keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Khamis, 25 Ogos 2011

Menu ape best di pagi raya ??

Dari semalam aku dok selak selak majalah n buku resepi .... banyak betul yang best ... tapi still tak tau nak masak ape .... korang cadang nak masak ape pagi raya ekk ??

aku call ibu semalam .. ibu kata nak buat ketupat ... best gak tu ... aku pun belum khatam bab membuat ketupat palas ni ... time bungkus yg aku fail tu .. selalu dorang kata aku buat ketupat jantan ... isk ... ada jantan betina lak ?? cemana nak tau jantan betina tu ekk ??? yg aku tau .. ketupat tu sedap untuk makan .. udah lerr ... hehehe tak kira laaa .. cicah manisan (gula kabung) atau cicah rendang (superb) ...atau serunding daging ... wallahhhh sodapp ..

biasa kat pantai timur atau utara memang la femes ketupat palas ni (ketupat pulut) hari hari biasa pun ada kalo korang cari kat pasar-pasar pagi tu ... tapi tak sama laa kalo makan ketupat hari raya .. takde feel lak .. hehehe ... ye ah ... sepanjang hari mengerjakan ketupat tu ...


1. malam hari cari batu n antah / benda asing dalam beras pulut tu ..then buat kerja yg sama jugak untuk kacang .. bezanya besar ngan kecik je ..... then rendam sket ...
2. pepagi dah mula mesen kelapa .. then masak pulak pulut tu sampai separuh masak ..
3. Lepas tu kasik bungkus pulakk ...daun ketupat tu dah siap bukak sehari dua sebelum tu ... tu pun lecey gak .. nak kena buka dan sapu bersih bersih ngan kain .. baru laa ketupat korang takde belang belang ... habuk kat daun tu ..
4. Lepas bungkus .. kena kerat tangkai dia (baru la cantik)  ..susun dalam periuk n rebus ngan air biasa sampai bebetul kering ... nahhh .. 3 hari tak basi lagi tuu .. biasanya malam time lepas berbuka tu baru masak laaa .. kira dah bebetul "sering" .. @ kering laa ...

huuu sedapnye ....biasanya mak aku suka buat ketupat kacang .. ada macam macam versi la ketupat ni ... ada isi jagung .. ada juga yg campur pulut hitam sikit ... atau kacang merah / atau kidney bean (ape nama melayu kacang tu??bukan kacang soya yerr..)... ada yg buat berintikan serunding .. atau versi ketupat manis (letak gula je) ... heheh biasa laaa kelate ... memang terkenal dengan makanan yang maniss manis ...semuanya  yg manis manisss juak ... 

kalo masa kekecik dulu ... wahh ... aku la mangsa tukang kukur kelapa ... KUKUR OKEHH!! ... bukan pakai mesen ...ehh..bukan sebijik dua Okehh .. berpuluh puluh bijik .. (untuk ketupat .. rendang lagik) .. penat wooo.. time dah siap tu .. rasa macam kengkang jerr .. maklum laa .. kuda kayuu ... penat koo .. kena perah lagi ...

Tukang masak rendang tu .. aku le .. sedap atau tidak ...lain cerita ... pastu masak pakai dapur arang ... paham paham je laa ... nak menghidupkan arang tu .. dah tu kan kuali tu jadi panas giler .. wahh ... bersilat la sekejap ... biasanya rendang daging .. bukan yg part daging lembut tu je semata ... tapi campur bahagian yg ada urat urat tu sikit ... wahhh superb .. lagipun .. rendang tu kan masak nye lama .. memang sedang elok lembut ... and satu agi ... aku nye rendang mesti ada kismis kuning ... untuk ganti gula .. sedap koo ... tambah lak bila kismis dia dah gemuk bulat bulat .. wahhh .. elok la sangat .. pedas pedas rendang .. makan kismis manis .. hilang pedas .. makan lagik .. heheheh ... (hahah mesti korang dah kecur air liur kann??) nanti cuba la .. tapi jgn letak banyak .. sikit je .. sbb nak suh balance rasanya..

 anyway ... bila dah jadi anak pompuan sorang .. memang kat dapo je la .. takde chance nak jenjalan umah kengkawan pun ... (lagipun aku raya di KL dulu) ... hmm bestnye .. tak sabo nak raya nih ... tapi kan .. aku teringin nak makan nasik dagang laaa.. dengan gulai darat ayam atau ikan tongkol @ Tuna .. wahhh ... letak lak cili solok tu ... mak aiii ... udah le ... aku pun dah telan air lir banyak kali dah ni ... hehehe ... Have a great day allz ...


~ It'S OnLy Me ~
weeee

4 ulasan:

Bapak berkata...

teringat dulu2 suka makan ketupat palas ngan kuah sardin..heheh

Jijahh @ f.k berkata...

wahhh ..sambal sardin ke ape ?? macam sedap je ...

deno berkata...

pergh!!!! bestnye... tak sabar nak beraya bile tengok ketupat... rendang... mcm2 la... hehe :)

azmnor berkata...

Assalamualaikum Jijah..

Selamat HAri raya aidil fitri maaf zahir bathin.

ketupat palas sedap makan ngan rendang ayam or daging... ketupat nasi pun apa kuarangnya makan dengan kuah kacang+ udang kering..

mmmmmmmm.....

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky