keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Ahad, 29 September 2013

sekolah

1st day g sekolah... neves sbb lama dah tinggai... sib baik sempat sampai sblm kelas mula.. 1 jam 30 minit gak la...

Ya allah... lapangkan fikiran ku dan mudahkan aku menyerap semua pembelajaran .. permudahkan semua urusan ku dan berikanlah kesihatan yg baik kepada ku. Aminnn...

~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Rabu, 25 September 2013

ayah dan ibu

 Disebabkan hari ni aku keluar awal .. soo sempat la singgah di gerai tepi jalan untuk beli sarapan.

kebetulan tak ramai orang di gerai tu .. soo sementara menantikan dia bungkus makanan orang lain ... aku dok perati anak anak dia kat tepi gerai tengah tapau bekal utk ke sekolah ... untungnya dorang .. tak perlu susah payah beratur kat kantin n hari-hari dapat merasa air tangan ibu ..

sebelum beredar ... aku tengok dorang cium pipi emaknya... maybe tak sempat nak salam sbb mak sebok bungkus makanan orang n tangannya ada sarung tangan plastik ...

untungnya dorang sbb hari hari dapat peluk emak ... tapi salah sorang tu aku tengok macam nak tak nak aje kiss pipi mak dia ... malu atau lambat .. wallahuaklam ...

walau ape pun .. selagi ada kesempatan untuk bersama emak dan ayah ... gunalah kesempatan yang ada utk curahkan kasih sayang n balas jasa mereka .... 

walau siapapun mereka .. dorang tetap mak dan ayah yang bersusah payah membesarkan kita dari kecil hingga besar ... yg bersengkang mata menjaga masa kita sakit ... yg susah payah setiap hari utk memastikan kita cukup makan dan pakai... yg memastikan kita mendapat semua keperluan yg sepatutnya... yg mengalirkan air mata bila kita sedih dan gembira...

 semoga allah sentiasa memelihara dan mengasihani kedua ibu bapa kita dan menempatkan mereka di kalangan orang yang beriman. amin.

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Ahad, 22 September 2013

tahaup yer??

Sambil layan cerita lipas dengan bebudak ni tadi... sambil pekena biskut @ short bread hamper raya aritu... sedap gak... baru masuk biskut ke 2...

Abang : cik mie... tutup la ni... karang abang nak makan lagi....
Aku : laa.. makan aje la.. nanti nak kena bukak lagi... (dah 2 kali aku kena bukak tin ni)
Abang : alaaa tutup la... nanti karang habis cik mie makann.... macam mana abang nak makan nantii...
Aku : amboihh.. baru je ni tauu... sedap sangat la tuu sampai suh tutup terus...


~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

hensem tak??

Abang : Cik mie... ooo cik mie... hensem tak abg?
Aku : Uiii pakai spek mata bapakk ekk...
Abang : Ye la... abang pinjam jekk...
Aku :  A ah laaaaa... hensem la abang...
Abang : memang laaaa...
Aku : herkkkkkkk .....

 It'S OnLy Me ~ Photobucket

Jumaat, 20 September 2013

fofular sangat ke aku?

Adakah awak se popular mcm ct nurhaliza .. maya karin @ Johan... semua org kenal awak??

 kalo aku popular mcm dorang... takde la aku kena susah payah macam ni utk settlekan benda alah ni utk senangkan idop aku ni...

sarcastic sungguh ayat itu ... grgrgrgr....... sabo cik jahhh... saboooo....

naik kuda sungguh sedap.. serbis kudaa kaluuu...

Dah tetua ni... cepat sentap woooo... bukan tak boleh tegur... tapi tegur la elok elok.... saya juga manusia biasa...

~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Khamis, 19 September 2013

serawa durian + crepe

 harini cik jah bawak serawa kat opis ... semalam masakkan dulu durian dengan gula merah ... tadi pagi panaskan n baru letak santan ... sesambil masak serawa ni ... sempat laa buat lempeng ... nak buat roti jala tak reti n takde acuan ... lempeng pun lempeng lahh ... janji kenyang.

roti dah siap siap pesan kat adik suh beli .. n biskut 4 segi memang dah ada stock kat office ... layannn ... tapi kalo serawa panas .. sedap ngan roti atau lempeng atau roti jala...

tapi kalo serawa sejukk yg dari peti ais ... lawannya dengan biskut 4 segi tu la ... mavles .... kuah secukup rasa .. lemak .. manis n masin sesedap rasa ... cap jempollll ....

jemput makan semua .... Bismillah ...

alamak .... dah post baru teringat ada orang nak resepi .... soo ini cara cik Jah je la ... sesedap rasa n main hentam kromo jer ...

Bahan-bahan

Isi durian (yang masak atau yang mengkal atau guna lempuk durian pun boleh)
Gula Kabung / Manisan/ Gula merah / gula pasir ( memana satu pun boleh guna. cumanya kalo gula putih warna end product putih aje la)
 Santan kotak / santan fresh
Daun Pandan (koyak n simpul)
garam (secukup rasa)
Air

Cara-cara
Masuk Air, isi durian, gula, daun pandan, garam n masakkan dengan api yg sederhana .. bila dah mula panas atau nak menggelegak .. masuk santan .. (part ni kena kacau sepanjang masa ..kalau tak santan berbiji nanti) bila dah cukup rasa n gelegak ... matikan api ...

ada juga versi lain yg masukkan telur .. terutamanya kalau guna lempuk durian ... caranya sama juga ..cuma masukkan telur yg dah di pukul sedikit bila kuah dah mula menggelegak ... kacau perlahan lahan biar telur masak n jadi berurat dalam kuah tu ...

ada juga sesetengah orang suka kuah serawa macam pekat sikit ... masukkan saja 2 sd makan tepung jagung yang dah di bancuh ... kacau cecepat agar tak bergentel ..

senang jerr .... cuba la ..n tips nak yg sedap ?? masak secukup rasa n bak kata kak ani ... masak kena guna api slow jer ... jgn terkejar kejar n nak cepat siap jer ... n bagi cik jah .. kalo nak guna santan kotak yang sedap .. guna santan kara .. kotak putih n hijau ... tak rasa macam santan kotak pun ...


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 18 September 2013

WKB : Wa Kena Beb

Semenjak dua menjak dah abis bulan puasa ni ... makanan cepat jer abis .. tak kira lauk ape ... kalo pegi lambat sikit jer ... hmmm tinggal serdak aje la ... agaknye ape je tukang masak tu buat .. semua laku ler ...

hari ni aku makan ayam pencen masak rendang .. tempe goreng panjang 2 inci .. tauhu separuh masak sambal ... nasik penuh .. neslo ais .. RM7.50... pheww ..oo yeah .. kuah kari ...


teringat masa baru abis studi dulu n memula carik kerja ... aku keje sales girl je .. jalan kaki jual barang dari rumah ke rumah ... janji kata nak kasik keje kerani ... upenye ... "wa kena beb"

hehehe ... masa tu mana nak ada RM lagik .. harapkan mak ayah kasik makan lagi ... dah la gaji tak dapat ... bila mintak ..dia kasik advance jer ... RM200 ... ape la sangat n berapa lama dapat bertahan ...

soo .. hari hari aku makan .. nasik penuh ... (mesti penuh sbb mkn pagi n malam jer) ... kuah kari .. tempe sekeping atau tauhu atau sayur... telo mata atau telo dadar ... air koseng jerrr .. suamm .. (masa tu air free jer) ...

hari hari sama je aku ambik .. kalo takde tempe .. tukar ngan tauhu atau sayur ... murah jerr .. RM2 - RM2.50 jer ... gitu ar ... sampai budak tu pun tanya .. akak hari hari makan macam ni jer ?? aku macam biasa arr .. senyum ala ala sengih kerang n cakap ... memang fav .. kuah kari lauk telo ... hehehehhe jawapan selamat daaa ...

Sesekali ada la ambik lauk ayam atau ikan ... kalo bertahun makan telo memanjang .. dah jadik bulat macam telo la pulak ...(heheh sekarang ape kurangnyer ..ahakss)

lama gak la aku keje macam tu ... dalam 2-3 bln gak kot ... macam ape jerr rasa ... sudahnye aku balik utk raya .. memang balik teruss ... gaji takde .. elaun pun takdo ... bonus lagi lerr ... seingat aku .. lepas sorang sorang berenti .. akak n abang yg lebih senior pun menghilang sorang demi sorang ...

takpe la ... take positif jer ... bagus gak ... dapat belajar skill komunikasi ngan orang ... lama lepas tu aku dapat interview kerja ... bila citer bab pengalaman kerja ... penemuduga tu pulak yang naik angin bila aku kata aku kena tipu ... walau ape pun ...sudahnye .. taukey syarikat penipu tu kena tangkap n masuk lokap gak ... n aku .. alhamdulillah dapat kerja sampai la sekarang ...

tu orang tua selalu cakap ... berakit ke hulu .. berenang ketepian ... susah dahulu ...senang kemudian ... yang penting .. pengalaman kerja .. n usaha ... insyaallah .. Allah maha pemurah lagi maha penyayang ... anyway .. dengan kerja sales tu jugak .. dapat la aku merasa round satu Malaya ni haa (takde la satu Malaya sangat  ... n Sabah Sarawak takde dalam senarai..hehehe)

Note : sesekali teringat kenangan lama ...

nostalgia weh gambo tu ... pinjam dari bloghttp://tatangmanguny.wordpress.com/kasundaan-jaman-baheula/  

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 17 September 2013

D mana cinta?

di mana cinta?
berselindung di balik sana...
di mana dia?
Puas ku nanti.. tak kunjung tiba..

Burung tempua membuat sarang
bersarang tinggi di pohon sana
apa tanda hati dah sayang
Bila sunyi terkenangkan dia..

Jalan berbukit penat berkayuh
Rehat sebentar di pohon bambu
Apa di ingat org yang jauh
kelak hati menanggung rindu

burung belatuk burung kedidi
berlari lari tepi padang
ape di rindu pada yg tak sudi
resah gelisah hati tak tenang

~ It'S OnLy Me ~ weeee

My cat



hehehe ... anak beranak sama je perangai .... kalo tido .. memacam aksi ...
1st - Si Bulat
2nd - Maknye (garang)
3rd - Tiger ...



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Kulit Gebu??





Sape penah guna bedak bunga tanjung ni? atau nama lain ... bedak kulit rambai ... memang terbaik lah ... seingat aku ... aku guna menda alah ni sejak dari sekolah menengah lagi ... hehe kiranya sejak dah mula tumbuh jerawat lerr ... cumanya masa tu rajin lerr sikit ... ape je petua .. semua buat ... tapi yg ni jgn la pulak korang sental masa muka penuh jerawat wehhh .. mau meraung lam bilik air tu ....

well ... bedak ni aku guna seminggu sekali ... atau bila muka dah rasa macam tak best ... letak sikit sebuk tu atas tapak tangan ... basahkan sikit dengan air ... sapu kat kulit n kasik sental slow slow .....memang rasa pedih sikit .. tapi lepas tu gebu jee rasa.. selain muka .. badan pun boleh gak guna bedak ni ... sama je caranya ... terus letak serbuk tu atau korang bancuh dulu dengan air ... gosok gosok kat badan ... lepas bilas rasa best ... takdo dah daki daki di badan ..licin je rasa kulit tuuu... cuma bau dia je la ... hehehe ... kasik sabun banyak skett ... ilang la bau dia tu ....

ada gak aku cuba jenama lain .. kebetulan jumpa .. tapi tak sama ... ada yg kasar-kasar berasnya .. lagi la sakit masa nak menyental ... tapi tu bukan made in Malaysia la ... ada gak semata beras je kot .. takde bahan campuran lain ... takde bau langsung ... tak syiokk ...

Nak buat sendiri ?? aiyarkh ... tak tau resepi laa ... beli je la .. murah je .. 

hmmm ... gambar pinjam dari mr. Google je ... dari blog >> http://nabihahsejutarasa.blogspot.com/2013_01_01_archive.html ... pinjam gambar yer ..


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Sabtu, 14 September 2013

pegi mana lambat sangat balik????

Alhamdulillah selesai kursus BI ... walaupun short notice... alhamdulillah Allah permudahkan semua urusan... kami sampai di jeti Lumut jam 1.30 tgh n sedang elok kami naik bot jam 2.30 ptg... cumanya dugaan sikit sbb tak sempat nak sarapan n bas memang tak berenti memana kecuali di stesyen bas.

Balik semalam... si faris mula bising n tanya banyak soalan...

 cik mie gi mana?
Cik mie kusus ke?
Ngape lambat sangat cik mie balik??

Abang rindu cik mie...  sampai abg tido dalam bilik cik mie semalam....

Nanti lain kali cik mie kusus ni aje ekkk.... ni aje tauuuu (sambil tunjuk jari telunjuk dia kat aku)....

Iyalah.... aku jawab.

~ It'S OnLy Me ~
  Photobucket

Isnin, 9 September 2013

Aku & Faris : Mana satu??

 Malam kelmarin masa kami dok tengok TV.....



Faris : .... mmmm cikMie ... abang rasa macam nak main game lahh ...
Aku : .. alaa .. cik mie tengah sms ngan kawan cik mie ...
Faris : isssssshhhhhhhhh (nada tak puas hati) ... mana satu cik Mie nak ni:?? nak tengok TV ke? nak main telefon??
Aku : ehhh ehhhhh.... telefon sape nii ?? ha .. haaa... (nada gurau)..

Faris : alaaaaaa ... abang nak main game keeejaaaaaaappp jerrrrrr .... (wat muka kesian)

Aku : (ohh tidakkkk) ... wah wahhh leh tahan jugak anak anak buah aku ni ....

biasa aku je yg guna ayat macam tu ....
sbbnye .. kalo depa dah conquer TV n tengok katun ... jgn harap la nak dapat tengok chanel lain ....
dah tu kalo tercongok depan TV kira ok lagi la ... tapi time tu la depa dok main KAMU-KAMU ... main MAK MAK ... main RUMAH rumah .. main BABY BABY .. ishhhhhhh .... AWAK AWAK ...

time tu la aku akan cakap .... haaaaaaaaaaa .. ni nak maik keee?? tengok TV??

hihihihiii ... kannn ... elok jer sebijik dia kasik kat Acik Mie dia ... welllllllllll ... nak ikut sape lagi kalo bukan .. Mak .. Pak .. @ Acik Mie ... hehehe peace Yoo ...



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 5 September 2013

ombak rindu berlalu....

Mlm ni aku teringatkan seseorang... sedikit rindu... pada kenangan itu...

wajahnya yang bersahaja... selamba dan ceria...

Rambut yang panjang kerinting... sedikit basah... dek hujan pagi hari itu...

Entah kenapa hari itu... langsung aku tak memandang mukanya... langsung tak mencuri pandang...

Aku ingatkan dia masih bersama sama ... rupanya hanya sekadar membantu ...

menghantar... menghantar semua dengan berat hati dan pandangan sepi...

Masih aku ingat seraut wajah itu... memandang...
Melangkah satu per satu....
Aku memandang hingga tiada bayang kelihatan lagi.... sayu hati....

Tiada ucapan terima kasih... mahu pun selamat tinggal... hanya kiriman salam....

Dan aku sungguh rindu.... pada secebis kenangan itu...



~ It'S OnLy Me ~
  Photobucket

apa sudah jadi ..

pagi ni hujan selebat lebatnya ... lencun baju dibasahi hujan masa nak masuk kereta ... kalo dah nama hujan .. kereta takde la laju sangat ... aku pun tak berani nak laju laju ... tayar dah botak ...

smlm kawan aku call kasik tau dia dapat pengecualian kredit .. 10 jam kredit ... si mickey kurang sikit ... 6 jam kredit ... eager nak tau berapa yg aku dapat .... aku call berkali kali ... semak punya semak ... 2 jam kredit jerrrr????? adoiiiiiiiii ... ape sudah jadi???????? ape aku nak buat nih ...

 belajar dengan belanja sendiri ni nak kena pikir banyak .. usaha banyak .. memang leh buat pinjaman ... tapi susah dulu senang kemudian lagi best kot ??? kena la aku call tanya tn haji tu kot .. kelas pun tak lama dah nak mula ni ...

kalo dulu .. pegi balik kelas RM30 ... sekali ni aku tak tau la berapa hengget pulak ... kerazzz


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 3 September 2013

Cik Jah n Kuda Besi

cakap pasal minyak ... aku teringat masa dok isi minyak motor virago ...
kalo pakcik makcik isi minyak moto biasa .. jaman gitu RM5 jer ... tapi aku RM15 .. sampai ada la pakcik pakcik tu dok tunggu n tengok je aku isi minyak moto sampai penuh ...
then mesti dorang sengih n cakap ... banyok jugok minyok moto ni ...

mcm biasa .. aku ye kan aje lah n senyum ...


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky