keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Selasa, 12 April 2011

Teknik menjawab Soalan ...

welll disebabkan dah nak peksa .. otak mula menstatikkan diri n mengurangkan semua perkara yang tak elok ... niat nak belajar memang ada .. cumanya bila dah pengang buku tu .. mula laaa mata ni macam bermagnet ... rapat jerr .... hampes je kann ??

sooo ini adalah hasil aku menghadiri sesi teknik menjawab soalan aritu la. sesi ni disampaikan oleh  
Dr. Saiful Farik B Mat Yatin ...
dalam slide dia yg sempat aku salin je la ekkk ... hehehehe ... dedolu tak belajo tringkas .. soo menyalin memenda ni memang la lembab macam siput ... sooo .... jot down okeh ...

Part A : True @ False atau fill in the blank - Jawab macam biasa la .. seperti arahan

Part B : Short Essay @ Listing - depend on the mark ... soo jawab ikut markah la jugak ... jangan laa 2 markah aje .. tapi korang jawab sampai berkajang kajang ... siap mintak buku jawapan extra :)) ... n satu agi dia kata .... tak yah laa selang sampai 2 mukasurat utk satu soalan ... berpada-pada ahhhhh ...

PART C : Long Essay (Point elaboration & example) ...

well ... nak buat soalan essay ni .. mesti ingat .. kena ada ....

a) intro ..  kena kasik intro laa ... jangan la pulak korang baca soalan terus je tembak ... at least kasik laa intro .. kekonon macam kita jumpe orang la .. kasik salam dulu .... baru la sembang panjang .. tak gitu ??

b) kena kasik sekurangnya 6 isi isi penting - n kena laaa elaborate isi-isi korang tu ... + kasik contoh ...

c) kena hilight jawapan korang - kasik senang pemeriksa nampak isi-isi karangan korang tu  ... lagi satu pesan dia ... tulisan tu kalo boleh biar laa nampak macam tulis ngan tangan ... bukan dengan kaki!  ... (muahahaha ... kalo time tangan dah lenguh mengarang ... hehehehe mula laa .. tulisan dah macam dr nye tulisan daaa ...lenguh ... apasal dia tak kasik komputer ekk .. kalo menaip kan best ...  )

d) sila kasik contoh ... dorang akan cari perkataan >> for example .. such as ... for instance dll ... each one kita kasik ... dapat 3 markah ... banyak tuuuu ....

 e) lastly .... CONCLUSION .... buat la penutup korang tu dalam 2 - 3 baris ... rumusan dah pun ... sikit je dah la ... sbb yang atas tu korang dah merepek meraban memacam kan ...

sooo ada juga dia kasik tips utk persediaan nak menghadapi peperiksaan ....

sila semak soalan past year untuk tahu : ....

TIPS 1
a) format & peraturan mejawab soalan @ isi kertas jawapan
b) Bilangan, bentuk & susunan soalan
c) Masa untu peperiksaan mata pelajaran itu ..
d) fakta, konsep, kemahiran berfikir & kemahiran lain yang selalu di uji.

TIPS 2 :
a) Belajar sepanjang tahun untuk teknik menjawab soalan (supaya tahu dan yakin bila menjawab soalan)
well ... practice make perfect ;)

TIPS 3 :
a) Tenangkan hati dan tak panik
b) Baca, faham & ikut arahan
c) tulis & tanda butiran yang betul atas kertas jawapan
d) Jawab semua soalan dalam masa yang diberi
e) hadkan masa untuk menjawab soalan
f) Jawab soalan yang mudah dahulu
g) baca dan faham soalan
h) pilih jawapan daripada pilihan aneka
i) tanda jawapan dengan cara yang betul
j) semak semua jawapan

sooo itu yang sempat aku catit ...tapi yang paling gempak adalah kartun nih .... PESAN CIKGU ....


 yang paling penting ayat yang last sekali ......... 
CIKGU DAH PESAN DAHHHHHHH! ...
sooo pepandai korang lah ekkkk .... heheheheh ....

to all my friends ... GOOD LUCK ALL'z ... ...STUDIIII  wehhhhh .. jangan STIDOOO .(stido tuuu aku le selalunyerrr) ....hehehe .. moh kite kejar AD  nak ?? ada berannnnnnii??......

~ It'S OnLy Me ~
weeee

8 ulasan:

NM02 berkata...

berkongsi tips... bagus bagus

Eyrique Ettiqaz. berkata...

pekse ape ni?

Jijahh @ f.k berkata...

takleh komen ke ??? boleh kann ??

Gergasi Comel berkata...

ingatkan yang last tu...

cikgu pesan kalau tak boleh jugak, keluar ajelah dari Dewan Periksa... confirm repeat paper next year!

:p

Gergasi Comel berkata...

ingatkan yang last tu...

cikgu pesan kalau tak boleh jugak, keluar ajelah dari Dewan Periksa... confirm repeat paper next year!

:p

Jijahh @ f.k berkata...

HMMM ... Rasanya semua jenis peperiksaan yang ada essay ..semuanya sama je dia nye format .. kena ada

1) mukadimah
2) ISI (sekurangnya 6)
3) Olahan
4) kasik contoh
5) penutup

Oasis berkata...

blh jugak bagi tips ni kat anak sedara. Hehe. tq jijah

.ejat. berkata...

kalau exam yang praktikal bagaimana? hehe

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky