keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Khamis, 23 Ogos 2012

Cik Jah Gedebe : Apa yg ko tahu haa budak??

adu yaii ... hilang kesabaran ku hari ni .... tadi jam 12 .. aku ngan ibu pegi pekan Jelawat .. dah abis shopping kat pasar .. aku balik Gunong n singgah kat Pantai Timur Gunung ni sbb ibu nak beli barang ...

ok ... imbas kembali sehari sebelum raya .. time tu tengah posa n di waktu waktu memang tengah mengawal napsu amarah n segala-galanya la ...

aku beli barang kelengkapan umah .. termasuk la plastik alas meja yg ada kat bahagian atas sekali .. dah la naik tangga .. dengan orang ramai la pulak ..sumbat kat atas tu ...

... satu floor aku round .. asal aku jumpe staff dia je .. ada ramai la yg dok main sms n belek HP jer .. ada yg dok bergayut kat telefon .. ada yg duduk berkumpul 2-3 orang ..dok sembang ... ok la .. paham sbb tengah mood nak raya .. n kebetulan aku mintak budak yang jaga kawasan tu kerat plastik alas meja tu .. budak tu layan baekk jer ... 

turun bawah .. lagi serabut ..penuh manusia kat dalam pasaraya kecik tu ... serabut otak aku ... aku memang tak suka sangat aa bila sesak macam tu .. rasa sesak napas n serabut otak aku ni ... soo aku cuba sedaya upaya n sepantas yg boleh utk capai n ambik semua barang yg aku dah listing ... sampai kat kaunter pembayaran .. aku kuarkan semua dari bakul beroda tu n letak atas kaunter .. soo bakul tu aku nak guna balik .. aku letakkan di depan aku supaya aku senang angkut n masuk dalam tu balik .. lagipun .. dalam bakul aku tu ada plastik alas yg aku beli kat tingkat atas tadi ...

elok jer aku letak kat depan belah kanan aku ... tetiba cashier kaunter depan aku tu cakap dengan suara kasar n lantangnye ....(orang lain semua tengok kat aku ..dah la kaunter kat situ rapat-rapat n tengah ramai orang)...aku maluu siotttttttttt ....

budak sengal 1 : KAK ... BAKUL TU JANGE LETOK DEPE TU ... PAYOH OGHE NOK LALU ....  (sambil membongkok kedepan ..mengintai bakul yg aku tolak kedepan tadi)

aku : (pandang muka budak sengal tu n cakap..) SAYA TAHUUUUUUU ... ADA LAGI BARANG SAYA KAT DALAM TUUUUUUUU ..... NANTI SAYA NAK LETAK BARANG YG SAYA BELI NI ... (huuuu panas ati guaa ... muka pun rasa panas jerrr ... tangan gigil rasa nak sepakk je muka budak kuwang ajo ni..)

budak sengal 1 : "SENYAP SUNYI"  (besar la kemaluan dia ... terus tersipu sipu n sengapp seribu bahasa..time time tu jugak buat buat sebok kemas kemas barang atas kaunter n panggil orang yg beratur kat belakang aku ....)

 aduuuuu .. aku cukup pantang kalo orang kuwang ajo ... lom usul peksa ..dah cakap kasar n kuwang ajo dengan orang  .. ape salahnye kalo dia cakap leklok n lembut dengan customer ?? orang pun tak sakit ati .... tak pepasal aritu kurang sikit pahala posa aku .... tapi tu kira aku leh sabar lagi la ....

ok ... back to today time zone pulak ....

disebabkan aku lupe yg umah ni ada satu lagi meja kat depan .. soo plastik tak cukup .. aku pegi lagi panjat kat atas Pantai timur Gunong ni .. semata nak beli plastik n galah utk sapu sawang dalam umah ... galah ni panjang dia 4 meter.. kira ok la .. takde la susah nak panjat kosi ape bagai ... maklum le .. sapu sawang ni memang dah jadi kerja rutin aku .. disebabkan aku agak kebal dengan habuk .. kalo orang lain tu .. awal lagi dah mula bersin n gatal gatal satu badan ... Alhamdulillah .. syukur sbb aku kebal lagi setakat ni ... heheheh ade keerr??

sooo .. aku pegi ambik galah penyapu sawang .. tapi pelik gak .. takkan galah jer?? mana berus atas dia tu ?? takkan takde penyapu dia sekali ?/ takpe laa ..nanti tanya kat kaunter ... soo aku pegi pulak kat tempat plastik alas tu ... jenguk sana ... jenguk sini ... seko manusia pun takde ... aikk ... bape kerat je yg keje ?? ok la .. aku paham la sbb musim cuti raya ... tapi kat kaunter bayar tu ada dua manusia ... sorang besar .. sorang kecik ... soo aku pun cakap laaa ........

aku : Dik ... akak nak plastik alas ni .... 
budak sengal 2 : mmmm budak yang jaga kawasan tu keluar rehat la kak ... 
aku : habis tu takde orang lain ke yg ganti? 
budak sengal 2 : saya tak reti nak kerat tu kak ... kalau akak nak ... pukul 2 setengah (dia sebut macam tu okeh) nanti dia masuk .... 
aku : mmmmmm macam tu ... takpe lah .. (bengang je rasa. .maknanya nanti lagi sekali aku balik kampung ler baru aku beli satu agi...)

then aku pun pegi kat kaunter tu n nak bayar ... ngan budak tadi gak ...

aku : dik .. nak tanya ... galah ni .. memang batang saja ke? atau ada sekali berus dia kat atas ni? 
budak sengal 2 : isk ..saya tak tau la kak ... hari ni ramai yang tak masuk kijo lagi ... budok ni cuti lagi ... 

aku : (mula bengang tahap dewa-dewa sambil cakap dalam hati .. budak ni .. semua tak tau .. ape je yg ko tau kat sini?? kali ni aku dah mula cakap kasar n nak marah..tapi aku guna nada perli je laa..) ..laaaa semua tak tau niii .... habis tuuu .. kalo takde budak tu ... orang lain tak tau ke ?? tak boleh ke tanya kat sesiapa yang tahuuuu??

budak sengal 2 : takde la kak ... abistu akak nak beli ke tak ni ??? (sambil buat muka tak cukup tepung)

aku : (haduuuuuuuuuu budak ni kalo lama lagi aku kat depan dia .. memang sah makan penampar free hari raya ke 4 ni...) ... Emmmmh .. kira je lahhhhhhh .... nak buat cemana kalo semua dah tak tahu ...

haduuuuuuuu .. dalam hati aku cakap ... mampos laaa pasaraya ni tak lama lagi .. boleh bankrupt kalo semua staff dia buat cenggitu .. atau orang pun takmo pegi dah kat sana ... memacam peel pekerja dia ... tu belum lagi aku sentuh bab barang n kebersihan dia lagik... 

bukan nak belagak atau cakap besar la ... aku pun pernah kerja di kedai runcit @ koperasi yg jual barang barang keperluan macam tu ... aku pun pernah jaga kaunter n cahsier kat kedai ... tapi aku takde la sengallllllll macam budak tu ... OVER sehhhhhh ... 

sekurangnya .. kalo dia sebagai manusia yg normal .. pekerja yg bagus n ada inisiatif .... BELAJAR la buat kerja ... tak tau tanya ... mementang ko jaga mesen kira .. itu je la yg ko tau ekk ?? masalahnye korang tu berdua kat mesen kira n ruang yg sempit tu .. ape salahnya sorang tolong layan n bagi apa yg customer nak ... tak boleh ke ?? kang ada gak aku buat macam kedai sendiri .. ukur n kerat sendiri ... boleh gituuuuuu?....

then yg aku perasan .. ada tempat yg aku lalu aritu .. barang dia bersepah .. ada yg jatuh kat lantai ... hari ni aku lalu kat situ lagi .. masihh jugak bersepah .. n yg jatuh tu masih lagi kat tempat aritu ... haikkkkkkkkkk?? takde orang keje ke? buat buat tak nampak n tak peduli?? bukan ke patutnya kedai kena nampak bersih n teratur ?? 

hmmmph ... dah ler .. malas nak citer panjang .. soo taukey dia tu kena la perati staff tu sama ... kasik le kursus apa yg patut sebelum terlambat ... n kita sebagai manusia ni ... kena la belajar semua perkara yg kita tak tahu .. takyah la benda yg besar besar ... benda yg simple simple n yg patut kita tahu n membantu dalam kerja kita seharian ... tu je punn dah cukup membantu .. bukan susah sangat pun ... 

p/s :  manusia ..kalo dah rasa bagusssssssss sangat ... payahhhhhhhhh...

gambar pinjam kat blog ni jerr : http://www.wenkt.com/blog/2005/07/13/

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Tiada ulasan:

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky