keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Sabtu, 10 Mei 2014

Nasi Kerabu

Nasik kerabu ni memang nostalgia yg tak boleh lupa lah ... masa kekecik selalu ikut apak atau ibu gi cari daun kayu untuk ulam ulaman dia ... paling best kalo dapat daun serai kayu ... mm mano nak carik tengah bandar ni ... tadi kat pasar tani pun takde ulam ulam sangat ...

soo ni 1st time aku buat nasik kerabu ..kesnya sbb makan nasik kerabu beli yg tak berapa nak best .. tak puas la.. .. ni resepi dari Ibu .. main hentam je ..
ni tadi siang punya cerita ....


Untuk nasi .. biasa orang pakai bunga yg warna biru kat pagar tu .. bunga telang ke ape nama.. kalo tak pun .. cari pewarna biru .. suggestion aku ... plain rice pun ok ... kenyang gak ..

SERUNDING KELAPA
4-5 ekor ikan kembung (ikan lain pun boleh -mcm yg org buat kuah laksa tu)
1 biji kelapa parut putih
6 ulas bawang kecik india (yg merah)
1 cm halia
sedikit lada hitam biji (1/2 sudu teh)
garam, gula, asam keping
 CARA-CARA
1. Ikan yg dah dibersihkan - masuk dalam periuk yg dah alas dasarnya dengan lidi satay (utk elak melekat) .. susun ikan .. masuk garam kasar satu genggam .. asam keping 4-5 keping. tujuannya nak suruh ikan ni masam n masin .. masuk air sama paras dengan ikan..tutup periuk .. n rebus sampai ikan ni masak (ni jugak caranya untuk buat ikan rebus.. kalo makan ngan pulut pagi .. mak aii sedap weh .. lagi lama rebus lagi sedap.. tapi korang kena panaskan selalu waktu pagi n petang .. kalau ikan ni dah lembut sampai ke tulang .. boleh tos n simpan lam freezer. nak guna .. keluar n goreng ..tapi awas .. masa goreng ..confirm meletop.. soo takyah la beli ikan masam@kukus kat pasar-pasar yg cina selalu jual tu.. buat sendiri lagi mantop)
ok .. ikan dah masak .. keluarkan dan sejukkan sebelum korang "perisi" atau buang tulang temulang ..

2. Kelapa parut tu ... sangai@goreng tanpa minyak  sampai kekuningan sikit .. bila dah sejuk ..ramas ramaskan sikit kasik dia halus..( jgn kuning sangat macam nak buat kerisik tu pulak)

3. Bawang, halia n lada hitam.. tumbuk sampai halus (sila rajinkan diri anda utk menumbuk yer) bila halus .. masukkan isi ikan n tumbuk sikit kasik isi ikan pecah pecah sikit ..

4. bahan tumbuk, masuk dalam kelapa n gaul rata. perasakan dengan garam n sedikit gula . serunding ni boleh tahan 2-3 hari .. simpan lam peti sejuk ...

TUMIS BUDU
5-6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 hiris halia
5-6 tangkai cili kering (potong n rendam)
2 btg serai .. titikkan
 5-6 sudu budu@sos bilis
2 keping asam keping
sedikit manisan atau gula melaka
santan kelapa fresh @ kotak (1 biji/kotak)
minyak utk menumis

Caranya
 1. Bawang merah, putih, halia, cili - blend halus
2. Panaskan minyak masak 3 sudu makan n masukkan serai yg dah titik tadi sampai naik bau .. masukkan bahan blend n tumis sampai pecah minyak sikit.
3. bila dah pecah minyak.. masukkan santan, budu,asam keping,  gula melaka@ manisan (sikit jer beso ibu jari gitu) .. masak hingga pekat sedikit .. garam tak payah letak dah sbb budu tu memang dah masin.
tumis ni memang tak rasa budu sangat .. nak letak banyak pun boleh .. tapi masin melampau pulak .. soo agak agak la ek ..

 Ibu pernah juga buat versi lain ... bezanya ... serai tadi jgn titikkan ... tapi hiris halus halus dalam 4-5 batang serai besar.. kalau kecik .. tambah bilangan serai... halia pun nak extra... jgn ambik halia yg blen tadi .. nanti tak sedap lak .. halia tu hiris halus halus  mcm org nak tumis @ juliet ekk? senang cakap macam batang mancis la ... soo masa masak tu .. masukkan serai n halia tu sekali ... umis budu ni kalo orang tak lalu makan nasik .. ni je ubat dia .. kalo ngan nasik panas-panas berwap wap tu .. huu best (tangkap leles dah aku ni) .. haaa yg ni pun tahan lama juga .. simpan lam peti ais .. berapa lama?? heheh selagi tak abis .. kalo rasa nak simpan tempat sejuk beku pun boleh .. nak makan baru panaskan balik..

soo ulam ulamannya terpulang ... harini aku cuma ada ... kobis, petai, bunga kantan, kacang panjang, taugeh (mesti ada utk kerangupan yg sangat feeling) hehehe yg lelain pun boleh tambah .. apa saja ulaman yg ada .. hiris halus halus ... masa nak makan .. gaul sendiri lam pinggan ikut selera memasing ...

lauk pauk nya ... memacam.. paling best kalo ada ayam bakar, daging bakar, tak pun layan je ngan telur masin, keropok ikan ... atau kalo rajin .. buat ICT @ ikan celop tepong ...

hehehe ok .. itu saja ..selamat mencuba ...



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky