keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Jumaat, 16 Januari 2015

Tuna Pie

 Assalamualaikum n selamat pagi ... heheh pagi lagi kann ...
semalam Jah dah janji nak sharing resepi menu western pulak kann ..
semalam Jah dah try buat sendiri Tuna Pie .. tapi macam biasa la .. mesti tukar n ejas sikit resepinya kann .. baru ada lain sikit ... bezanya cuma .. jah tambah sayur @ kentang sikit dalam resepi ni .. sebabnya kalo makan tuna @ lauk aje .. mesti macam x puas sangat kot sbb xde sayur ... rasanya kalo nak letak sayur campur pun boleh jugak .. tapi jah tak campur sbb nanti kalo tengok ada sayur n kaler merah n hijau tu .. sah sah bebudak ni langsung xmau try nanti ...
soo bahannya ialah

TUNA PIE

6 biji telur
1 kotak cooking cream
1 buku 250g cheddar cheese (nak banyak pun boleh gak)
4 tin tuna chilli
3 atau 4 biji kentang (potong dadu)
3 labu bawang besar (potong dadu mcm inti karipap)
roti secukupnya untuk alas baking tray(di lenyek dengan rolling pin sampai nipis)
baking tray, sapu marjerin atau minyak zaitun (untuk elak melekat)

caranya
1. pecahkan telur n buang pusatnya (untuk elakkan bau hanyir)
2. campur cooking cream
3.Kacau rata .. dan masukkan semua bahan yang lain ..
 4. baking tray alaskan dengan roti .
5. tuangkan bahan inti tadi
6. Masakkan dlm oven, ikut korang nye setting la .. jah bakar dalam oven dapur gas aje .. soo main agak aje la .. dalam 45-50 minit .. cucuk ngan lidi. kalau x melekat atau di permukaan pie dah keperangan warnanya .. maksudnya dah masak la tu ...

fuuu bau dia sangat best ... telan air liur 2 -3 kali time tengah bakar tu ... sangat sedap kalo makan panas-panas. kepedasan tu ikut selera memasing la .. kalo nak makan ngan chilli flake pun ok gak ni. Jah x buat pedas sbb ada budak kecik 2 orang kat rumah tu.

ooow yer .. untuk kulit bawah tu ada beberapa versi ... yg Jah buat ni pakai roti sandwich aje. kalau nak pakai kulit pie yg original pun boleh ... atau korang leh gantikan ngan kulit popia (crunchy) .. atau mcm gambar kat atas sekali tu pakai lasagna .. yg ni keras sikit .. tapi sangat crunchy.. tambah lagi kalo kat sebelah tepi yg garing tu... tapi ada gak yg memang ada filling aje .. dia xde kulit luar tu .. soo terpulang pada selera memasing lah .. anyway .. x rugi mencuba ...

oo yeah .. rating resepi ni ... masa penyediaan sangat cepat dan ringkas .. semua main campak dalam satu bekas saja. x renyah pun ... cumanya nak tunggu 1 jam dalam oven je la .. maybe itu ikut tebal atau nipis pie yg korang buat tu la .. pandai pandai ejas timing n suhu lah yer ...  

selamat mencuba ye kengkawan.



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

2 ulasan:

idzwa kamaruddin berkata...

senang jugak ye..

Amietz JFKay berkata...

sangat sangat senang. nampak je macam renyah .. tapi dah buat tu .. sekejap je .. cuma baking time je lama sikit ...

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky