keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Rabu, 30 Mei 2012

Cikaro-Gurl - From Krabi With Love - part 2

 Okeh ... sambung part 2 ... soo bila dah settle semua hal penginapan .. masuk barang dalam bilik .. sejuk badan n solat ... terus kami turun bawak ... sbb nye kami belum survey lagi tempat tempat n aktiviti yg akan dibuat nanti ...

tak perasan lak sebelah hotel yg kami tinggal tu ada agensi pelancongan ... boleh katakan banyak gak la agensi macam tu kat area Ao-Nang. yg best nye ... semua tempat menawarkan pakej yg sama ... hebat jugak dorang nye aturan bisness ... kiranya sama rata la ... n promosi dorang meluas ...  memana pegi samaada tepi jalan atau kat hotel 5 star ... itu lah juga phamplet aktiviti yang korang akan nampak ...

soo memula nak survey je ... akhirnya semua kami settle kat agensi sebelah hotel kami tu ... senang nak tanya atau ejas ape ape nanti ... kalo idak .. nak kena menapak jauh lagi kalo ambik tempat lain ... soo dalam banyak banyak .. kami ambik pakej untuk 3 hari ...

day 1 : Phi - Phi island ...
day 2 : elephant trip
day 3 : BOND Island ...

semuanya 3500 Bhat @ RM350 untuk 3 hari ... kira ok lagi la kann?? ...
Aktiviti mula jam 8.30 pagi .. kena tunggu kat lobby hotel ... program jalan sampai jam 5 petang ... then malam masa kami berehat atau berjalan jalan sekitar Ao-nang

soo .. lepas dah bayar semua n dapat resit ... kami jenjalan cari makan n cuci mata .... abis semua lorong kami terjah .. tiap kali orang suruh beli ... aku cakap kami baru sampai ... saja nak cuci mata dulu ... survey laa kiranya kannn ....

sampai laaa kat satu kedai ni .... Vicky macam biasa tengok dia punya arca Gajah ... kami ni nengok laa apa yg ada ... Nani dah mula snap gambar ngan camera dia ... aku ... mintak izin ngan taukey dia ... lelaki ... tapi takde la ramah sangat .... baru 2- 3 keping aku snap ... tetiba aku dengar dia tengking .... memang kuat giler suara dia ....

taukey Ngok : U HAVE MONEY OR NOT ???.....   U HAVE MONEY .. U BUY ... IF U DONT WANT TO BUY ... DONT TOUCH-TOUCH  ...U gooo ..... 

aduuuuuuuuuuhhh .... malu siotttttttt ... dah la ramai manusia kat situ .. dengan omputesnye ... ngan orang lain lagi kat situ .... semua dah cuak ...aku sendiri rasa dah hijau biru muka....belum cukup 2 jam kami sampai sana ..macam macam dah jadik ... dah la tadi kena tahan sbb bahan toiletries ... ni kena marah lak ... aiyooohhh ... takde ong ke ape ni ???

tapi aku coooll ..  sabar .. bertenang ..... tarik napas ... sebelum blaa .. aku siap senyum n cakap terima kasih lagik ....

aku memang tak sempat jejak langsung dalam kedai tu ... tak sempat nak masuk pun ... kuwang ajo tull dia kann ?? ... memasing sentap abis .... Vicky langsung takmo nak pegang barang dah lepas tu..kalo teringin pun .. main jeling jeling n tenung tenung jerrr ... rilek laaaaa ...

anyway .. orang tu memang takde ong laaa .. dia tak tau kami masing masing bawak duit ribu riban maaaaaaaaa .... hahahahaha acah mak lebohhh .... sengkek gak .. tapi kiranya masih banyak lagi bekalan kami ... lom guna pun ...

soo lepas jalan .. perut dah rasa lapar .. gerak dari hotel "Krabi resooot" tadi .. nampak macam ada burger King ... tapi aku teringat lak yg abg penah citer kat aku ... soo takpe laa .. tengok dulu menu dia .. tanya apa yg patut ... memasing dah lapooo ...

sampai depan burger king ... aku terus nampak gambar burger besar depan pintu belah kiri ... siap ada gambar bacon ... hmmmm ... halal ke tidak?? last last aku suh vicky pegi tanya ... betul tekaan aku ... oink oink bacon .. soo secara rasminya ... NON HALAL okeh .....

gerak lagi ke depan .. sekali hujan lak ... soo singgah kat kedai yg ada .. sementara teduh sikit ... on the way back .. ada laa pekerja kedai makan kat depan tu .. dok panggil panggil orang ... siap leh cakap BM lagi .. sikit sikit laaa ... dia cakap kedai dia halal ... mmm aku cuak gak lagi .. maklum laa .. susah sebenarnya nak storey morey ngan orang non muslim tentang makanan halal ni ... yg dorang tau .. kita takleh makan cik BAB jer ... tapi dia tak tau kita boleh makan makanan yg di sembelih cara islam saja ... panjang lak citer bab halal ni kang .....

soo kami gerak ke belah belakang kedai tu .... aku nampak akak kat kedai tourist agent .... pakai tudung .. soo aku tanya la dia ... kedai tu halal ke tidak ... terus dia cakap ....

akak pakai tudung : ohhhhhhh keda belake tu halaaaaaaaa .... takdok BABI kedaaa dioooo ... (huh loghat kelate tuuuu)

heheheh sooo dapat laa kami makan sekenyang kenyangnya .... time tu baru laa teringat kedai makan kat Malaysia ... biasanya ... itu tak lalu ... ini takmo .. macam macam songeh kannn ?? soo hargai lah rezeki yang anda perolehi ... tapi aku dah keep in mind ... nak beli buah kalo dapat ... at least kalo lapar sangat .. leh honggeh gak buah tu kann??? jadik lerr ... (hampes langsung takde kedai buah area sana...)

malam tu makan malam kami berharga 1500 bhat ... lebih kurang RM150 laa .. standard makan makan kat restoran yang best best la kan ??? boleh lahh ... tapi kalo hari hari macam ni .... tak dapek laa nak shopping lebih untuk souvenir ...

2 B continued ....


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 29 Mei 2012

Bila Syatrah mula speaking English ...

semalam aku layan astro bella ... soo disebabkan tak boleh tengok citer katun ... Syatrah n adiknye main PAPA n MAMA + Baby ...
aritu kan Cik Jah ada cerita yg bapaknye beli Baby sbb Syatrah nak jadi "Dr. Beranak" 
soo semalam Syatrah jadi Mama n Adiknye jadi Papa ... elok la pulak dua beradik tu dok memain .. biasa ada jer yg nangis .. kalo tak adik buat kakak .. mesti kakak yg buat adik ... soo kekonon hari dah malam .. papa n mama nak tido ....

 kakak : Papa ... cepat laaa tido ... esok nak pegi keje .... (mama beri arahan tegas)
adik : amoooooooo .... (tak mahu .. sambil geleng-geleng kepala dia)
kakak : alaaaaaaa baby tidoo yerrrr .... (sambil kiss kat dahi baby) 

soo dia pun letakkan baby dalam toto kat belah tepi dia ... soo masa dia paling badan ke belakang ... aku pun cecepat ambik baby dia n sorok kat kerusi .....

kekonon hari dah pagi ... Syatrah pun bangun .... cari cari baby dia dalam toto ... bawak bantal ... bila dia bangun ... terus dia tarik tarik toto ... cemas laa konon sbb baby dah hilang ... then tetiba dia bersuara ....

Syatrah : babyyyyyy .... weey haaaaa yuuuuuuu babyyyyyyyy ?? ..siap ulang 2-3 kali ... 

adik : (terus ambik baby dari kerusi n kasik kakak dia)

aduuuuuuhhh ... aku ngan mak dia tak boley nak tahan gelak  .. terus kami gelak sakan .... syatrah macam biasa laaa .. lagi suka kalo orang gelakkan dia .. tersengih sengih sampai ulang ayat tu ... aku pun apa lagi ... ambik camera n mintak dia belakon lagi sekali laaa ....


ini la first time aku dengar Syatrah cakap dalam bahasa inggeris ... sungguh tak di sangka ...
maknanya dia memang faham apa dia cakap tu ... biasa aku dengar dia nyanyi lagu omputes je .. lagu bebudak tadika .... twinkle-twinkle .. ba ba black sheep .. humpty dumpty ... memacam aa .. tapi takde satu pun yg betul ... heheheh ... dah makin bijak dia ... syukur alhamdulillah .. tak sesia dia duduk kat taska tu ....nampak hasil dia belajar ...

abis sepah tarah rumah di kerjakan budak dua orang ni .. padahal tak sampai 5 minit berkemas ... dorang jugak yg sepahkan balik ... patut aaa bapaknye selalu hanginn jerrr ... sib baik laaa bapak korang tu bapak misali ... saboooo jerrrrrrrr .....


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 28 Mei 2012

Cikaro Gurl ~ From Krabi with love - part 1

 Morning Allz ... Lama gila cik Jahh tak buat entry kann ?? sebenarnya memang Cik Jahh nak buat entry pasal trip cikaro ke Krabi ... tapi macam macam hal nak kena settle ... soo ni baru ada masa ... 

secara keseluruhan .. trip ke Krabi memang seronok ... masih mampu dinikmati dengan sepenuhnya n dengan bajet yang terkawal. hehehe maklum lee .. percutian bajet ciputs ... risau gak takut tak cukup RM ke ape .. ehh silap ... BHATT  .. sok ada lak kena ambik upah cuci kolam renang ke ape paling tidak .. ada yg kena gadai smender roti kirai kangg  ... hehehe ... Syukur semua terkawal ... 

sooo .. seperti yang telah di booking satu tahun yang lepas ... tanggal 16 Mei 2012 ... jam 2.30 petang .. maka kami ber 4 orang pun pergi la ke LCCT n naik kapal terbang ke Krabi .. ... fuyooohhh ... rasa berdebar-debar lak masa nak pegi sana ... maklum lee ... utk cik Jah  ini laa fes-taim chop buku merah @ Passeport ... hiks .. 
macam macam hal jadik masa sebelum pegi ni .. lepas sorang sorang ambik giliran keje luar ... memula wani .. then aku ngan nozie .. vicky pun nyaris nyaris tak jadik pegi .... syukur semua dapat settle .. booking tarikh ni pun main agak-agak jer ...sbbnye .. kalo dah keje .. memang tak tau bila masa kena .. kecuali kalo program unit laa .. memang  boleh ejas ... 

Kebetulan lak Nozie dapat anugerah Khidmat cemerlang ... hmm takde rezeki dia nak salam KSU la ... ape pun .. kami dah buat majlis kecik depan otel ... sempena kecemerlangan dia .. kami hadiahkan dia pakej percutian ke Krabi .. n pakej lawatan ke pulau Phi Phi ... hehehe ...

soo masa nak pegi tu .. memang laa dah cadang ... pek barang sesikit aje dahhh .. sbb nak beli banyak lagi tuk bawak balik ... soo leh tahan la ... tapi yg tak best nye .. kena tahan lak .. sbbnye barang barang toiletries ... aduhhh ... aku rasa .. aku dah bawak sikit jerrr isi dalamnye ... rupanya ... tak kira laaa kalo ada setitis pun bahan cecair dalam tu ... tapi kalo dalam bekas yang saiz besar pun ... tak boleh lepas gak kooo.. haduu  ... soo allz ... next time .. semua bahan toiletries tu .. termasuk ubat gigi .. pastikan semuanya bawah 100 ml .. bekas kena kecik comel n "KOMPAK" .. means .. paling kecik yg korang leh bawak arr ... soo aritu .. banyak gak barang kami yg masuk ke dalam tong hijauuu ... sakitnye hatiiiiiiii ..sib baik isi dalam dah kurang dari separuh ..yg paling haru nyerr .. kami dah la lewat dah masa tu.. kelam kabut nak masuk dalam perut flight .. tak leh gak ..perut dah tutup daaa ..aduhhhhh ... pejam mata .. lempar je lah ... bye bye ... 
soo dalam flight .. pengumuman dalam bahasa thai .... hehehe ada la feeling macam pegi obersea .. hahaha ... hilang semua rasa takut n seram kes kes yg macam macam berlaku kat negara jiran tu ha ... leh cover lagik aa ..

kalo korang nak tau ... kami sendiri pun main gamble jer ... ape semua tak buat lagi ... kiranya main terjah tembok je laaa ... pegi sana baru nak carik hotel .. baru nak cari pakej ... gila kannn ??? .. tapi tak pe laa.. sbb kami pegi bukan musim percutian .. kiranya OFF season ... hehehe soo selamatttt ... anyway .. nani, wani n vicky .. semua dah survey hotel n so on .. cumanya teragak agak n rasa tak sedap nak booking awal .. at least nak gak tau kat celah mana kami duduk n kawasan ape ... and keputusan kami ber 4 tak silap ... Alhamdulillah ... 

kami naik flight jam 2.30  .. sampai sana baru jam 1.30 hhehehe ... sbbnye ... sana lambat 1 jam dari Malaysia.. sooo beratur kat imigresen dia .. kemain lama .. siap ambik gambar guna web cam lagik ... n dia nye kakitangan takde la ramah sangat ... daripada 3-4 line ... tetiba staff kat salah satu line tu .. main blaaah jer ... aduh ... leh lak macam tu ?? hisssh ... soo bad .. too bad .. 

dalam kul 2 kami keluar dari airport ... kuar je pintu depan ... nahhhhhh .. semua kena serbu ..teksi A, teksi B, C, D, ahh penin makkk .. tak tau mana nak pilih ... tak tau la sape decide pilih syarikat teksi ni ha .. di hantarnya kami naik HONDA koooooooo ... special koo ..sorang pakcik agak tua laa .. kalo kat Kelate tu .. kira teksi sapu laaa ... hehehe ..

Di sebabkan percutian kami ni percutian bajet .. takde laa sesape datang ambik kat eport dengan pegang sepanduk tertulis "CIKARO GIRL".. kanns ..  kena laa kami carik teksi sendiri ... soo dengan harga 650 Bhat .. kira kira 65 RM .. kami ambik kereta pegi ke Ao-nang ... kami decide utk stay kat area pantai Ao-nang ... kalo kat Krabi tu .. dah kira town dia ... lagipun .. kami memang nak bercuti kat tepi pantai ...soo ke Ao-nang kami tujui ... blurrr .. tak tau hotel mana n apa lagik nak kena buat ... heheheh ... jauh gak .. dalam 30-40 minit perjalanan ke Ao-nang ... 

dah hampir ke Ao-nang ... pakcik tu berenti kat satu block bangunan kedai ... siap ada taukey keluar n tanya mana kami nak stay .. aikk ... aku rasa macam dia nye partner la kot .. atau memang ada percent .. entah .. kami tak berani .. soo kami cakap kami tak mau .. n mintak pakcik teksi yg tak tau cakap BI tu pergi ke hotel KRABI RESORT ... 

yg kelakarnya .. pakcik tu sebut berulang-ulang kali ... KRABIII ... RESOOORTT... KRABIII RESOOORT ...ada la dia ulang perkataan tu sampai 5-6 kali ... udah macam cd stuck .. repeat laa menda yang sama .....  hahah dia sebut tu pun dah kelakar ... tak tau la aku nak explain kat sini ..  (geng cikaro kalo baca ni mesti ketawa bagai nak rak punya)

mak aiii ... 5 star ko resort tuu ... satu malam 1000+++ Bhat ... huishhh ... ini tidak baguss .. tapi kalo korang bajet ribu riban juta juta bhat nye bajet .. dipersilakan .. sangat cantik n private .. sesuwai laa kalo nak ber-honeymoon ... ;) ... 

soo kami mintak pakcik krabiii resorrrt patah balik n drop kat tengah tengah bandar Ao-nang tu ... hehehe this time aku tau vicky mesti rasa hampa sbb tak dapat stay kat hotel yg penuh starr--starr tuu ... sorry my friend ... 

well ... sebab musababnya ialah ... 
1) Tempat tu jauh dari pekan ... 
2) nak makan susah (halal food of coz)  
3) kalo dah jauh dari pekan .. tiap kali nak keluar atau balik ke hotel  .. kena ambik kenderaan pergi dan balik .. Bhatt lagik keluar 
 4) well .. hotel tu cuma utk kita berehat tido di malam hari je .. soo kalo mahal giler .. tapi tak dapat nikmati .. tak guna gak kan?? kecuali kalo masuk otel .. tak keluar kemana-mana .. hahaha itu memang berbaloiii ... 

sooo ... kami mintak pakcik "krabi resorrt" hantar kami semula ke town .. heheh muka macam bengang .. tapi sbb tak bley nak cakap banyak sbb dia tak reti speking london yeahhh ... ikut je la arahan kami .. takde la jauh .. dia nak balik pun .. lalu kot situ gak ...

soo dia berentikan kami di tetengah barisan kedai kedai sepanjang jalan di Ao-nang ... depan kedai motor .. pandang kiri ... pandang kanan .. memacam kedai ada ... nampak The Palace Ao-Nang ... wahhh .. tempat pertama yg ditujui ... harga bilik .. boleh tahan 700 bhat satu malam utk 2 orang ... kira ok lagi la .. terus book sampai Ahad ... 

sooo naik bilik .. letak barang ... solat .. n terus keluar jenjalan .... haha dah depan hotel semuanya tempat shopping ... apaaa tunggu lagikkk ... window shopping duluuuuuuuu ......

2 B Continued ....

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 22 Mei 2012

bila syatrah bersuara

 semenjak dua menjak rumah ni jadi hotel persinggahan aku .. syatrah asyik melekat je ngan aku ... memalam sebelum tido ... ada laa yg dia nak aku buat ... samaada aku kena main dulu ngan dia... atau nyanyi ngan dia sebelum tido .. atau ... cerita ngan dia dulu ....

soo tadi petang aku balik ... terus dia terkam aku ... sembang sembang n so on ... kebetulan aku tengah geram ngan bunga rose daripada daun pandan ..soo sambil aku cuba cuba buat ... sambil aku sembang ngan dia... tiap kali aku abis buat ... dia pun claim laa bunga yg dah siap tu ... semua dia punya n simpan lam peti sejuk.

then dia panggil nama aku ....
syatrah : acik mie .... acik mie ....
aku : yeee ... ada apa kakak?
syatrah : acik mie ..... kawan kawan syatrah kann ... semuuuuuuuuuaaaaaa takde acik mieeee ...
aku : iiiiyaaaaa??? syatrah sorang je la yg ada acik mie ekk? kakak tanya semua kawan kawan kakak ke?
syatrah : a ah .... syatrah tanya ... semua cakap takdeeeee ....

hmmmmm patut aaa bila aku pi ambik dia kat sekolah ... semua kawan kawan dia dok sebok panggil aku gak .... semua panggil ACIK MIE .... bapak dia pun sama kena gak ... kengkawan sekolah dia semua panggil bapakkk gak ...


mmm kakak-kakak ...  dah besar rupanya anak buah aku sorang ni ....

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 21 Mei 2012

back 2 normal

 hari ni aku dah masuk office ... aduhh .. rasa rindu lak kat Krabi ... feeling rasa nak bercuti belum abis lagi ... masih nak rasa bersiar-siar dan makan angin ... hehehe ... rasa macam duk obersea ... kecek omputes memanjang ... sengih dan bertegur sapa ngan orang yang kita tak kenal ... uhhh ... rindu ahh

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 15 Mei 2012

nak pegi bercuti ....

semalam boleh tahan sbb dia takde seharian kat sebelah aku ni .... hari ni dia masuk opis macam biasa ... tak sabar nak tunggu besok ... nak berehat n bertenang sepuasnya ....
masuk opis bukak cerita baru ... bukak buku baru ... sekali ni aku akan pastikan dia buat kerja yg selayaknya .. no way aku nak tolong dia ...

aku nak cuci tangan ... 

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 14 Mei 2012

buat keje sendiri lepas nih ...

 aku dah masuk keje hari ni ... 5 hari di bintulu ... penat .. letih .. sakit sana sini .. semua ada ...
tapi tak sama ngan sakit ati nak masuk keje ... langsung takde mood nak keje .. ape lagi kalo nak kena mengadap orang yg hebat kat sebelah ni ... lagi laa buat aku takde mood ...

lepas ni .. aku nak cuci tangan ... kerja engko .. engko buat sendiri ... aku takmo jadi kuli batak ko lagik ... geram je rasa nak pindah opis .. kalo boleh hari ni jugak aku nak pack semua barang ...

bengang betul ......... tahap dewa dewa nyer ..........


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky