keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Rabu, 22 Januari 2014

Baked Mackarel Macaroni

Salam bulan Januari ... hehehe kroniknye rasa .. tak terkejar rasanya ... ape pun ... akan ku usahakan juga ... Hari ni cik Jah nak share resepi Baked Mackarel Macaroni .. @ Makaroni Mackarel Bakar ... huhh .. belit lidah ... Sebelum ni CJ dah pernah bawak n buat yg berintikan daging ... soo saja ubah ubah sikit n kali ni buat dengan Mackarel @ sardin Mackarel dalam tin ...

Bahan-bahan ...

1 paket @ banyak mana yg korang nak masak makaroni kering (jenama apa apa pun takde hal) ... rebus dalam air yg bercampur garam .. agak agak masak tapi ada rasa kenyal sikit .. toskan

sayur campur, nenas cube, cendawan butang, capsicum dll (ikut suka) kalo tak suka makan sayur .. x letak pun takpe

bahan tumis.
bawang merah, bawang putih n 2 hiris halia .. hiris halus..
3 sdm cili giling,
3 sdm serbuk kari
1 btg serai (titik)
1sd teh asam jawa
1 tin mackarel 
cheese
garam, gula

bahan cair (bahan boleh di ubah suai ikut banyak mana makaroni yg korang guna)
2 cawan susu (full cream milk/ non fat milk atau susu cair)
3 biji telur  

cara-cara
1. tumiskan serai yg di titik ... masuk bawang merah, putih n halia .. tumis sampai naik bau
2. masuk cili boh n serbuk kari n tumis sampai naik minyak n wangi..
3. Masukkan sos tomato mackarel n tumis sampai pekat sikit n masukkan Mackarel n pecah pecahkan..
masuk bahan perasa n bila agak kering sedikit ... tutup api n ketepikan. (keluarkan serai tadi) 
4. satukan makaroni, mackarel n sayuran.. gaul sebati n tuang ke dalam baking tray@loyang n tuangkan bahan cair kedalam layang tadi. Taburkan cheese di atas sebelum di bakar. boleh juga dibuat kecil kecil didalam acuan muffin
5. masukkan kedalam oven n masak selama 20 minit @ sesuaikan ikut jenis oven ..

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Tiada ulasan:

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky