg jahat itu ... satu skandle oversea yg memang menjalankan operasi ... jap agi aku citer kat korang ok ... hehehe aku rasa lapo la pulak .. nak wat nasik goreng ... sape nakkkk ???..



~ It'S OnLy Me ~
weeee

laut dan pantai ...


(heee bulat nye muka ku ... )>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


mmm kali ni saja nak cerita pasal laut ... bukan ape .. sbb dulu dulu memang jakun tak penah nengok laut .. soo sesekali balik kampung .. bila orang bawak ke pantai .. whoaaaaaaaaaaaa ... tu je yang aku leh expresskan perasaan aku ...

soo first time nengok laut masa aku sekolah rendah .. balik kelantan n sedara bawak pegi pantai .. rasanya PCB (masa tu namanya Pantai Cinta Berahi .. skang ni Pantai Cahaya Bulan) .. mm n 2nd time Pantai Irama Bachok .. rasa nya pengalaman kali ke 2 ini cukup mem-fobiakan aku ..

masa tu air surut .. soo air nye ketengah laut sikit le .. memang aku suka memandi .. tapi hari tu nak di jadikan cerita .. aku jenjalan kat dalam air tu sampai la ke paras paha ... n suddently aku tak terasa daratan n hilang balance..sebelah kaki aku ni rasa macam tak jejak tanah ... soo aku jatuh n masa tu memang laa kelamkabut nak survive ... sudahnye terpaksa merangkak n naik semula ke pantai ... rasanya aku takde cerita kat sesape kesah ni ... memang lepas tu tak kira .. sungai ke .. laut ke .. air terjun ke .. aku jadi fobia nak berendam n main air ...

di Pantai Irama lak .. masa memula balik n kerja di kampung .. selalu gak aku gi sana .. just jalan jalan di pantai n tengok kubu jepun .. tapi sayang laa .. dah tenggelam masa tu ... skang ni tak tau ape kesah ... next time baik kampung .. jijah survey n ambik gambar k ... (insyaallah) ..

biasa petang petang ... ada kala akak sherry n the geng ajak g lepak kat pantai .. either makan goreng goreng tepi laut atau lepak kat kedai kak ti (tepi kubur) hahaha ... saspen je ekk .. tapi memang betul kedai dia tepi kubur ... aku suka makan kwey teow goreng special ... akak tu akan letak ayam goreng yang dia dah potong cube kecik kecik .. sedap meratah ..

satu lagi yg special ... ikan Pak Pik dia (bukan paprik ok) ... aku tak tau aa dia letak ape lam ni .. macam ketagih lak makan ikan dia ni .. kedai tu jual tom yam je .. ikan takde ... soo kalau aku nak makan .. aku kena beli ikan dulu n bawak gi kedai dia .. kira special request la ... cemana memula aku makan ikan pak pik tu? .. emm aku gi kedai tu waktu lunch .. kebetulan takde idea nak makan ape .. soo akak ni suggest la telo dadar .. tom yam n dia kata dia kasik rasa ikan pak pik yg dia masakkan tuk laki dia ... memang power laa .. best sangatt ... hahah dah citer pasal makan lakk ...

ok .. back to the sea again .. mm masa aku keje lak .. kusus induksi .. ada satu slot utk berkayak .. dari telok nipah ke pantai merdeka?? mm ye kot ,... sbb masa tu memang meredah lautan ... cewahhh ... penat beb ... abis melepuh tangan ku yg sedia kasar ini ... tapi yg kelako nye ... kayak tu naik nye berdua ..dua dua beso ... bob kot nama pasangan aku masa tu ... aku duk depan .. bob kat belakang ... of coz .. menampung berat keduanya .. kayak tu macam tenggelam lebih sikit aa .. udah tu sekali kayuh ... air masuk dalam .. kayuh lagi ... air masuk dalam ...
hahaha udahnye aku pun cakap ...
"Bob .. sempat sampai ke kite kat belah sana ?? sekali kayuh air masuk .. kayuh lagi .. air masuk lagi ... hahah" kami gegelak aje laa ..
ape pun sebelum naik kayak .. kami dah di ajarkan cara berenang n apungkan diri ... kira tau basic aa .. aku yg fobia ni pun kena gak buat ... (memula ingat boleh ngelat .. tapi facey kusus ni memang saja suka suki depa je nak mengenakan aku .. soo dapat pasangan n kebetulan kayak special tuk orang beso beso available .. ape lagi .. masuk ke laut le akuu) ... arange ngan pak cik nak naik sesama (facey) ... sekalik si bob takde geng lak .. soo aku kena tukar le ngan bob .. (baru je berangan nak naik speed boat kalo takleh naik kayak .. hemphh ... lupakan aje laa hasrat mu jijah oiii) ... ape pun ... pesan cikgu itu aku tak lupe .. dia kata .. (masa tu kami ada taklimat di tepi pantai sblm nak kayak n baca doa) ...

"sentiasa berhati hati .. ingat ape saya dah ajar tadi .. saya tak risaukan Amie .. sbb dia memang gerenti terapung nye ... awak yg lelain ni yg saya risau .." hahahah semua orang gegelak ... aku lagi laa kuat gelak ... memang masa kusus tu aku yg paling kuat gelak .. hahaha kalo tidak .. takde la dapat sijil Lulus Cemerlang kann .. heheheh (kembang lobang idong jap..) hehehe ...ops ... tak baik riakk.. tuhan marah ...
ada lagi citer lain .. tapi next time je jijah storey morey okie ...

(dah kul 2 pagi .. sleepy dah ... nite all ... have a good rest K ...)





~ It'S OnLy Me ~
weeee

Jumaat, 26 Februari 2010

sirap & panas ..


hari yang panas kann skang ni .. mula laa mengidam nak slurpp minuman yang sesejuk membekukan otak .. tapi harini jijah rasa nak minum "sirap kenduri kawen" jerr .. hehe apasal sirap kenduri kawen ?? hehehe biasakan orang kawen nye kenduri selalu ada sirap .. saja je tambah ayat kenduri kawen tu .. tapi jijah nye versi sirap biasanya .... jijah tambahkan satu atau dua titik essen vanila ... rasa dia lagiiii ... emmm ... tak tau nak explain lah .. korang buat le sendiri k ...

.............................................

jijah : nyaman sehhhhhhh .... nyamannnnn .....

~ It'S OnLy Me ~
weeee

bored ...

mmmm harini blog world macam tak gegerak jer .. few je cerita ceritu ... dia lak ... dah 2-3 hari rasa macam tak sembang .. ciannye .. mesti bz tahap gaban z .. nak sms pun .. no tak tau ... soo fojedit je jahh ... tau le dia nak contact ko nanti .. bila dia dah free sok ...

mm kalau yg tengah hangat bercinto .. mesti ramai yg kuar date kan :-? .. tapi hari jumaat .. lepas semayang jemaat le kot ... arini aku duk umah je .. layan si kecik yg tak berapa nak sihat tu .. dok follow je aku macam ekor ... nak pi tandas pun .. dia dok tunggu gak n ketuk ketuk pintu tandas tu sampai la aku kuar ... mmm ...

oo yeah ... lupe nak cakap .. malam kelmarin .. abg adik online ... nampak gaya... tak lama lagi dia balik malaysia ... (oooyeahh ... oyeah.. wat tarian badaks japs) ... sooo hehee ada laa orang yg jijah leh kacau selalu ...

bukan ape .. kekadang kite need somebody utk meluahkan ape yg kite rasa ... kalo orang bercinto ... biasanya pasangan masing masing la kot ... soo jijah lak .. ngadu kat laki orang jerr .. sbb nye bf sendiri macam takmo layan jer ... hahahaha ... percaya sangat la korang ,.,... 1-0 ... mana ada aa .. abg adik tu laki orang ko ... nak mati kena tembak ngan bini dia ??? oh tidakk .. aku bukan perosak umah tangga ye .. tolong sikit ... dia sahabat aku lerr ... kawan yang rapat (sila jangan jeless) ...

ape pun .. dimana juga korang berada ... aku doakan korang sentiasa berbahagia ... yg tak bahagia tu ... cari laaa bahagia tu jugak sampai jumpe ...

untuk dia yg ada di kampung sana nun .. jijah hadiahkan serangkap pantun ...

minum ayaq nyiok abis sebiji ...
guna sudu dok korek isi ..
mementang lee balik bercuti ..
tak ingat dah ke kat org di sini ..

...... hahah tak tau ape nak jadi ... nak cakap salah ... tak cakap pun salah .. semuanya serbasalah .. sooo .... hantam sajalah labuu ...





~ It'S OnLy Me ~
weeee

syatrah and animal planet

happy nye dia ... dok mengekek ngekek ketawa sambil nengok kesah sun bears .. tengok monkey (fav animal dia)... mm bila nak bawak dia pegi zoo ekk .. aritu plan tak jadi ... mesti dia seronok tengok haiwan tu semua .. mmm ..

jijah nak nengok badak air ... suka sangat tengok telinga dia yang cute dok mengibas mengibas ...

paling best masa ke zoo taiping .. kagum betul tengok ikan arapaima ... banyak lak tu ... i like ...
bab berjalan ..jangan cakap le .. sampai rasa memang letih gila nak melangkah ... last section bila nak ke kandang harimau ... penjaga zoo said .. harimau pun tidur dik ... hahaha tak jadi la pegi ...
tapi tak best nye .. punye laa lama kami skodeng badak air .. langsung tak timbul timbul dari air .. lama giler dia menyelam ... letiss menunggu ... jalan je terus ke tempat seterusnya ...

masa di kepong .. ada satu kolam ikan ni .. memang menarik sangat ... ada seko ikan keli afrika .. mulut dia besar lagi daripada biskut ping pong 4 segi tu ... bila dia timbul n bukak je mulut dia .. air bersama biskut tu lalu je masuk terus lam mulut dia .... hehehe ... suka nengok masa dia makan .... hari hari rasa macam nak g sana je ... dalam kolamm tu jugak ada seko arapaima gigas ...sekali dia lalu bawah jambatan ... nampak macam submarine merentas samudra ... tak tau la ada lagi ke tidak ikan ikan tu semua ....

rindu nye nak g sana ....
........



~ It'S OnLy Me ~
weeee

Khamis, 25 Februari 2010

takde tengkorak kepala???

mmm jalan jalan umah kengkawan blogger tadi .... nengok cerita ceritu .. memacam ada .. tapi tetiba masa jijah terjah blog ini >> mejabulatku.blogspot ... tetiba jadi rindu lak pada sorang kawan jijah ni ... memang laa dia ni Kepochi ... kalau dah jumpe geng .. dok gegelak aje laa menyembang ... biasa dulu jijah memang tak penah balik tepat jam 5 ... mesti balik jam 6.30 atau dekat nak kul 7 .. sesambil buat keje .. dorang ni singgah kat lebri jijah .. soo memang seronok ler menyembang ape bagai ... (mmm rindu masa masa itu)

soo dia ni memang laa ramah nye bagai .. ringan mulut .. rajin sangat ... di takdirkan dia mengandung ... soo disebabkan laki dia di perak .. n dia berdua ngan anak lelaki dia .. soo aku sikit sebanyak rapat laa ngan dia .. tak kira laa ape situasi .. aku anggap macam adik gak ...

soo masa tu dia pregnant masuk 7 bulan .. telah di takdirkan bayinya meninggal dalam perut .. sedihnye la masa tu ... aku ingat lagi haritu ... tengahari aku send dia ke klinik ibu mengandung untuk check perut n janji fetch dia balik kemudiannya ... call in ... n aku dengar dia dah mula sok sek sok sek kat sebelah sana ... ngape pulak ni?? dalam hati aku tertanya tanya ...

masa dia kabarkan yang baby dia takde .. memang rasa lemah urat saraf aku .. rasa macam nak peluk dia kokuat masa tu ... rush aku gi sana n pick up ... dia cakap memang rasa baby lemah since thursday (kelantan cuti friday n sat.) soo dia tak terfikir ape ape pun masa tu .. n tunggu on sunday tuk check baby ...

soo dr kuarkan surat n minta dia pegi HUSM utk rawatan lanjut .. kawan aku berkeras nak balik perak .. sbb nye sini takde sape nak jaga n susah dia nk balik berpantang nanti ...

soo dapat la akhirnya dia balik perak n bersalin kat sana ...

sempat lagi dia cerita ... proses kelahiran ... dr bagi ubat suh bersalin normal .. sbbnye rugi kalau buat pembedahan .. lagipun anak dah beberapa hari meninggal .. soo darah dia dah jadi racun dalam badan ibunya ... soo kawan aku ni memang dah letih perjalanan jauh .. tunggu kemain lama dalam labour room .. 2 das shot tu .. baru laa rasa nak bersalin ... panggil punya panggil nurse .. dorang kata belum lagi .. yg dia ni pulak dah letih n tak larat sangat ...
ape lagi ... teran-teran .. kuar kepala budak ... n kawan aku lak dah rasa macam abis tenaga ... soo dia pun dah tak larat nak teran lagi ... doc tu pun cakap la kat kawan aku ni ... kalau awak tak mau teran .. saya terpaksa la potong kepala anak awak ni .. (ugut je) ... ape agi .. sekuat ati kawan aku teran .. ha koo abis sembur semua kuar ... selamat la satu kes ...

sooo lepas check semua .. dr kasik tau pada family n laki dia .. anak nye tak cukup sifat ... soo mungkin juga body ibu yang reject kandungan ... tapi dia cerita gak la .. anak dia memang tak sempurna ... tengkorak takde .. lembik berisi macam air je .. badan dan anggota jugak belum sempurna ...

masa dia call ni .. dia nanges lagi sambil ngadu kat aku ... (baru 3-4 hari selepas melahirkan) .. dr jugak pesan .. kawan aku ni takleh mengandung dalam masa 3-4 tahun ... takot kebarangkalian berlaku lagi kes ni ... soo dia luahkan semuanya ... n aku cakap sabar je la .. ada hikmah agaknye ..

tak sampai setahun lepas tu dia pregnant balik ... walau takut takut .. aku cakap juga .. rezeki di tangan tuhan .. insyaallah .. memang aku jaga bebetul n marah dia bila makan megi (makanan fav dia) .. humph ... makan lee kalo nak kena debik ... syukur now anak dia dah 3 ... sihat sihat belaka .. yg meninggal tu anak no 2 ... now tengah pregnant lagi (anak no 4) ...

suburnya dia ... jeles jijah .. kalau boleh nak gak subur macam tu .. huhuuuu ... tapii ... kena carik bapak nye dulu la kan ... hahah ... takkan la nak wat baby tabung uji macam omputess lak ... hissssss..

....................................................

rezeki di tangan tuhan ...
ada kala .. di anugerahkan sekelip mata ...
ada juga bertahun tahun lama ...
dugaan pada pasangan bahagia ...
mungkin nak suruh honeymoon lelama ...

ada yang subur sangat ...
ada juga yang amat sukar ...
semua tu kan rezeki tuhan ...
usaha .. berdoa dan bersedia menerima ...

ada yang diberi ...
tak di jaga ...
suka suka dia ..
buang sini sana ...
esoknya keluar muka pertama ...
pembuangan bayi merata rata ...
bagi mereka ..
memang tak jangka ...
sbb sex suka suka ...
BERDOSA!!!
memang tak guna ...
takde ati perut nye manusia ...

ada juga sanggup merana ..
bersama-sama berusaha ..
memacam cara ....
berhabis masa berabad lama ..
berhabis segala harta benda ..
usaha sini sana ..
cuba ini ... cuba segala ..
sebab mahukan permata ...
buah hati pengarang jiwa ...
kebahagiaan sesebuah keluarga ..
bagi pasangan bahagia ..
tanda CINTA ..

tu lah dia ..
memacam cerita ..
sifat manusia .. susah nak jangka ..
ape pun .. semuanya dari dia juga ...
dia yang berkuasa ..
dia yang menentukan segalanya ..

pokok pangkalnya ..
tepuk iman di dada ..
bukakan minda ..
jauhi yang membawa dosa ..
takot di murka ..
kena balasan atas dunia ..
tak termampu kita menahannya ..

tu je aku nak cerita ..
yang baik semua dari dia ...
yang buruk ... dari aku juga ..
aku hanya sekadar pencerita ..
jejari menari .. melahirkan cerita ...
dari sudut mata dan minda ..
untuk tatapan sahabat semua ..
yang baik kita guna ..
yg buruk tinggalkan saja ..
sekadar pedoman akhir bicara ...

.......... end .............
jijah @ amietz.fk
12.00 AM 26022010
Banting, Kelang


sekian dulu ..di akhir cerita ..
aku pun dah tak tau nak tulis ape ... (mula merepek meraban)
mata pun dah berkarat je rasa ...
masa tuk jumpe dewa dewa ..
atas kayangan sana ...
esok berjumpa lagi kita ..
tu pun kalau di panjangkan nyawa ...
jijah sudahi segala bicara ..
wassalam buat semua pembaca ...
di akhir bicara ...








~ It'S OnLy Me ~
weeee

sebijik.. semacam ...


dok layan katun tadi ... teringat citer sin chan ...

ada satu tahun masa di bachok kelantan ... kami memang selalu gotong royong buat memacam program .. soo rasanya sekali tu gotong royong tuk bubur asyura kot ...
petang sblm hari mengacau asyura tu .. of coz proses menyediakan bahan bahan akan di jalankan .. soo jijah tolong le jugak ...

masa tu memang buat kat surau dalam tempat keje jijah tu la ... soo nak basuh bahan bahan nye .. jijah terpaksa laa masuk kat bilik air lelaki (yg paling hampir) untuk pasang hose air tu ... sekali dalam tu ... anak sorang staff ni baru masuk kat dalam tandas tu .. n dia pun macam terkejut kenapa aku masuk dalam tandas lelaki ... soo budak ni berdiri kaku sambil mata dia terkebil kebil pandang kat aku ... then ...

adik : kakak .... ini tandas lelaki laaa (tiru gaya sin chan cakap)
aku : (sambil gelak gelak cakap )............ akak nak pasang getah air ni je ...
hahaha puas la aku gelak ngan kengkawan bila dok citer pasal ni ...

sebijik macam sin chan cakap ... mmm .. ni la kes bila terlebih nengok katun gamaknye ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

lesen - 2

malam ni jijah rasa sangat letih .. tahap dewa dewa gitu ... siang tadi kan jijah pegi renew lesen ..

mm tanya jiran depan .. setahun bape engget ... dia kata RM20 .. n suggest jijah hidupkan 5 tahun terus ... owh 2o hengget jer ... baru seratus ... kira ok le tu ...

balik umah dulu selesaikan ape yg patut ... then jam 2 kuar balik ngan adik ipar jijah ... dia nak check perut ... b4 that dia drop jijah kat pejabat pos ... (terasa laa betapa laparnye perut ku waktu itu... dorang ni diet kat umah ni .. soo jijah sorang je nak makan .. wat dono jer memasing..ahh).. baru je nak duduk .. nombor jijah dah kena panggil .. alahai .. sempoi jerr .. sbb awal gak nye .. baru jam 2.05 ptg .. soo sampai kaunter .. jijah tanya la ..

jijah : kalau setahun berape ek??
dak cute jaga kaunter : jap ye kak .... RM32 .. nak berapa tahun ??
jijah : setahun je dah lerr (sambil wat muka serius) ... (alamak .. cemana leh 32 lak??) .. huhuu..

nak di jadikan cerita ... lom 5 minit masuk pejabat pos .. dah selesai urusan .. janji ngan adik ipar (AI) jam 4.30 .. herk .. soo depan tu ada laa kedai buku ... belasah je la masuk ...

mmm .. tak tau la ek .. jijah suka kalo masuk kedai buku .. rasa macam seronok nengok alatulis ngan menda kraftangan yang ada dalam kedai kedai tu ... tambah lagi kalo pegi kedai buku Popular di kelang .. mak aiii .. heaven ko .. segala macam kraf n alatulis ada ..hahha lagi best .. ahli dapat diskaun ... sama gak kalo g 1utama ... phew .. dugaan ... banyak tuu kedai jual kraf kraf ni .. (masa je takde nak kraf kraf skang ni)

bahagianya kalau ... jijah dapat duduk and bekerja di kelilingi memacam menda yang boleh melahirkan pelbagai kreativiti dan memenuhi imaginasi sepanjang hari ... i like ..




~ It'S OnLy Me ~
weeee

lesen aku

huuu lesen ku keok ari sabtu ... nak tak nak . arini kena hidupkan ... minggu depan kena travel kl on 2-3 .. mmmm letiss ..


~ It'S OnLy Me ~
weeee

notty cikit ...

kesahnye pagi ni....
tadi sblm g makan ... dalam jam 7.30 pagi ... aku n jiran belah kanan naik atas utk punch dulu .. then sampai kat tempat punch .. ada sorang pilot ni tengah jot down something di punch kad dia
soo ...tetiba jiran sebelah bersuara .....

jiran kanan : wahh ... berbatik oren hari ni ....
pilot : (wat tak tau jerr)

n aku pun sambung .... masa nak melangkah keluar (g makan)

jijah : bersekuar yenkee ... berkaki ayam ... (ikut tone asal ok)
pilot : (pusing belakang nengok kat kitorang n gelak ....)

hahahah ... berpaling jugak dia akhirnya ... hahaha ... saja je kacau orang ..

............................... scene dalam lif .............................

jiran : teringat masa ngan bebudak rumah lama dulu ... kitorang dari tingkat 8 .. masa tu kami ber 4 n ada sorang je lelaki berdiri tengah tengah lif tu ... kitorang saja je kacau ...

(dalam nada suara yang slow ..antara dengar dengan tidak)

pompuan 1 : emmmm tinggi....
lelaki : (buat tak tau jer)
pompuan 2 : hensem jugak
lelaki : (mula tersengih sengih)
... kiranya dia dengar la kot orang dok cakap ngan dia ... hahahahah

......................................... kesah tahun 1994/95 .........................................

hehehe aku ni kan tak berapa nak straight sangat .. sooo dapat lak kengkawan yang gila gila ... sooo masa tu aku tengah belajar di AS ... biasa memang kami makan di medan selera dekat ngan taman tempat kami tinggal di jalan Sultanah ...

soo ada sorang mamat ni .. memang kitorang selalu nampak dia makan kat medan selera tu ... hari hari kena usha ngan kami ... sampai la satu hari .. kami sama sama duduk n nak makan .. dia lak kat meja depan pada meja yg kami duduk tu .... soo aktiviti usha bermula ... kami dok perati je dia makan ... sampai la tetiba .....

kami : serentak sebut "AaauUUuummMMM" masa dia nak suap nasi


lelaki : (berenti makan macam nak tegelak pun ada) ... muka dah naik merah menahan malu ..

kami ketawa n makan macam biasa ....
heheh mamat ni kira cute jugak le ... nampak macam nerd jer ... rambut ala superman ..belah tepi .. hahahah speaky lagik ....

lepas pada insident tu .. kami jarang jarang nampak dia lagi ...



~ It'S OnLy Me ~
weeee

Rabu, 24 Februari 2010

singgah sebentar di MAX-is

as i said last nite ... when i arrive there ... its already closed ... so today i went back there to pay my bills ... but then ... the situation is hot n extremely high in tension ... there are arguments between the staff ... yelling to each other but still in controllable tone ...
what the heck they are doing?? customer dont want to c and hear those crap ... they just want to do their business there ...
rudely that guy doing the business with all the hatred and angry ... bamm here and there .. show his anger ...
next time .. solve problems inside .. not in front customer .. soo not profesional ...

hahahah hows my english?? bad ..sooo bad ..

alaa ni kes tadi petang la ni .. singgah Max-Is nak bayar bill .. dah dua eko staff tu dok perang mulot lak ... ape dia ingat tu kat umah ke ?? suka suki nak gado ?? lain kali kunci dulu kedai .. dah tu gado laa puas puas .. ni dak .. depan customer lak nak gado gado ...

hergh ... staff lelaki tu laa lelebih ... kuwang asam jer aku rasa .. hempas sana sini .. tak profesional langsung ... sib baik aku takde mood nak sound ... kalo dak kena gak tadi ...

usually menda stupidos macam tu .. aku tak layan sangat ... tapi sebenarnya .. aku pun melangkah masuk kedai tu dengan penuh cas cas negatif ... bengang ngan seseorang ni ... dulu aku dah penah cakap pasal dia ... saja nak cakap lagi .. sbb aku rasa bebetul piss off bila dia selaluu sangat menegakkan benang yang basah ... takmo langsung terima pendapat orang ... or at least ... just listen n accept aje ape orang lain cakap ... tak perlu laa tiap kali nak cakap menda dalam dunia ko jer .... bebalik nak ko jugak yg betol ....

benci ahh ... bila kita cakap cenggini ... dia ada je jawapan ... dari perspektif dia ... n of coz .. dia aje nak menang ... membara rasa di dada ... bawak kereta 120+++ pun rasa macam nak pecut laju lagi .. biar cepat sampai umah ... bebetul anginn ... herghhh ..

i think i should shut up n less conversation dengan dia ... biar takde kuar bab bab yang sensitif ni ... ada sekali tu aku tak tahan sangat n suh dia stop ... siap aku cakap ... ok ok cukup cukup ... but still dia mumbling ... arghhhhhhhhhh .. rasa nak sepak seposen je .......... sabo amie ..saboooo ...maybe its time for u to decide and do something for good ..... mmmmm

susah tuk aku cakap .. hantam je boleh takk ??? ..............

~ It'S OnLy Me ~
weeee

perang minda ...

tercari cari ..
kesana ...kemari ..
kehulu ...kehilir ..
berjalan ... berlari ...
bangun .. duduk ..
aku lelah sendiri ...

masih termangu di sini ..
terkebil-kebil memerhati ..
puas duduk ... berbaring ... terlentang ...
penat bersila ... berlunjur kaki ...
menanti ... dan terus menanti ...
kemana hilangnya ..
belum ku temui..

siang .. malam .. berganti ..
sejuk ... menusuk .. nyeri ..
panas .. membakar .. pedih
memamah diri ..

bersolat ...
bertasbih ... berwirid .. bermunajat..
ke dua tanganku ... menadah ... merendah ..
mengadu .. meminta .. menangis ...
berdoa .. berdoa .. berdoa ...
syahdu ... pilu ... sendu ...
mengalir lagi ...
sendu lagi ...
hati ini ....

kenapa sekali ini ...
rasa perit tak terperi ??
semuanya bagai teka teki ...
bersegi- segi ...
soalannya... berselang seli ...
mengapa begini??
hati pedih sekali ...
bak ditusuk belati ...
parah berdarah tak henti ...

suka berteka teki ... agaknya ..
bemain sayang ... bermain cinta ...
sana sini ... di mana-mana..
jangan lah begini ...
pasti ada yang menangis nanti ...
aku? .. dia?? ... keduanya?? ..
bukan engkau ...
sudah pasti ...

kau kena nanti ...
balasan dari ilahi ...
esok ... lusa ... belum pasti ...
balasan tuhan ... tak terperi ....
kau rasa lah nanti ..

aku masih di sini ..
sekadar mengingat ..
nasihat menasihati ...
siapa terasa ... dia makan cili ...
aku takmo cakap ...
dia tau sendiri ...
kita berbeza ... perempuan .. lelaki ..
niat berbeza .. lain di hati ..

terpulang laa ..
kau nilai sendiri ...
baik buruk pada diri...
mungkin hari ni kau suka lagi ...
sok kau kena ...
makan tak habis nanti ...
merana sendiri ..
makan hati ...
ke mati...


~ It'S OnLy Me ~
weeee

BABY - Justin Bieber


Jijah Jatuh cinta dengan lagu ini ... DOWNLOAD


You know you love me
I know you care
And I would never, not be there
You are my love
You are my heart
And we would never, ever, ever be apart

Are we an item?
Girl quit playin'
We're just friends,
What are you sayin'
Take another look right in my eyes
My first love, touch my heart for the first time

And now I'm like
Baby, baby, baby noo
I'm like
Baby, baby, baby noo
I'm like
Baby, baby, baby noo
I thought you'd always be mine (mine)
Baby, baby, baby noo
I'm like
Baby, baby, baby noo
I'm like
Baby, baby, baby noo
I thought you'd always be mine

For you, I would have done whatever
And ya stick it with me when we're together
And I'm gonn' play it cool
While I'm losin you
I'll buy you anything
I'll buy you any ring
Cause I'm in pieces
Baby fix me
Come see if you wake me from this bad dream*
I'm goin down, down, down

Baby, baby, baby noo
I'm like
Baby, baby, baby noo
I'm like
Baby, baby, baby noo
I thought you'd always be mine (mine)
Baby, baby, baby noo
I'm like
Baby, baby, baby noo
I'm like
Baby, baby, baby ohh
I thought you'd always be mine

You can give me all of your love
Once a time it wont be enough
Nobody told me this day would come
Now I'm all gone
You can give me all of your love
Once a time it wont be enough
Nobody told me this day would come

I wa- I was like
Baby, baby, baby noo
I'm like
Baby, baby, baby noo
I'm like
Baby, baby, baby noo
I thought you'd always be mine (mine)

Yeahh, yeah, yeah
Yeahh, yeah, yeah
Yeahh, yeah, yeah
Yeahh, yeah, yeah
Yeahh, yeah, yeah
Now I'm all gone, gone, gone, gone
I'm gonee


~ It'S OnLy Me ~
weeee

rumusan semalam nye kes ...


huuu sebenarnya jijah nak citer kes semalam yang berlaku sepanjang masa dari siang ke malam ...
memacam laa jadi ... ada suka .. ada duka juga ...

citer bab yang tak best dulu la kay ...

pepagi semalam bermula kiss kiss bang bang kete jijah ... soo semua ok .. settle .. n buat report malam tadi ... dah abis laah .. mood ok je pun sepanjang hari ..

masuk tengahari .. kes gegelak bermula ... start dengan memo yang ada perkataan GOPENG .. soo salaH typing ... jadi ler perkataan GIPONG ... soo akak T tu tergelak laa sensorang masa dok proses surat n tunjuk kat kawan depan jijah ni ... aku tumpang gelak gak la bila dia cakap ,..

kak T : Zie .. tengok ni ... dah macam GABAN la pulak bunyi nye ...
zie : a ah laaa ... Gopeng jadi Gipong ... (sambil gegelak) ... abis laa orang sekitar pun gegelak sekali termasuk laa aku ... but tuan punya memo senyap je ... heheh jgn terasa la ekk .. dia pun tak perasan ....

another incident ... masa aku bergosip ngan orang sebelah n geng bahagian dia .. alih alih orang belakang jiran kanan aku mengintai ... hahah cecepat dia tutup .. tapi sempat gak laa dia mengintai ... udahnye semua gegelak ....

wani : ala kak ... abis la rahsia terbongkar ....
aku : alahai ... abis laa komplot ... satu deret ni semua dah tauuu ... abis laaaaa ....
kak T tetiba je gelak sakan ... then dia cakap .....
kak t : amie nii ... kelakar laaa .. dah macam cerita P.Ramlee lak ....
(udah semua orang dok gelak sakan... riuh rendah jadinya)

next incident bila kak nora mintak tolong ajarkan cemana nak edit carta (dia belajar hal komputer ngan aku kalo dia tak tau) .. sooo .. alih alih dia panggil ....

kak N : amie ... cemana nak buat kotak n letak tanda right yang slash tu ??
dari sebelah aku jawab ..
aku : kak nora guna petak mana?? empat segi ke? atau yang petak ada A tu??
kak N : 4 segi ...
aku : aaa pakai yang petak ada A tu ...
(sambil nengok dia terkial kial nak buat petak ... dari beso .. jadik kecik .. kang jadi panjang ... hahaha sesak napas aku nengok ... maklum lee .. aku ni kan kurang saboo orang nye..aku pun pegi laa sebelah n ajarkan)

aku : mmm yg tu delete ... ambik petak A .. gantikan ...
(terkial kial dia buat) .. aku suh dia scroll atas ... nampak ada dah petak 4 segi yg dah siap ada slash (/) .. hahaha cara paling cepat ....

aku : ok .. kak nora click kanan ... pilih copy (nengok dia buat) ... ok ... kak nora tekan control ... V (nak paste)

kak nora >>> dia ikut je arahan aku tadi .. then dia pun macam tercari cari ... n cakap

kak nora : KAT MANA NAK CARI V???/

aku >>> hijau biru rasa n pecah ketawa aku ... n aku pun cakap ...
aku : huruf V la kak nora ... mana lak aku nak tunjuk V lagi ... hahaha kalo ada makhluk asing V tu leh gak aku tunjuk ... hahahaha .. adoii comfuse aku kejap .. blur blurr tak tau nak tunjuk cemana dahh ... hahaha ....

hahaha hadoiiii ... sabar je laaa ... kak nora ni .. tu la dia ... kekadang wat aku stress .. kekadang wat lawak tak hengat ... sabo je la aku ...

then petang ... dah mula balik bad luck ....

kak M ... masa kat tandas .. alih alih leh tergelincir ... nasib laa dia sempat berpaut ... on the way balik ke tempat duduk dia .. dia dok istighfar jer .. memasing hairan laa ... n dia pun citer laa ape jadi .. sib baik takde ape ape yg tak elok berlaku ... mmm ... hati hati k ....


last ly ...
memula si Ija ni happy dok sembang ngan laki dia ... bila letak fon ... selang 2-3 minit .. alih alih ... fon ringing n dapat berita .. adik dia n husband dia terlibat dalam kemalangan jalan raya ... adik dia cedera teruk juga di ke dua belah tangan n husband dia lak pensan tak sedarkan diri .... nangesh sakan dia semalam ... (aku bab orang nangesh memang lemah .. sbb automatik aku jadi kaku tak tau nak buat ape)

soo petang semalam .. pakat pakat pegi tolong dia ... 2 buah kete ... ambik anak anak .. bawak kereta kawan aku tu balik ... pegi sepital ... dorang cakap semalam dah gelap gak la baru sampai semula kat office .. around 6 - 7 ...

mmm sabar la ija .. dugaan buat dia bertimpa timpa ... bermula dengan husband dia terjatuh n hilang separuh ingatan lampau jer .. then si ija ni bagi aku .. memang tabah orangnya .. dia la tunggak segalanya .. dengan laki sebegitu .. anak anak lagi .. n kerja pun kontrak .. semua atas bahu dia jer ... hebat kan ??

aku belum tentu lagi mampu setabah dia .. tuhan menyayangi ummatnya dengan segala cubaan dan dugaan dalam hidup ... mmm aku doakan semoga dia sekeluarga sentiasa di pelihara dan dimurahkan rezeki ... aminn ..

gitu la kesahnya ... ada suka dan duka ... soo memang ada orang orang tua cakap .. kalau kita bersuka ria .. jangan terlalu suka .. sbb nanti nangis ... mmm mungkin ada kebetulannya juga kan ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

batch n name tag ...

mmm sinambungan daripada panggilan nenek yang aku terima semalam ... hehe sebenarnya takde la aku rasa ape ape berkaitan panggilan tu .. sbb biasanya bebudak ni dia panggil ape saja yang terlintas di fikiran dia kan ?? ...

soo teringat satu insiden yang berlaku masa aku kerja di kaunter penerangan national library kira kira 10 thn yg lalu ... soo ... weekend ..memang serangan besar besaran berlaku ... ada la kanak-kanak yang datang .. soo bukan nye dia nengok sangat name tag kite ni .. dia just cakap ikut sedap je ... ada yang panggil akak ... makcik .. acik .. tapi yang aku takleh lupe bila ....

one year tu .. PNM ada kasik pin galakan membaca yang bertulis >> BACA >> soo macam biasa aku sematkan di jaket yang di pakai masa bertugas di kaunter atau tugas rasmi lain ... soo hari tu .... ada sorang budak ni dengan confidentnye datang kat kaunter n cakap >>>.

Budak : mmm ... cik BACA ... cik BACA ... macam mana nak jadi ahli ???

aku : jawab macam biasa gak laa sambil tahan gelak ...

hahah maybe susah sangat dia nak sebut nama kat name tag aku .. soo dia sebut je la perkataan yang tersemat di jaket aku tu .... kena pulak tulisan merah ... berbanding dengan name tag hitam putih tu ... terang jelas dan nyata ...

kalau di aktiviti galakan membaca lak ... biasa bebudak ni suka panggil kita dengan panggilan CIKGU ... tak kira la di mana pun ... tapak ekspo ke .. di tabika ke .. PS ke .. mmm .. ok gak tu ... bila lagi nak jadik CIKGU kan ?? ...

di pusat pengajian lak .. student ni banyak panggil aku dengan panggilan "kak amie" ... kira lebih rapat lagi rasanya .. ada juga yang panggil puan atau cik ... tak kesah la .. janji kerja jalan ... n jgn lebih had @ melampau laa ... kekadang biasa bebudak ni ... kalo dah bagi betis .. nak paha .. lelebih sangat kasik penampo jer ... hahaha ... (kejam tak??)

ye ah ... keje pun kena nengok tempat gak ... takleh sama je .. kena sesuaikan dengan tempat kerja n golongan sasar ... soo tu semua takde belajar kat Univ. yer ... semua kena guna rasional n belajar dari orang yang lebih otai n hasil self learning (pemantauan sendiri) hehehe ... thats y ... banyak berjalan .. luas pandangan ...

for me .. tak ada ruginya bertukar tukar angin tempat keje ... takkan dari mula keje sampai pencen nak keje tempat sama ??? tempat ko tu pun nak muntah ijau nengok muka yg sama hari hari agaknye ... hehehe .. soo aku kira .. aku bertuah laa .. sbb jawatan KADER ni membolehkan aku berjalan serata pelusuk Malaysia selagi ada post n kekosongan ...

sooo next ... aku nak keje kat mana pulak ekk ?? (sini teruk ahh keje... but still aku leh sabar n survive laa) ... korang pun ... kalau dah di namakan amanah ... tak kira kerajaan atau swasta .. kerja .. tetap kerja ... jgn ngelat yoo ... makan gaji buta ... berdosa beb .. mana nak datang keberkatan pada rezeki yang kite dapat tu ?? ... mmm ... yg selebihnya ... biar laa uztaz/zah yang teruskan ceramah agama ini ... aku kasik mukadimah je dah le ... ingat tuuuuu .... rezeki leh jadi darah daging tauuu ...




~ It'S OnLy Me ~
weeee

malam yang letiss ...

balik semalam ... relax jap .. then 8 pm terus kuar rumah .. plan nak bayar max bill .. hancus .. tutup jam 8 upenye .. adesss ... balik keje arini rush ke sana la gamaknye ....

soo straight from Max ... terus ke Sepang ... pegi pej. polis trafic .. kes kiss montots kete semalam .. ahh memacam kebarangkalian ahh .... soo atas nasihat ramai kroni paklah .... REPORT ...

dari jam 9 gamaknye ... sampai laaa jam 12 lebih ... mata aku dah rasa berkarat ... usus aku dah nyanyi memacam versi lagu ... start from reggae sampai laaa alternative rock ... hahah ... lapoo ..

lepas abis semua siasatan .. tros balik ... jijah zzzz lam kete ... paklah je bawak ..
balik .. mandi ..... tidooo
...............................
anak sedara ku si Syatrah kemain seronok .. kawan ngan sorang budak lagi kat dalam balai tuu ... terkejar kejar sana sini ... (penin) ... tu nasib baik suara tarzan tak kuar ... kalo tidak ada yg kena halau main kat luar gaknye ... soo semalam pak dia bawak jenjalan kat luar kejap ... soo budak ni dah mula boring sbb takde kawan ... mama dia duk kat luar .... aku duk kat dalam ... soo budak ni dari pintu depan .. lari lari kat aku n tanya ...

dak comel : nenek ... nenek (dia panggil aku nenek ... hahaha) ... mana dia adik tu pegi mana ???
jijah@nenek : adik jalan kat luar dengan bapak dia ....

budak ni pun lari semula kat pintu ... dia bukak pintu separuh n nengok balik kat aku ... then dia lari balik kat tempat aku duduk n cakap ....

dak comel : nenek ... nenek (dia panggil aku nenek lagi sekali .. aduhh tak tahan nak gelak) ... mana dia adik tu tadi ???
jijah@nenek : adik jalan kat luar dengan bapak dia ....

kali ke 3 aku jawab : ... adik penat .. adik nak tido ..
kali ke 4 aku jawab : adik minum susu dalam kereta ...
kali ke 5 aku jawab : adik dah balik rumah ....
kali ke 6 aku jawab : adik dah balik rumah la sayang (usap pipi dia yg gebuu)

tah bape kali dia ulang alik macam tu ... (aku rasa lebih 10 kali gamaknye) ... sampai laa syatrah masuk balik kat dalam balai tu ... n dorang main balik macam biasa ....

hurmmm ... kira aku ni penyabar jugak la kann nak layan karenah bebudak macm tu ... hahaha teringat iklan burung dulu .... itu apa ? ..... burung ....

(dulu selalu aku cakap kat kengkawan ... "kalau aku la gamaknye..masuk kali ke 4 ... PANGGG ... hahahahah ..."_ .. maknanya teori aku tak betol laa .. hahaha ....


~ It'S OnLy Me ~
weeee

Selasa, 23 Februari 2010

ini kesah pasal rokok ...


hahaha ... ni cerita baekk punya ... dulu masa lepas sekolah .. jijah ada kenal kenal ngan sorang lelaki ni ... kesanye masa kerja di kedai koperasi ... selalu laa mamat ni call dari maran ... ke kepong .. awek dia kawan jijah .. kerja sama gak kat koperasi tu ...
soo lepas sekian lama kira dia jadi kawan jijah gak laa ...
dia ni keje kat ladang getah .. umo dia skang ni agaknye awal 30an .. dia ni memang lawak laa .. sekolah tak tinggi .. tapi baik orangnye ... soo satu hari dalam talifon .... sembang pasal rokok ...

jijah : ko isap rokok ke ??
mamat : isap ..
jijah : rokok ape ???
mamat : "wek hoh"
jijah : haaa??? ape ???
mamat :"wek hoh"
jijah : tak penah denga pun .... cuba ko eja ...
mamat : W H I T E H O R S E
jijah : (dan dan tu jugak rasa nak gelak guling guling ....)

hahahahahahah

isap okok tembakau cina ..
kuar asap bunge bunge ..

huhuuuu ... cemana la mamat tu ek skang ni .. kawen dah kot .. mau anak deret ketapi kot... lost contact .. ape pun moga dia berbahagia selalu ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky