keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Selasa, 31 Julai 2012

bila Cik' Jah kejang ....

 satu petang aku berbuka dengan air tembikai ...
tetiba aku rasa kejang kat bahagian perut aku ...
heran sungguh ...
hari hari pin memang aku minum air sejuk untuk berbuka ...
takde masalah pun ...

sekali ini ....
seram sejuk dan kejang aku dibuatnya ....
lama jugak aku terduduk kat situ ...
bila aku berdiri ... terus nampak bintang-bintang ...
rasa macam nak pitam ...
terus aku capai kurma 2 biji n duduk kat sofa ...
badan aku dah di basahi peluh ...
macam orang baru balik joging jer ...

entah ape pasal .. aku pun tak tahu ...
harapnya takde la jadi macam tu lagi ....
agaknya badan panas .. lawan ngan sejuk ...
jadi la seram sejuk .. hehehe ...

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 27 Julai 2012

Selasa, 24 Julai 2012

1st try - twin otter

hmmm .. cik jah dah citer ke pasal ni ek ?? ni namanya twin otter .. first time cik jah naik menda alah ni untuk ke Lawas ... disebabkan malam dia tak beroperasi .. n cik jah ada hal .. terpaksa bermalam satu malam di Miri .. dan pagi pagi buta tu dah kena rush ke airport miri untuk ke lawas ...

hmmm ... saja nak share moment yang cik jah lalui ... well .. macam biasa .. kita selalu dengar kemalangan udara .. soo bila nak naik ni .. memang cik jah risau jugak .. isk ... sedangkan naik kapal yang besar tu pun ada jadi perkara yg menakutkan .. ini pulak naik yg kecik comel ni ...

soo masa di airport Miri ... macam biasa kena check in dulu ... timbang beg ... then tetiba ..

cik sila naik ke atas penimbang 

... hahahah alamakkkkkkkkk .... orang pun kena timbang ke ???
soo aku pun dengan kontrol malu nye panjat laaa atas penimbang yang besar gabak tu ...
rupa rupanya semua sekali kena timbang ... memula barang barang utk kargo ... then tuan ngan hand luggage sekali... lepas dah turun penimbang tu .. aku pun saja laa ramah tamah tanya ...

aku : ooo orang pun kena timbang sekali ekk ... hehehe 1st time saya naik ni ... 
 
counter girl : oooo ye ke ... jangan takut ... cuaca hari ni baik saja  ...

aku : ooo ok ... biasa kalo barang ada limit ke cik?? 

counter girl : biasa barang kita hadkan sorang 10 kg ... kalau lebih ... kita akan cas ... untuk manusia .. kita takde limitkan berapa kg ... 

aku : ohh ye ke ... hehehe ingatkan kot ada limit jugak ... kang ada pulak tak boleh naik ... hahahaha 

counter girl : senyum ...


 lepas dah check in n menunggu utk fly ... kami di bawa ke satu bilik kecik kat belah hujung airport ... soo menunggu la kami .. ramai gak manusia ... hehehe macam tak caya pun ada ... muat ke tidak .. nampak macam kecik comel je kapal ni ....

berkali kali aku tengok kat tiket ... ok ..seat aku no 3B ...

then bila dia dah terima arahan .. soo kami pun beratur la macam budak tadika ... jalan kaki ke pesawat .. jauh gak .. tapi takde la jauh sangat macam kat lcct ...

satu yang aku heran .. memasing cuba cross lane n buat short cut utk naik kapal .. iskkk .. apa kes?? ... masa aku sampai kat pintu dia ... alamak ... tangga tu lekat kat badan pesawat daa ... dah tu guna macam dawai je utk attach ke badan kapal tu ...

well .. biasa la ..  aku nii  ... macam macam menda berlegar di fikiran ... aku bukan ape .. kang kalo tetiba putus lak wayar tu ... mau jatuh tegolek ke ape  ..then kena bayo ganti rugi pulak ... hahahah tak mampu makkk ...

sib baik laaa kukuh n masih boleh tampung berat aku yg ratus kilo ni ... hehehe ... aku nengok .. seat belakang kat ekor semua dah penuh ... hmmm seat single .. penuh ... oo yeah .. seat dia .. kecik comelllll sangat .... macam kerusi bebudak kat tadika ... hehehehe .... comel @ cute ... tapi aku ni runsing sbb takde pulak aku nampak no seat dia ... aduhh .. kang salah duduk lak kang ... pandang atas takde .. dekat seat takde .. aduhh ... last last .. aku duduk kat tingkap yg nampak kipas ... hehehehe at least biar la aku nampak apa apa yg berlaku pun ...

pagi tu ... flight .. full house ... semua seat ada orang .. cuma aku je yg duk sorang sorang untuk seat 2 orang ... hahahahhah ... sebelah tu aku letak beg la .. lagipun takde orang nak duk tepi aku ... ok la kannn ... sebelum terbang ... aku nampak pilot 2 orang tu dok check alatan semua ... itu ini sana sini .. huh ... susah jugak upenye nak jadi pilot nih ... tak apa apa butang ada kat situ ... siap pilot singh tu buat macam ritual agama dia la ... dah selesai semua ..dia pandang belakang senyum n cakap ...

 OK .. DAH SEDIA SEMUA?? LETS GO ...

wahhhhhhhh ... berdebar debar aku ... dan dan tu la rasa macam tak bernapas kejap ... tambah lagik dia macam dok testing laju n slow kipas tu .. iskk .. ok ke dak ni ??? bila dah bergerak .. nahhh ... berderau darah ... doa naik kenderaan .. korang takyah tanya laaa aku baca bape kali ... hehehehheheh 

elok terbang ... aku nengok luar tingkap ... fuuuuuuuuuuhhhhh ... cantik sangat .. tapi sayangnya ... kenapa laa aku tak ambik camera n shoot ... hahaha ... sbbnye .. nak gerak bebanyak pun aku takot ... duk diam-diam kerasss jer .... hehehe ...

then satu lagik yg aku perasan .... aku nampak ada dua je kipas kecik kat dinding kapal belah depan ..
alaaaaaaaaaaa kipas kecik beso tapak tangan tu jer?? ... nak gelak pun ada ... aduhhh .. kecik cinonet macam tu je kipas ... orang depan je la rasa ... hmmmmmm ... frust ahhh .. soo aku pun ambik keputusan utk tido jer ... sbb rasa bahang jugak kat dalam tu ... sblm aku mula pening n rasa tak selesa ... tido adalah perkara terbaik utk di lakukan ...


sampai di Lawas .. aku nampak stadium lawas tempat majlis penutup program semalam ... then aku nampak hotel sri malaysia yang aku pernah ambik gambar sungai tu ... then aku baru terfikir ... iskk .. ada ke lapangan terbang kat lawas??/ aku check online .. takde punnnnn ... kat celah mana dia nak mendarat nanti?? .. oh tidakk ... tak mungkin atas air ... masa tu kapal tu memang terbang lalu depan tingkap hotel tu .. then terbang rendah sepanjang sungai tu ... aikkkkk ...

hehehe .. bila dah nak mendarat .. baru perasan .. bangunan kecik n ada jalan turap yg takde la panjang sangat ... fuhhhhhhhhhhh ... legaaa bila dah mendarat tu .... sooo turun kapal .. kami jalan lagik ... n dari jauh .. aku nampak kawan aku di airport sana ... hehehe ... siap salam n kiss muah muah muih .. then baru pahsan .. aku ada beg satu agi aaaaa ... then aku pun selamba tanya ... 

yusss ... kat mana nak ambik barang ????
tapi tadi aku macam perasan orang dok tunggu n ambik barang kat belakang bangunan tu ... hahahah .. maklum laa .. biasa ada roda bergerak pusing pusing tu ... tapi kali ni ... pegi ambik sendiri laa kat belakang tu ... mana ada roda-rodaa ... heheheh e... si yus dah gelak-gelakkan aku ...
kak amie niiii ... airport ni kecik je ... hahah kena ambik sendiri kat belakang tu ...... .. hahaha sabo jerrr ...

aduhhhhhhh .. macam macam laaaaaaa .... udahnye malam tu .. aku ngan kawan aku dok gelak gelak jer sambil dok citer pengalaman naik kapal ... upenye dia pun sama gak macam aku .... cumanya dia cepat sikit n dapat duduk seat single. then masa timbang pun dia kena gak.. n sebok cari seat number gak ...

hahahah kejutan budaya betul .... ape pun ... pengalaman manis ahh .. i like  ... sempat la bergambar kat airport comel ... dengan kawan dari Lawas n yg baju kuning tu pulak .. kawan baru dari Brunai ... hehehehe taukey Jamu ....
  

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 23 Julai 2012

Sengal nye orang ...

 baru baru ni .. dek kesibukan dan kerja yang perlu diselesaikan segera telah menyebabkan seseorang balik lambat ... tengah dia buat kerja ... tetiba je telefon berbunyi ... alamak ... dah time balik .. mana ada orang lagi .. soo dia pun angkat la jugak ...


Cik W : Hello ....
Puan P : Hello ... ini bahagian XXXX ke?? ..
Cik W : Yer .. Nak bercakap dengan siapa ye?
Puan P : Emmm .. saya nak bercakap dengan Encik M.. dia ada tak ...
Cik W : ohh ... maaf la Puan, Encik M dah balik .. lagipun sekarang dah jam 6.00 petang ...
Puan P : Ohh ye ke dah balik ... mm ingatkan dia ada lagi ...
Cik W : takde .. dia dah balik .. baru je kejap tadi ....
Puan P : mmmm Cik W kenapa tak balik lagi?
Cik W : kebetulan pulak ... saya pun ada kerja nak kena siapkan cepat petang ni....
Puan P : ooohh ye ke ... rajinnye ... akak memang selalu balik lambat
Cik W : WAHHHH!! Bagus la akak ... time-time ni pun masih kat office lagi ... (hmmm ayat saja-saja nak jekkk akak tu jer ... )...
Puan P : HAAAAAAAA TU LAAA ... BARU-BARU NI PUN... AKAK DAPAT ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG .....
Cik W : (Herk!!!!!!!!!! )....  ohhh ye kerrrrrrrrrrrr ..... tahniah la akak (time ni rasa nak muntah ijau) ... ok la akak .. saya ada banyak nak kena settle lagi ni ... ada nak pesan apa-apa ke?
Puan P : takpe ... esok saya call DIA lagi ... ok .. terima kasih ... bye
Cik W : Ok kak ...

 haduuuuuuuuuu ... keras kalo jumpe ngan orang cenggini ... time ni boleh cakap .. masuk bakul angkat sendiri okeh ...

dulu pun ada gak aku kena .. tapi dia macam nak perli je la .. lelaki ... ehhh orang kerajaan ada lagi yang kerja time macam ni ... haduuuuuuuuuu .. sib baik jauh ... kalo dekat .. aku dah sekeh dah orang tu .. dah sah sah keje 8 to 5 .. yg dia call lebih jam 6.30 ptg semata nak tanya pasal kerja .. ape kes??? takde keje arr tu ..

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 20 Julai 2012

sekeping hati sedang menangis ..

ada wajah-wajah yang gembira ..
kedengaran ketawa hilai gembira...
bergema... di serata sudut yang ada ..
bahagia....

tapi ada sekeping hati sedang menangis
mengimbau segala sejak mula ...
penat terasa ...
adakah ia ketetapan azali ...
atau nasib tidak menyebelahi ...
tak lagi peduli ...   

~Broken Hearted~


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 19 Julai 2012

"Dia" datang ..... share dengan kamu ...

 Syukur alhamdulillah .... Pagi ni di seri kan dengan hujan rahmat yang mencurah-curah ... aku sampai awal pagi tadi ... jam 7.15 dah di office ... hujan belum turun lagi .. tapi memang gelap sangat ... elok aku masuk office .. mencurah-curah hujan ... tapau sarap dari cafe office aje lah ... mmm macam biasa .. sarapan aje dah RM6 .. herk ... Alhamdulillah ...




jam 9.30 pagi .. macam di maklumkan semalam ... pagi ni ada Program Ihya Ramadhan. Penceramah jemputan adalah Prof. Madya Dr. Syarifah Hayati Binti Syed Ismail ... suka sangat ustazah ni ... lembut je cara dia cakap ... pagi ni tajuknye ... DIA DATANG ....

Alhamdulillah .... perkataan terbaik yg dilafazkan untuk menunjukkan betapa kita mensyukuri nikmat yang Allah beri ... bak kata Ustazah... tak perlu tengok sekeliling .. tengok je pada diri kita ... 5 thn ... 10 thn lepas ... banyak yg dah berubah ... dulu mungkin kita pegi keje naik bas .. sekarang dah naik kete ... dulu baju biasa jer .. skang ni bling bling dari kaki sampai ke atas kepala ...

kata ustazah lagi .... diucapkan oleh Rasulullah SAW: “ Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging, jika sekiranya baik daging itu, maka baiklah seluruh diri manusia itu. Jika sekiranya buruk daging itu, maka buruklah seluruh diri manusia itu. Ketahuilah, bahawa ia adalah hati ”.

 apa pun .. semua datang dari hati ... perasaan hasad yang timbul didalam diri manusia tu hanya akan memakan kebaikan didalam diri seumpama api memakan daun-daun kering ...

persoalannya .... dimana kita letakkan diri kita ... apa perasaan kita untuk menghadapi kedatangan bulan Ramadhan... apa persediaan kita dan adakah kita telah bersedia sepenuhnya ... kata ustazah ... berikanlah hati yang gembira untuk bertemu ramadhan...

bagi orang yang berpuasa ... ada 2 kegembiraan
1. Gembira semasa berbuka
2. Gembira bertemu dengan allah


dah tentu la nanti gembira masa nak sambut raya gak kan? ..

kata ustazah .. bila berbuka tu ... kena la sabar ... dari pagi sampai ke senja boleh sabar .. tapi bila berbuka ... nahhhhh ... bergelas gelas air kita teguk ... cendol ada ... sirap selasih ada ... bandung ada ... nahh .. masa nak solat .. kena tunduk slow sloww .. sbb  cendol tadik dok menggedik-gedik kat anak tekak nak terkeluar
... aduuuuuuuuuu ... lawak ustazah ni ...tergelak gelak kami semua kat bawah tadi ...

kata ustazah lagi ... setiap satu yang kita buat di dunia ini adalah untuk diri kita sendiri .... baik .. buruk .. semua untuk diri sendiri .. tapi puasa ini adalah untuk Allah ... sbb tu hanya allah saja tahu pahala ganjaran yang akan diberikan pada setiap hambanya.

setiap satu benih yang di tanam .. keluarlah 7 cabang .. dan setiap cabang akan keluarkan 100 benih lagi ...  itu adalah ibaratnya ganjaran yang allah beri atas segala kebaikan dan amalan yang kita lakukan ...

kata Ustazah lagi .... taqwa itu ibaratnya berjalan di atas jalan yang berduri ... perlu berhati hati ..
Taqwa ada 4 ...
1. takut pada Allah
2. Jaga tingkah laku
3. Redha dengan sedikit - perlu bersabar dan jangan banyak komplen
4. Beramal dengan Quran

5 dalam satu .... apabila seseorang itu berpuasa ....
1. tidur orang berpuasa itu ibadat ...
2. setiap turun dan naik nafas menjadi tasbih ...
3.setiap amalan akan di gandakan pahalanya ...
4. Dosa-dosanya akan di ampunkan
5. Doa-doanya akan di makbulkan ...

soo .. gandakan amalan kita melebihi kebiasaan ...
puasa adalah ibarat pintu yang menghalang dan menahan kita daripada melakukan perkara yang tidak elok .. dan setiap orang yang berpuasa akan di gugurkan dosa-dosanya serta di ampunkan ....

sekian saja buat kali ini .... ini hanyalah catatan yang sempat di catat dalam buku cik jah untuk kita kongsikan bersama ... jika ada kesalahan .. sila betulkan dan yg lemah itu datangnya dari cik Jah sendiri ....

Selamat Datang Ramadhan .... Selamat berpuasa buat semua ...maafkan salah dan silap yang telah aku lakukan ... semoga kita semua dipermudahkan urusan dan dapat menjalani ibadah puasa dengan baik ... amin ...


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 18 Julai 2012

jaman dedoluu ...

 semenjak dua menjak nak posa ni ... umah aku dah mula di serang bau bauan yang menyelerakan .... pagi bau kek coklat ... petang bau biskut ... aduhhhhhhhhhhh ... teruja selera aku ni ... lagi lagi kalo tengah sidai baju kat belakang umah ... maklum laaa .... bau datang dari dapo sebelah jer ....

tak boleh jadi ni .... nak kena rajinkan diri buat biskut sendiri .... heheheh lama giler dah aku tak merajinkan diri main masak masak ni ... tapi kalo dah nak buat tu ... tentera kecik dua orang tu pun .. over exited gak la ... baru nak mula .. dah macam macam jadik ... hehehhee ... geram gak kekadang tu ...

agaknye cemana kes masa aku kekecik dulu ekk ?? mesti mak aku geram gak macam tu jugak ....


masa dah besar ni .... aku pernah tanya kat ibu ....

aku : masa kekecik kak mie selalu kacau ibu kat dapo tak?
ibu : mmm biasa la tu ... kalo tak .. takde la sampai 3 lesung batu kat rumah tu ....
 aku : hahaha ye ke bu?? 
ibu : bila ibu masak sawi .. korang dua beradik tumbuk laa batag dia sampai hancur ..  bila ibu sebok nak menumbuk .. korang pun sebok laaa nak tumbuk jugak ..
aku : gelak ...

sama macam anak anak buah aku jugak sekarang ni .... bila masuk dapo .. siap sebok nak tolong gak ..  bezanya skang ni dah senang sikit la kan ...

kalo dulu ... ibu pakai dapo minyak tanah .. cap kupu-kupu .. hahaha ... sebelah dia ada balang minyak .. oven pun sama gak ... oven besi cap rama-rama gak ... hehehe femes ekk jenama tu ... skang ni pun ada lagik rasanya .. cuma dah lain sikit arr .. ikut zaman la kann ... soo korang penah guna ke dua jenis peralatan ni? ....

aku ingat lagi satu hari bila azmil pelakon tu datang umah nak jumpa ayah aku ... hahaha mak aku suh masak air cecepat ... maklum la .. nak pasang api pun satu hal ... tu lom campo minyak takde ..alaaa dan dan tu la pulak takde minyak... hahaha kelam kabut aku ngan ibu bersilat kat dapo ... aku lak time tu .. sebok nak ngintai azmil mustafa je laaa ... hehehehe ..

zaman gitu ... beli minyak tanah sampai satu tin besar ... beratnyer mak aii ... tiap kali minyak abis .. mula la cari corong besi tu ... nak kena pam masuk lam balang dia ... then sesekali kena cuci sumbu dia ... kalo tidak api dia jadik merah ... bila dah merah .. bontot periuk belanga pun .. itam legam lerrr

tapi kira ok lagi kalo berbanding bila balik kampung ... masa tu pakai kayu api je ... nahhhhhh ... berasap asap la umah ... sbb tu umah pesen dedolu mesti ada bahagian rumah yang terbuka je ... dalam erti kata lain ... takde bumbung laaa hehehe open space .. .. biasanya bahagian dapo, dekat ngan bilik air... .. isk ... kalo sekarang umah cenggitu .... aku rasa kejap jerrr ... kang ada la tengah malam makhluk kepala itam  memanjat masuk ... huuuuuuuuuu ... mintak di jauhkan laaa ...

kat pedalaman agaknya masih ada lagi cenggitu..... masak pakai kayu api jer ... tah la ... aku takde la pulak pegi sampai ke dapo umah orang .. tapi kalo membasuh tu ... memang ada yg membasuh kat sungai ... tambah lagik kalo dorang memang seminggu pergi berhuma ... lagik la sempoi abis ... 
 
sesekali teringat zaman dedolu ... 

~ It'S OnLy Me ~

Photobucket

Isnin, 16 Julai 2012

My day ...

salam allz ... ape kabar semua? .. lama cik jah tak update blog ni ... asyik travel n bz je ... dulu sempat gak update blog pepagi ... skang ni keje mula pagi pagi ... petang petang pun lom tentu abis keje ... hmmm ape leh buat .... teruskan usaha ....

well ... minggu ni harapnya tak la bz ... last week ada kursus 2 hari .. tapi aku pegi sehari je sbb sehari lagi kena g submit paper ... satu bab dah settle ... rasa lega sangat sangat ....

Jumaat lepas aku g ke Nibong Tebal ... untuk program persijilan ... mujur juga la lepas aku g masaj hari Khamis malam tu .. dah beransur baik ... harini leher dah boleh bebas bergerak ... lengan rasa sakit sikit je la ... yg tak best nye cuma aku nye belakang ... kalo duk atas kosi .. boleh tahan lagi la sbb leh sandar  ... kalo duduk kat lantai tu ... cepat je rasa sakit belakang ... hmmm ... nanti gaji nak pegi massaj lagi ...

kata akak yg masaj tu .. elok kalau buat terapi ais ... soo korang ada sesape yg pernah buat terapi ais ke?? ce citer sikit .... atau share page korang ....

dalam dok sakit sakit ... sempat agi pegi main bowling semalam ... gara gara ganti orang la ... dah la lama tak main ... baru lempar sekali .. terus masuk longkang n terus melecet jari ... bola tu ada serpih kat lobang tu .. aduhhhhhh ... tak pepasal kena .... sib baik 3 frame je ... masa di kl dulu .. leh kata selalu gak main ... dah pindah Kelantan ... makin kurang ... pindah Putrajaya .. lagik laaaa kureng .. padahal Bowling Banting tu dekat je ngan umah ... lagipun takde geng lah ... pas ni nak kena main balik la .. makin merudum prestasi ...

soo hari ni semuanya ok je ... ni pun curik masa sikit update blog ... ada benda aku nak storey morey nanti .. tapi KIV dulu ... bahan bukti belum cukup ... tunggu ... Have a great day allz....




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 12 Julai 2012

Urut.. urut ...

 cakap pasal urut ... aku tak pernah lagi kena urut satu badan ....
urut kaki pun ... masa di Krabi aritu je ... tu pun sbb kaki dah lenguh n letih .... hehehe itu la pertama kali seumur hidup aku setakat ni ...

apasal aku tak pernah urut? ... mmm sebab utamanya .. aku ni penggeli ... kang gelak je lebih dari mengurut ... masa di krabi tu pun .. puas aku menahan gelak...

nak dijadikan cerita ... semalam aku jatuh tangga ... bukan macam pepatah tu ekk .. memang jatuh tangga ...  pagi semalam hujan memang lebat .. soo masa naik tangga .. masih ok ... tapi dah terdetik dalam hati aku jalan tu licin ... maklum la ... lantai special .. pakai MARMAR ... nahhhhhhh ... makan orang memanjang ... soo semalam .. aku la mangsa seterusnya .... masa nak turun lepas punch tu ... baru nak pijak anak tangga pertama ... ambikkkk ... bedebuppppppp .... TERBARING terus kat atas tangga tu .... haduuuuuuuuu ... sakitnye .... tengkuk aku pun sekali terantuk kat birai tangga tu ...




pagi tu ok lagi ... dah masuk petang ... langsung tak boleh nak dongak kepala ... malam nak tido .. lagi ler sakit ... nak baring tak boleh .. baring mengiring lagi la sakit ... nak ubah posisi pun sakit ...

harini aku dah macam robot la .. nak toleh kiri .. satu badan pusing kiri ... nak ke kanan .. satu badan pusing kanan ... duduk pun tegak jer ....

soooooo ... malam ni nak kena cari tukang urut ahh .. tak tahan dah rasanya ... esok kena travel lagi ... kali ni ke Penang lak ... nasib baik program sekejap je ...  

gambar pinjam internet jer ... takde gambo urut urut nih ...

~ It'S OnLy Me ~

Photobucket

Rabu, 11 Julai 2012

Gigas Egg Tart ...

tah kenapa semalam .. teringin betul nak makan manisan@ pencuci mulut panas-panas ... tak kesah la ape benda pun ... janji masih panas .... soo teringat pulak .. aku tak pernah buat tart ... sekali pun tak pernah .. sooo aku search resepi tart petang semalam .... keluar laaaa gambar EGG TART ... humang aiii .. sedap betul nengok gambar tart dia tu  ....

 soo aku pun print resepi .... balik cecepat ... sampai banting ... terus pergi kedai yg jual sarang @ mangkuk tart ... ada macam macam jenis ... tapi aku beli yg satu ketul la ... ada saiz besar n ada yg kecik sikit ... hmm macam la rajin sangat ... soo aku beli yg kecik kecik .. satu RM0.60. heheh masih dalam bajet ...

then pegi lak kat speed mart 99 ... tengok resepi .. cari yg takde je ... soo semua barang yg aku beli .. tak sampai RM50. kira ok la ...

lepas maghrib ... terus masuk dapo .. elok aku timbang tepung .. dak Syatrah masuk dapo ... terkam mesin timbang .. terus tumpah tepung aku ... haduuuuuuu ... sabo jer .... timbang lagik ... then lepas buat doh .. rehatkan kejap .. sesambil tu basuh sarang tart tu ... keringkan .. butter n dust macam biasa ... then baru la aku panaskan oven ...

leh tahan gak la nak menyiapkan satu satu sarang tu ... then kena bakar kulit dia sikit ... half done .. baru masuk filling telur tu ... bakar tak sampai 15 minit ... siap yg kecik kecik ....

sekali paklah datang n dia tanya .... weh ... ko tak buat yg besar ke? cuba ko buat yg besar satu ...

hahahah dia macam tau lak aku sape. soo aku cakap .... hahaha ko macam tak kenal aku .... memula je rajin ... lepas tu ... nahhhhhhhhhh ... ambik ... janji leh makan ... heheheh ... 

well .. dalam resepi tu kata daat dalam 28 biji ... yg aku buat tu filling dia banyak lagi .. bekas tart nye kecik cinonet jer ... kuah banyak mana laaa yg muat ... soooo aku pun ambik loyang ... dengan saki baki kulit yg ada ... maka jadi lah  
"GIGAS EGG TART"

 hishh ... bagi aku ... not soo bad jugak laaa yg tebal ni ... selain dapat menghabiskan semua tart filling tu ... kulit pun tak tebal ... sedap bila di makan ... heheh lagipun .. tart yang paling sedap ialah tart yang inti dia banyak n tebal ... ye dak???


satu yang best tentang resepi ni .... inti dia tak manis sangat ... sedang sedang aja ... kulit dia pun lembut n sedap... bukan nak puji pasal tuan yang masak ok ... tapi nak puji resepi ... rasanya ni resepi dari mak dia kot ... soo kalo korang nak try ... sila la lawati blog ni >>> Celeste Vania..... n cuba ... memang superb bila makan panas panas .... TQ Celeste ;)


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 10 Julai 2012

Imaginasi di Luar Kotak

 hehehe pagi ni ada perkara yang mengejutkan dan melucukan aku ...

semalam balik kerja .. aku parking kodok aku bebetul depan pintu depan rumah..siap undur n parking rapat ke pagar sbb nanti senang paklah nak parking skuter dia  ... soo malam tu aku tak ingat lak paklah guna kereta aku ... tadi pagi .... masa aku nak g keje ...

paklah : leklok sikit kete tuu ... 

aku : dalam hati (apasal lak arini ada pesanan penaja???) aku tak paham .. soo aku buat derk je sambil ambik kunci kodok n dok cari-cari kunci rumah aku .... ape laa masalah ngan kunci umah aku ni ... miss place jerr 
soo bila aku bukak pintu ....

aku : AIKKKKKKKKKKKKKKK ..... apasal kete akuuu ?????? 

aku tengok hood depan ada sticker warna merah .. besar gabak .. penuh hood depan tu ..bila aku tengok plate kereta..aduhhhhh ....then aku baru pahsan .. kete si zani upenye ... adoiiiiii .... terkejut sekejap ...  hahahah tapi sebenarnya ... aku macam tak percaya lak apasal tetiba kete aku leh berubah jadik hensem

aku : aduhhhhhhhh terkejut aku ... apasal lak tetiba kete aku leh berubah rupa ...

paklah : (gelakkan aku bagai nak rak) ...... hahahah over la tu ....ape ko ingat kete ko boleh berubah rupa ke??? hahahah over la tu ..... 

aku : hahahah ok gak aper kalo kete leh berubah ubah rupa ... 
paklah : hahahaha....  itu la yang di namakan IMAGINASI DI LUAR KOTAK....


adoi ... pepagi dah buat lawak lakkkkkkkk .... ok gak la .. leh berangan kejap ada kete encem macam tu .. hahahah ... kodok dah kena duk belakang laaa ... kasik chance si hensem duk kat parking VIP ... huhuuuuuuuu .... sempat agi ambik gambo .. then cecepat gi panaskan enjin kodok encem aku ...


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 3 Julai 2012

Cokaro .. go home ...

 well hari last kami di krabi di mulakan dengan bangun lewat ... maklum la .. nama je bercuti .. tapi hari hari kami kena bangun awal sbb program mula awal pagi .... lepas solat subuh ... aku mula packing semua barang ... sumbat sana .. sumbat sini ...

disebabkan ada satu kedai je yg aku jumpa jual baju size besar .. soo aku dah janji lak dengan dia nak pi beli baju kat situ .. sooo janji perlu di tepati ... malam tadi dia tutup awal la pulak ... tak sempat nak beli .. sooo pagi sabtu tu .. aku pegi la jugak kat kedai dia n beli baju untuk aku n ibu ... yg lelain semua aku dah beli ..

tapi satu masalahnye .. perut dah rasa lapar .. kedai muslim depan hotel ni lambat la pulak ... 10.30 baru nak mula jual .. lambat lak tu ... kami book teksi jam 11 pagi ... udahnye ... masa kami tengah menikmati pancake yg lazat tu ... teksi dah panggil masuk .... aduhhhhh ... tak sempat menikmati dooo ...

lupe lak aku nak citer pasal pancake kat sini .... pancake thai bukan macam pancake omputes yg gebu tu ... kat sini dia macam roti canai ... dorang tebar kulit dia ... then letak atas pan yg panas tu ... then letak pisang n lipat .... aku suka yg ada cheese ... lepas dia letak pisang n cheese ... dia lipat n masak sampai garing ... bila angkat .. dia akan sapu nutella kat atas pisang tu .... perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ... aku cakap kat korang ... sangat sangat sedap tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ..... kena cuba baru tau aaaar.... tengok arr gambar tu .... aku pinjam dari laman web aje la ... aritu punya sedap makan .. sampai lupe nak ambik gambar ... hahahahaha sori lerr ..

soo pagi tu aku beli gak pancake tu .. tapi makan kemain cepat .... teksi tu tak sempat sempat dah ... soo kami meninggalkan ao-nang dengan terkocoh kocoh ... sampai di airport .. masuk dalam ... rilek .. lepak .. jalan tukar duit ... tidooo ... sampai laaa kapal terbang dah ready ... then dalam kapal tido lagik .... sampai la jejak ke Malaysia ....

naaa tengok .. memang boring kat airport tu .. nengok kawan kesayangan aku sorang ni ... sampai terlelap .. ciann dia .. nampak letih sangat sangat ... percutian yg penuh dengan aktiviti dan kepadatan masa ...

time pegi Thailand ... kapal guna bahasa thai .... bila nak balik .. kapal terbang guna bahasa Malaysia ... hahaha siap masa pegi tu kami gegelak sbb bila berkumandang arahan dalam bahasa thai tu ... kami semua cakap .... HAAAAAAAAAAAA DAH RASA BAHANG KRABI DAHHHHHHH .....

bila balik lak ..... HAAAAAAAAAA ... DAH NAK BALIK MALAYSIA DAHHH ... huuuuuuu sadisss ..  kalau laaa kami kaya ... boleh laa tiap thn g jenjalan kat sana ... hahahah ... leh makan angin ribu riban macam tu selalu .... huk huk .. berangan je la kannn .... ape salahnya ...

sooo .. sekian laa sahaja coretan cik Jah pasal percutian Krabi ala ribu riban geng cikaro .... ape pun .. moga korang dapat laa ambik pengalaman kami ni sesikit ... yg elok boleh guna .. yg tak ok .. takyah la buat ...

semoga ada lagi rezeki untuk geng cikaro jalan jalan lagi .... insyaallah ....


~ It'S OnLy Me ~


 Photobucket

Dag Dig Dug rasanya ..... MUET

isk ... April lepas aku nye last exam ..final .. .... lepas tu aku dah free ....

tapi besok .... aku ada exam MUET ...

aduuuuuuuu .... rasa berdebar debar nak ambik peksa ni dari minggu lepas lagi .... ape kes ekkk ... biasanya aku nak exam ... esok nak peksa .. dah jejak dewan peksa baru terasa berdebar nak exam ....  hahahaha pelik gak ni .... seingat aku la .. subjek english aku paling suka ... sbb takyah baca buku .... hehehe ...

ni nak kena selak selak internet gak ni ... cari tips tips apa yg patut ... bawak bekal g exam esok .... semoga allah permudahkan dan melancarkan semua urusan aku.


hoo yeah .... esok buat kesekian kalinya ... aku akan ke lawas .... isk takde la banyak pun .. hahaha gimick je lebihhh  ... 3 kali je baru ... semua atas urusan keje .. bukan makan angin arrr ...

tapi kiranya... aku merasa la pengalaman macam macam bila berjalan tempat orang tu  ....

1st aku pegi thn 2009 ... daripada tempat tu belum di majukan .. sampai la dah maju n cantik .... dalam masa 4 thn jer .. macam macam perubahan ada

.... paling menarik sbb kat sana aku merasa naik sampan@bot untuk seberang sungai ke kelas buta huruf ... memula rasa ngeri gak ... tapi skang dah ok sikit la ....

kalo tak silap aku ... kat lawas banyak beras bario ..  mmm rasanya macam beras pulut jer atau beras baru (kalo tak silap aku la)  ... lembut n lembik ... kalo orang yang suka makan nasik yang berai berai @ tak melekat bila masaknya ... mesti korang tak suka makan nasik beras bario ni ... tapi apa salahnya kalo mencuba kan??

n aku rasa kelas aku paling berjaya ialah di kampung aru lawas ni ....daripada surirumah yang tak tahu membaca langsung ... sampai dah boleh membaca ... dan memajukan diri dan keluarga ... setahun lepas tamat kelas ... aku pegi ke sana semula untuk projek Outcome ... masa tu dah ramai surirumah yang membuat pinjaman AIM untuk bisnes kecil kecilan ....

itu aku rasa satu kemajuan la .. daripada tak buat apa-apa .. dah berani buat projek kecil-kecilan ...


 dah ada keberanian utk buat pinjaman dan berniaga sendiri .... apa pun .. aku mengharapkan kemajuan yang baik dan perubahan yang baik untuk masyarakat setempat dan keluarga yang terlibat dalam program yang kami jalankan ....

moga perjalanan aku esok berjalan lancar ... Amin ....

aku paling suka gambar ni ... suasana kat sungai dia best laa ...  hahaha aku rasa .. kalo la kampung aku kat sana .. masa aku kekecik tu ... hari hari kot aku ada kat sungai ni ... buat ape lagi ?? memancing arrr ....



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 2 Julai 2012

Cikaro - kekadang aku lupa ...

ok ... sambung balik ....

soo malam tu lepas kami shopping ... kami decide nak pi massaj kaki ... hehehe ... decide dari awal trip ke krabi lagi ... malam akhir nak massaj n memanjakan diri ... kekononn ... hahaha percutian ribu riban la katakan ... tapi BHAT je la ...

soo kami balik ke bilik n hantar barang barang n seberang jalan terus ke tempat massaj bebetul depan hotel kami tu ... masa tu memang dah jam 10 .. kedai tu tutup jam 11 ... alamak .... sempat lagi ke ?? ... kami tengok kedai tu clear je .... tapi slipar n kasut banyak kat depan kedai tu ... soo kami masuk je la ...

dua dua pilih untuk massaj kaki ... soo ini 1st time aku kena massaj .. soo aku mintak dia buat slow slow je la ... hehehe kang ada yang kena tendang free lak ...

satu yang aku puji dorang ni ... walau kami pegi kedai tu agak lewat ... tapi dorang massaj memang best ... sama gak masa kami pegi kat SPA yang pertama tu .... Part 7  ..sooo memang la bagus n boleh di puji ...

soo aku n wani memang enjoy dorang massaj kaki .... then tak lama lepas tu ... satu ... 2 .. 3..4 group n couple kuar dari bilik massaj dia ... wahh semua nampak macam lega n seronok giler ... semua puas ati la kiranya ... taukey pompuan tu asyik senyum je ... dorang hidang minuman utk semua yg keluar tu ... aku n wani tengok je la ...

lepas semua dah balik ... tiba masanya tuk staff dia balik gak .. soo memasing pegi kat kaunter ... n taukey dia kira kira semua .... aku agak laa .. dorang nye salary bergantung kepada berapa customer yg dorang buat setiap hari ... lagi banyak customer dia ambik n buat ... makin banyak la gaji dorang kot ??

apa yg menarik perhatian aku n wani .. n yang menyentap sanubari kami adalah ....
sorang makcik ni ... dah agak berumur gak la ... soo turn dia dapat gaji .... masa dia terima duit upah dia haritu ... dia tadah dengan kedua belah tangan dia utk terima duit tu ... terus dia cium n kucup duit yang dia dapat tu ... sambil buat ritual agama dia la ... siap sembah ada patung tuhan dia kat kaunter depan kedai tu ...
maybe itu tanda dia bersyukur pada tuhan dia atas rezeki dia hari tu ....
tapiii.....  adakah kita pernah buat macam tu sekali?? memang la tak sama cara kita bersyukur dari cara yang dia buat ... tapi setiap kali kita terima gaji ... adakah kita pernah mengucapkan syukur atas rezeki yang kita perolehi bulan itu?? ... kekadang ada juga masa kita lupa .. bukan kita lah .... aku .. kekadang aku juga lupa .. 
yg kita tau ...tanya bila gaji masuk ekk ???
dalam otak dah siap fikir ape kita nak buat nanti..
apa benda yang nak kena settle ..
apa benda yang nak di beli ...
macam macam lagi ....

soo perkara tu bebetul menyentuh perasaan kami berdua ...
syukur alhamdulillah atas semua rezeki yang kami perolehi ... sekurang-kurangnya ..

a) tak perlu bersusah payah setiap hari .. perlu keluar bekerja keras untuk memastikan poket kami berisi dan cukup untuk rezeki hari esoknya ...

b) sekurang-kurangnya bila ada harinya yang kita sakit n tak pergi kerja ... gaji kita terus berjalan seperti biasa ..

c) tak perlu pening memikirkan berapakah rezeki yang akan kita terima esok hari ...

soo kawan kawan yang aku sayangi .... ucapkanlah syukur bila kita terima gaji nanti ...
berusaha dan berikan usaha dan kerja kita yang terbaik dalam apa juga kerja yang kita lakukan .. kerana ... tak semua orang mendapat nikmat rezeki seperti yang kita terima ... semoga allah memurahkan rezeki buat kita semua dan semoga rezeki yang kita perolehi diberkati oleh nya .... amin ....  


amietz : bukannya tidak pernah ... tetapi kekadang aku lupa .....


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky