keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Khamis, 31 Mac 2011

Cara main UNO ...

 gheeeeee aku pun tak sure la yang aku main ni betul atau salah .. tapi ini adalah versi kami bermain okeh ...
sooo encik OASIS tu ... boleh la cari kad ni n try main kehh ...
 ok ... memula nak terangkan pasal kad yang ada dalam box UNO ni ... kad ni aku beli di kedai 2 ringgit je ... haha nama je kedai RM2 . tapi barang dia varies la . ada yg lebih RM2 ... kad ni harga dia RM2.49 sen..



kalau dalam satu set tu ada nombor 1 sampai 9 ... mengikut warna yang ada dalam kotak tu la ... biasa ... kuning, merah, hijau & biru ...  soo dalam dia ada 5 jenis kad ... 

 i) kad dengan nombor 1-9 pelbagai warna (ikut nombor atau warna)
 ii) kad dengan tanda arrow pelbagai warna (bertukar arah perjalanan game)
 iii) kad yang ada gambar palang no entry tu ... (orang berikut tak boleh jalan)
 iv) kad yang ada 4 warna di dalamnya (boleh mewakili apa apa warna)
v) kad dengan tanda + 2 pelbagai warna atau kad +4 (means kena ambik kad tambah ikut nombor atau jumlah kad tsb)

Now aku terangkan apa fungsi kad kad ni n also cara main .... biasanya bila main ... ikut putaran jam .. senang tak gado gado sape nak jalan lepas tu ....

step 1 :  memula main ... sorang akan dapat 5 keping kad ... (chong dulu habis habisan ...) lepas dah kasik sorang 5 keping (sorok jgn kasik orang tengok) .... terus bukak kat tengah meja .. satu keping kad bernombor ... tak kesah la kaler ape pun ...
Cth : kad kuning nombor 8

step 2 : peserta pertama kena cari dalam kad dia warna kuning .. atau nombor 8 .. kalo takde .. kena cabut satu per satu kad ... sampai la jumpe kaler kuning atau nombor 8 ... misalannya dalam kad dia ada 3 keping kad nombor 8 (hijau dan biru dan kuning) .. soo dua dua kad nombor 8 tu boleh letak sekali .. tak kesah kaler ape dulu ... tapi kalo ada kad nombor 8 warna kuning .. soo dia kena letak kad nombor 6 kuning dulu .. then baru letak yg kaler lain kat atas ... cthnye dia letak 3 keping kad nombor 8 .. yang kaler kuning kat bawah hijau dan biru kat atas ..

 ok ... orang kedua kena cari kad warna biru atau nombor 8... contohnya dia ada kad yg macam kat tepi ni atau +4 yang ada banyak kaler dalam ..so boleh la letak ...
begitu la seterusnya .... sampai habis ..

tapi ingat ... bila dah tinggal satu kad dekat tangan ...kena cakap ...last kad ... n kalo dah nak letak tu .. kena cakap UNOOOOO ....
 kad ni kena tukar arah
 kad ni orang berikut kena ambik ... kalo kata orang berikut ada kad ni jugak .. boleh letak (selamat) .. n orang yg takde kad macam ni .. orng tu la jadi mangsa ...
 ni kad biasa ... soo selamat bermain UNOO ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

.... dalam ...

 for the first time dalam hidup aku ... ini lah pertama kali aku rasa stress gila bila tengok wayang ...
dari memula cerita... sampai last ... dah jadi macam konflik perasaan lak ... haru biru semuanya ...

yg pasti .. watak bf dia tu memang aku tak gemar n membuatkan aku teringat kat seseorang yg pernah singgah dalam hidup aku .... sebijik la macam tu ... tak ada yang bagusnya dan hanya memberikan 1001 bala .. huh takde pekdahnyer  ...

sepanjang movie tu berjalan ... tapi in the end .. cerita tu hanya berkisar secebis je dari kehidupan orang tu ...  tunjuk saat bahagia n hint why dia buat macam tu ... then bermula laa haru biru hidup dia .. sampai lah bila ayah dia meninggal n seterusnya dia nak kawen then run away (part mula cerita) ... soo cerita tu adalah flashback apa yang berlaku sebelum tu ... hmmm ...

sungguh slow n stress je adegan dalam tu ...

bila dah habis citer tu ... aku jadi blurr ... takde perasaan dapat menggambarkan perasaan bila tengok citer tu n rasa macam tergantung jer .. cumanya ... masa tengok citer ni ... rasa kesian lak dengan watak utama tu ...

n aku rasa pelik ... apasal la pulak dia leh jadik lemah giler sampai gitu sekali ... hisss ... tu ah agaknye orang kata cinta itu buta kan ? sampai tak nampak jalan keluar n berfikir dengan waras ...  dah tau bf dia kaki auta ... pun boleh nak lagi kat dia ... huh ... geram jer rasa ... patut di jotos je kepala lutut bf dia tu ... (hahahah over lak ... geremmm makkkkkk ....) ....

ape pun .. ni apa yg aku rasa laaa ... kalo nak feel apa yg aku dah rasa .. kena pi tengok sendiri laaa ...

walau ape pun ... citer ni berdasarkan kisah benar .. soo i know this guy @ shemale  is out there ... hopefully dia dapat ketengan yang di cari n move on dengan life dia ... what is past is a history ... the important things is the future ... soo ... move on okeh .... chaiyooo chaiyooookkkk ....

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Rabu, 30 Mac 2011

sesi menggediks

 harini baru dapat mengadap pc ni .... tadi pagi pegi seminar penerbitan di JPA .... sleepy ...

semalam aku cuti satu hari .. ambik cuti ganti yang lama tu .... soo tempat meeting di the curve @ e-curve ... kat situ semua ada ... wayang.. bowling ... dan paling kelakarnye ... KAROKS ...

 LAYAN GAMBOOO ...
 ni sesi karoks ...
 hahaha menyumbangkan lagu ...
 hiks ... jijah dapat 119 .... frame ke 2 ... yg lagi 2 frame ... hancusss ....
 ini sesi menggediks .. siap baring posing abis ... memang langsung takde orang lain dalam bowling tu .. hahaha sebab tu kami berani posing maut cenggitu ...
sesi bowling lagi ...



heheheh yang ni cantik kan ?? rasa macam kat planet lain lakk ....


~ It'S OnLy Me ~
weeee

Selasa, 29 Mac 2011

Syatrah bila pagi ..

Isk ... ape nak jadi anak sedara aku sorang ni ... tadi pagi lepas mandi .. dia dah siap pakai baju ... disebabkan mak dia tak bukak cite katun .. soo dia pun melukis laa dekat board kecik guna marker pen bapak dia ....


soo bila bapak dia turun ... dah lewat ... soooooo ... time tu macam kerahan tenaga aaaa ..semua kelamkabut .... ambik itu ini masuk beg .. then aku tanya ....

aku : kakak tak sikat rambut ?? tak cantik laaaa....

syatrah : terus kelamkabut cari sikat ..... (sambil sikat rambut dia ....)

bapak : Ahh ko ni Amie ... aku dah la lambat .. dia tak pakai stokin lagi ... lagi la lambat ....

sedang elok syatrah sikat rambut cecepat... sikat belah kanan sekali ... sikat belah kiri depan sekali .... then dia cakap

Syatrah : cikmie ..macam ni boleh ??? sambil tunjuk rambut dia yang sikat belah depan jerr ..... belakang serabai rambut baru lepas mandi ....

hmmmmm.... haruuuuuuuuuu............. hantam je la syatrah ;)


~ It'S OnLy Me ~
 weeee

Isnin, 28 Mac 2011

salah orang lah ....



 hmmm ... ape aku nak cakap pasal perasaan aku ni ekk ?? aku tak marah .. tak juga bengang ... rasa kelakar ada laaa ...

ada la sorang manusia ni ... tetiba je dia macam rajin lak sms ngan aku .. 
siang malam pagi petang ...

ada la beberapa sms dia tu seolah olah macam tak berapa kenal aku sangat (tapi aku layan je la .. dalam hati aku cakap agaknye maybe dia lupa tuuu) .... ... then dia tanya soalan yang macam baru nak berkenalan .... cthnya ...
 tanya duk mana .. then mintak gambar (memang aku dah kasik 4 kali..lagipun dia penah nengok lam facebook aku)

padahal dia ni dah penah tanya soalan ni semua ... n dia tau aku kat HQ .. dia di negeri ... Masa tu dia bohong aku katanya dia dari negeri P .. tapi bukan kerja di bawah jabatan sama ... masa tu dia mintak gambar aku n facebook aku ... lepas dia dah tau n tengok gambar di facebook .. dia menyepi sekejap ... (time tu aku dah tau status dia n siapa orangnya)..kes nye ... aku ternampak gambar dia dalam program di negeri P tu ... n terang terang ada tag nama dia pada gambar tu .. sooo aku dah syak sesuatu .... tapi sabar lagi ... bersangka baik le dulu ....

then lepas beberapa lama ... sambung balik sms ... n stop lagi agak lama .... (sekali ini aku tembak dia pasal status kawen dia n lepas pecah tembelang .. terus dia membisu balik)


since khamis lepas sampai la sabtu ... baru kami ber SMS balik .... dia cakap dia boring n so ok lah ... aku layan jer ... sembang macam biasa jer
sampai la hari sabtu ..... petang tu ... mesej dia masuk ... receive MMS dari dia  ... dalam tu ada gambo pompuan .... selepas gambar pompuan tu ... then ada ayat dia .... INI GAMBAR AWAK KE ??? ... aku balas balik ... AWAK SMS SALAH ORANG NI.... (terus dia senyap sampai ke malam ..n aku pun dah takde hati nak layan dia sms lagik lepas tu ... hahahah.. )

seriusss .... time tu aku rasa macam nak gelak guling guling .... adoi laaaa ... kalo yer pun nak sms beramai ramai (ramai aweks) jangan laaa sampai keliru abes tak kenal yang mana satu  .... nampak sangat macam tak ikhlas ahhh ..... dah kantoi beberapa kali pun nak auta aku lagik ....

 .. kalo nak buat jahat sekalipun  .. berpada pada laaaa ... kalo yer pun nak berkawan ... kawan la dengan ikhlas maaaa .. tiap orang ada perasaan maa .. ape rasa kalo dia kena macam tu ..... sure bengang gak kan ?? selama 16 tahun aku menyelami dunia cyber ni .. ini lah kes paling teruk pernah aku jumpe ... teruk sbb tak reti nak auta ... dan juga sbb kantoi berkali kali dengan orang yang sama & tak serik serik jugak ... apa punya specis daaaaaaaaaaaaaaaa ....

dalam otak aku ni .. baru laa aku terperasan ... patut aahhh dia macam blur blur je sembang ngan aku .... sooooo ... in the end aku pun kasik laaa ayat bombastik untuk penghayatan dia malam tu masa dia sms .....

Mr. X : hi awak 

aku : Awak salah orang lah ....

Mr. X : tak lah .. saya memang nak cakap ngan awak ....

aku : (serius ... aku takde hati langsung nak cakap ngan dia lepas dapat mms tadik .... sooo sebagai penamatnya ... )
maaf ye .. esok saya ada kelas .. nak tido dah .. nama saya Amie .. yang kerja di HQ tu .....nanti set nama saya kat HP EN. X  ye supaya tak salah orang lagi ...

tros dia tak sms aku dah .. sampai la ke saat ini .... MUAHAHAHAHA ....semoga apa aku buat ni jadi pengajaran buat dia ....

senang je prinsip nak jadi kawan aku ... kalo bebetul ikhlas nak berkawan ... kawan bebetul ....
kalo dah takmo kawan ngan aku ... terus buang aku dari hidup ko ..
tak perlu jadi specis hipokrit@munafik okeh ..  ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

UNO ...

sape penah main ni .. kelip mata sekali....

 haha ini adalah kegilaan baru kat opis aku ... daripada satu set .. sekarang dah combine 2 bungkus kad UNO ni .... daripada 4 orang player ..dah sampai 8-10 orang ...

tengahari ... petang .. ada aje orang yang mengajaknyer ...
paling seronok kalo ada yang kena kad tambah ... paling tinggi bilangan kad kena ambik adalah sebanyak 18 keping kad ... dan mangsanya ialah >> .. orang yang mula mula sekali letak kad ... nasib ko la ekk ...

 yang tebal gila tu ialah orang yg takde ong haritu ... ambik punya ambik .. nah koo .. tebal gila .. elok je orang sebelah jalan ... terus UNO ... herk .. mati dengan kad yang banyak tu ....

kalo dedolu geng sekolah aku ada gak bawak permainan kad macam ni ... tapi jenis yang HAPPY FAMILY dll lah ...

anyway .. kad ni aku jumpe kat kedai RM2 .. soo rembat la 3 kotak ... saja je untuk aktiviti tengahari ... geng lelaki lain ada gak yang main dart, carom & ping pong ... gamat gila  tengahari kat sini ...

well .. kalo jumaat baru la sempat karok ...


~ It'S OnLy Me ~

weeee 

Jumaat, 25 Mac 2011

Syatrah & aerobik


Syatrah sekarang ni kan rajin bersukan ... semalam masa tengah lepak dengan bapaknye .. tetiba kuar la cerita pasal syatrah ....

bebudak pra sekolah ni pakai baju T putih ngan seluar track biru ... sama gak kalo nak senaman .. bebudak lain mesti pakai track ngan T ...

soo semalam .. kelas sebelah (darjah 1) ada senaman .. buat aerobik lam kelas je katanya ... soo masa dia pasang lagu untuk aerobik tu .. si Syatrah ni boleh lak menyusup keluar kelas dia n masuk kelas sebelah ... dah join aerobik berapa lama pun tak tau laa ... sampai satu ketika ..si syatrah ni pegi ke depan n cakap kat cikgu kelas tu ......

cikgu ... salah laa .... buat macam ni .... siap buat sekali aksi aksi aerobik ... (yang dia tunjuk kat kami semalam .. pusing bahu ... gelek pinggang ..)

baru la cikgu tu perasan n suruh dia masuk kelas semula ... hisssssss sabo je la anak buah aku sorang ni ...

gambar atas sekali tu ... 1st day gi sekolah ... baek jerr ...
yang lelain tu gambar kat rumah ...
gambar last dengan adik Faris masa raya Haji yang lepas ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

ringakasan berita ini hari ...

 ABANG BUANG ADIK

 Yg ini sedikit menggelikan hati aku ... serius .. aku tak dapat bayangkan cemana abg dia yg berusia 6 tahun boleh buang adik dia (umo 3 bln) kat area bawah flat yg dorang tinggal ...

mak nye takde kat umah sbb gi cari kerja .. well ... aku rasa sedikit pelik ... takkan laaa mak dia sanggup tinggalkan anak dia yg umo 3 bln dengan abg yg umo 6 thn .. ape sangat laa budak 6 thn leh buat ? aku rasa kalo dia tengok tv atau main game .. sure dia tak layan adik dia dahh .. even mak panggil pun .. dia leh jawab .... SEKEJAPPP .... tul dak ??

atau ... adakah dia panik sbb adik nangis takmo diam ... sbb dah tak tahan tu yg dia letak kat bawah tu ... pandai pulak letak dalam beg ?? huhhh .. mesti dah terbawa bawa dalam ingatan kes buang bayi yg selalu sangat heboh di media kan ??

dalam NST citer ... mak nye tinggalkan 3 beradik tu dengan neneknye di rumah ... tapi nenek dia lak pegi sepital ... ayah dia lak memang keje kat tempat lain ... hiss .. memacam aaaa ...


KES BUNUH DIRI

 haaa yg ni lak aku tak berapa gemar ... dah tu lak melayu kite ... isk .. membunuh diri tu kan ke berat kesnye .. langsung tak bau syurga tauu ?? ..

dah tu pulak .. kes gado ngan teman lelaki ... then ada pulak family problem ... wah wahhhhh ... yang ini lah yg kite sebut ....
HILANG AKAI KE APE ??
 sampai sanggup ambik keputusan macam tu sekali ... gilo ko apo ??

kalo yer pun gado ngan BF .. carik le lain .. kan melambak lagi manusia dalam dunia ni ?? hiss ape sangat laa kite nak frust menonggeng pasal dia sorang ... sedangkan dia lak suka suki hepi hepi ngan pompuan lain ... ahhhhh tak kuasaaaaa .... ghee baik lagi carik orang lain yg lebih baik serba serbi dari sblmnye ...

ye ah ...kite tak tau ape citer sebenar ... tapi kalo umo dah 20 thn patutnya dah boleh buat keputusan dengan elok ... berfikir secara matang ... entah ape nak jadik le manusia skang ni ....

~ It'S OnLy Me ~

ooo yerr .. lupo lagi nak kobakan .... gambo pinjam ....

weeee

gentleman ..

 gheee ... saja nak citer ...
tadi pagi aku sampai sama dengan this guy ... dari tempat parking lagi ... aku parking bawah terowong .. dia kat atas bukit sikit ... (tak skodeng okeh ... tapi terperasan kete dia yg kemik kat depan tu) .. soo jalan macam biasa .. lagipun lambat lagi time punchkad ... ingatkan aku dah abis cepat ... upenye dia follow belakang lak ...

heeee ... opis dia depan opis aku je ... selalu gak bertembung ... senyum je la ..(senyum pun kira sedekah gak aperr) ... tapi dia ni kekadang tak tau laaa senyum ke tidak .. nampak macam kelat pun ada ... bukan specis senyum yang nampak manis ahh ... most of the time dia ni nampak seriuss ...

tapi bagi aku ... memang dia gentleman ahh ... kalo nak masuk lif ... dia kasik aku masuk dulu ... pernah sekali dia masuk lif dulu ... aku lak masih lenggang mak limah sementara nak sampai lif tu .... ingat dia dah pi dulu .. upenye ... terngangaa pintu lif tu ha ... dia tunggu aku ... hehehe ..

sama gak time kuar ... mesti dia tunggu aku kuar dulu ... walaupun aku dah tekan butang bukak pintu lif tu ... siap dia kasik signal tangan suh kuar dulu tuu ...

gheeee dah le .. jgn puji lelebih ... tadi dia jalan lelaju sambil dok sembang kat tipon ...  ngan bini dia kot .. hehehe abg dah sampai ... nah koo .. hantar report pagi ... ahaks .. acah mak leboh .. mana laa aku dengar ape dia borak .. lagipun aku bukan bz body punye orang okeh ..


haha okeh .. tu je nak story ... tengahari karang aku nak citer menda kelakar pulak  ... kesah si Syatrah ajar aerobik ... well .. jangan lupe senyummm hari ni .... hehehe Have a Great day allzz.....

~ It'S OnLy Me ~
weeee

Khamis, 24 Mac 2011

Cara Memaniskan limau yang masam!


Limau kalau masam2 manis, masih enak dimakan. Tapi kalau dah masam meludat sehingga berkerut kening menahan kemasaman, boleh tahan ker?
 
Semestinya kalau boleh kita nak makan hanya limau yang manis2 saja. Tapi dengan tengok kulit saja, bukan senang nak pastikan limau tu manis ke masam.
 
Tahukah anda apakah yang menyebabkan limau itu masam? Yaaa…limau masam adalah disebabkan acid berlebihan yang terkandung di dalam limau.
 
Tahukah anda bahawa ada cara mudah untuk mengurangkan keasidan limau, dan seterusnya mengurangkan kemasaman sesebiji limau itu.
 
Biar betul ko…ada ker cara nak memaniskan limau yang masam??
 
Ada…bak kata orang tua2…setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.

Limau yang masam juga, ada cara nak memaniskannya.
 
Bagaimana caranya? Ajarlah saya…
 
Baik, begini caranya.

1- Ambil air suam(kira2 40 darjah) dan letakkan dalam besen/bekas air
2- Ambil limau yang masam, masukkan dalam air suam tersebut
3- Biarkan sehingga 10 minit
4- Lepas 10 minit, keluarkan limau dari air suam.
5- Letak limau dalam peti ais kira-kira 1 jam untuk menyejukkannya.

 
Apabila limau dah cukup sejuk,cubalah makan. Pastinya limau tersebut akan jadi manis atau setidak-tidaknya ia tidak semasam sebelum direndam,
 
Perhatian

* suhu air jangan terlampau panas. Seelok2nya dalam 40 darjah celcius.
* Jangan rendam limau terlalu lama, nanti limau jadi lemau dan lembik.
* Untuk lebih sedap, selepas rendam limau dalam air suam, masukkan ia ke dalam peti ais kira2 sejam. Kemudian baru makan.

 
Sekian.



Tok Bali ...

 Tetiba pagi ni terasa macam nak sangat pegi area Tok Bali ....

nak kata dekat sangat dari umah aku di kampung tu .. tak jugak ... tapi perjalanan ke sana aku rasa agak mendamaikan perasaan ... rasa tenang je bila drive ... suasana kiri kanan jalan memang tenang jer..takde la banyak kereta sangat (skang lain laaa) ... rasa macam sunyi sepi ....

kalau musim menanam tembakau ... penuh menghijau jer kiri kanan jalan .penuh ngan pokok tembakau ...  teringat bebudak studen luar yg studi di IKBN bachok ...

siap cakap ..  
wahhhhh subur betul ye pokok sawi kiri kanan jalan ni ....
kami bantai gelak n balas balik :
ha ahh yerr .. kalo ko makan sawi tu ... boleh pening lalat ....


atau ... bila musim dorang tanam tembikai ... seronok sehhh .... singgah tempat orang yg baru kutip tu .. masih segar .... pernah jugak aku pergi petik sendiri ... kalo musim panas ... buah tembikai tu ... sure manis gilerr .. kalo hujan ... tawar sikit laa ... aku paling suka kalo beli tembikai kuning ... uhhh sedapnye ...RM10 3 bijik ... besoo lak tu ... murah la dari di bandar ni kann ...

then kalo cakap pasal ikan ... memang laa segar bugar ... lagi lagi kalo beli dari kapal yg baru balik tu ... ikan kembung dia bebesoooo ... gemuk gemuk la tu ... (tengok musim) ... heeeee kalo buat ikan bakar ... berminyak tuuuuu ..... cicah lak air asam ... superb ...

oooo ... ada satu gerai kat tepi belah kanan (menghala ke tok bali) ... gerai tu jual keropok kering & keropok losong ... iskk ... beli yg dia goreng kat situ siap-siap ... sedap sehh ... tambah lak pepanas ... cicah sos dia yg pekat menghitam tu ... (aduh makkkkkk ... rasa nak balik kampung je ni ..... ) .. tah la ekk .. aku rasa memang sedap giler kalo yg goreng terus daripada yang rebus dulu .. sbbnye rasa dia macam kenyal kenyal jer ... yg goreng terus tu isi dia lembut je .. lagi lagi kalo yg banyak ikan tu kan ... perghhhh ... tangkap leles ... hahahah


kat sana tu ... jambatan dia tinggi gilerrrrrrr ... sbbnye boat lalu bawah tu ... ramai gak orang memancing kat situ ...

paling tak lupa masa nak ambik abg  ... tunggu di jeti ... bila nampak dia melambai dari boat tu .. rasa macam .... dag dig dug ... heheheheh .... sengih macam kerang ... ingatkan dia berenti kat jeti beso tuu ... rupanya boat tu gerak lagik sampai ke jeti ape ke nama tah .. udah berputar ligat aku mencari kat sana ... haduuh .. kacau daun aahh ... tu je la pun aku ambik dia kat sana ... yg lelain tu dia naik chopper terus ke kuantan jer ... n aku pun dah keje di Putrajaya selepas tu  ... 

rindu la nak balik kampung  ( ~_~ )

.....gheeeeeeeee gambo semua gambo pinjam ........
 mekacihhh & harap maklum

~ It'S OnLy Me ~
weeee

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky