keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Jumaat, 28 September 2012

Spegeti Oleo ...

alhamdulillah .. siap jugak proses masak memasak ...  soo menu pagi ni adalah spegeti oleo ... first time aku makan menda alah ni masa bulan posa ... masa tu kami tengah tekun buat projek kuih raya ...

tetengah malam lapo .. soo akak sherry dengan skill n kecekapannya masakkan kami spegeti tu ... perghhh ... pulun abisssssss .... sedep banget ....






sempoi je resepi dia ...

udang
bawang putih & bawang merah (tumbuk)
cili (tumbuk)
lada hitam (tumbuk)
kiub pati ayam (kalo nak)
spegeti yang dah siap rebus .

tumis semua bahan yg tumbuk sampai naik bau ..
then letak udang n pati ayam ..
then masuk spegeti ...
kacau sampai rata .....

SIAPPPPPPPPP ... hias laa dengan daun bawang atau apa saja ikut suka korang

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 27 September 2012

cuci mata @ tambah dosa

nak cakap salah ...
tak cakap pun salah ...
wat tak tau salah ...
buat tak tau pun salah ...
serba salah jadinya wehh ...

nengok memang cantik ... sbb tuannya pun cantik ... muka... pakaian.... tip top ...
tapi sayang .. bak kata ustazah Siti Nurbahyah ... bukan menutup aurat .. tapi .....
 BARUT aurat ...
bebetul ikut bentuk badan ... hmmm cemana nak cakap ekk ...
korang bayangkan mummia ... barut ngan tisu tandas .... pusing keliling atas sampai bawah ...
seee ... can u imagine that??




OK ... serius aku tak jeles langsung ngan bentuk badan dia yg memang mantop macam iklan jamu mak dara tu ... tak terlintas dan teringin pun nak jadi macam tu ... hahahaha ... serius .. ( now u can LOL!) takleh bayang kalo aku jadi macam tu ... pitam 4000x kot  friend-friend aku nanti ... hahaha ... oh tidak ..

tapi aku bukan nak citer pasal body ... aku nak cakap pasal baju .... aduh makkk ... dia pakai KEBATAT daaa .... kalo kebatat yang memang ketat tu aku tak heran sangat ... tapi yg buat aku tak berapa nak gemar tu ... sebab kain dia terbelah sampai ke atas ... bukan paras lutot ... atas lagik .......... naik atas lagik .. ..isk ... 3 inci lagi nampak smender kooooooooooo ....


kalo laki dia nengok bahagian yg menggebu gebu kat dalam tuuu ... takpe la jugak weh ..
ni tidak ..
sekali langkah ... nampak
langkah satu lagi .... nampak
jalan lagi ... nampak lagiii ...

adududududuuuuuuu ... copot jantung makkkk .....

panjat tangga pulak  ...... nahhhhhhhhhhhhhh ....... satu langkah .... dua langkah .... oh tidakkk ..... ....

maka berkata-kata dan besuara lah sang penonton yang menyaksikan kesengajaan keterbukaan ....
fuhhhhhhhhh ... habis nampak semuaaaaaaaaaa ....

oh tidakkkkkkkk ..... ape perasaan ???  
bangga ? marah ? malu-malu? suka? saya tak suka lahhh?  

hmmmm .... apa apa sajalah .... tapi aku dengar dia berbisik dengan kawan dia ... hmmm ada yg bersuara tadi .... sok sek sok sek .. pok pek pok pekk ... entahhh ..malas nak ambik port ... 

terus aku capai HP aku n buat note utk buat storey pasal ni ...

isk .... sangat tak sesuwai weh ... alang alang dah menutup aurat yang ada ... dah pakai tudung cantik-cantik .. dah pakai baju cantik....  muka dah ayu cantik-cantik  ... make it perfect lah ...

kalaupun dia tak rasa malu ... semua kaum hawa yang menyaksikan kejadian kesengajaan tadi berasa malu OK .... tumpang malu dan menjadi maluuuuuuu ... sangat sangat malu ...dan sangat besarrrrrrr kemaluannyaaaaaa ..... 
satu saat yang berlalu tu .. ibarat sesaat yang di "pause-kan" u knoww .... 

oh tidakk ... minta di jauhkan ... dan semoga tidak akan berlaku lagi satu saat itu dalam hidup aku pada masa akan datang ... amin ...

p/s : I wish she is one of my bulurker ... so when she read this .. she knows what i'm trying to say & i'm soo sorry .....anyway .. aku tak kesah pun ko nak pakai cemana ... tapi aku dah cakap apa yg aku rasa ... sooo .... sendiri mau hengatttt okeh ....   

hehehe Cik Jah tak kesahhhh ... tapi bila aku nampak ... aku take note ... n aku akan storeyyy  ..... 


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 24 September 2012

KEBOBA betol ....

 KEBOBA ..... hehehe ni ayat untuk hari ini ... maknanya nakal ...
aku pun baru tau harini .. soo boleh la guna ayat ni lain kali ...

Contohnya : KEBOBA sungguh budak ni ....

hehehehe ... korang pernah guna ke perkataan ni? bahasa mana tu?

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 21 September 2012

Bilamana kita rasa .....

tersebutlah kisah di satu tempat bernama ....











siapalah orang yang aku ambik gambar kali ni ...
jeng jeng jeng .... ini adalah salah sorang peserta kelas PLF di Semporna.... sempoi je makcik ni ... peramah n suka ketawa ...tapi rupanya terselit kisah suka duka dalam wajah dan sikapnya yang selamba ...

yang pakai baju hijau tu kakak dia ... soo dalam dok bersembang tu .. dia cakap la dia jeles ngan adiknya sbb dah pandai membaca ... sedangkan dia dari kecik sampai sekarang .. masih lagi tak pandai membaca. jadinya dia sangat berterima kasih sbb telah ada kelas celik huruf di tempat dia tinggal ....


jalan nak pegi ke rumah dorang ni .. kemain jauh kedalam... kena lalu kawasan jalan yang dibuat untuk balak ... tapi skang ni dah elok sikit la .. maybe akan datang makin senang la dorang dekat kawasan tu untuk akses ke jalan luar ....

sempat juga dia cerita .... sejak dia mula kerja masa kecik-kecik sampai la umur 25 ... duit RM10 pun dia tak kenal n tak tau guna ... katanya ... emak n bapak dia yang pergi dan ambik dia setiap bulan daripada tempat yang dia kerja. bila dah dekat gaji ... mak ayah dia akan datang utk ambik duit tu ...

dia citer lagi ... baju baju dia .. dari kecik sampai besar .. semuanya mak ayah dia yang sediakan .. banyak baju yang orang kasik jer ... sampai la bila satu masa ...  dia dah belajar sikit sikit untuk belanja dan beli baju sendiri ....

hmmmm ... cian kan??.. nahh ... cik Jah Share gambar jalan-jalan yang kena kami tempuh untuk sampai ke kampung dia ... dalam gambar ni .. semuanya masih ok lagi .. kira boleh akses pakai kereta biasa n 4 wheels ...

tapi ada juga kawasan yang hanya boleh dilalui oleh kenderaan lasak n kenderaan berat @ lori besar ... kalo nasib tak baik ... ada juga kereta yang masuk gaung atau tersekat kat lopak-lopak .. terutamanya bila musim hujan ... ada juga yang misi tidak tercapai sbb kekurangan kenderaan ... tu antara cabarannya lah ... lom kira yang kena jalan kaki lagik ... isk .. tak tau nak kata lah ... cik jah belum pernah hadapi lagi situasi macam tu ... insyaalah kalo ada rezeki ...

next time cik Jah share lagi ... soo sesekali cuba kita renungkan ...

kekadang kite rasa susah sangat ....
masih ada orang yang lagi susah giler dari kita ....

bilamana kita rasa sesak sangat ...
dorang lagi sesak dari kita ...

bila kita rasa semuanya kekurangan ...
dorang lagi alakadar dan seadanya dari kita ...

soo ... bila kita ada kelapangan, kesenangan dan berlebihan ...
cuba-cuba lah kita share setakat yang kita mampu ....
semoga allah murahkan rezeki buat kita serta di berkati .. insyaallah ...

Amietz : ALHAMDULILLAH .... syukur padamu ...












~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 20 September 2012

keje lagi ...

ape kabar semua? ... cik jah kabar bagus juga ... tapi takde la berapa bagus ... badan masih letih lesu ... dari semalam sampai la tengahari ni ... hidung cik jah asyik ada darah je ... badan panas sangat kot ye? masa kat sana memang panas sikit la ... tambah lak kami asyik turun naik kenderaan je ... kejap sejuk .. kejap panas ...dah tu menyeberang lautan pulak ... nasib la malam ...

kali ni aku tak banyak sangat ambik gambar ... sebabnya .. misi ni lebih kritikal dan mencari sesuatu di sebalik ...

tapi aku enjoy ambik gambar bebudak ... sweet n pandai-pandai semuanya ...
dalam banyak banyak .. budak ni paling aku suka ...

comel jer ... dah tu dia pandang lama sangat kat camera aku tu ... macam tergamam pun ada .. hehehe ..



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 14 September 2012

JFK @ KK

 hari pertama bengkel ... sampai jam 11 malam kat dalam kelas
hari kedua ... sampai jam 3 pagi dok menyiapkan report dalam bilik hotel ...
hari ketiga ..program dah abis tengahari ... tapi petang kena g pemantauan lakk ....
esok ... lusa .. tulat ... pemantauan lagi ...
kali ni memang jalan tak abis abis ...
pinggang aku dah mula rasa sakit ....
best kalo dapat tido kat hotel seharian .....
dengan sejuk aircond yang sejuk membeku ..
dan tilam n bantal yang empuk ..... dap nyee
tapi lambat lagi nak abis program ....
sooo ... enjoy makan ABC kak nong special je la ...



malam ni tido awal ... best nyeeeeee....


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 13 September 2012

MORNING @ KK

Morning all ... skang ni baru jam 6.30 pagi kat KK .. tapi aku dah lama bangun ... ye ah .. subuh kat sini awal lagi ... tapi jam 6.30 pg kat sini memang dah cerah macam jam 7 lebih kat KL ... soo beruntung la orang kl sbb masih dapat tido dalam kegelapan pagi n orang Sabah sbb sentiasa jadi early bird....


teringat masa memula out station di Kota Belud ... masa tu bukan di hotel ... cuma di premis kerajaan tempat aku bekerja .... tak silap aku masa tu jam 7 pagi ... aku pulak tido kat tepi tingkap yang tak berapa nak ditutupi dengan langsir ...

elok je aku pusingkan badan mengadap tingkap ... alih alih muka terasa panas dek bahang matahari ... nah koooooo .... melompat aku bangun dari katil ... dalam otak aku ni... abis laaaaaaa dah lambat bangun ... jantung aku time tu .. toksah nak kata aahh .. memang berdegup kencang macam baru lepas kena kejar "org-gilakk"

ye ah .. cuba korang bayangkan kalo dah panas terik macam kul 9-10 kat kl tuu ... matahari dah bebetul panas n cerah ...  mesti la rasa macam dah lambat ... sekali aku tengok jam .... baru jam 7 lebih .... aiyohhhh ... spoill .....

tapi sbb dah tersedar ... bangun mandi laaa ... apa tunggu lagi ....

sooo ... GOOD MORNING ALLL ..... HAVE A NICE DAY TODAY ....

JFK : jam 7 nye pict .. dah cerah .. terang benderang ... kite mandi duluu........

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Bila flight dah tutup....

 alhamdulillah ... tadi tengahari sampai juga cik jah ke sabah .... tapi sebelum sampai tu ....

semalam dapat tiket .. terus check in .. sooo dalam otak ni .. cuma nak kena masukkan barang la .. soo tadi jam 8.30 kami dah sampai ke lcct .. then check security n beratur kat kaunter barang .. sampai je kat depan ... nah kooooo ..

air Asia : cik ... check in dah tutup la ... dah tak boleh masuk barang dalam kapal ni...
aku : apeeeeeeeeee ???? (sambil dok nengok barang-barang aku ngan beg besar n kotak-kotak)
otak dah mula berputar ligat .. fikir cemana nak survive n selamatkan diri n keadaan... arghh cemana leh jadi gini ....bingung jap...

air asia : cik kena pegi kaunter 56 .. segera ye ...
aku : TQ... cecepat lari ke kaunter ... then ada laa insiden kesana kemari .. kaunter ni cakap sana .. kaunter sana cakap sini ... aduuuhh .. cemana nak selesai masalah kalo asyik tolak ni ...

then sempat laa dorang hold utk ambik barang barang n bag kami ... takde banyak citer dah ... terus release n check barang barang kami n terus kami lari masuk ke dalam ... orang semua dah beratur utk masuk lam kapal ... aduhh .. aku ingat nak jumpe dr tan dulu sblm masuk ... simpan aje lah hajat aku yg tak kesampaian tu ...

mujurlah dapat juga masuk kapal ... kalo tidak .. mau terbang RM nak kena bayar denda masuk lewat .. atau .. kena laa barang masuk kapal yg berikutnya n tak dapat la kami bawak barang tu terus dalam flight kami naik tu ...

paling aku tak dapat bayangkan .... kalo aku ngan kak nik kena bawak barang yang berbondong bondong tu angkut masuk lam perut kapal .. oh tidakkk ... macam pelarian jer ... heheheh

ape pun ... Alhamdulillah semua selamat ... n tq la orang orang yang keje kat kaunter pagi tadi sbb berusaha keras membantu kami yg tersalah ejas timing nih ...

JFK : ini kali la pulak nak jadi hal .... dugaan ....


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 10 September 2012

Pai Tee Cik Jah..

dari last week nak post .. asyik tertangguh ... macam macam projek ada n tengah berjalan .. soo tak bley nak menyelit ...

cuma nak storey last week punya jamuan raya .. hehehe i call this .. niat yang tertangguh sbb .. cik Jah niat nak buat pai tee ni since my Bday (April) dah bulan 9 baru capat tunaikan ... heeeeee ... teruk betul .. tapi nak buat cemana .. sbb ada je yang jadi penghalang ... soo kali ni buat 4 batch terus ... PAI TEE ... haaaa ... layann .. makan sampai puas ...  

satu tupperware besar aku siapkan dia nye inti .. tupperware besar tu ada prawn .. yg biru kecik tu vegetarian version utk yg tak makan ayam/udang/daging n meserba ... aku pun tak tau nak letak ape dalam tu sbg rencah .. kang takut dia tak makan pulak .. soo .. sayur je la ekk ...

sekali ni jugak .. aku buat sos cili pencicahnye sekali ... humang aii ... panehh pijoor tangan ... dok main cili memalam buta .. cili masak ngan cili api ... nak membuang bijik yg malehh n letihh ... cili api memang sah sah buang tangkai terus campak lam blender je .. cili masak tu yg kena buang biji ... tak cantik la kalo banyak bijik timbul n terapung dalam sos tu nanti ... satu periuk aku masak .. banyak tu je dapat bila dah di masak n pekatkan kuahnye ... huuuuuuuuuu ...




yang ni lak .. kulit pai tee yang dah siap di masak ...
sekerat tupperware tu aje dah ambik masa 5 jam berdiri ... fuhhhhhh .. cemana laa orang yg keje asyik berdiri tu aje ... tabik spring kat korang ...

moral of the storey ... nak kena beli dapo lain yg boleh main masak-masak sambil duduk .. takde la rasa macam nak luruh segala lelemak kat badan aku ni kann ...

kalo ikut hati .. memang nak bawak satu tub penuh ... tapi kalo nak ikut larat .. tu je aku mampu buat masa ni ...

memana tempahan yang korang dok sebut aritu .. mintak maaf .. cik jah tak larat lagi nak membuatnye ... tengok la nanti cemana .. insyaallah ...

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 5 September 2012

Cik Jah & Spedometer

gheeeze ... ini adalah gadget terbaru cik jah .. TQ to my brother yang kasik present kat adik dia walau bday dah lepas lama .... hahaha  ni bukan hadiah bday okeh .. 

 namanya :spedometer  ... maybe korang pun dah tau kot?? menda alah ni akan kira berapa steps yang kita dah jalan .. dah pakai menda alah ni .. baru la aku perasan ... aku ni banyak duduk jer .. ye la .. kalo dah keje kena mengadap komputer .. cemana nak jenjalan .. kang pelik pulak kalo tetiba orang nampak aku dok berkawat kaki depan PC ... ape dah mental ke ape cik jah tu?? hahahaha nauzubillah .. minta di jauhkan ... 
oo yeah ... setelah pakai menda ni lebih kurang sebulan lebih ... dapat di simpulkan .. satu hari aku jalan lebih kurang 3500 langkah jerrr kat opis nih ... uwaaaaaaaaa ... suppose .. satu hari kena jalan 10 ribu langkah maaaa ... soo maknanya ... tiap petang lepas kul 5 .. aku nak kena tawaf la keliling aras 5 nih ... puas pulak nak kasik cukup 10 ribu ... herkkkkk ... 
 naaah .. korang tengok ... 3682 steps yang aku jalan ... baru bakar 223.5 kalori jerr ... haduuuuu ... 

bayangkan laaa .. kalo sarapan pagi .. makan nasik lemak lauk sambal .. ikan bilis .. timun .. AYaM Goreng ...

tengahari pulak... nasik putih, sayur, ayam atau ikan goreng, kuah lemak la pulak .. air mata kucing panas ... bape juta kalori satu hari daaaaaaaa .... 

malam ??? .. kekadang malam memang cik jah miss soru jer ... malas nak masak pun yer ... lagipun kedai depan tu ada jual nasik lemak je ... isk .. takkan siang malam makan sik lemak jerr ... kerazzzz looor ...

anyway ... kalo korang nak .. leh call atau sms my big Bro Mr. Idi Ludwig ...regenye  RM 60 & free postage. boleh mesej.013-3951390. ... 

oooo yeah .. ada 4 warna .. 
aku nye biru macam kat gambar tu  ..
 then ada baby pink mix pink macam pink button tu , 
hijau apple & 
black beauty (gambar )

... semuanya cantik... soo ape tunggu lagik .. mohhhh ... tambah gadget sesambil check bape steps yg korang dah jalan n bape kalori yang dah bakar ... 

dalam tu jugak leh kira berapa laju korang jalan (aku jalan 8.98km/h)... ada jugak jam .. & ada timer .. ok la kan .. all in one .. best ... sangat best ... mekacih abg Di.. I love it ;)


P/S : Tq to my friend kat opis ni .. zila, kak nik, wani & pn saba .. hheheh nanti kita challenge ekk .. sape yg paling banyak steps ...

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 4 September 2012

bila aku bermimpi .....

 tidur malam ku di hiasi mimpi pelbagai ...
dari satu babak .. ke babak yang lain ...
ada yang suka .. ada yang ngeri .. ada yang tenang ....
kata Nizam ... kalau nak ia jadi kenyataan ...
kena tunggu lepas 3 hari baru boleh cerita ...

tapi aku macam tak dapat nak lupakan mimpi tu ....
bagaikan berputaran sepanjang hari di fikiran aku ..
di pagi buta ini .. aku menyelak lembaran siber ...
satu muka ke satu muka ...
satu babak ke satu babak ....
 dari baik .. ke buruk .. bertambah buruk n parah ...
aduhh ... parah benar jika ini tafsirannya ...

tapi .... jika yang buruk membawa kepada kebaikan yang terbaik buat ku ..
aku terima dengan hati yang terbuka ...
tapi ... aku mohon agar diberikan ketabahan ..
untuk aku bertahan
kekuatan ... untuk aku bangun kembali ...

 Ya Allah .. bantulah hambamu ini ...
..................................................................................





~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 3 September 2012

5S

hari ni dah mula laa 5S kat opis aku ni ... dengar kata, bahagian lain dah lama mula ... level kami je lom lagi .. tah bila masa nak ada masa free utk buat menda alah ni pun tak tau aaa ...


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky