keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Isnin, 28 Februari 2011

S.T.R.E.S.S ke??

 heee... jijah dah lama bercuti ... dah seminggu bangun lambat ... harini rasanya dah 2-3 kali Maher Zain menyanyi kat tepi bantal aku ... kali ke 3 baru aku sedar n off alarm henpon ... ahaks ...

soo harini takde la aku rasa macam malas .. penat atau ape ape yg tidak elok tu ... ok je mood harini ... walau meja dah penuh dengan kerja kerja tertangguh seminggu tu ... tarik napasss ..... relax jijahh ... relax .. coooll

soo ... harini saja nak share ngan korang cara nak elak atau tangani STRESS ... (rujukan majalah RAPI 01 Mac 2011)

8 tips .... 

1. tarik napas dalam dalam n hembus perlahan-lahan setiap kali anda berdepan dengan masalah .. kena cool atau bertenang dan berfikir dengan tenang .. (well .. memang laa tiap masalah ada penyelesaiaannya .. cumanya kena fikir leklok n bertenang ... jangan la cepat gabra katak ... kang tak pepasal hari biru hidup korang nanti)

2. Senaraikan beberapa cadangan @ jalan penyelesaian masalah anda ... selesaikan satu per-satu (heee .. great tips ... cuba la share sesekali problem korang dengan orang yg lebih berpengalaman .. atau rakan sekerja yang lebih otai atau ada pengalaman tentang problem tu .. anyway ... kerja yang susah akan jadi ringan kalo sesama selesaikan .. tak gitu ??)

3. Belajar berbicara tentang masalah yang anda hadapi dengan teman rapat atau orang yang anda percayai .. (Alamak .... this one letiss sikit bagi jijah  biasa memang aku tak suka citer pasal problem aku kat orang ... kecuali kalo antara hidup dan mati laahh ..)

4. Berikan masa untuk diri sendiri .. jadikan hari itu sebagai HADIAH untuk anda buat apa-apa saja untuk menghiburkan hati .. (isk .. yg ini aku rasa maksud dia .. kalo dah dapat selesaikan problem tu la kot?? .. takkan la problem lom selesai .. dah nak kuar hepi.. hepi lak ?? kann ??)

5. senyum n ketawalah ... jangan serius sangat kerana ianya akan buat anda bertambah stress .. (hahaha tapi awas ... ketawa biarlah berpada pada ... kang ada lak ingat korang dah mula kena penyakit angau lak .. sengih n ketawa sensorang ... hiks .. macam ada pengalaman je ni ..terutama kalo tengah bercito di awangan laaa :-" )

6. Mendengar muzik, membaca atau tontonlah filem jenaka supaya minda anda bersantai .. (hmmm ... yang ini aku setuju sangat la .. sbb aku pun buat cenggitu ... kalo macam terdesak sangat .. aku akan pasang lagu lagu yg kira sesuwai ngan jiwa kacau waktu tu la ... :D ... contohnya kalo jiwa tengah serabut .. takkan la nak dengar lagu rock kapak yang haru biru kann ?? time tu dengar la lagu 60's ke .. 70's ke .. yang relax sikit ..cool jerr ... (jangan lelap terus udahhh)

7. sesekali .. apa salahnya anda pergi bermain di pusat permainan yang terletak di pusat membeli belah .. pasti akan berasa puas dan tenang selepas itu ... (alamak ... main ape tu ?? kalo bowling atau snooker/billiard ok la kot ?? takkan nak main game arcade lak kann ?? hehehe koleksi game ada banyak aperrr ... layannn jerr .. lelagi game online skang banyak .... taram jerr ... jgn sampai juling mata korang dok main ... masalah tak selesai selesai ... hancurrrrr .... )

8. Bagi yang beragama Islam, banyakkan berzikir setiap kali anda dilanda kerisauan. Mohon supaya Allah permudahkan segala urusan anda. (actually ... this should be in the 1'st place ... anyway .. setiap kali solat memohonlah supaya di permudahkan segala urusan)

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Tiada ulasan:

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky