keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Sabtu, 24 Januari 2015

Duit kaler hijau

Malam kelmarin saja ajak semua pegi makan satay .. soo bila dah habis makan-makan ... sengaja suruh si Faris pegi bayar ... soo memula dia pi bayar duit Satay ... bila dia balik kat meja .. ada duit baki sekeping RM20, sekeping RM5 dan 3 keping RM1 ...

aku : nak abang (sambil hulur RM1 - 2 keping) ...  satu abang punya .. satu kakak punya .. nanti simpan dalam tabung ok ...

Faris : emmmm cik Mie ... boleh tak abang nak yg kaler hijau ....

aku : haaa ? nak yang hijau ? tak boleh la .. kalau abang dapat yang hijau .. kakak pun kena dapat yang hijau jugak ...

Faris : (muka blurr tak puas hati) ...
aku : nah abang .. duit ni ... pegi bayar kat abang hensem tu (bayar air pulak)
Faris : mmm ... (sambil ikut abang hensem pi kat kaunter)

tetiba ... kemain kuat lagi aku dengar dia menjerit sambil lari lari satu pusingan dekat meja yang kitorang duduk ....

Faris : Yey ..yey ....... dapat duit hijauuuu .... dapat duit hijauuuu ......

Bapak : wehhhhhhhhh apasal tuuuuu ??? (sambil tengok anak dia buat home run keliling meja)

aku : suka la dia ... dapat duit RM5. tadi kan dia nak 5 ringgit .. aku kata nanti tak adil sbb ada satu je ...

hahaha .. macam macam la perangai anak buah aku ni ... 




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 22 Januari 2015

Muka lekat kat cermin ...


 Semalam masa memula masuk kereta nak pegi makan malam ....

faris : acik miee ... abang tak dapat rasa laa aircond kat belakang ni ...
aku : ye la .. sebab cik mie baru hidupkan kereta .. kejap lagi sejuk la tu ...
faris : emm .. cik mie boleh tak buat aircond dia macam ni ... (sambil tunjuk aircond hala ke belakang)
aku : ok dah ... dapat rasa tak aircond ??
faris : tak rase sangat ...
aku : (kuatkan aircond .. kasik no 4 terus) ...
faris : nah cik mieee ..... (sambil hulurkan tali pinggang keledar)
aku : owhhhh ... terima kasih ..
faris : sama-sama
aku : bagus abang .. naik kereta kena pakai tali pinggang keledar yerr???
faris : ... ye lah cik mie .. bapak yang cakap macam tu ...
aku : owh ye ke ?? bapak cakap macam mana?
faris : ye lah .. kena la pakai tali ni ... nanti .. MUKA LEKAT KAT CERMINNNN ...
aku : haaaaa?? muka lekat kat cermin??? (buat buat tak paham sambil gelak kecik)
faris : ye lahh ... bapak kata .. nanti tiba tiba bapak brek kereta ... muka lekat kat cermin lahhh ...
aku : (tergelak besar) ... oo patut laaa ... heee takut lahhh ...


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 21 Januari 2015

Hikkk... dah kecik sket la kot.

 haritu ada jualan gudang butik yg aku selalu pegi tu... saiz yg aku selalu pakai 58 tak banyak sangat. Samaada dah kena ambik dulu atau memang kurang kat jualan tu.. soo jah ambik campur campur lah. Saiz 60.. 58... 54... 50 pun ada selai ... iskkkk rambang mata weh.. selalu selai kalo kat butik dia rm 50 ke atas x pernah kurang... kali ni sehelai rm19 wehhhh... mau tak sawan memasingg... heheheh termasuk la cik Jahhh...

 heheheheh.. masa tu.. main ambik je la... main tangkap muat. Sambil tu pikiaq.. boleh jadik motivasi wat kurus badan kununnn.. saiz kecik tu kompom x muat.. biarlah. Kalo x leh jual je kat org lain. Kannn... masa tu lah.. balik umah terus pi basuhh...

sebulan lebih lepas tu... hari ni lah kiranya...

wehhhhhh.... muat la pulakk saiz 50 tuuu... adehhhhhhhh.... pasai apa x pi ambik banyak lagikkk saiz tu ari tuuu.... Kemain banyak.. errrr.. tamak haloba lakk tetiba... emmm skang ni baju keje dah banyak blouse je... Baju kurung semua dah jadi mcm baju pinjam @ nampak mcm pakai baju kelawar. Terlebih besoo. Sayang la pulak.. ada yg baru sekali pakai..

kata org
. kalo x mo papa kedana.. jgn suka membazir makanan... jgn terlalu banyak pakaian yg berlebihan.. ape lagik?? X ingat lah pulak...
 nanti nak pi cari ...



~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Maafkan aku .. aku x sanggup

 aku x maksud pun nak sakitkan hati dia ....
atau menipu dia ...
tapi aku buat mcm tu sebab.....
 aku xmo dia rasa apa yg aku rasa...
cukup la kalo aku sorang yg rasai sakitnya apa yg aku dah lalui..
sakit... pedihh... perit sangat...
x perlu kot dia tahu siapa aku sebenar...
atau siapa aku dengan dia...
 cukup dia tahu siapa aku yg aku beritahu saja
 ...kkalau dia rasa sakit sbb aku dah selindung cerita sebenar.. 
percayalah..
aku x sampai hati utk buat kau rasa apa yg aku dah rasa..
cukup setakat aku aje lah yg menanggungnya..
.kenyataan itu sangat memeritkan.
 Dan untuk kesalahan aku..
aku mohon ampun dan maaf.
Aku x sanggup.
Dan aku x pernah rasa bahagia buat apa yg dah aku buat ni.
Maafkan aku...
keluh kesah kau buat aku resah ..
buat aku gelisah...
buat aku bersalah...
buat aku gundah...
keluh kesahmu..
aku mengerti..
aku fahami...









~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Isnin, 19 Januari 2015

Kera sumbang ehh...


 hari ni aku nak citer pasal kera sumbang.. hehehe tau ke kera sumbang tu ape? ... maksudnya org yg x mahu bergaul atau mencampuri orang lain.

 Aku bukan nak mengumpat n bercerita pasal orang lain..tapiii heheh ni cerita pasal seseoranglah jugak. Cumanya ... aku nak share n harapnya janganlah korang jadi mcm org yg aku nak cerita ni. Ambil yg positif saje ekk...

Tahun lepas ada la satu group staff staff baru yg melaporkan diri. Ramai jugalah yg posting di opis aku ni. Tapi adalah 2 3 org yg agak kelat. Yg aras lain tu aku xde lah kesah sangat sbb jarang jumpa. Tapi yg aras aku ni.. selalu gak la jumpa.

 Well org kata kalo masuk kandang kambing .. ngembek laa.. masuk kandang rimau??? Ngucap lerr.. (heheheh tipuuu... tipuuu)... masuk kandang kerbau menguak ler.. maksudnya kena sesuaikan diri laa dengan keadaan sekeliling.

Aku dengar n pernah di kabokan oleh seseorang.. orang ni sangat hebat masa di tempat lama. Sebab kehebatannyalah dia dapat naik pangkat kot.. soo sangat sayang ler... dah dilengkapi dengan pakej yg baik.. tambah nilai yg baik la sikit lagi. Takde ape yg kurang pun kalo kita buat baik ngan org. Bukan org tu nak kikis reta benda ko sampai papa kedana pun..

bebudak ni ada yg mengadu.. sangat stress kalo keje ngan dia. tau la dia sangat dedikasi n workaholic. Tapi jgnlah kata org lain x buat keje. Suka sindir org lak tu.

 "Ehhh... korang takde keje kann.. meh buat keje ni" ... vah vahh vahhh... kalo aku kena ayat tu.. mau bertukar hijau baqq angg... kalo korang x angin kerr? kalau dia bercakap pun.. sentiasa dengan level stress yg sangat tinggi. Mcm masalah negara. Volune sora dia pun.. mak aiihh... mcm nak bagi kempen jekk...

last week kitorang buat makan makan sempena selesai tugasan n mencapai target. 1 level kitorang jemput n jamu makan. X kesah laa org tu bawak atau tidak pot luck nya. Join aje lah. Bukan nak kutip duit org pun. Ajak makan sampai 3 4 kali.. tidak la jugak dia datang. Apee xde kelass kee.. atau diet bagai?? .. ape salahnya kalau datang je lah kat tempat hidangan. Ambik bau pun xpe dah kalo xnak jamah sekalipun.

 Hmmm dia tetap laa dengan bz dia tu. Agaknye kalo dia bz. Memang dia x lalu nk makan la kot? Atau dah bawak bekalan dari rumah gamaknye. Masalahnya dok lalu lalang depan orang konon bz giler sangat laa.. memang la makan time waktu kerja. Kejap aje pun kann.. ganti le balik 1 jam yg ko makan tu waktu rehat ke.. balik lambat sikit ke. Asalkan.. siap target kerja ko hari tu.. n ganti balik waktu kerja tu..

aku rasa xde salahnya pun kan? Lainlah kalo ko kerja front desk. Jumpa ngn customer.
Of coz laa kena utamakan kerja. Jgn lak time ko bertugas tu nak buat menda lain lakk..

dah lama dia kat sini.. dah selalu kitorang ajak.. x juga nak mesra mesra sket... harapnya dia ok lah selepas ni. Jgn kelat sangat... jgn over stress sangat... lebihkan kemanisan dlm senyuman.. lebihkan ramah n nice (kata omputes) dlm hubungan kerja. Iskk amalkan sikap yg positif aje lah senang citer.

 haaa tu je lah nak citer. Errrr membebel ke ape ni ek.. heheheh.. well kita pun manusia biasa. Learn from others but always take the +ve only. Tambah apa yg kurang .. baiki apa yg x ok.

 Aku bersyukur sbb sentiasa di kelilingi n bekerja dengan org yg baik2 n hebat. Sentiada diberikan tunjuk ajar n contoh yg baik utk aku ikuti... semoga kita sentiasa berubah kearah kebaikan n disenangi org lain. Aku harap juga ada org yg sentiasa nasihatkan aku kalau ada salah dan silap yg aku lakukan secara sengaja atau tidak.

 ok geng... have a nice day n smile always... Moh kite wat kojerrrr... chaiyoooo  chaiyooooookkkkkk . ...










~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Sabtu, 17 Januari 2015

Liga 10 pin. Setahun tuuuu

 dah setahun liga ni.. hari ni lah prnamatnya...
Wish me luck allz... bismillah...



~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Jumaat, 16 Januari 2015

Tuna Pie

 Assalamualaikum n selamat pagi ... heheh pagi lagi kann ...
semalam Jah dah janji nak sharing resepi menu western pulak kann ..
semalam Jah dah try buat sendiri Tuna Pie .. tapi macam biasa la .. mesti tukar n ejas sikit resepinya kann .. baru ada lain sikit ... bezanya cuma .. jah tambah sayur @ kentang sikit dalam resepi ni .. sebabnya kalo makan tuna @ lauk aje .. mesti macam x puas sangat kot sbb xde sayur ... rasanya kalo nak letak sayur campur pun boleh jugak .. tapi jah tak campur sbb nanti kalo tengok ada sayur n kaler merah n hijau tu .. sah sah bebudak ni langsung xmau try nanti ...
soo bahannya ialah

TUNA PIE

6 biji telur
1 kotak cooking cream
1 buku 250g cheddar cheese (nak banyak pun boleh gak)
4 tin tuna chilli
3 atau 4 biji kentang (potong dadu)
3 labu bawang besar (potong dadu mcm inti karipap)
roti secukupnya untuk alas baking tray(di lenyek dengan rolling pin sampai nipis)
baking tray, sapu marjerin atau minyak zaitun (untuk elak melekat)

caranya
1. pecahkan telur n buang pusatnya (untuk elakkan bau hanyir)
2. campur cooking cream
3.Kacau rata .. dan masukkan semua bahan yang lain ..
 4. baking tray alaskan dengan roti .
5. tuangkan bahan inti tadi
6. Masakkan dlm oven, ikut korang nye setting la .. jah bakar dalam oven dapur gas aje .. soo main agak aje la .. dalam 45-50 minit .. cucuk ngan lidi. kalau x melekat atau di permukaan pie dah keperangan warnanya .. maksudnya dah masak la tu ...

fuuu bau dia sangat best ... telan air liur 2 -3 kali time tengah bakar tu ... sangat sedap kalo makan panas-panas. kepedasan tu ikut selera memasing la .. kalo nak makan ngan chilli flake pun ok gak ni. Jah x buat pedas sbb ada budak kecik 2 orang kat rumah tu.

ooow yer .. untuk kulit bawah tu ada beberapa versi ... yg Jah buat ni pakai roti sandwich aje. kalau nak pakai kulit pie yg original pun boleh ... atau korang leh gantikan ngan kulit popia (crunchy) .. atau mcm gambar kat atas sekali tu pakai lasagna .. yg ni keras sikit .. tapi sangat crunchy.. tambah lagi kalo kat sebelah tepi yg garing tu... tapi ada gak yg memang ada filling aje .. dia xde kulit luar tu .. soo terpulang pada selera memasing lah .. anyway .. x rugi mencuba ...

oo yeah .. rating resepi ni ... masa penyediaan sangat cepat dan ringkas .. semua main campak dalam satu bekas saja. x renyah pun ... cumanya nak tunggu 1 jam dalam oven je la .. maybe itu ikut tebal atau nipis pie yg korang buat tu la .. pandai pandai ejas timing n suhu lah yer ...  

selamat mencuba ye kengkawan.



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 15 Januari 2015

Layan Western menu lak kiter

Sabtu lepas aku dijemput Vicky untuk sama-sama meraikan Hari lahir emaknya ... soo lepas tanya itu ini ... aku putuskan untuk bantu dia masak apa yg patut. dalam diam .. rupanya pandai gak kawan aku sorang ni masak-2. hehehe ni kira 1st time aku rasa air tangan dia la nih ... selalu mak dia je masak kalo aku g umah dia untuk Deepavali.

that day dia decide untuk masak Tuna Pie, pasta n potato salad.. wooo western tuuu ... seronok gak ... selalu aku g jenjalan n makan-2 je ngan dia ... kali ni main masak masak lak ...

plannye ... adik dia akan bawak mak dia keluar jenjalan lebih kurang kul 4 .. soo sempat la kalo nak masak-2. programnya sebelah malam ..

disebabkan aku daripada office (dok mengemas untuk 5S) .. jam 4 baru aku gerak dari Putrajaya ke rumah dia .. rupanya .. mak dia baru je keluar jam 5 ... heheh sedang elok laa aku sampai . dia baru dok keluarkan barang-barang.

nampak je macam susah . tapi senang habisss ... nanti esok jah share resepi ekk .. harini layan je gambar dari MR.GOOGLE .. hehehe ..haritu tak sempat nak snap gambar ... hmmm sedapnye ...

sambut Bday mak orang ... teringat mak kite kat kampung ... rindunye rase dalam hati ... bila nak cuti balik kampung ni ekkk ....

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 14 Januari 2015

Aku dan seseorang ... ending

Sambungan ...ending dah ni ...

Penat giler rasenye hari tu.. balik rumah terus bersiap n nak rehat la sekejap .. nak tido la dulu... pepagi sok baru bangun baca ape yg patut lah .

tetiba teringat lak name card yg orang tu kasik.mmm sms la ..kang takut dia kata aku sombong lak... dah kasik no .. dah kasik kad .. wat derk la pulak kann .. atau kalo dah lelama.. kang aku sms ..x ingat dah sape sape yg dia kasik kad tu ... hagaknye la.

Malam tu sebelum aku lelap... aku sms dia... tak sampai 2 minit... call masuk. adehhh nak jawab ke tak? nak jawab ke tak? berdebar dag dig dug wehhh ...aku nak kasik nombor je dia call la pulakk .. ...hish segan la pulak bila dah tau dia siapa... tambah lagik bila ingat kes dengkur tadik.. herrr .. n aku pun jenis selambe badak je layan dia macam kengkawan biasa...

hmmmmm..jawab aje lah ..hambikk ... sudahnye sambung lagi sembang sampai jam 2.30 pagi... banyak cerita gak dia ni .. macam la esok takde dah nak sembang perabis sampai suboh ke ape .. hehehe (adehhhh... rosak ana punya program ...)

tapi apa aku nak citer kat sini.. bukan sebab aku kenal dia.. ... tapi apa yg dia cakap tu ada yg terkesan di hati aku ...

aku : assalamualaikum  Dato'
dia : waalaikumussalam... sudah sampai dirumah kah?
aku : a ah dah lama dah... jam 9 lebih tadi. Dato'?
dia : sama lah juga.. sampai di hotel ..saya pergi makan dulu .... emm tak payah la ber dato' dato' dengan saya.. kalau urusan di luar lain lah...
aku : ehh tak mengapa lah Dato'. Dah memang gelarannya begitu kan.
Dia :  Alahh ... sama saja kita manusia nih... pangkat tu cuma duniawi saja. yg lebih penting hanya di sisi Allah saja....akhirnya .. yang bagus di sisi Allah hanya orang-orang beriman dan beramal soleh saja... bla bla bla... ehhh ceramah agama pulak saya...
aku: (terkesima sekejap) emmm ye lah betul tu ...minta maaf lah tadi saya memain dengan Dato'.
Dia : hahahaah (gelak besoo)... tak apa apa lahhh...tapi terkejut jugak saya tu .. mana lah tau betul betul ada bunyi .. maluuu juga  ...
aku : heheh takde bunyi pun ... sekejap aje pun terlelap tadi kan .... bla bla bla ... Sambung sampai kul 2.30 lebih.

Betul apa yg dia kata tu kan? Sekaya mana.. sekuat mana.. secantik mana... setinggi mana pangkat n darjat kita... akhirnya kita sama je di akhirat nanti.. yang membezakan cuma amalan kita saja.

Bertuah sungguh aku pada hari itu... tengahari tu ada yg sudi membantu aku. hantar ke airport. aku tak kenal pun orang tu siapa. cuma ada kawan minta tolong hantarkan aku sebab kenderaan jabatan tak ada n tiket flight aku lebih awal dari yg lelain .. tak banyak soal .. terus dia hantarkan ... then aku jumpa dengan dato' ni pulak .. ...

Teringat ceramah agama ni ... Tuhan menguji manusia .. bukan saja dengan kesusahan.. tapi juga dengan kesenangan dan sebagainya.. kekadang kita sebagai manusia n hambanya lupa ...
Semoga kita semua sentiasa bersyukur dan saling ingat mengingati. dan semoga semuanya sentiasa dalam rahmat Allah. Amin..
.
 sekian saja cerita dalam siri ini...

dia???
Emmm nak tau jugak dia macam mana??
Entah lah... ok je kot.. sekali sekala je sms tanya khabar .. ape pun moga dia sentiasa gembira di samping keluarga tercinta... heheh dah kawen daahhh... tok sah nak berangan lerr ... hahahahah... lagipun segan la nak ganggu orang .. xde modal nak sembang pun. Well.. di setiap seorang lelaki yang hebat.. pasti ada wanita-wanita yang hebat di belakangnya kann...

Have a great day all .. harap korang sentiasa happy n success dalam apa juga yang korang lakukan .... 


~ It'S OnLy Me ~
Photobucket

Selasa, 13 Januari 2015

Hantu Tapaii ...


 Tapai ... tapai ... tapaii ... adeehhhh sedapnyeeeeeee ....

heeekkk ... ngaku je lah .. aku hantu tapai ...
tak kira tapai apa ... kalau hari raya ... semua tapai tapai yg orang kasik kat umah tu .. memang Jah aje la yg bedal nye .. heheh orang lain x leh makan banyak banyak n x suka sangat ..

... adehhh ... terasa lak kat anak tekak ni ... aritu gi pasar Banting .. nampak ada orang jual tapai ubi ... nyesal lak x beli ... arini teringat tapai ... dap nye kalo balik umah je dah ada tapai sejuk lam peti kann ... kann ... 

sekali je Jah pernah buat tapai ni .. belajar ngan ibu ... tu pun buatnye sehari sebelum balik ..buat tapai ladung je .. letak lam tupperware..

Al kesahnye masa balik raya ...nk bawak tapai balik kl la kunun .. esok dah nak balik .. bila masa nak order nye ...soo .. malam tu rendam pulut .. pagi-pagi terus kukus ... elok tengahari tu dah sejuk .. gaul ngan ragi .. masuk tupperware .. masuk terus lam bonet kete ... soo sepanjang perjalanan balik KL .. demam kemain la tapai ladung Jah ... berpeluh peluh pulut tu macam duk lam sauna gamaknye ... udahnye air tapai tu dah macam banjir lam tupperware tu ha ... sampai malam kat kl .. simpan la dalam peti sejuk ..

pepagi esoknya kunun nak merasa .. ingatkan dah masak le sebab dah banyak air ... sekali tawooooo ... upenye kena peram lagi le ... heheh gelojoh betol lah .. patut peram le dulu kasik masak .. dah 2 - 3 hari tu .. baru la manisssssss semanis manisnya ... syukur alhamdulillah ... leh la try buat agi .. tapi baru pasang niat laa .. lom buat agi ... ragi extra pun tak tau mana dah pegi nye ... hehehe ... Jahhhh ... jahhhhhhh... ape daaa ...



gambar pinjam dari google .. n kat blog ni ...
hanimmdzain.blogspot.com



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Aku dan Seseorang ..Jeng jeng jengggg part 4

SAMBUNGAN ...

blaa ... blaa .. blaaa .....
borak borak ... siap gelak gelak ... (ehhhhh macam dah kenal lama la pulak rasenye)

makin rancak pulak aku bersembang ngan dia ... layan aje lah ... nak sampai dah pun kat kl nih ...

announcement :  Kita akan mendarat sebentar lagi .... bla bla blaaa ....

senyap sekejap borak ngan dia sampai la habis announcement ...

dia : (korek korek sesuatu dari dalam beg dia ... ) ... Ini kad saya (sambil hulur kat aku)

(aku senyum n ambik kad sambil baca nama dia ..adehh rupenye aku tak tanya pun nama dia dari tadi).

 aku : ... mintak maaf la Dato' .. saya tak ada name card .. . (aduhhhhhhhh dato' upenye orang ni ... nyesal lak aku dok kenakan dia je dari tadi .. )

dia : tak mengapa ...  nanti kalau senang .. call la ...
aku : insyaallah ...

soo ... lepas tu terus senyap sunyi sbb tengah landing n sebok nak balik ke destinasi dah ...

disebabkan depan kami ada 3 4 orang makcik tua .. soo slow slow jalan .. sampai dekat bangku .. dia berenti n macam masukkan barang ... aku pulak terus jalan sampai atas .. sebelum aku belok ke kiri .. aku pandang sekilas ke belakang ... nampak dia ... lupe lak nak say good bye tadi .. soo aku pun angkat tangan (macam lambai good bye la) ... ehhh kebetulan lak sama sama angkat tangan ... heheheh tah ape apeeeee daaaaahhhhhh ...

sambung lagikkkkk .... (kali ni last )


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 12 Januari 2015

Aku dan Seseorang ..Jeng jeng jengggg part 3

SAMBUNGAN ....

senyap seketika .....
mmmm senyap lama sikit ......

aaaahhhhhhhhhhhh legaaaaaaa ... senyap dah dia ... ok time to sleep ... kata aku dalam hati le ...
aku buat buat nengok kat luar ... laaaaaaaaaa ... tertido dah upenye dia .... phewwwww legaaaa

tapi still aku tak boleh nak tido ... segan le ... mana la tau kot mengantuk tahap gaban ...
nanti karang kot nye aku terrrrr ...

terlentok lak kat dia kang .... (hehehe malu wehh .. berat laa kalu gituw)
atau tidow tengangaaa je mulut (maklum la letih tahap gaban)
atauu dahsyat lagi ... siap berdengkur lakkk ... (aduuuuuhhhhhhhhhhh maluuuu wehhhh)

bulatkan jugak la mata aku ... layan nengok pramugari yg cantik n pramugara yg smart n nampak kemas jeee ... hmmm ... tetiba ...

dia : ya Allah .... maafkan sayaaaaa ...
aku : aaaahhh ? (sambil pandang muka dia ... hmmm chinese look la dia.. encem gak.. hiks)
dia : maaf yee ... tertidur pulak sayaa ...
aku : eeeeeeeeeeeehhhhhhhhhh ... takpe laaa ... rehat laa ... penat sangat tu agaknyaaa (dalam hati .. adehh sambung la tido lagi) 

 dia : aduhh lama ke saya tertidur ??
aku : takde lah .. sekejap aje ...
dia : alamak ... ada bunyi kaaaa?
aku : mmmm adaaa .. sampai belakang boleh dengar (hehehehehe suka part mengenakan orang nihh)
dia : astaghfirullah ... iya kahh???
aku : (gelak kecil) ... hehehe takde lah ...sorii ...  main main aje .. takde bunyi punn ...
dia : iya kahh ?? alhamdulillah ... maaf ya tengah berbual .. tertidur pulak ...
aku : takde masalah .. tidur la ..

2 B Continued ....


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Sabtu, 10 Januari 2015

Honey lemon da'bomb

 ketagihan baru nih... Honey lemon ...
 Asalnye
 cik jah batuk. Malas nak makan ubat. Beli fisherman friend pun dapat legakan tekak je la. Baik yak jugak.. soo kebetulan jumpa resepi ubat batu tradisional la pulak.. dan kebetulan bahan bahan memang dah ada kat rumah n mencukupi. Experiment je lah. Mana tau leh baik batuknye...

Jah buat sikit je. Separuh pada batch yg dia ajar tu...
sekali rasaa... humang aiiii...buat air pun sodap niii....  tak payah beli kat kedai dah aiihhh... buat sendiri aje. Lagipun Yg kat kedai tu ... ais banyak.. air sikit .. kadang rasa x sedap punn... tui dakk??
yang ni senang je... meh jah sharing...

bahan-bahan

3 biji lemon. Basuh bersih n potong separuh bulatan .. jgn nipis sangat lah.
4 atau 5 hiris halia n
madu cukup untuk menutupi lemon.
1 balang yg bersih. Plastik atau kaca x kesah.. botol pun boleh je.

Cara dia.... masuk hirisan lemon dlm balang.. selang seli ngan halia.. bila habis.. masu madu sampai sama paras dengan lemon tadi. Tutup ketat... simpan lam peti sejuk.

 Kalo ikut resepi katanya benda ni akan jadi mcm jelly. Sampai ke sudah dah 3 4 hari x jadi jeli pun... tapi ye lah. Madu asli mana leh jadi beku ye dak?? Soo jah ambik sudu plastik nak rase.. emm mcm x de rasa lemon je.. then Jah penyetkan lemon yang ada dalam balang tu kasik keluar juice dia semua... lepas  tu baru la rasa dia "da'bomb" baq angg... sedapp hingga menjilat suduuu.

nak buat air  senang je.. ambik air batu.. letak honey lemon ni 2 3 sudu.. letak air.. kacau... baca bismillah.. minun ler ape lagik... heheh batuk letak tepi satt... heheh.. tapi ok la.. xde la melarat katuknya.. now dah ok alhamdulillah... soo nanti korang cuba lah ekk...

 have a great day allz...

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Aku dan Seseorang ..Jeng jeng jengggg part 2

SAMBUNGAN ... .Part 1


diam seketika ...  dia pun bersuara balik ....

dia : mm bukan apa .. nanti takut kecil hati pulak ... tetiba kenapa pulak tetiba pindah orang ni ..
aku : ehh takde la fikir macam tu ... (belek belek majalah lagi .. adeh orang ni borak la pulak)

dia : mmmm balik kampung ke?
aku : (aihh) .. aaa a ahh namanya balik kampung tapi tak sempat nak balik rumah pun ..
dia : aihhh macam mana tuu ??
aku : outstation dekat tempat lain .. takde kenderaan nak balik rumah .. lagipun sekejap saja.
dia : ooohh begitu ...

aku : (silence ... selak majalah lagi .. adehh segan .. pakai sliper.. baju T.. seluar.. tah tah aku berbau ke ape satu hari bertungkus lumus x sempat nak refresh langsung)

dia : 1st time saya datang Kelantan nih ....
aku : (adehh mula balik dahh) ... owhh ye ke ... hehehe selamat Datang ke Kelantan ... soo macam mana perasaan 1st time ke Kelantan??
dia : ok lahh .... seronok .. orangnya baik baik dan peramah ...
aku : ooo .. ok la tu ..
dia : Makanan dia murahhhh betul kannnnnnnnn ..... (nada kagum habis)
aku : (murah ke??) ... aaa ahhh ye lah .. tapi tengok tempat juga ... (time ni aku dah tutup majalah.. dia ni memang nak ajak aku borak agaknye.. x dapat la aku lelap mata sekejap)

dia : Cik siapa nama ye?
aku : Saya Amie ...
dia : soo Amie asal dari daerah mana?
aku : saya dari Bachok .. ada pergi ke sana ke?
dia : ooo tak sampai sana .. di area Kota Bharu je.
aku : soo sempat shopping tak?
dia : sempaaaaatttt ... ada lah beli sikit sikit .. apa nama kedai tu ada jual batik tu ..
aku : ooowh .. Bazar Buluh Kubu? (mahal sikit tempat ni)
dia : yaaaa .. yaaaa ... banyak betul batik ya ... ndak tahu mana satu mau pilih ...
aku : hhehehhee (gelak je lah .. x tau nak kate ape)

2 B Continued 




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 9 Januari 2015

Aku dan Seseorang ..Jeng jeng jengggg

Satu hari balik dari out station.

Selalunya kalau urusan rasmi.. aku duduk di hot seat. Baris hadapan atau 5 baris yg di depan sekali... ahhh tak payah nak berebut-rebut n sesak macam nak naik bas mini...  (kalau naik mas..memang xde hot.. heheh)

ok..sekali ini aku beli sendiri tiketnya..soo x berapa nak hot sbb tiket mahal n kebanyakan dah full.. duduk di seat biasa saja.. sengaja aku pilih duduk di tepi alley. Senang nak keluar n cepat aje ambik beg n gerak terus.... emm awal sangat aku naik atau 2 seat di tepi kanan ku memang x ada yg punya... masih ramai yg menaiki kapal.. seorang demi seorang aku perhatikan... 

Dari jauh aku nampak ada lelaki ni senyum n tunjuk seat sebelah aku .... soo aku tahu lah dia duduk kat belah dalam ... soo bila dia dah dekat .. aku terus berdiri n keluar supaya dia boleh masuk. Biasanya kalo naik flight .. jarang sekali kalo berborak dengan orang yg duduk kat sebelah .. kecuali kalau kita kenal orang tu la ... macam biasa .. aku suka baca majalah yang ada kat dalam flight tu .. aku belek satu satu ... fikiran menerawang jauh .. esok nak exam .. satu ape aku tak baca lagi .. apa nak jawab besok .. langsung xde mood n keletihan sangat.

soo bila flight dah gerak .. lampu dimalapkan .. aku pun rasa mcm nak lelap dah jugak .. maklum la .. dah macam macam yang berlaku sepanjang hari ni ... program kali ini memang mencabar minda n kesabaran ku .. mujur juga ada yang baik hati tolong hantarkan aku ke airport .. (last minute urusetia pengangkutan kata xde kenderaan).. soo sambung balik cerita tadi ... bila dah cerah ... segan pulak nak tido .. lelaki tu duduk sebelah aku je ... dalam hati (bila dia nak pindah duduk sebelah tingkat sana.. pindah lerrr ...) heee bukan ape ... dua dua badan beso ... x selesa ... aku ok lagi sbb leh menyendeng sebelah alley .. dia macam xde tanda-tanda nak pindah aje ... tetiba 

dia : ok ke ?? awak selesa? 
aku : aaaaa ..(terkejut.. ape dia ni leh baca fikiran aku ke ape??) ... oo oK je .. selesa ... 
dia : takde la .. kalau ndak selesa .. saya boleh pindah ke sebelah ... 
aku : mmm takpe..takde masalah .. ok je .. (maksud aku .. Alhamdulillah .. pindah jugak akhirnya) ... 
dia : OK 

errrrrrrrrrrrr..... x pindah jugak ... adehhhhhhhhhh aku salah jawab ke ape nih ???

2 B CONTINUED ....


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 8 Januari 2015

Bingka berempah...

Kuih bingka @ kuih bakar berempah . .. sape suka angkat tangan...hheheh ramai peminat kuih ni... Jah x pernah buat kuih ni... kalo makan... heheh sekejap jerr... tambah lak kalo luar dia garing... lembut lak... makan pepanas... uuuu mak aiii... (terliur lak)

mmm ada satu versi lagi kan kuih ni?? Yang berempah... sekarang ni susah nak jumpa.. kalo bulan puasa ada jugak yg jual. Tapi yg pandan biasa je...

 tiap kali tengok kuih ni.. Jah teringat arwah apak... masa Jah tinggal di FRIM kepong dulu.. ada pakcik Man namanya.. dia n isteri jual kuih ni kalo bulan puasa... tiap kali puasa.. arwah apak akan beli... kuihnya cukup tip top... manis... garing... cantik... atasnya dekat tiap kelopak di letaknya ceri merah n hijau.. bijan of kozz ada..  tiap hari.. sorang akan dapat 1 kelopak je.. heheh... emmm sedapnye... pejam mate dok ingat raseny3... nanti nak belajar buat kuih tu la... mana tau menjadi la pulak kannn... nanti nak cari resepi.... nyam nyammmm... nampak sedap je gamba kuih tuu ... tangkap leleh je ni

nota : gambar pinjam dari >> http://tempahankuihmuih.blogspot.com/2011/06/tempahan-kuih-muih.html

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 7 Januari 2015

T.I.D.U.R

Ya Allah .... nikmatnya dapat tidur .... Musim exam hampir ni memang la ... nak tidur pun tak berapa nak lena ...

keje pun sama gak lerr ... hujung tahun pun sama macam awal tahun gak (ehh sepanjang tahun kot) ... kerja opis pun memang tak pernah pandai nak habis ... 

sama sama penting ... Kerja untuk periuk nasik ... studi pun sama gak ... dua dua penting .. dua dua nak kejar .. kekadang x terkejar .... siang kat opis sebok ngan kerja ... balik rumah .. otak pun dah letih lesu .. dapat bantal .. terus padamm ..

kelas aku lak semester ni memang tiap hari Ahad ... soo Sabtu adalah satu satunya hari yang mana semua nak aku kejarkan ... keje umah .. keje sekolah .. main masak masak .. basuh baju .. lipat baju ... bawak anak buah jenjalan n memakan .. kuar ngan kawan ... itu je hari yang aku available ... hehehe ... take turn lah ekk ...

Semalam exam aku dah tamat ... since dari malam Jumaat aku mula study maut .. heee last minute memang la .. tah la ekk .. otak dah karat kot .. baca awal awal pun tak ingat-ingat gak .. kena la top up balik dah saat saat akhir ni ... exam lak semester ni rapat habis ... paper 1 hari Isnin .. paper 2 hari Selasa .. dua dua susah n banyak nak kena hafal ...

Hari Isnin : dah 2 hari tidur 30 minit @ 1 jam aje tiap malam since malam Jumaat ... udahnye rasa ting tong yang amat ... baca satu satu soalan tu pun macam lambat beno nak mencernanye ... udahnye mata pun dah mula blur-blur ... aku tido jugak kat meja exam tu 5 minit ... lepas tu baru la segar ...

Kes exam semalam pulak ... semua dah ready ... tepat 2.15ptg .. mula laa exam ... aku nengok memasing dok menggelisah ... tengok kanan kiri ... alhamdulillah .. ada gak yg aku leh jawab semalam ...  aku kerling budak belah kiri aku .. still tak tulis ape ape lagik .. dok pusing-pusing kertas soalan ...

elok dah 35 minit gitu .. budak sebelah kiri aku ni pegi toilet .... dalam 5 minit gitu ... dia pun masuk ... elok dia duduk ... dia pun cakap ... Bismillah ..kuat gak le dia cakap sampai kami semua boleh dengar .... (abis geng-geng dia termasuk aku tergelak kecik) ... masa tu aku nampak dia dah mula menulis sesuatu ...

aduu ... perit wohh kalo dapat kertas exam .. langsung blank tak tau nak jawab apa ... aku pernah jadi macam tu dua kali ...

1st masa aku seat untuk exam KPSL .... mati mati aku ingat soalan dia mcm exam biasa .. ada ABC ... sekali .. soalan essay daaahh ... satu hape aku x leh jawab .. udahnye .. aku tulis nama .. no IC .. 3 jam aku tunggu kat dalam dewan tuu ... (geram kat diri sendiri) ... kali ke 2 ambik exam tu .. Alhamdulillah ..lulus ..

2nd time masa aku ambik exam final ... semester berapa x ingat la ... tah kenapa aku keluar lambat dari rumah ... masuk lak kat area Kelang ..utk ke Shah Alam .. humang aii jemm jalann ... confirm aku memang lewat ... sampai kat dewan exam ... orang semua dah masuk kat dalam dewan .... dekat 30 minit aku lewat ... sib baik boleh masuk dewan ... dengan perasaan dok berdebar sebab lambat n berdebar nak exam lagik ... dengan kaki n tangan seram sejuk mengharung jem ngan ketoo nak exam .... otak aku terus jemmmmmmm ... tah ape ape aku jawab lam exam tu pun .. x tau ler ... memang kantoi paper tu ... hehehe ..
esok nye .. aku naik kuda pegi exam ... senang nak cilok-cilok n tak jem sangat ... tapi tu le .. sepanjang jalan asyik kena hon aje lah ...

soo berbalik pada cerita tido ... sedapnye la dapat tido ... nikmatnya tak terkata ... letak kepala kat bantal .. plok bantal golek ... padam terusssssssss ....

masa kekecik .. Apak selalu marah kalo bangun lewat ... dia kata ..
"esok kalo dah keje nanti .. ko tido la berapa lama ko nak" ... (n satu agi nengok tv pun dia selalu cakap cenggitu) ... 

hadehhh .... rasanya tak la kot ... dah keje pun sama je ... bangun kul 5.45.. 6.30 dah kuar umah .. balik umah abis keje dalam kul 6.45 .. pegi gelap .. balik gelap ... waktu yang paling best kalo dapat balik kampung ... huiii .. lepas Suboh sambung balik ... heheh ... walau x berapa nak lelap dah ... tapi tu lah kan ... orang kata kalo nak murah rezeki .. lepas Suboh jgn tido balik ... 

oo yer .... bagi sesiapa yang ada masalah nak tidur ... cer baca kat sini .... >>> 20 tips tidur

ok allz ... Have a great day ...... (opis tengah sebok 5S)



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 6 Januari 2015

Mintak sedekah....

 biasa tak nampak orang yang jual barang kat traffic light? Biasanya aku nampak kat simpang jalan dari shah alam nak ke tol ebor.. atau nak ke uitm @ ict. Lelaki ada.. perempuan pun ada. siap dukung anak pun ada tetengah hari panas ... aku ingatkan yg dewasa je...

 Balik daripada dewan raja muda... depan jackel shah alam... aku nampak sekumpulan budak lelaki n perempuan. Kulit gelap sikit la.. yg pasti bukan Malaysian kot... memula aku nampak depa dok berbincang n memasing dok tunjuk bekas memasing la... ok lagi. Soo kebetulan lampu isyarat.. kereta semua stop... berlari lari semua budak2 tu pi kat kereta... mintak sedekah. Dah tuu punya nak kejar kereta.. sampai x toleh kiri kanan dah.. seolah olah mcm.. konfirm kereta n motor ni xkan langgar budak tu... bahaya betolll...

 Agaknye....
bebudak ni datang dari mana ekk?? Adakah ada sindiket mintak sedekah? Atau ni kah yg org panggil gelandangan?? Tak ada ke tindakan penguatkuasa utk bendung gejala ni? Ramai jugak bebudak tadi.. dlm 6 ...7 orang laa satu team agaknye..bahayaaa... bahayaaa.. pihak berkuasa .. kasik bendung la ...

. Teringat  masa aku study kat Alor Star dulu... ye la.. nama pun student.. duit pun xde.. tapi kesian nengok ada pemintak sedekah pompuan ni.. duduk kat tangga pasaraya ape nama aku tak ingat.. dia ngan baby sorang.. anak lelaki n perempuan .. kecik lagi budak 2 tu.. 

sooo sesekali sedekah la jugak apa patut walau idop alakadar..  satu hari aku ngan geng g jalan cari makan tengahari.. aku nampak depa dok makan KFC.. amboii sedappnye laa... ok la.. teringin jugak depa kann... hari ke 2 ... KFC lagi... Masuk hari ke 3 .. KFC la jugak.. wahhh... ni sape lagi x mampu nak makan kfc nih... heheheh.. soo rasanya banyak kot dia dapat duit sedekah.. lepas tu xde le kitorang sedekah lagi kat dia.. sbb dia lagi kaya dari kitorang gamaknye...haaa ni citer dedolu laaa.. masa belas belas tahun umo.. heheheh









~ It'S OnLy Me ~
Photobucket

Isnin, 5 Januari 2015

Guna-guna????

 suatu hari....

 guy : saya tak tau la kenapa saya teringat kat awak ni...
aku : laa kenapa?
Guy : awak ada pakai-pakai ekk?
Aku :   pakaiii?? Memang la.. pakai baju .. pakai seluar..(buat tak paham ape maksud dia)
 Guy : takk.. guna-guna lah.. macam tiba tiba tau... bla bla bla...
aku: isk.. nauzubillah.. mintak dijauhkanlah saya daripada perkara mcm tu.

Adehhh teringat sembang ngan sorang penjual yg datang jual barang kat rumah...

 mokcik : mek... maghi mokcik buak ke mu pemanis. Bia oghe sene suko ko mu.. bowok maghi cicing mu (tunjuk cincin kat jari kelingking aku)
aku : aaa nak buat ape makcik...
 mokcik : ho lahh.. bagi oghe suko ko mu la...bia cepat jodoh mu...
Aku : aduuu .. Mintak maaf la mokcik.. ambo toksey.
Mokcik : bakponyo?
Aku : bulat... huduh .. gini pung oghe dok kejar pah dumoh... takut amboo... biar dok pong...

Ibu : (gelak je)

Hadehh...bagi aku...  biarlah org suka kan kita sebab diri kita.. bukan sebab yg lelain... alhamdulillah.. syukur apa yg Allah telah ciptakan. Tak perlu nak tokok tambah kurang lagik.
Soal jodoh... biarlah Allah tentukan.. usaha. tawakkal n berdoa selalu.. biar lambat asal bahagia... tul dak? ...
errr tapi ni mcm dah lambat sangat pun ado.. muehehehe... ape boley buat.. buat derk je lah...
Caboooootttt . ....






~ It'S OnLy Me ~
Photobucket

Jumaat, 2 Januari 2015

Selamat Tahun Baru 2015

 Selamat tahun baru 2015 pada semua .. semoga anda sentiasa dalam rahmat Allah



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky