keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Ahad, 27 Disember 2015

mungkin hanya mimpi

 mimpi ...
 indahnya di alam tanpa sedar...
alam khayalan ...
segalanya indah ...
mungkin batasnya hanya di alam sana....
 ...kerana indahnya tak berpanjangan di alam nyata ...
mungkin ...
Hanyalah mimpi




 tersentak aku dari mimpi yang panjang ...
mimpi indah yg aku ciptakan sendiri... 
Nyatanya tak mungkin begitu..
tak mungkin indah sebegitu













~ It'S OnLy Me ~

 Photobucket

Selasa, 22 Disember 2015

sleep lahh

Penatnya rasa ... dah 3 minggu macam ni .. tak kira tidur awal atau lewat .. pasti akan sedar tengah malam .. then dah tak boleh lelap sampai ke pagi .. nak kata risau exam .. lambat lagi n paper dia tak susah sangat bagi aku ... risau kerja? semuanya terkawal ..

ada kaitan ke dengan sesuatu yg aku minta ekk ?? pasti ada sesuatu ...

apa pun semalam tq pada yg sudi teman sembang... tidur lewat .. bangun awal gak .. tadi pagi aku sedar kul 3.30 .. tak golek dahh .. bukak lampu .. bukak laptop .. sambung wat keje opis ..
emmm ..

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 21 Disember 2015

sleepless nite

Hi Allz .. apa kabar hari ni?
hari ni jijah rasa ting tong sikit ... ingatkan lepas exam n sesi study maut nih dapat la tidur lena .. tapii semalam Jijah tersedar jam 1.30 pagi .. memang sampai ke suboh tak lena tido ... mata pejam .. tapi otak ligat berfikir ... aihhh ... hilang 1 nikmat .. gaknye nak kena badan dan otak letih baru leh tido lena kot ..

semalam jijah rasa exam paling susah kot ... tebal kooo nota dia .. ni la yg jadi kot kalau kelas double .. kelas Sir ni aku sempat masuk 2 kali je .. yg lain aku masuk kelas Bahasa Arab n ada yg aku keje luar ... adududuuu risauuu weh ... harapnya aku lulus cemerlang pun takpe dah hehehe .. heheh nengok lah result cemana nanti ... ada 1 lagi paper tahun depan ... hope dapat cemerlang ler .. insyaallah




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Ahad, 20 Disember 2015

minyak syaitan??



 cerita hari ini... pepagi lagi abg faris dah buat lawak. Haii macam macam laaa perangai sorang sorang nih.. 




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 18 Disember 2015

Semakin pelik

 Manusia semakin pelik
mahu sesuatu .. untuk sesuatu ...
beri sesuatu .. mahukan balasan ..
tak ada yg ikhlas ..
semua generasi ikan lumba-lumba
mahukan lebih ganjaran
walau untuk usaha sekecil kuman ..


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 17 Disember 2015

Serunding kelapa @ coconut serunding

as i promise yesterday .. recipe ...
hehe tapi terlepas sudah 1 post jiwang karat tahap gaban semalam ..
well .. janji tetap janji ... soo ini resepi serunding kelapa ..

Serunding kelapa ni biasanya belah pantai timur atau negeri Kelantan je kot yg ada jual ? tak pasti lak .. tapi aku suka sangat makan serunding kelapa ni ... hari hari pun takpe .. more to comfort food bagi aku la .. bukan untuk menu main sarapan ... more to desert for me ..ahaks ...
usually kalau kat Kelantan ... warna dia gelap kehitaman lagi n even sweeter (well staple to Kelantan rite .. sweet) tapi bila makan ... rasa dia sangat perfect .. even dengan nasi impit .. kalau nak makan dengan nasi kerabu atau plain rice  .. kurangkan manis dia ..

sangat senang n x banyak bahan dia ... wahhh mak nak speaking london ahh .. (hahaha hancuss)





ingredient :
4 @ 5 stalk lemon grass (slice)
1 coconut flesh crated  (fry without oil until golden colour..put in a big bowl and keep cold/warm)
5 @ 6 Mackerel fish ( **) the more fish flesh .. the best
1 teaspoon black pepper bean
 5@6 shallots (slice)
1@2 thin slice ginger
sugar & salt to taste

1. Shallot, lemon grass, black pepper corn, ginger (pound until fine)
- must use mortar/pestle to make it more nicer taste (mum said)
 2. Put fish flesh - pound a bit until the flesh is fine  and mix with all the ingredient (just a few pound really less than 10)
3. take out everything pour into the coconut bowl
4. Put sugar and salt .. mix well .. taste (usually a bit sweet)

 5. can eat with rice cubes, plain rice or u can eat with nasi kerabu
nasi kerabu recipe >> jijahohhjijah.blogspot.com/2014_05_01_archive.html

**
other ingredient (water, salt and asam keping*)

1.clean fish,
2. arrange clean fish in a pot
3. pour water until fish level
4. put 2 or 3 course salt and 3 slice of asam keping
5. boiled until fish is fully cook and strain the water .. let cool
6. debone


* asam keping (type of fruit Garcinia atroviridis which been process n dried for cooking)
like this picture 









heheh thats all for today .... happy cooking allz ... 

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

nyata atau mimpi


 ada yg hilang di sini ...
 gelak ketawa..
 senda gurau...
manja dan rajuk itu
.penemanku
  

.pinjamkan aku sekejap ...
 biar hanya hiasan .
.penyeri hidupku ...
 pelengkap hari-hari ku..
. pendamping semangat ku...
peneman hari-hari sunyi ku...
Biar mimpi berseri walau nyatanya tak sebegitu ...
aagar bisa aku melangkah esoknya dengan penuh ceria..
 menyerikan hari-hari indah dirimu.

Muncullah dalam mimpi ku..
. hadirlah dalah hidupku ..

-king-



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 16 Disember 2015

tanda gua dah makin tua .. hehehe

Alhamdulillah syukur for everything today ..syukur jugak sebab aku dah ok sikit ..
 fuuhh .. dahsyat aa virus penyakit sekarang ...biasanya aku jarang sakit teruk ... biasanya few years .. then baru 1x laa aku pensan seminggu sakit sampai x leh bangun... last week masa kursus .. peserta yg duduk tepi aku demam selsema .. uuu aku lak baru je baik selsema .. udah jangkit la pulak ... malas nak telan ubat .. hehe konon leh baik sendiri aa .. lupe laa kekadang dah tua .. ahaks ...petang hari baru aku rasa seram sejuk mcm nak demam .. tetengah malam aku akan terjaga sbb pernafasan aku mcm x ok .. aaa cepatlah baik .. 

mmmh.. bila dah demam .. selera mengarut aaa nak makan macam macam .. then 1 lagi sebabnya .. aku rasa aku dah lama tak balik kampung ... last masa Raya Haji .. lama dah tu .. Ibu pun lately dok berwassap ngan aku je .. tapii .. selagi x abis exam .. memang aku x dapat balik la .. memacam nak settle .. study n keje .. sama je dedua tu .. semalam aku settlekan records personal .. check semua ..cuti aku berbaki 18 hari .. banyak lagi ... tiap tahun aku berjanji ngan diri aku nak kerap balik kampung ... tapi tiap kali jugak aku mungkiri ... my bad ..

aku jarang plan cuti .. aku x selak kalender aku tuk check cuti bila .. plan kemana .. serius .. aku x pernah buat cenggitu ... maybe sbb situasi kerja n study aku kot .. yang tak memungkinkan aku tuk suka-suki cuti bebila masa yang aku mahu .. mungkin ... atau itu hanyalah alasan aku semata ... ahh .. sabarlah .. 1 sem je lagi ... pertengahan tahun depan aku dah free .. insyaallah ..

aku jugak perasan .. dah jarang aku dapat buat benda yg aku suka .. totally stop projek jahit menjahit aku ... projek manik .. cuma yg sesekali aku sempat uruskan my garden n sesekali masuk dapur n main masak-masak ..

tekak tak sihat selalu teringin nak makan memacam kann .. hehehe sib baik laa adik aku ni ghajin gak melayan akak dia nih ... semalam aku sampai rumah.. tengok dia dah rebus nasi impit .. dah perisi ikan rebus .. bawang ..serai n bahan lain semua dah siap ... huuuuuuuuuu aku tau dia nak buat menu yg aku teringin nak makan tuu ... yessssssss ... I love u lah Apit ..



Next entry jijah akan share cara-cara nak buat sambal kelapa yg orang makan ngan nasi impit tu keh .. kalo x sabar .. korang google lah .. banyak gak page lain yg ada varies recipe .. sama je .. ejas la ikut anak tekak nanti ..




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 15 Disember 2015

Never to late if u start now ...

Wait and waiting  ....
u will always late ....

once ...big brother ask me to wait till he came back from US ...
I'll wait for him to come back ... and it seems never happen till today ...
but I still wait as I promise big bro Steven ... i hope u ok n good ...

Then the last day  of school ... best friend of mine said ...
wait ... until we meet again one day ... and it never happen ...
and will never happen .... he left me for better place ...
rest my friend .. u r so good to me .. i'll never will forget u ..  

after i finish my Dip. ... i'll wait for the next offer to come ..
too late .. i waste 2 years waiting ...
now i already at the last step .. alhamdulillah ... soon babeh ...
i guess its too late for my age to get that ... but its ok ..
better late than never ...

I found 1 big bangle ... soo unique and made from special materials ..
1st time i saw it and i fall in love in instance  ...
I said to myself .. Amie .. be calm .. take your deep breath .. wait until the day going back to KL ...
i'll buy that .. yess i really want it ...
it never happen ... seems that something happen and I miss that chance to go there and get the precious ...
haha ..


i wait for 5 years ... the last year was devastated .. there goes all the hope and dreams ...
i wait for 10 ... to get heal ... seriously .. i dont know y ...
1 good year I have after that  ... I didnt wait any longer .. I ask and seek ... good result although it doesn't change anything
another 8 years of waiting for something promises and seems ok ... but its not ok ...



I realize something ...
no matter how long u have waited for something to happen ...
if its not mean to be ..
or if its not for u ..
it still will not be yours ...

don't wait ... no matter what ..
yeah .. i believe .. i have faith ...
I have start my journey now ... :)
yeah I still looking for that turtle shell bangle ... hahaha


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 4 Disember 2015

Nan Cheese Leleh

Esok cuti kann ... hehehe siapa yg rajin .. atau teringin nak makan nan cheese ... Jijah share resepi ... leh cuba nanti .. (sedapp)

resepi asal jumpa dalam FB .. soo try la 
 
 
 
Ulang kaji step ....
1. gula + yeast + air suam kuku - campur n biar yeast kembang biak kejap
2. Tepung + marjerin@ butter .. uli sampai jadi serbuk (rata)
3. Masukkan cecair yeast sikit sikit dlm tepung sampai boleh uli ..dah sebati n cantik ... restkan dalam bekas tertutup 30 min @ tutup ngan kain lembab
4. uli sekali lagi .. leperkan n letak cheese kat tengah.. lipat lipat n leperkan sikit ... (rehatkan 20 minit)
5. Masuk dalam periuk ajaib .. biar masak sebelah n terbalikkan .. bila dah masak .. letakkan butter ...
Tadaaaaaaaaaaaaa.. siap .. makan panas-panas .. kalau dah sejuk .. cheese x leleh dahh


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 2 Disember 2015

be positive

 Suatu hari di tepi sungai Dajlah, Hasan al-Basri melihat seorang pemuda duduk berdua-duaan dengan seorang perempuan.
Di sisi mereka terletak sebotol arak.

Kemudian Hasan berbisik dalam hati,
"Alangkah buruk akhlak orang itu dan baiknya kalau dia seperti aku!".

Tiba-tiba Hasan melihat sebuah perahu di tepi sungai yang sedang tenggelam.
Lelaki yang duduk di tepi sungai tadi terus terjun untuk menolong penumpang perahu yang hampir lemas.

Enam dari tujuh penumpang itu berhasil diselamatkan.

Kemudian dia berpaling ke arah Hasan al-Basri dan berkata,
"Jika engkau memang lebih mulia daripada saya,
maka dengan nama Allah selamatkan seorang lagi yang belum sempat saya tolong.
Engkau diminta untuk menyelamatkan satu orang saja, sedang saya telah menyelamatkan enam orang".

Bagaimanapun Hasan al-Basri gagal menyelamatkan yang seorang itu. Maka lelaki itu berkata padanya,
"Tuan, sebenarnya perempuan yang duduk di samping saya ini adalah ibu saya sendiri, sedangkan botol itu hanya berisi air biasa,
bukan anggur atau arak".
·
Hasan al-Basri terpegun lalu berkata,
"Kalau begitu, sebagaimana engkau telah menyelamatkan enam orang tadi dari bahaya tenggelam ke dalam sungai, maka selamatkanlah saya dari tenggelam dalam kebanggaan dan kesombongan"

Lelaki itu menjawab,
"Mudah-mudahan
Allah mengabulkan permohonan tuan"

Semenjak itu, Hasan al-Basri semakin dan selalu merendahkan hati
bahkan ia menganggap dirinya sebagai makhluk yang tidak lebih daripada orang lain.

Jika Allah membukakan pintu solat tahajud untuk kita,
janganlah lantas kita memandang rendah saudara seiman yang sedang tertidur nyenyak.

Jika Allah membukakan pintu puasa sunat,
janganlah lantas kita memandang rendah saudara seiman yang tidak ikut berpuasa sunat.

Boleh jadi orang yang gemar tidur dan jarang melakukan puasa sunat itu lebih dekat dengan Allah,
daripada diri kita.

Ilmu Allah sangat amatlah luas.

Jangan pernah taksub & sombong pada amalanmu.

Saudaraku
molek cerita ni
Ia boleh jadi Pengubat Jiwa agar kita terhindar dari
sifat mazmumah.

Walau sehebat mana diri kita
jgn prnah brkata
"Aku lebih baik drpd kalian"

YANG..

Yang singkat itu - "waktu"

Yang menipu itu - "dunia"

Yang dekat itu - "kematian"

Yang besar itu - "hawa nafsu"

Yang berat itu - "amanah"

Yang sulit itu - "ikhlas"

Yang mudah itu - "berbuat dosa"

Yang susah itu - "sabar"

Yang lupa itu - "bersyukur"

Yang membakar amal itu - "megumpat"

Yang ke neraka itu - "lidah"

Yang berharga itu - "iman"

Yang mententeramkan hati itu - "teman sejati"

Yang ditunggu Allah S.w.t itu -"taubat"

(Imam Al Ghazali)




~ It'S OnLy Me ~


Photobucket

nikmat yg aku kadang terlupa

Talking to someone yesterday..
.dia kata ... tiada lagi keseronokan bekerja.. stress.. x happy dll...
teringat suatu waktu masa aku masih disini..
aku juga pernah rasa begitu. Rasa marah.. benci.. penat...rasa nak berhenti.. dll...

ya. Memang kita semua ada rasa begitu. Tapi ingatlah. Jika bukan kita yg telah di amanahkan... maka bukan kita yg berada di situ. Jika semua manusia itu perfect. Maka tak perlulah adanya manusia lain membantu...
jika berat kaki melangkah... ingatlah. Allah yg maha berkuasa. Dia yg memberikan rezeki .. juga memberikan rahmat dan keberkatan sepanjang hidup kita. Dah tentu kita memerlukan keberkatan dalam hidup kita kan?CCubalah... tanam sedikit lagi keikhlasan dalam hidup. Waktu melangkah keluar ... pesan dalam diri... aku bekerja kerana Allah...akan ada rasa ketenangan ... n pasti kita mampu meneruskan pekerjaan kita hari itu dan seterusnya.

 Aku suka duduk n perhatikan sekeliling... kadang dengan memandang. Kita jadi tenang... kita dapat lihat nikmat yang Allah berikan .. melimpah ruah sebenarnya dalam hidup kita. Kita rasa susah bekerja... siapa yang lagi susah kalau kita bandingkan kerja kita dan tukang sapu di opis kita? Nampak kerjanya senang ... tapi cuba kita berada di posisi dia.. penat kot? Sedangkan kita hanya penat otak berfikir n laksanakan keeja kita.



Aku ingat lagi bila masa aku rasa berat sungguh rezeki aku... x cukup belanja .. susah kerja yg aku buat. Kebetulan aku berada di stesyen bas Pekeliling... dari jauh aku nampak seorang pakcik sedang menjala ikan di sungai besar kat stesyen tu. Sekali.. dua kali lempar.. belum juga berhasil.. dari hujung sana .membawa ke sini... masih juga diteruskan.. penat.. lelah... beemandi peluh .. dengan tempat sebegitu... aaku? Duduk di office yg ada aircond .. sejuk.. nyaman sepanjang hari. Tak perlu bersusah payah. Hanya duduk n buat saja kerja aku... itu pun aku x mampu? Dah bagaimana lagi yg aku mahu?sabarlah. Teruskan..bersyukur n niatkan semua pada Allah. Jangan lupa juga...untuk berbagi sedikit.. membantu yang lain yg lebih memerlukan... Moga hidup kita lebih baik dari sebelumnya n sentiasa di berkati .. insyaallah. Have a great n successful day Allz.

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 30 November 2015

Drama Band - Biarkanlah (Official Lyrics Video)



Semua pernah tercipta

Seakan terhapus sudah segala

Tak mampu ku kembali

Biarkan saja berakhir di sini



Biar patah hatiku

Biarkanlah

Aku pergi demi hidupmu



Biar hancur harapku

Lepaskanlah

Aku pergi demi bahgiamu



Semua janji terbina

Seakan sudah tiada bermakna

Tak mampu ku kembali

Biarkan saja berakhir di sini



Biar patah hatiku

Biarkanlah

Aku pergi demi hidupmu



Biar hancur harapku

Lepaskanlah

Aku pergi demi bahgiamu



Selagi kita masih bersama

Semakin ku terluka



Biar patah hatiku

Biarkanlah

Aku pergi demi hidupmu



Biar patah hatiku

Biarkanlah

Aku pergi demi hidupmu



Biar hancur harapku

Lepaskanlah semuanya

Aku pergi demi bahgiamu

Aku pergi demi bahgiamu

Aku pergi demi bahgiamu







 luv this song ...



~ It'S OnLy Me ~



 Photobucket

Ahad, 29 November 2015

maen cucuk dinding ...


 aku: Bang ..... Mesen × ok ke?

 Brader: mesen Ok .... Saya nak semak baki aje .....(sambil senyum n berlalu pergi)
.aku: Oooo.....Terima Kasih...

Sooo giliran aku ... tekan tekan... tekan amount . . Semua settle pakai online.. soo takat keluar yg perlu aje lah...ssoo aku pilih 4 jari....ggrrr...grrr.. (lama betul mesen ni kira duit... )masa duit keluar.... humang aiiiii ... kuar tebal kemain ... rm100 banyak lak tu...aaku salah tekann ke??

takkk .. tak mungkin salah sbb aku memang berhati hati n baca setiap apa arahan yg kuar kat skrin... lagipun ... dah berpuluh tahun aku guna mesin nih.. bengong jap rase...
terus masuk lam kete.. aku pandang adik ipar aku ... speechless.. aku citer kat dia.. mujur jugak resit tulis amount yang sama... lega satu hal...

menjadi kehairanan kejap.. adakah kebarangkalian sistem mesen yg salah? Atau aku yg salah tekan???... confirm aku tekan amount yg betul tadi...

emmmmm.. agaknya.. pakcik 1st tadi berkaitan masalah yg sama ke? Kesianlah kalau org yg duitnya tinggal nyawa ikan .. x dapat keluar sbb amount x cukup... dah jadi satu hal pulak aku nak kena masukkan balik..

 citer pasal mesen atm... teringat dedolu ...
ZAMAN ..
duk umah bujang n baru masuk keje .. masa tu duk kat tetengah kl..... dedolu kalau masuk keje... 3nbulan baru ada gaji... hahaha bayang le sendiri.. masa tu memang harapkan gaji keje sambilan lepas spm la... sib baik gak keje.. ada la sen sikit... umah aku time tu ada 9 org.. ada yg dah otai.. ramai yg baru masuk keje .. kami sesama masuk umah bujang tu... salah sorang yg dah keje lama nak kuar rm.. soo kami singgah la kat mesin ATM .. masa tu kami pergi kerja jalan kaki je.. lepas sorang sorang cucuk... ada yg sengih .. ada yg diam aje.. frust... tetiba salah sorang cakap ...


 1st : Adehhh tinggal 30 je.. kan bagus kalau leh kuar semua..(sambil cabut kad atm) frust..
akak otai : boleh lahhh.. yg ni boleh keluar semua sekali... x payah simpan balance dalam tuuu...1st : ye ke kak???( Sambil pusing balik n nak cucuk semula kad)

aduuu.. perit gak zaman tu... punya nak jimat .. makan sekali sehari jek.. kalau ada bajet lebih.. kami share beli barang basah.. masak waktu petang n makan reramai... kat opis makan pagi yg berat terus... hahaha macam keje ladang la pulak kann... pegi keje kami jalan reramai .. sampai opis .. nah koo... berpeluh peluh 1 badan..  hehehe...apa pun... tu krnangan lama... alhamdulillah .. syukur nikmat yg Allah beri...

 tahun ni dah genap 13 tahun aku kerja .. rasa mcm baru je lapor diri semalam ... well.. keje kerana allah.. niat tiap hari jgn lupa ... kena ikhlas n jujur ... insyaallah... Allah akan lipat gandakan rezekinya.. rezeki bukan saja dalam bentuk RM.. tapi banyak n luas.. kesihatan yg baik... keseronokan bekerja... kesihatan ... kebahagiaan ... rezeki x dijangka .. dll ...

1 lagi... dalam bekerja .. kekadang kita akan jumpa org yg mcm mcm ragam... sentiasa ingatkan diri ... yg baik... kita ikutlah n teladani... yg buruk... jgn pulak kita ikut n lakukan yg sama ...  moga semuanya sentiasa didalam lindungan dan rahmat Allah...

have a nice day allz..
salam penuh kasih sayang ...

-King-




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

pelik pulak??

 bawak adik ipar yg tengah sarat bershoping last minit ... bawak sekali budak 2 org nih ... nak tunaikan permintaan depa kononnya...ddalam kereta memang aku pasang chanel omputes jee... elok lagu yg aku suka dimainkan ... aku dok humming n nyanyi sendiri... tetiba kepala anak buah aku yg lelaki tu elok je keluar dari celah tetengah seat... elok je tenung muka aku ....

aku : aihhh ... kenapa abang pandang acik mie mcm tu sekali??
abg faris : heheheh takde ape ape laaa....
aaku : abis tuu ... apa yg abg tengok...
aabg faris : hehehe ye laaa.. abang tengok acik mie nyanyi keee...
aku : hahahaha ngape? Suara cik mie x sedap ekkk
 ni upah kena tinggal selalu bulan ni ...  sorang seko




adoiii mcm mcm laaa anak buah aku nih....



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Sabtu, 28 November 2015

jika kamu ....


 salam hujung minggu...
Suatu hari di tepi sungai Dajlah, Hasan al-Basri melihat seorang pemuda duduk berdua-duaan dengan seorang perempuan.
Di sisi mereka terletak sebotol arak.

Kemudian Hasan berbisik dalam hati,
"Alangkah buruk akhlak orang itu dan baiknya kalau dia seperti aku!".

Tiba-tiba Hasan melihat sebuah perahu di tepi sungai yang sedang tenggelam.
Lelaki yang duduk di tepi sungai tadi terus terjun untuk menolong penumpang perahu yang hampir lemas.

Enam dari tujuh penumpang itu berhasil diselamatkan.

Kemudian dia berpaling ke arah Hasan al-Basri dan berkata,
"Jika engkau memang lebih mulia daripada saya,
maka dengan nama Allah selamatkan seorang lagi yang belum sempat saya tolong.
Engkau diminta untuk menyelamatkan satu orang saja, sedang saya telah menyelamatkan enam orang".

Bagaimanapun Hasan al-Basri gagal menyelamatkan yang seorang itu. Maka lelaki itu berkata padanya,
"Tuan, sebenarnya perempuan yang duduk di samping saya ini adalah ibu saya sendiri, sedangkan botol itu hanya berisi air biasa,
bukan anggur atau arak".
·
Hasan al-Basri terpegun lalu berkata,
"Kalau begitu, sebagaimana engkau telah menyelamatkan enam orang tadi dari bahaya tenggelam ke dalam sungai, maka selamatkanlah saya dari tenggelam dalam kebanggaan dan kesombongan"

Lelaki itu menjawab,
"Mudah-mudahan
Allah mengabulkan permohonan tuan"

Semenjak itu, Hasan al-Basri semakin dan selalu merendahkan hati
bahkan ia menganggap dirinya sebagai makhluk yang tidak lebih daripada orang lain.

Jika Allah membukakan pintu solat tahajud untuk kita,
janganlah lantas kita memandang rendah saudara seiman yang sedang tertidur nyenyak.

Jika Allah membukakan pintu puasa sunat,
janganlah lantas kita memandang rendah saudara seiman yang tidak ikut berpuasa sunat.

Boleh jadi orang yang gemar tidur dan jarang melakukan puasa sunat itu lebih dekat dengan Allah,
daripada diri kita.

Ilmu Allah sangat amatlah luas.

Jangan pernah taksub & sombong pada amalanmu.

Saudaraku
molek cerita ni
Ia boleh jadi Pengubat Jiwa agar kita terhindar dari
sifat mazmumah.

Walau sehebat mana diri kita
jgn prnah brkata
"Aku lebih baik drpd kalian"

YANG..

Yang singkat itu - "waktu"

Yang menipu itu - "dunia"

Yang dekat itu - "kematian"

Yang besar itu - "hawa nafsu"

Yang berat itu - "amanah"

Yang sulit itu - "ikhlas"

Yang mudah itu - "berbuat dosa"

Yang susah itu - "sabar"

Yang lupa itu - "bersyukur"

Yang membakar amal itu - "megumpat"

Yang ke neraka itu - "lidah"

Yang berharga itu - "iman"

Yang mententeramkan hati itu - "teman sejati"

Yang ditunggu Allah S.w.t itu -"taubat"

(Imam Al Ghazali)

Yang tak forwad itu
-kedekut.....
😁😁😁




~ It'S OnLy Me ~
    Photobucket

Jumaat, 27 November 2015

merajuk lahhh

 ralit baca cerita di group wassap. Luahan hati seseorang yg di tinggal kekasih...ppenat memujuk.. dibiarkan saja sampai hilang rajuk. Paling tidak.. ada juga yg memujuk .. ada juga di rindui...

mmmm... sengaja aku x mesej dia seminggu... sedih x abis lagi .. xde pun dia nak tanya kabar ke.. kasik salam ke .. memang dia x pernah peduli pun ... alasan sbb sibuk sangat... terlalu sibuk sampai nak jawab salam pun x sempat ke? Kalau org buat .. tau marah.. tapi kalau dia buat .. takpe pulak? X pahamm aku ..

 takpe... Tuhan tu ada 1 je... biar allah saja membalasnya ...




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Ahad, 22 November 2015

feeling lonely

 kadang ...aada masa ingin berbicara dengan seseorang .. tentang apa saja ... suka suka n ketawa...tapi... baru ku sedar... seseorang itu tiada ... mmmm... blog blog .. nasib kamu ada.



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 19 November 2015

Mungkin ...

terlalu mudah mendapat sesuatu ..
mungkin itu sebab terlalu mudah menilai dan menghakimi ...
terlalu mudah melepaskan
mungkin juga terlalu mudah melupakan ...
tidak berharga ...

Allah ... 
how to end this feelings ...


https://www.facebook.com/thesiakapkeli/videos/1014237601932594/


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 17 November 2015

Gone ...

Tiada lagi pelengkap hidupku ...
tiada lagi sumber kebahagiaan dari kejauhan ...
tiada lagi sumber kekuatan ku ...
tiada lagi mimpi dan angan-2 indah ...

sendiri lagi ...
sepi ..



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Sabtu, 14 November 2015

good or bad?

 i have made few bad choices...
i colour my hair blue ... now my hair in bad condition .
.. i take diet pills... lucky im still alive
 i believe u ... u left me
...i trust u.. u betray me ...

But ...tthis is life..aapa yg tersilap...kkita betulkan ...apa yg x elok.. jangan di ulang ... setiap satu memberi pengajaran n mendewasakan. Betul tak?

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 13 November 2015

Geram-geram masa memandu ... sambungan

 okeh .. okeh .. sambung citer semalam



4. Makan angin di waktu puncak .. hallamakkk … ini mendatangkan kemarahan … orang tengah nak cepat .. dia makan angin lakk .. bawak slow kebabai .. makan angin ronda-ronda di tepi pantai … kadang tu boleh lak dia berendek lam kete … tau aaa bawak awek .. nak manja-manja loving-loving ,,, kemonn mannn … laju skett … pi la taman ke .. pantai ke ape kalo nak mesra n berkasih sayang bagai .. 

5. show off kenderaan .. cucuk-cucuk dari belakang .. pasang lampu tinggi .. suka hon-hon .. aaahhh ni sama specis .. tak paham aku apasal depa suka sangat wat cenggitu … 

6. tabiat azali … suka sangat meludah … n satu lagi kalau aku cakap mesti korang ketawa … hehhe … tapi aku pernah jumpa nih … melombong time bawak kete … hallamak I tell u … dia punya feeling .. sakit perut menahan ketawa … tau la banyak siokkk kann … bebawak la bersabar .. kat umah atau lam toilet ada kannn … tunggu laaa .. ini tak .. lam kete jugak dia layan melombong … udah bawak kete macam specis ayam le jugak … 

7. yg last ni memang aku x gemo jugak … biasa kat simpang … kete berenti .. ehhhh kekadang kita tengah laju … time tu jugak dia tak menyempat-nyempat nak keluar .. ehhhhhhhh … buatnye aku x sempat nak break ke ape … udah kisss kiss banggg banggg … mmm hancuss … 



hahah itu lah kompilasi .. antara sikap sikap manusia yang kekadang tak paham dek akal masa memandu ..tak tau la orang lain .. tapi jijah kekadang naik geram ada .. nak marah pun ada ... tapi selalu .. ketawa sendiri aje lah ... nak marah pun x leh gak kannn ... bebawak la bersabar ekk...
 
Well … saja la peringatan untuk diri sendiri n semua … kena sentiasa berhati-hati n bersabar kehh … sayangilah nyawa anda n nyawa kesayangan anda …


 ~ It'S OnLy Me ~


Photobucket

Khamis, 12 November 2015

Geram-geram masa memandu ...



Assalamualaikum n good morning alls …. Apa kabar pagi ni? Hari ni jijah kelamkabut .. semalam packing barang n kemas bilik sesikit alih alih dah jam 1 pagi .. wahhh ape lagi pagi ni .. sib baik adik ipar kejutkan .. anyway .. hari ni jijah kena outstation ke Perlis .. hope semua ok …
Disebabkan pagi ni lambat keluar rumah .. macam biasa jalan dah mula jem .. banyak kereta jugak walaupun sekolah ada yang masih cuti … pagi ni tak tau nak kata apa masa driving .. jalan sesak n kereta yang berderet sepanjang jalan .. tapi ada jugak kete kancil ni sebok nak potong queue.. tak cukup belah kiri .. di potongnya belah kanan .. yg kereta dia nak potong tu pun satu .. kasik aje lah kalo dah kete tu sengal sangat … takk … dua dua bergandingan dekat lorong kecik yg sempit ni ha .. hishhhhhhhh … dua dua ngok .. kalau jadi ape ape .. tak ke nanti semua kena padahnya. 


Sooo sambil dok nengok perangai orang tuu … terfikir la pulak beberapa perkara yang boleh menaikkan darah anda semasa driving … hehe bukan anda lah … menaikkan darah jijah kot … hahaha
1. Bercakap kat telefon … wahhh kemain lagi nak bergayu sambil driving … udah tu bawak slow pulak tu .. sib baik aku bawak kete kecik … kalau aku bawak jengkaut … lama dah aku sungkit-sungkit montot kete dia … 


2. makan-makan then buang sampah ke luar … amboi amboiii … ingat ni laman umah mak pak ko ekk .. suka suki campak sampah sana-sini .. ada yg pernah kata .. nanti orang majlis bandaran takde kerja lak kalo semua cantik n tip-top .. jawapan aku … sebab ada orang mongok macam ko suka buat sampah ni la yg kena upah orang lain tuk bersihkan sampah sarap yang merata-rata … kemon ahhh … biarlah ada kesedaran sivik sikit … tak masuk dek akal kekadang orang nih .. plastic .. tisu .. kulit rambutan .. itu biasa .. nak lagi gempak .. haaaa .. sampah rumah ko .. botol .. tin .. kaca .. pampers dah pakai .. uiiii …. Tak paham aku manusia cenggini … 

3. Bawak kereta macam ayam lari … hahaha kelakar lak rasa kan … tapi kalo dah bawak kete macam ayam lari … kejap kiri .. kejap kanan … kasik signal nak masuk .. macam nak berenti .. ehh silap .. jalan sikit lagi .. nak masuk … alaaah silap lagi … jalan lagi .. last last tak jadi … huiiiii anginnnnnnn … memain lak dia ni … kalo tak tau .. berenti lah .. pasang ways ke ape .. cari bebetul lah … tu la sebab aku kata bawak macam ayam lari … kiri kanan tak tentu hala … 

ehhh sambung nanti ekkk ... stay tune ...have a great day allz ... 
 


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 11 November 2015

selamanya kau x akan pernah mengerti ..

Kadang .. ada org yg baru pertama kali kita jumpa pun.. akan terus serasi... ada orang pernah bagi tau ... mungkin juga org tu sahabat baik kita masa di alam roh... emmm mungkin.. hanya allah yang tahu kan...

 bercakap pasal berkenalan .. ialah.. berkenalan utk jangka masa lebih lama kononnya untuk saling mengenali..x jugakk... tapi kadang kita juga silap.. makin lama .. makin x mengenali.. makin x sama rentak hidup kita...ada seseorang yg dah lama aku kenali .. sahabat n seterusnya ... memula kenal biasa lah .. dah lelama ..

dulu kau selalu pinggirkan aku... kata kau sbb x kerja n study..kena jauhkan diri... baiklah.. aku cuba memahami n jauhkan diri n simpan perasaan aku sendiri... aku yakin .. itu semua untuk masa depan n kebahagiaan engkau jugak... tapi akhirnya ... kau kata .. aku yg menjauhkan diri... tahu kah engkau .. aku buat semua tu supaya aku tak akan jadi satu kesusahan n beban pada engkau... aku x mau lihat kau susah sebab aku... takpe lah ... aku yang salah
kan ... aku terima...

kau kata aku x pernah luangkan masa untuk kita.. yaa.. aku tak ada masa... bahkan untuk diri aku sendiri pun aku tak ada masa... apatah lagi untuk perkara lain lain... aku tak ada masa sbb aku penuhi masa aku untuk masa depan .. salah ke??

now bila dah ada masa... dah hampir... semua jadi x sama lagi... ssemua kurang di mata mu..aku dapat rasakan kelainannya ... sangat sangat terasa...bila aku tanya ... jawapan  kau .. sayang aku sama seperti makhluk tuhan yg lain ... hancur luluh hati aku... rasa seperti segala urat urat ku di rentap rentap kasar... untuk apa aku menanti ... 8 tahun bukan satu masa yang singkat ...kau memang tak akan mengerti ..

katakanlah sejujurnya .. aku dapat terima jika itu yg engkau mahu... satu yang aku minta .. jangan kau mainkan perasaan aku .. aku tak pernah sakitkan hati kau ... atau memainkan perasaan sesiapa ... kenapa aku yg kau lakukan begini ...gitulah... senang je org ambik ringan tentang hati n perasaan .

.. takpe lah.. tuhan  maha mengetahui segalanya .. dia dah aturkan perancangan yang sangat baik utk setiap hambanya...aku terima apa saja.. aku doakan semoga kita semua bahagia dengan jalan hidup yg kita pilih... kadang rasa serik .. x lalu dah nak ulangi semua .. penat ...nni pun cerita lama ... cuma kadang teringat ...

kkan bagus kalau boleh erase  part yg x best ... tinggalkan yg happy aje ... heheheh... now saya happy.. sbb Allah tunjuk n beri yg baik baik saja ... saya ok ... happy dengan cara saya .. syukur ....


















~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Sabtu, 24 Oktober 2015

menjadi nyatakah sumpahan itu?

 Kekadang aku rasa seperti ...
 terlekat didalam sumpahan tuu...  seringkali terngiang perkataan itu.. berulang ulang ... nadanya tetap sama ... setiap kali juga urat saraf rasa seperti di sentap-sentqp...mungkin juga ia telah di makbulkan ..entah...  Aku semakin percaya .. hari demi hari ...

 oh tuhann... ampunkan segala dosa ku.. ampunkan segala dosa yang telah aku lakukan yang mana mengguris perasaan kedua ibu bapa ku .. yang mana aku tidak mentaati suruhan mu ... yg mana aku lakukan laranganmu ..

. jika itu balasan ... kuatkanlah imanku pada mu tuhan ku .
.jika itu takdir...  kuatkanlah semangatku ...
jika itu jalan yg telah ku pilih ... kau tunjukkan jalan yg benar pada ku ...
Aku akan terus bersabar dan redha dengan apa juga yg mendatang ...
Aku cuba sedaya upaya ku...
 aku akan cuba hingga ke akhir hayat ku..
.mungkin aku tidak beruntung untuk menikmatinya.. atau bukan itu yang telah ditetapkan ... hanya tuhan yang tahu...

 sesekali ia menyerang ... x tertahan....
aapa yg telah berlaku??








~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Sabtu, 12 September 2015

dibawah bayu

 oh tuhan.. apa yg ingin kau sampaikan pada ku... apa yg ingin kau tunjukkan?SSalahkah keputusan ku ini... atau apa hikmah di sebaliknya...jjgnlah kau titipkan rindu ini andai bukan itu yg kau janjikan untukku.. jangan  lah ada rasa ini jika hanya akan merosakkan jiwa jiwa yg lain...
Malam ini rindu bertandang lagi ... rasa ingin terbang ke sana... di bawah bayu rinduku ...









~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 24 Ogos 2015

napsu napsi jek

 dua hari cuti ni... dua hari jugak kaki menapak keliling Mitsui sepang... duit memang dah sedia di tangan... tak kurang juga yg ada di dalam kad plastik... puas turun naik .. jenjalan pusing keliling ... x jumpa jugak apa yg menarik di hati... mata puas melihat.. rata rata ramai yg membeli... mmmm... apa rasa?? teringat org tu beli baju ... utk dia n kekasih hatinya ... jenama ... sehelai kalau tak ratus ratus.. kalau kurang sebelah tangan atau 3  jari.. ehhh ape kelasss... reject la kot.. atau cetak rompak... hahaha ape heran... dia mampu.

. tapi bagi aku... bukan mampu atau tidak persoalannya.. tapi kehendak atau nafsu sendiri kot? bukan aku nak bangga diri atau menunjuk yg aku mampu... tapi kadang aku rasa menyesal n tertanya gak ... kenapa aku beli?? ...

 aku ingat lagi.. masa memula aku masuk keje .. wahh duit dah ada kat tangan.. boleh la beli apa yg aku suka..tengok org beli beg di bonia.. layann.. tapi sbb aku x suka hand bag.. aku beli wallet.. kecik comel je.. kiranya dalam genggaman tangan je.. kecik cinonet tu aje pun dah RM50. ehh.. beli.. sbb murah je aku rasa. 1st kasut karipap.. full leather .. keje cikgu tadika je masa tu.. umo baru 17 .. 18 thn .. kurang 1 sen RM200 ... hehehe beli... sbb masa tu ... pagi petang kerja. 7 hari seminggu pulun keje.. gaji aku sebulan masa tu sikit agi nak cecah 2k. Kira upah tuk diri sendiri la.

.. dah keje tetap .. gaji x beso sangat .. tapi sesekali kalo mai sawan.. hahahah sawan teruk gak... g shopping klcc.. nampak lak kasut boots... adesss... jatuh cinta pandang pertama.. dah tu ada lak saiz.. ehhhh.. belii... sebelah tangan je.. kurang 1 sen RM500 ... Tapi bagus jugak boots tu.. masa aku xcident .. kalau bukan kerana boots tu.. mau habis kaki aku kena seret kat jalan raya... udahhh kurang le duit hantaran... berparuttt... hehehe... naasib la jugak..
 ... then gila pulak henponnn... jaman gitu henpon mahal lagi dik oii.. ribu ribann .. keluar lak model baru.. kecik comel jee... rembatttt... ribu ribann koo .. beli jugakk... x mo 2nd hand.. nak yg bukak plastik hokehh... bau kilanggg lagik    ambikkk... 

. hmmm udah kena sawan hand bag pulak.. tak banyak .. sbb susah nak jumpa taste aku.. tapi 1 aku beli .. tak kurang 4 jari ... tak lebih 9 jari... ada yg aku pakai.. ada yg aku kasik hadiah kat omak den.. pueh hati le jugak...

 tudung mahal ratus ratus puluh puluh skang ni.. apo nak herann.. jaman cenggitu.. sehelai tudung bawal RM100++ .. pun sanggup  beli... adehhh... padahal biasa jerr.. apo lah istimewo sangat.. kronik tahap gabannn aku nih.. yg lelain hal pompuan lagi le xyah cerito.. pepaham sendiri lah ... selai 1 jari lebihh .. beli jugak .. kalo dah terikutkan napsu napsi sangat... soo .. skang ni nak kata sengkek.. tak jugak.. cuma napsu x teruk sangat mcm dedolu la ... kira dah insap sikit laaa... tapi belanja nye ke arah la8n pulak.. soo moral of the story aku rasa ialah... siapa pun manusia itu... apa yg berlaku .. boleh di kawal minda n napsunya... mungkin gak sbb dah puas dulu ... sekarang dah x heran sangat jadinya.. tapi tetap ada 1 benda yg aku x pernah tergoda utk beli lagi... hehehehe perfume.. bagi aku .. sama je kalo pakai yg murah atau mahal .. sama je wangi.. lama atau kejap? Udahh.. kalo x wangi dah.. sembur lagi .. hrhehe yg itu x pernah lebih 1 jari lagi laa setakat nih
.. haiii jijahhh... jijahh... sib baik ko dah insaf skang nih... nasib ah








~ It'S OnLy Me ~

 Photobucket

Rabu, 19 Ogos 2015

seadanya aku

 saya x cantik..saya x mancung... saya x kaya .. saya x ada segala kriteria yg di cari..saya hanya manusia biasa yang cuba dan melakukan yg terbaik dalam hidup saya..ssaya cuba membahagiakan ibu bapa n keluarga saya... juga orang di sekeliling yg sentiasa dekat dengan saya... saya buat apa yg saya mampu... saya belajar sehabis baik dan saya lakukan apa yg saya rasa terbaik.. soo maafkan saya.. jikasalah.. ajarkan.. jika kurang... tambahkan ... jika lebih... tegur .. itu yang terbaik ...


Saya hanya cuba menjadi diri saya ...
Seadanya


~ It'S OnLy Me ~

 Photobucket

Isnin, 17 Ogos 2015

salah aku je yg kau nampak

Kenapa dengan dia? kejap ok.. kejap mengamuk... kejap manja... kejap entah apa apa susah aku nak cakap.benda yg sama.. tolonglah jangan di ungkit ungkit..  tak perlu cerita benda yg sama berulang ulang sbb jawapan dia tetap sama. Aku tegur .. dia diam... aku tak tegur... dia marah aku... abis cemana lagi aku nak buat?KKalau dah semua salah tu hanya nampak pada aku..m yg hina n buruk tu hanya aku...yye lah... salahkan aje aku

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Ahad, 9 Ogos 2015

syukur


 hidup ini penuh kejutan ...ada banyak suka... terselit juga duka..bbersyukurlah walau apa juga yang terjadi.   semuanya ada kelebihan... ada hikmahnya... Alhamdulillah...





~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 6 Ogos 2015

yang terbaik?

Jagalah bahasa mu ... percakapan mu... jangan sesekali mudah mengeluarkan kata kata kesat terhadap seseorang yang lain walau dalam apa juga situasi.... pernahkah kau terfikir... kenapa dia berkelakuan dan bertindak sedemikian... pernahkah kau mendengar cerita dari sisinya? Barangkali ada secebis cerita yang ingin di kongsi... ada rasa pilu yang ingin didengari ... atau ada nasihat yang ingin diberi ...  hari ini kau mungkin ketawa ... jangan nanti kau pula yang ditertawakan nanti... aku sangat simpati dengan mu... kau telah diberikan wajah yang menawan... sayang hatimu x secantik parasmu ... bahagialah selagi kau bahagia ... ketawa selagi kau gembira ... kerana ... mungkin kau akan menangis hingga ke akhir hayatmu ...










~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 7 Julai 2015

tiada maaf ...

Tak ada sekali pun ungkapan maaf.. susah sangat ke nak mintak maaf? .. ye susah sebab tak mahu mengakui kesilapan sendiri... sbb dah sedar diri terlanjur kata n perbuatan... sebab ego... 



~ It'S OnLy Me ~
Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky