keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Isnin, 11 Ogos 2014

Nasi Dagang wehh ..


Sabtu pagi ... tetiba jijah rasa nak makan nasik dagang sesangat ... tapi bila teringat nasik dagang yg jijah beli area banting tak berapa nak kick n x kena selera n plus nak nasik dagang gulai darat ikan tongkol tuu ... soo dengan sepenuh semangatnye jijah g pasar utk cari bahan ... disebabkan takde beras nasi dagang ... soo buat versi terengganu aje lah ... guna beras wangi n pulut

soo disebabkan tak pernah buat sebelum ni ... jijah google n terjumpa laa entry pasal nasi dagang ni ...  siap ada resepi lagi tu ... sooo sape sape yg nak try boleh follow the recipe k.

resepi-nasi-dagang-terengganu-turun-temurun (terima kasih tuan punya blog)

 cumanya gulai darat je jijah call ibu ... hehehe ... soo resepi gulai daratnye ...

gulai darat ikan tongkol ...

1 ekor ikan tongkol @ mackarel .. (rebus dengan asam keping n garam hingga rasa masam n masin sikit isinya)
santan
(asam keping )
Bahan blend
6 ulas bawang merah,
5 hiris halia,
2 hiris lengkuas,
cili kering - ikut pedas
1 sd teh ketumbar ...

masukkan bahan blend dalam periuk n santan masakkan sampai pecah minyak ... masukkan ikan rebus ...  oo yeah ... rasa dulu ikan rebus tadi .. kalo dah masin n masam sangat .. x perlu masuk garam n asam keping lagi dalam kuah tadi .. just masuk ikan n masak lagi sampai kuah pekat n nak kick lagi .. masukkan cili solok @ cili hijau ... done ...

takde la susah sangat ... cumanya sbb x pernah buat .. soo terhegeh hegeh nak siapkan satu satu tu ... n satu lagi ... bila dah lama tak masuk dapo ... skill semer dah hilang laaa ... x menjadi je masak .. lebih rasa laa ... lupe bahan laa ... adesss ....
 
Jijah pinjam gambar dari blog
http://fadzilahharon.blogspot.com/2012/01/nasi-dagang-mix.html .. tq :)
http://tgtourism-azwansalleh.blogspot.com/2010/09/chapitre57-nasi-dagang-terengganu.html


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Tiada ulasan:

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky