keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Selasa, 4 November 2014

Sambal telo jer laaa ...

Sejak kenaikan minyak ni .. barang arang atau ape saja lah semua dah naik mendadak-dadak .. entah bila lah pulak nak menurunnye pulak ... kalo dah naik tu gamaknye takde yg turun dah kot ..

kat opis aku ni .. makan udah le serupa itu je hari hari .. ni dah naik mendadak giler ... ayam seketul jadik rm5.. nasik penuh rm2 .. lom campur sayur n so on .. paling kurang pun.. sarapan pagi dah cecah 8 - 10 hengget ko ... makan tengahari x mo cakap aaa ... leh ilang selera

hmmm time ni teringat laa kat ibu ...  masa sekolah dulu .. pepagi ada je ibu sediakan sblm g sekolah .. x kira la nasik goreng ke .. mee ke ... bihun ke .. kodok pun ado ... tiap pagi mesti ada sedia dah kat meja .. siap air pepanas lagi ...

kul bape la ibu bangun agaknye .. aku cuba ... bangun kul 5 .. siap masak mau dekat kul 6.30 .. adesss ... parah gak ... nak ke opis aku aje drive 45 minit - 1 jam ... kuar lambat .. lagi lambat sampai opis ... hehehe takmo lambat .. mandi cecepat laa ... smua pun nak kena cepat gituuu ...

tapi pagi aku x sedar .. tak tau berapa kali jam aku berkokok ... sesedo je kul 5.25 ... adesss ... otak terus ligat .. ape nak masak? ape yg ada ?? apa nak buat ??

1st mesti masak nasik ...
2nd. ngintai lauk ... erkk ... bekuuu ... sejukkk .. kerazzz ...
pusing 360 darjah ... ahhhh ... sambal telo sudeyy ... goreng ikan masin .. timun jepun ... jadik le ...

sambal telo ni memang menggamit kenangan ... ingat lagi 1st masakan yg aku belajar buat sendiri .. ni la dia ... sambal telo .. belajar semata-mata sbb nanti ada camping kat sekolah ... tiap kumpulan kena masak .. soo aku belajar ngan ibu cemana nak buat sambal telo ni ... sempoii .. siap ada orang puji sedap time camping tu ... mana tak nye ... udah penat bercamping .. hari lak ujan ... lapo lee ...

sempoi je resepi sambal telo aku ni ...

bawang merah .. bawang putih ..halia ... lada hitam ... (tumbuk halus)
telo - goreng telo mata .. kalo aku suka yg garing bawah .. gedik atas .. heheheh
sos cili botol .. cili giling .. asam jawa

tumis bahan tumbuk .. naik bau .. masuk cili giling n cili sos n asam jawa.. masak sampai cili garing @ bebetul masak n naik minyak .. perasakan ..masuk telo mata tadi .. masuk bawang besar ..biar layu sikit .. siappp ...

masak sempoi pun ... 6.30 gak siap ... parah cik jah ni ... heran gak cemana orang leh siap masak cecepat nih ... cer kasik tips sikit ...

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

2 ulasan:

Abang Bear berkata...

sambal telo pun sodappppppp.... esok cheq nak masak sambal tempe plak

ComelComot berkata...

saya suka makan telur goreng garing atas bawah

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky