keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Isnin, 24 Disember 2012

pilih satu antara dua???


Bila anak-anak demam, mula laa mak ayah pening kepala. Tambah pening lagi kalau si kecik susah nak makan ubat. Dulu masa Syatrah n Faris kecik-kecik pun sama jugak ... berkejar n kena kejong memanjang bila nak kasik ubat. Untungnya sebab kakak suka makan ubat selepas tu ... soo pakai sikologi je lah .. lama kelamaan dua dua pun dah senang nak kasik ubat ... isk .. pantang nampak ubat .. nak saja ..

Sabtu lepas masa kat kenduri ... ada la kawan aku sorang ni ... anak dia dah besar jugak la .. lebih kurang macam Syatrah .. dah 6 atau 7 thn ... tapi malangnya .. anak dia ni memang susah nak makan ubat .. soo hari kenduri tu .. anak dia demam. puas la pujuk suh makan ubat .. tak mau .. soo Walidnya pun berceritalah.

ada sekali dia demam tu ... aku suruh dia pilih ... 
Walid :  hang nak kena tibai kaa?? nak makan ubat???
anak : Walid tibai laaa abangg .... abang tak mau makan ubattt ... (sambil nangis)

2nd episode : Masa nak bagi ubat ...
Walid : Hang suka makan rambutan kann ??? 
abang : Memang la abang suka makan rambutan ... tapi ada ka ubat perasa rambutannn ????

hahaha ... bila anak-anak dah pandai menjawab & banyak akal ... macam ni la jadinya ....  

~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Jumaat, 7 Disember 2012

Gubah menggubah ...

 Jumaat minggu lepas .. tetiba aje kak nik datang jumpe aku lepas dia abis meeting .... Mie ... pilih satu antara 3 ... HERKKKKKK ... apo ko bondo??

aku baca >> Pertandingan menggubah bunga, gubah kain, ukiran buah ..... aduuuuuuu .... 3-3 aku tak pernah buat seumur hidup ... cemano??

soo yg aku rasa aku macam boleh buat adalah ... GUBAH BUNGA ....

soo bermula laa hari biru aku .... carik bekas bunga kat umah .... hampesss ... umah ni memang tak pernah ada hiasan bunga mati ... apatah lagi bunga hidup... bermakna .. takde la pasu yg sesuwai kat umah tuuu ... KERAZZZ ....

Isnin petang balik keje tu .. baru nak cari pasu ... pusing sana sini ... jumpe la satu yg berkenan ... kaler GOLD ... hehehe pasti nampak hebat ... mana tau dapat gold prize ...

selasa ... Baru menuntut dari internet n sifu Zai ... alhamdulillah .. terasa macam penuh ilmu di dada .. cuma nak kena paham .. ingat n buat je lagi ...

Khamis .... pertandingan .... 30 minit jer ... alamakkk ... 10 minit tu aku abiskan masa dengan membuang duri kat bunga tu je ... 15 minit ... baru aku dok gunting-gunting n ejas cemana nak cucuk ... aduuuuuuuuu ... gabra makkkk ... gabraaaa .... ni la 1st time aku try cucuk cucuk bunga nih ...

tapi ... alhamdulillah ... puas hati ... tq pada sifu sifu yg membantu ...

tetiba tak boleh nak upload gambar lak .. katanya dah abis quota ... aduuuuuhhh .. cemana ni??
korang layan je la gambar tu kat FB ekk ... Album Mini karnival & Aktiviti wanita

ok ... moral of the story ... kena penuhkan ilmu di dada sebelum masuk berperang ... baru la kita rasa konfident n bebetul paham n bersedia ...

selamat beristirehat esok ...


~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Rabu, 21 November 2012

kurusnye diaa??

 pecah rekod nih ... lama tak bukak blog ni .. ciann dia ... kalo dia idup .. mesti dah kurus sbb lama aku tak kasik makan ....

macam macam cerita ada ... tapi sayangnya ... tuan dia ke-bz-an banyak sangat ... dan tak berapa nak sihat ...

maaf yer ... saya akan cuba merajinkan diri untuk update 2-3 kali setiap hari .... phewwwwwwwww ....

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 22 Oktober 2012

5s lagik ....

 PHEWWWWW ..... LEGAAAAAAAAAAAA...

dah abis rasanya seksaan 5S ... dengan rasminya .. tempat aku dah kemas n settle hal hal 5s ... skang ni .. bolehlah aku tumpukan terus pada 5s di lebri aku ...

aritu masa pemantauan pertama ... tempat aku langsung zero .. tak buat apa pun ... tak mula ape pun sbb aku lebih risaukan kawasan gunasama. then break buat kawasan aku ... now boleh mula projek megaaaa .. yesssssssssssss



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 18 Oktober 2012

bila buat kerja ....

tau la ko buat kerja ...
tapi ....
buat laaa elok elok ...
kemas-kemas
cantik-cantik
simple tapi padat dengan maklumat ....
ikut susunan dan panduan yang betol ..
guna ayat yang sesuwai dan tepat dengan apa yg ko nak sampaikan... 

jangan sekadar buat kerja ibaratnya melepaskan batuk di tangga
buat asal siap ... tapi ....

ko dah buat isi ... orang lain tolong lengkapkan
ko buat sikit ... orang lain kena siapkan
ko buat cincai .... orang lain kena betulkan ...
ko draf sesikit .. orang lain tlg buatkan

ape jenis kerja tu? .. tak ke merugikan masa 2 orang  ... cemana nak jadi mantop kalo cenggitu?

p/s : aku tak gemar buat keje cenggitu dan aku tak gemar nak edit mengedit ko punya keje ok!. 

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 16 Oktober 2012

aku STRESS!!

stress atau tidak bila

ada kawan jenis ... kawan makan kawan
ada kekasih jenis ... tak bley pakai ??

stress tak bila

buat keje separuh nyawa ...
tapi in the end .. ko jugak la yang di anggap tak buat keje ... 

aku STRESSSS!!!!

tapi takpe ... aku doakan moga allah beri balasan yang setimpal utk orang orang yang menyusahkan idop aku ....

aku doakan moga allah mengasihani aku dan memberi balasan yang setimpal atas apa yang aku dah buat ....
amin

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 9 Oktober 2012

ape ke jadahnyer ?? xXx

since malam tadi aku dah nengok dia nye friend request dari handphone aku ... tapi sbb masa tu dah nak tido n tak puas ati sbb tak tau sape makhluk tuhan tu ... sooo this morning aku bukak profile dia ... semua gambar Xxxx rated jer kat dalam FB dia tu ... itu satu hal ...

nak buat profile pict pun .. biar la berpada pada .. nahh koo ... pau 2 bijik besoo terpampang ... tapi kat profile dia >> islam agama ku .. ape ke jadah nyerr??

maaf la yer ... ko tak sesuwai nak duk kat friend list aku ..aku pun tak kenal ko sape .. ... wat malu aku je nanti ... ko nak like ke? tak like ke .. sendiri bikin .. sendiri simpan ... sendiri tanggung .

 p/s : dah delete pun request ko .. mekacih la yer ....
~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 28 September 2012

Spegeti Oleo ...

alhamdulillah .. siap jugak proses masak memasak ...  soo menu pagi ni adalah spegeti oleo ... first time aku makan menda alah ni masa bulan posa ... masa tu kami tengah tekun buat projek kuih raya ...

tetengah malam lapo .. soo akak sherry dengan skill n kecekapannya masakkan kami spegeti tu ... perghhh ... pulun abisssssss .... sedep banget ....






sempoi je resepi dia ...

udang
bawang putih & bawang merah (tumbuk)
cili (tumbuk)
lada hitam (tumbuk)
kiub pati ayam (kalo nak)
spegeti yang dah siap rebus .

tumis semua bahan yg tumbuk sampai naik bau ..
then letak udang n pati ayam ..
then masuk spegeti ...
kacau sampai rata .....

SIAPPPPPPPPP ... hias laa dengan daun bawang atau apa saja ikut suka korang

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 27 September 2012

cuci mata @ tambah dosa

nak cakap salah ...
tak cakap pun salah ...
wat tak tau salah ...
buat tak tau pun salah ...
serba salah jadinya wehh ...

nengok memang cantik ... sbb tuannya pun cantik ... muka... pakaian.... tip top ...
tapi sayang .. bak kata ustazah Siti Nurbahyah ... bukan menutup aurat .. tapi .....
 BARUT aurat ...
bebetul ikut bentuk badan ... hmmm cemana nak cakap ekk ...
korang bayangkan mummia ... barut ngan tisu tandas .... pusing keliling atas sampai bawah ...
seee ... can u imagine that??




OK ... serius aku tak jeles langsung ngan bentuk badan dia yg memang mantop macam iklan jamu mak dara tu ... tak terlintas dan teringin pun nak jadi macam tu ... hahahaha ... serius .. ( now u can LOL!) takleh bayang kalo aku jadi macam tu ... pitam 4000x kot  friend-friend aku nanti ... hahaha ... oh tidak ..

tapi aku bukan nak citer pasal body ... aku nak cakap pasal baju .... aduh makkk ... dia pakai KEBATAT daaa .... kalo kebatat yang memang ketat tu aku tak heran sangat ... tapi yg buat aku tak berapa nak gemar tu ... sebab kain dia terbelah sampai ke atas ... bukan paras lutot ... atas lagik .......... naik atas lagik .. ..isk ... 3 inci lagi nampak smender kooooooooooo ....


kalo laki dia nengok bahagian yg menggebu gebu kat dalam tuuu ... takpe la jugak weh ..
ni tidak ..
sekali langkah ... nampak
langkah satu lagi .... nampak
jalan lagi ... nampak lagiii ...

adududududuuuuuuu ... copot jantung makkkk .....

panjat tangga pulak  ...... nahhhhhhhhhhhhhh ....... satu langkah .... dua langkah .... oh tidakkk ..... ....

maka berkata-kata dan besuara lah sang penonton yang menyaksikan kesengajaan keterbukaan ....
fuhhhhhhhhh ... habis nampak semuaaaaaaaaaa ....

oh tidakkkkkkkk ..... ape perasaan ???  
bangga ? marah ? malu-malu? suka? saya tak suka lahhh?  

hmmmm .... apa apa sajalah .... tapi aku dengar dia berbisik dengan kawan dia ... hmmm ada yg bersuara tadi .... sok sek sok sek .. pok pek pok pekk ... entahhh ..malas nak ambik port ... 

terus aku capai HP aku n buat note utk buat storey pasal ni ...

isk .... sangat tak sesuwai weh ... alang alang dah menutup aurat yang ada ... dah pakai tudung cantik-cantik .. dah pakai baju cantik....  muka dah ayu cantik-cantik  ... make it perfect lah ...

kalaupun dia tak rasa malu ... semua kaum hawa yang menyaksikan kejadian kesengajaan tadi berasa malu OK .... tumpang malu dan menjadi maluuuuuuu ... sangat sangat malu ...dan sangat besarrrrrrr kemaluannyaaaaaa ..... 
satu saat yang berlalu tu .. ibarat sesaat yang di "pause-kan" u knoww .... 

oh tidakk ... minta di jauhkan ... dan semoga tidak akan berlaku lagi satu saat itu dalam hidup aku pada masa akan datang ... amin ...

p/s : I wish she is one of my bulurker ... so when she read this .. she knows what i'm trying to say & i'm soo sorry .....anyway .. aku tak kesah pun ko nak pakai cemana ... tapi aku dah cakap apa yg aku rasa ... sooo .... sendiri mau hengatttt okeh ....   

hehehe Cik Jah tak kesahhhh ... tapi bila aku nampak ... aku take note ... n aku akan storeyyy  ..... 


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 24 September 2012

KEBOBA betol ....

 KEBOBA ..... hehehe ni ayat untuk hari ini ... maknanya nakal ...
aku pun baru tau harini .. soo boleh la guna ayat ni lain kali ...

Contohnya : KEBOBA sungguh budak ni ....

hehehehe ... korang pernah guna ke perkataan ni? bahasa mana tu?

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 21 September 2012

Bilamana kita rasa .....

tersebutlah kisah di satu tempat bernama ....











siapalah orang yang aku ambik gambar kali ni ...
jeng jeng jeng .... ini adalah salah sorang peserta kelas PLF di Semporna.... sempoi je makcik ni ... peramah n suka ketawa ...tapi rupanya terselit kisah suka duka dalam wajah dan sikapnya yang selamba ...

yang pakai baju hijau tu kakak dia ... soo dalam dok bersembang tu .. dia cakap la dia jeles ngan adiknya sbb dah pandai membaca ... sedangkan dia dari kecik sampai sekarang .. masih lagi tak pandai membaca. jadinya dia sangat berterima kasih sbb telah ada kelas celik huruf di tempat dia tinggal ....


jalan nak pegi ke rumah dorang ni .. kemain jauh kedalam... kena lalu kawasan jalan yang dibuat untuk balak ... tapi skang ni dah elok sikit la .. maybe akan datang makin senang la dorang dekat kawasan tu untuk akses ke jalan luar ....

sempat juga dia cerita .... sejak dia mula kerja masa kecik-kecik sampai la umur 25 ... duit RM10 pun dia tak kenal n tak tau guna ... katanya ... emak n bapak dia yang pergi dan ambik dia setiap bulan daripada tempat yang dia kerja. bila dah dekat gaji ... mak ayah dia akan datang utk ambik duit tu ...

dia citer lagi ... baju baju dia .. dari kecik sampai besar .. semuanya mak ayah dia yang sediakan .. banyak baju yang orang kasik jer ... sampai la bila satu masa ...  dia dah belajar sikit sikit untuk belanja dan beli baju sendiri ....

hmmmm ... cian kan??.. nahh ... cik Jah Share gambar jalan-jalan yang kena kami tempuh untuk sampai ke kampung dia ... dalam gambar ni .. semuanya masih ok lagi .. kira boleh akses pakai kereta biasa n 4 wheels ...

tapi ada juga kawasan yang hanya boleh dilalui oleh kenderaan lasak n kenderaan berat @ lori besar ... kalo nasib tak baik ... ada juga kereta yang masuk gaung atau tersekat kat lopak-lopak .. terutamanya bila musim hujan ... ada juga yang misi tidak tercapai sbb kekurangan kenderaan ... tu antara cabarannya lah ... lom kira yang kena jalan kaki lagik ... isk .. tak tau nak kata lah ... cik jah belum pernah hadapi lagi situasi macam tu ... insyaalah kalo ada rezeki ...

next time cik Jah share lagi ... soo sesekali cuba kita renungkan ...

kekadang kite rasa susah sangat ....
masih ada orang yang lagi susah giler dari kita ....

bilamana kita rasa sesak sangat ...
dorang lagi sesak dari kita ...

bila kita rasa semuanya kekurangan ...
dorang lagi alakadar dan seadanya dari kita ...

soo ... bila kita ada kelapangan, kesenangan dan berlebihan ...
cuba-cuba lah kita share setakat yang kita mampu ....
semoga allah murahkan rezeki buat kita serta di berkati .. insyaallah ...

Amietz : ALHAMDULILLAH .... syukur padamu ...












~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 20 September 2012

keje lagi ...

ape kabar semua? ... cik jah kabar bagus juga ... tapi takde la berapa bagus ... badan masih letih lesu ... dari semalam sampai la tengahari ni ... hidung cik jah asyik ada darah je ... badan panas sangat kot ye? masa kat sana memang panas sikit la ... tambah lak kami asyik turun naik kenderaan je ... kejap sejuk .. kejap panas ...dah tu menyeberang lautan pulak ... nasib la malam ...

kali ni aku tak banyak sangat ambik gambar ... sebabnya .. misi ni lebih kritikal dan mencari sesuatu di sebalik ...

tapi aku enjoy ambik gambar bebudak ... sweet n pandai-pandai semuanya ...
dalam banyak banyak .. budak ni paling aku suka ...

comel jer ... dah tu dia pandang lama sangat kat camera aku tu ... macam tergamam pun ada .. hehehe ..



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 14 September 2012

JFK @ KK

 hari pertama bengkel ... sampai jam 11 malam kat dalam kelas
hari kedua ... sampai jam 3 pagi dok menyiapkan report dalam bilik hotel ...
hari ketiga ..program dah abis tengahari ... tapi petang kena g pemantauan lakk ....
esok ... lusa .. tulat ... pemantauan lagi ...
kali ni memang jalan tak abis abis ...
pinggang aku dah mula rasa sakit ....
best kalo dapat tido kat hotel seharian .....
dengan sejuk aircond yang sejuk membeku ..
dan tilam n bantal yang empuk ..... dap nyee
tapi lambat lagi nak abis program ....
sooo ... enjoy makan ABC kak nong special je la ...



malam ni tido awal ... best nyeeeeee....


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 13 September 2012

MORNING @ KK

Morning all ... skang ni baru jam 6.30 pagi kat KK .. tapi aku dah lama bangun ... ye ah .. subuh kat sini awal lagi ... tapi jam 6.30 pg kat sini memang dah cerah macam jam 7 lebih kat KL ... soo beruntung la orang kl sbb masih dapat tido dalam kegelapan pagi n orang Sabah sbb sentiasa jadi early bird....


teringat masa memula out station di Kota Belud ... masa tu bukan di hotel ... cuma di premis kerajaan tempat aku bekerja .... tak silap aku masa tu jam 7 pagi ... aku pulak tido kat tepi tingkap yang tak berapa nak ditutupi dengan langsir ...

elok je aku pusingkan badan mengadap tingkap ... alih alih muka terasa panas dek bahang matahari ... nah koooooo .... melompat aku bangun dari katil ... dalam otak aku ni... abis laaaaaaa dah lambat bangun ... jantung aku time tu .. toksah nak kata aahh .. memang berdegup kencang macam baru lepas kena kejar "org-gilakk"

ye ah .. cuba korang bayangkan kalo dah panas terik macam kul 9-10 kat kl tuu ... matahari dah bebetul panas n cerah ...  mesti la rasa macam dah lambat ... sekali aku tengok jam .... baru jam 7 lebih .... aiyohhhh ... spoill .....

tapi sbb dah tersedar ... bangun mandi laaa ... apa tunggu lagi ....

sooo ... GOOD MORNING ALLL ..... HAVE A NICE DAY TODAY ....

JFK : jam 7 nye pict .. dah cerah .. terang benderang ... kite mandi duluu........

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Bila flight dah tutup....

 alhamdulillah ... tadi tengahari sampai juga cik jah ke sabah .... tapi sebelum sampai tu ....

semalam dapat tiket .. terus check in .. sooo dalam otak ni .. cuma nak kena masukkan barang la .. soo tadi jam 8.30 kami dah sampai ke lcct .. then check security n beratur kat kaunter barang .. sampai je kat depan ... nah kooooo ..

air Asia : cik ... check in dah tutup la ... dah tak boleh masuk barang dalam kapal ni...
aku : apeeeeeeeeee ???? (sambil dok nengok barang-barang aku ngan beg besar n kotak-kotak)
otak dah mula berputar ligat .. fikir cemana nak survive n selamatkan diri n keadaan... arghh cemana leh jadi gini ....bingung jap...

air asia : cik kena pegi kaunter 56 .. segera ye ...
aku : TQ... cecepat lari ke kaunter ... then ada laa insiden kesana kemari .. kaunter ni cakap sana .. kaunter sana cakap sini ... aduuuhh .. cemana nak selesai masalah kalo asyik tolak ni ...

then sempat laa dorang hold utk ambik barang barang n bag kami ... takde banyak citer dah ... terus release n check barang barang kami n terus kami lari masuk ke dalam ... orang semua dah beratur utk masuk lam kapal ... aduhh .. aku ingat nak jumpe dr tan dulu sblm masuk ... simpan aje lah hajat aku yg tak kesampaian tu ...

mujurlah dapat juga masuk kapal ... kalo tidak .. mau terbang RM nak kena bayar denda masuk lewat .. atau .. kena laa barang masuk kapal yg berikutnya n tak dapat la kami bawak barang tu terus dalam flight kami naik tu ...

paling aku tak dapat bayangkan .... kalo aku ngan kak nik kena bawak barang yang berbondong bondong tu angkut masuk lam perut kapal .. oh tidakkk ... macam pelarian jer ... heheheh

ape pun ... Alhamdulillah semua selamat ... n tq la orang orang yang keje kat kaunter pagi tadi sbb berusaha keras membantu kami yg tersalah ejas timing nih ...

JFK : ini kali la pulak nak jadi hal .... dugaan ....


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 10 September 2012

Pai Tee Cik Jah..

dari last week nak post .. asyik tertangguh ... macam macam projek ada n tengah berjalan .. soo tak bley nak menyelit ...

cuma nak storey last week punya jamuan raya .. hehehe i call this .. niat yang tertangguh sbb .. cik Jah niat nak buat pai tee ni since my Bday (April) dah bulan 9 baru capat tunaikan ... heeeeee ... teruk betul .. tapi nak buat cemana .. sbb ada je yang jadi penghalang ... soo kali ni buat 4 batch terus ... PAI TEE ... haaaa ... layann .. makan sampai puas ...  

satu tupperware besar aku siapkan dia nye inti .. tupperware besar tu ada prawn .. yg biru kecik tu vegetarian version utk yg tak makan ayam/udang/daging n meserba ... aku pun tak tau nak letak ape dalam tu sbg rencah .. kang takut dia tak makan pulak .. soo .. sayur je la ekk ...

sekali ni jugak .. aku buat sos cili pencicahnye sekali ... humang aii ... panehh pijoor tangan ... dok main cili memalam buta .. cili masak ngan cili api ... nak membuang bijik yg malehh n letihh ... cili api memang sah sah buang tangkai terus campak lam blender je .. cili masak tu yg kena buang biji ... tak cantik la kalo banyak bijik timbul n terapung dalam sos tu nanti ... satu periuk aku masak .. banyak tu je dapat bila dah di masak n pekatkan kuahnye ... huuuuuuuuuu ...




yang ni lak .. kulit pai tee yang dah siap di masak ...
sekerat tupperware tu aje dah ambik masa 5 jam berdiri ... fuhhhhhh .. cemana laa orang yg keje asyik berdiri tu aje ... tabik spring kat korang ...

moral of the storey ... nak kena beli dapo lain yg boleh main masak-masak sambil duduk .. takde la rasa macam nak luruh segala lelemak kat badan aku ni kann ...

kalo ikut hati .. memang nak bawak satu tub penuh ... tapi kalo nak ikut larat .. tu je aku mampu buat masa ni ...

memana tempahan yang korang dok sebut aritu .. mintak maaf .. cik jah tak larat lagi nak membuatnye ... tengok la nanti cemana .. insyaallah ...

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 5 September 2012

Cik Jah & Spedometer

gheeeze ... ini adalah gadget terbaru cik jah .. TQ to my brother yang kasik present kat adik dia walau bday dah lepas lama .... hahaha  ni bukan hadiah bday okeh .. 

 namanya :spedometer  ... maybe korang pun dah tau kot?? menda alah ni akan kira berapa steps yang kita dah jalan .. dah pakai menda alah ni .. baru la aku perasan ... aku ni banyak duduk jer .. ye la .. kalo dah keje kena mengadap komputer .. cemana nak jenjalan .. kang pelik pulak kalo tetiba orang nampak aku dok berkawat kaki depan PC ... ape dah mental ke ape cik jah tu?? hahahaha nauzubillah .. minta di jauhkan ... 
oo yeah ... setelah pakai menda ni lebih kurang sebulan lebih ... dapat di simpulkan .. satu hari aku jalan lebih kurang 3500 langkah jerrr kat opis nih ... uwaaaaaaaaa ... suppose .. satu hari kena jalan 10 ribu langkah maaaa ... soo maknanya ... tiap petang lepas kul 5 .. aku nak kena tawaf la keliling aras 5 nih ... puas pulak nak kasik cukup 10 ribu ... herkkkkk ... 
 naaah .. korang tengok ... 3682 steps yang aku jalan ... baru bakar 223.5 kalori jerr ... haduuuuu ... 

bayangkan laaa .. kalo sarapan pagi .. makan nasik lemak lauk sambal .. ikan bilis .. timun .. AYaM Goreng ...

tengahari pulak... nasik putih, sayur, ayam atau ikan goreng, kuah lemak la pulak .. air mata kucing panas ... bape juta kalori satu hari daaaaaaaa .... 

malam ??? .. kekadang malam memang cik jah miss soru jer ... malas nak masak pun yer ... lagipun kedai depan tu ada jual nasik lemak je ... isk .. takkan siang malam makan sik lemak jerr ... kerazzzz looor ...

anyway ... kalo korang nak .. leh call atau sms my big Bro Mr. Idi Ludwig ...regenye  RM 60 & free postage. boleh mesej.013-3951390. ... 

oooo yeah .. ada 4 warna .. 
aku nye biru macam kat gambar tu  ..
 then ada baby pink mix pink macam pink button tu , 
hijau apple & 
black beauty (gambar )

... semuanya cantik... soo ape tunggu lagik .. mohhhh ... tambah gadget sesambil check bape steps yg korang dah jalan n bape kalori yang dah bakar ... 

dalam tu jugak leh kira berapa laju korang jalan (aku jalan 8.98km/h)... ada jugak jam .. & ada timer .. ok la kan .. all in one .. best ... sangat best ... mekacih abg Di.. I love it ;)


P/S : Tq to my friend kat opis ni .. zila, kak nik, wani & pn saba .. hheheh nanti kita challenge ekk .. sape yg paling banyak steps ...

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 4 September 2012

bila aku bermimpi .....

 tidur malam ku di hiasi mimpi pelbagai ...
dari satu babak .. ke babak yang lain ...
ada yang suka .. ada yang ngeri .. ada yang tenang ....
kata Nizam ... kalau nak ia jadi kenyataan ...
kena tunggu lepas 3 hari baru boleh cerita ...

tapi aku macam tak dapat nak lupakan mimpi tu ....
bagaikan berputaran sepanjang hari di fikiran aku ..
di pagi buta ini .. aku menyelak lembaran siber ...
satu muka ke satu muka ...
satu babak ke satu babak ....
 dari baik .. ke buruk .. bertambah buruk n parah ...
aduhh ... parah benar jika ini tafsirannya ...

tapi .... jika yang buruk membawa kepada kebaikan yang terbaik buat ku ..
aku terima dengan hati yang terbuka ...
tapi ... aku mohon agar diberikan ketabahan ..
untuk aku bertahan
kekuatan ... untuk aku bangun kembali ...

 Ya Allah .. bantulah hambamu ini ...
..................................................................................





~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 3 September 2012

5S

hari ni dah mula laa 5S kat opis aku ni ... dengar kata, bahagian lain dah lama mula ... level kami je lom lagi .. tah bila masa nak ada masa free utk buat menda alah ni pun tak tau aaa ...


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 29 Ogos 2012

cas negatif

ouch ... kenapa aku?
aku tau bila aku mula membalas mesej dia .. mesti akan berlarutan ... 
oh tidak ... lepas satu.. satu ...
kalau la haritu dia tak sebut yang mak dia dah mati ... aku rasa aku masih silence sampai ke sudah ...

susah aku nak citer dari mula ...
bagi aku ... lagi tua umur seseorang ... lagi matang la orang tu ... tapi dia ni ... aku tak tau la apa jadi ...
boleh je kalo aku nak dengar masalah dia tapi buat keras macam batu ... takde effect n perasaan ...
tapi sebagai manusia normal .. aku tak dapat nak buat cenggitu ... paling tidak .. aku kena la cakap menda yang positif ..

tadi tah ape dia merepek meraban .. nak bunuh diri ..
aku tau la dia stress sbb mak dia dah takde ...
then dia kena kenching kat orang ...
barang kena curi ...
then dia cakap dia mula stress n mula take medicine again ..
dah mula minum-minum ...

kena pukul ngan orang ???
aduh ... ngape sampai gitu sekali

 semua ni cas negatif yang bisa mengharu birukan hidup ...
oh tidakk ... jgn sampai berita ko kuar paper dah la siva ...
harap dia ok ok saja n all problem solved ...

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 28 Ogos 2012

Dimana dia ... anak kambing saya ?

Dimana dia ... anak kambing saya ?

aduh .. puas laaa aku nak ingatkan dia nye lyric ...
sampai ke sudah tak ingat ....
soo pagi ni aku search internet ... nahhhhh .. ambik .. complete lyric ada ..

chan mali chan
dimana dia anak kambing saya?
anak kambing saya yang makan daun talas
dimana dia buah hati saya?
buah hati saya bagai telur dikupas
chan mali chan, chan mali chan
chan mali chan, ketipung payung
di mana dia, anak kambing saya?
anak kambing saya main di tepi sawah
di mana dia, cinta hati saya?
cinta hati saya yang pakai baju merah
di mana dia anak kambing tuan?
anak kambing tuan di atas jambatan
yang mana dia si bunga pujaan?
si bunga tanjung dihujung dahan
kalau nak tahu anak kambing saya
anak kambing saya di dalam bilik
kalau nak tahu intan payung saya
intan payung saya yang kecil lah molek
di mana dia anak kambing tuan?
anak kambing tuan yang bulunya kuning
yang mana dia buah hati tuan?
buah hati tuan yang putih lah kuning

terima kasih pada tuan punya blog ni : http://whereinsoever.wordpress.com/2007/02/05/di-mana-dia-buah-hati-saya/

 p/s : anak kambing memang cute kann?/ tapi aku suka lagi anak gajah ... bulat n nampak happening sangat ..


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 24 Ogos 2012

Abang ... meh rayaaaaa ...

 Raya ke-4 ...
Faris baru je datang ke rumah nenek Gunong ... semalam dia tidur di rumah nenek Jelawat ... soo masuk je kat umah .. terus dia terkam kereta mainan dia n jentolak abang Izzudin.. then pegi masuk bilik .. ambik pulak bantal ultraman dia n bawak ke ruang tamu ...


elok je dia dok gegolek kat depan tu ... bapak dia balik ... soo ape lagi .. dua beradik tu cecepat lari ke depan .. bukak pintu n terlompat lompat excited la ... macam biasa la tu .. padahal biasa je pun .. mana ada bapak dia bawak balik ape ape ... saja dorang je suka suki melompat kanak-kanak riang ...

kebetulan la pulak ... ada laaa 2-3 orang budak lelaki ..kecik comel .. macam darjah 1-3 gitu ... kekanak riang jugak ... tengah lalu depan umah aku .. soo agaknye anak buah aku ni xcited melompat n buat bising .. bebudak 3 orang tu macam berenti la tengok ape yg jadi kat beranda umah aku tu ...

tetiba..... si faris ni ha... dengan selamba badak dia .. boleh lak panggil bebudak lelaki tu .. sambil dok lambai lambai tangan dia suh masuk .... siap dia jerit kokuat ...

ABANGGGGG ..... ABANGGGGGGGGGGG ...... AYEEEEEEEEE... siap ulang 2-3 kali ..
bebudak tu cecepat lariii ... aduhai ... sabo je laaaa....

wahhhhhhhh ... sesedap rasa je faris ni ... tah sape sape laa bebudak tu haaa... selambe dia buat macam kengkawan dia lakk .. alahai ... anak buah aku sorang nihhh ...

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 23 Ogos 2012

Cik Jah Gedebe : Apa yg ko tahu haa budak??

adu yaii ... hilang kesabaran ku hari ni .... tadi jam 12 .. aku ngan ibu pegi pekan Jelawat .. dah abis shopping kat pasar .. aku balik Gunong n singgah kat Pantai Timur Gunung ni sbb ibu nak beli barang ...

ok ... imbas kembali sehari sebelum raya .. time tu tengah posa n di waktu waktu memang tengah mengawal napsu amarah n segala-galanya la ...

aku beli barang kelengkapan umah .. termasuk la plastik alas meja yg ada kat bahagian atas sekali .. dah la naik tangga .. dengan orang ramai la pulak ..sumbat kat atas tu ...

... satu floor aku round .. asal aku jumpe staff dia je .. ada ramai la yg dok main sms n belek HP jer .. ada yg dok bergayut kat telefon .. ada yg duduk berkumpul 2-3 orang ..dok sembang ... ok la .. paham sbb tengah mood nak raya .. n kebetulan aku mintak budak yang jaga kawasan tu kerat plastik alas meja tu .. budak tu layan baekk jer ... 

turun bawah .. lagi serabut ..penuh manusia kat dalam pasaraya kecik tu ... serabut otak aku ... aku memang tak suka sangat aa bila sesak macam tu .. rasa sesak napas n serabut otak aku ni ... soo aku cuba sedaya upaya n sepantas yg boleh utk capai n ambik semua barang yg aku dah listing ... sampai kat kaunter pembayaran .. aku kuarkan semua dari bakul beroda tu n letak atas kaunter .. soo bakul tu aku nak guna balik .. aku letakkan di depan aku supaya aku senang angkut n masuk dalam tu balik .. lagipun .. dalam bakul aku tu ada plastik alas yg aku beli kat tingkat atas tadi ...

elok jer aku letak kat depan belah kanan aku ... tetiba cashier kaunter depan aku tu cakap dengan suara kasar n lantangnye ....(orang lain semua tengok kat aku ..dah la kaunter kat situ rapat-rapat n tengah ramai orang)...aku maluu siotttttttttt ....

budak sengal 1 : KAK ... BAKUL TU JANGE LETOK DEPE TU ... PAYOH OGHE NOK LALU ....  (sambil membongkok kedepan ..mengintai bakul yg aku tolak kedepan tadi)

aku : (pandang muka budak sengal tu n cakap..) SAYA TAHUUUUUUU ... ADA LAGI BARANG SAYA KAT DALAM TUUUUUUUU ..... NANTI SAYA NAK LETAK BARANG YG SAYA BELI NI ... (huuuu panas ati guaa ... muka pun rasa panas jerrr ... tangan gigil rasa nak sepakk je muka budak kuwang ajo ni..)

budak sengal 1 : "SENYAP SUNYI"  (besar la kemaluan dia ... terus tersipu sipu n sengapp seribu bahasa..time time tu jugak buat buat sebok kemas kemas barang atas kaunter n panggil orang yg beratur kat belakang aku ....)

 aduuuuu .. aku cukup pantang kalo orang kuwang ajo ... lom usul peksa ..dah cakap kasar n kuwang ajo dengan orang  .. ape salahnye kalo dia cakap leklok n lembut dengan customer ?? orang pun tak sakit ati .... tak pepasal aritu kurang sikit pahala posa aku .... tapi tu kira aku leh sabar lagi la ....

ok ... back to today time zone pulak ....

disebabkan aku lupe yg umah ni ada satu lagi meja kat depan .. soo plastik tak cukup .. aku pegi lagi panjat kat atas Pantai timur Gunong ni .. semata nak beli plastik n galah utk sapu sawang dalam umah ... galah ni panjang dia 4 meter.. kira ok la .. takde la susah nak panjat kosi ape bagai ... maklum le .. sapu sawang ni memang dah jadi kerja rutin aku .. disebabkan aku agak kebal dengan habuk .. kalo orang lain tu .. awal lagi dah mula bersin n gatal gatal satu badan ... Alhamdulillah .. syukur sbb aku kebal lagi setakat ni ... heheheh ade keerr??

sooo .. aku pegi ambik galah penyapu sawang .. tapi pelik gak .. takkan galah jer?? mana berus atas dia tu ?? takkan takde penyapu dia sekali ?/ takpe laa ..nanti tanya kat kaunter ... soo aku pegi pulak kat tempat plastik alas tu ... jenguk sana ... jenguk sini ... seko manusia pun takde ... aikk ... bape kerat je yg keje ?? ok la .. aku paham la sbb musim cuti raya ... tapi kat kaunter bayar tu ada dua manusia ... sorang besar .. sorang kecik ... soo aku pun cakap laaa ........

aku : Dik ... akak nak plastik alas ni .... 
budak sengal 2 : mmmm budak yang jaga kawasan tu keluar rehat la kak ... 
aku : habis tu takde orang lain ke yg ganti? 
budak sengal 2 : saya tak reti nak kerat tu kak ... kalau akak nak ... pukul 2 setengah (dia sebut macam tu okeh) nanti dia masuk .... 
aku : mmmmmm macam tu ... takpe lah .. (bengang je rasa. .maknanya nanti lagi sekali aku balik kampung ler baru aku beli satu agi...)

then aku pun pegi kat kaunter tu n nak bayar ... ngan budak tadi gak ...

aku : dik .. nak tanya ... galah ni .. memang batang saja ke? atau ada sekali berus dia kat atas ni? 
budak sengal 2 : isk ..saya tak tau la kak ... hari ni ramai yang tak masuk kijo lagi ... budok ni cuti lagi ... 

aku : (mula bengang tahap dewa-dewa sambil cakap dalam hati .. budak ni .. semua tak tau .. ape je yg ko tau kat sini?? kali ni aku dah mula cakap kasar n nak marah..tapi aku guna nada perli je laa..) ..laaaa semua tak tau niii .... habis tuuu .. kalo takde budak tu ... orang lain tak tau ke ?? tak boleh ke tanya kat sesiapa yang tahuuuu??

budak sengal 2 : takde la kak ... abistu akak nak beli ke tak ni ??? (sambil buat muka tak cukup tepung)

aku : (haduuuuuuuuuu budak ni kalo lama lagi aku kat depan dia .. memang sah makan penampar free hari raya ke 4 ni...) ... Emmmmh .. kira je lahhhhhhh .... nak buat cemana kalo semua dah tak tahu ...

haduuuuuuuu .. dalam hati aku cakap ... mampos laaa pasaraya ni tak lama lagi .. boleh bankrupt kalo semua staff dia buat cenggitu .. atau orang pun takmo pegi dah kat sana ... memacam peel pekerja dia ... tu belum lagi aku sentuh bab barang n kebersihan dia lagik... 

bukan nak belagak atau cakap besar la ... aku pun pernah kerja di kedai runcit @ koperasi yg jual barang barang keperluan macam tu ... aku pun pernah jaga kaunter n cahsier kat kedai ... tapi aku takde la sengallllllll macam budak tu ... OVER sehhhhhh ... 

sekurangnya .. kalo dia sebagai manusia yg normal .. pekerja yg bagus n ada inisiatif .... BELAJAR la buat kerja ... tak tau tanya ... mementang ko jaga mesen kira .. itu je la yg ko tau ekk ?? masalahnye korang tu berdua kat mesen kira n ruang yg sempit tu .. ape salahnya sorang tolong layan n bagi apa yg customer nak ... tak boleh ke ?? kang ada gak aku buat macam kedai sendiri .. ukur n kerat sendiri ... boleh gituuuuuu?....

then yg aku perasan .. ada tempat yg aku lalu aritu .. barang dia bersepah .. ada yg jatuh kat lantai ... hari ni aku lalu kat situ lagi .. masihh jugak bersepah .. n yg jatuh tu masih lagi kat tempat aritu ... haikkkkkkkkkk?? takde orang keje ke? buat buat tak nampak n tak peduli?? bukan ke patutnya kedai kena nampak bersih n teratur ?? 

hmmmph ... dah ler .. malas nak citer panjang .. soo taukey dia tu kena la perati staff tu sama ... kasik le kursus apa yg patut sebelum terlambat ... n kita sebagai manusia ni ... kena la belajar semua perkara yg kita tak tahu .. takyah la benda yg besar besar ... benda yg simple simple n yg patut kita tahu n membantu dalam kerja kita seharian ... tu je punn dah cukup membantu .. bukan susah sangat pun ... 

p/s :  manusia ..kalo dah rasa bagusssssssss sangat ... payahhhhhhhhh...

gambar pinjam kat blog ni jerr : http://www.wenkt.com/blog/2005/07/13/

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky