keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Ahad, 27 Disember 2015

mungkin hanya mimpi

 mimpi ...
 indahnya di alam tanpa sedar...
alam khayalan ...
segalanya indah ...
mungkin batasnya hanya di alam sana....
 ...kerana indahnya tak berpanjangan di alam nyata ...
mungkin ...
Hanyalah mimpi




 tersentak aku dari mimpi yang panjang ...
mimpi indah yg aku ciptakan sendiri... 
Nyatanya tak mungkin begitu..
tak mungkin indah sebegitu













~ It'S OnLy Me ~

 Photobucket

Selasa, 22 Disember 2015

sleep lahh

Penatnya rasa ... dah 3 minggu macam ni .. tak kira tidur awal atau lewat .. pasti akan sedar tengah malam .. then dah tak boleh lelap sampai ke pagi .. nak kata risau exam .. lambat lagi n paper dia tak susah sangat bagi aku ... risau kerja? semuanya terkawal ..

ada kaitan ke dengan sesuatu yg aku minta ekk ?? pasti ada sesuatu ...

apa pun semalam tq pada yg sudi teman sembang... tidur lewat .. bangun awal gak .. tadi pagi aku sedar kul 3.30 .. tak golek dahh .. bukak lampu .. bukak laptop .. sambung wat keje opis ..
emmm ..

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 21 Disember 2015

sleepless nite

Hi Allz .. apa kabar hari ni?
hari ni jijah rasa ting tong sikit ... ingatkan lepas exam n sesi study maut nih dapat la tidur lena .. tapii semalam Jijah tersedar jam 1.30 pagi .. memang sampai ke suboh tak lena tido ... mata pejam .. tapi otak ligat berfikir ... aihhh ... hilang 1 nikmat .. gaknye nak kena badan dan otak letih baru leh tido lena kot ..

semalam jijah rasa exam paling susah kot ... tebal kooo nota dia .. ni la yg jadi kot kalau kelas double .. kelas Sir ni aku sempat masuk 2 kali je .. yg lain aku masuk kelas Bahasa Arab n ada yg aku keje luar ... adududuuu risauuu weh ... harapnya aku lulus cemerlang pun takpe dah hehehe .. heheh nengok lah result cemana nanti ... ada 1 lagi paper tahun depan ... hope dapat cemerlang ler .. insyaallah




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Ahad, 20 Disember 2015

minyak syaitan??



 cerita hari ini... pepagi lagi abg faris dah buat lawak. Haii macam macam laaa perangai sorang sorang nih.. 




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 18 Disember 2015

Semakin pelik

 Manusia semakin pelik
mahu sesuatu .. untuk sesuatu ...
beri sesuatu .. mahukan balasan ..
tak ada yg ikhlas ..
semua generasi ikan lumba-lumba
mahukan lebih ganjaran
walau untuk usaha sekecil kuman ..


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 17 Disember 2015

Serunding kelapa @ coconut serunding

as i promise yesterday .. recipe ...
hehe tapi terlepas sudah 1 post jiwang karat tahap gaban semalam ..
well .. janji tetap janji ... soo ini resepi serunding kelapa ..

Serunding kelapa ni biasanya belah pantai timur atau negeri Kelantan je kot yg ada jual ? tak pasti lak .. tapi aku suka sangat makan serunding kelapa ni ... hari hari pun takpe .. more to comfort food bagi aku la .. bukan untuk menu main sarapan ... more to desert for me ..ahaks ...
usually kalau kat Kelantan ... warna dia gelap kehitaman lagi n even sweeter (well staple to Kelantan rite .. sweet) tapi bila makan ... rasa dia sangat perfect .. even dengan nasi impit .. kalau nak makan dengan nasi kerabu atau plain rice  .. kurangkan manis dia ..

sangat senang n x banyak bahan dia ... wahhh mak nak speaking london ahh .. (hahaha hancuss)





ingredient :
4 @ 5 stalk lemon grass (slice)
1 coconut flesh crated  (fry without oil until golden colour..put in a big bowl and keep cold/warm)
5 @ 6 Mackerel fish ( **) the more fish flesh .. the best
1 teaspoon black pepper bean
 5@6 shallots (slice)
1@2 thin slice ginger
sugar & salt to taste

1. Shallot, lemon grass, black pepper corn, ginger (pound until fine)
- must use mortar/pestle to make it more nicer taste (mum said)
 2. Put fish flesh - pound a bit until the flesh is fine  and mix with all the ingredient (just a few pound really less than 10)
3. take out everything pour into the coconut bowl
4. Put sugar and salt .. mix well .. taste (usually a bit sweet)

 5. can eat with rice cubes, plain rice or u can eat with nasi kerabu
nasi kerabu recipe >> jijahohhjijah.blogspot.com/2014_05_01_archive.html

**
other ingredient (water, salt and asam keping*)

1.clean fish,
2. arrange clean fish in a pot
3. pour water until fish level
4. put 2 or 3 course salt and 3 slice of asam keping
5. boiled until fish is fully cook and strain the water .. let cool
6. debone


* asam keping (type of fruit Garcinia atroviridis which been process n dried for cooking)
like this picture 









heheh thats all for today .... happy cooking allz ... 

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

nyata atau mimpi


 ada yg hilang di sini ...
 gelak ketawa..
 senda gurau...
manja dan rajuk itu
.penemanku
  

.pinjamkan aku sekejap ...
 biar hanya hiasan .
.penyeri hidupku ...
 pelengkap hari-hari ku..
. pendamping semangat ku...
peneman hari-hari sunyi ku...
Biar mimpi berseri walau nyatanya tak sebegitu ...
aagar bisa aku melangkah esoknya dengan penuh ceria..
 menyerikan hari-hari indah dirimu.

Muncullah dalam mimpi ku..
. hadirlah dalah hidupku ..

-king-



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 16 Disember 2015

tanda gua dah makin tua .. hehehe

Alhamdulillah syukur for everything today ..syukur jugak sebab aku dah ok sikit ..
 fuuhh .. dahsyat aa virus penyakit sekarang ...biasanya aku jarang sakit teruk ... biasanya few years .. then baru 1x laa aku pensan seminggu sakit sampai x leh bangun... last week masa kursus .. peserta yg duduk tepi aku demam selsema .. uuu aku lak baru je baik selsema .. udah jangkit la pulak ... malas nak telan ubat .. hehe konon leh baik sendiri aa .. lupe laa kekadang dah tua .. ahaks ...petang hari baru aku rasa seram sejuk mcm nak demam .. tetengah malam aku akan terjaga sbb pernafasan aku mcm x ok .. aaa cepatlah baik .. 

mmmh.. bila dah demam .. selera mengarut aaa nak makan macam macam .. then 1 lagi sebabnya .. aku rasa aku dah lama tak balik kampung ... last masa Raya Haji .. lama dah tu .. Ibu pun lately dok berwassap ngan aku je .. tapii .. selagi x abis exam .. memang aku x dapat balik la .. memacam nak settle .. study n keje .. sama je dedua tu .. semalam aku settlekan records personal .. check semua ..cuti aku berbaki 18 hari .. banyak lagi ... tiap tahun aku berjanji ngan diri aku nak kerap balik kampung ... tapi tiap kali jugak aku mungkiri ... my bad ..

aku jarang plan cuti .. aku x selak kalender aku tuk check cuti bila .. plan kemana .. serius .. aku x pernah buat cenggitu ... maybe sbb situasi kerja n study aku kot .. yang tak memungkinkan aku tuk suka-suki cuti bebila masa yang aku mahu .. mungkin ... atau itu hanyalah alasan aku semata ... ahh .. sabarlah .. 1 sem je lagi ... pertengahan tahun depan aku dah free .. insyaallah ..

aku jugak perasan .. dah jarang aku dapat buat benda yg aku suka .. totally stop projek jahit menjahit aku ... projek manik .. cuma yg sesekali aku sempat uruskan my garden n sesekali masuk dapur n main masak-masak ..

tekak tak sihat selalu teringin nak makan memacam kann .. hehehe sib baik laa adik aku ni ghajin gak melayan akak dia nih ... semalam aku sampai rumah.. tengok dia dah rebus nasi impit .. dah perisi ikan rebus .. bawang ..serai n bahan lain semua dah siap ... huuuuuuuuuu aku tau dia nak buat menu yg aku teringin nak makan tuu ... yessssssss ... I love u lah Apit ..



Next entry jijah akan share cara-cara nak buat sambal kelapa yg orang makan ngan nasi impit tu keh .. kalo x sabar .. korang google lah .. banyak gak page lain yg ada varies recipe .. sama je .. ejas la ikut anak tekak nanti ..




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 15 Disember 2015

Never to late if u start now ...

Wait and waiting  ....
u will always late ....

once ...big brother ask me to wait till he came back from US ...
I'll wait for him to come back ... and it seems never happen till today ...
but I still wait as I promise big bro Steven ... i hope u ok n good ...

Then the last day  of school ... best friend of mine said ...
wait ... until we meet again one day ... and it never happen ...
and will never happen .... he left me for better place ...
rest my friend .. u r so good to me .. i'll never will forget u ..  

after i finish my Dip. ... i'll wait for the next offer to come ..
too late .. i waste 2 years waiting ...
now i already at the last step .. alhamdulillah ... soon babeh ...
i guess its too late for my age to get that ... but its ok ..
better late than never ...

I found 1 big bangle ... soo unique and made from special materials ..
1st time i saw it and i fall in love in instance  ...
I said to myself .. Amie .. be calm .. take your deep breath .. wait until the day going back to KL ...
i'll buy that .. yess i really want it ...
it never happen ... seems that something happen and I miss that chance to go there and get the precious ...
haha ..


i wait for 5 years ... the last year was devastated .. there goes all the hope and dreams ...
i wait for 10 ... to get heal ... seriously .. i dont know y ...
1 good year I have after that  ... I didnt wait any longer .. I ask and seek ... good result although it doesn't change anything
another 8 years of waiting for something promises and seems ok ... but its not ok ...



I realize something ...
no matter how long u have waited for something to happen ...
if its not mean to be ..
or if its not for u ..
it still will not be yours ...

don't wait ... no matter what ..
yeah .. i believe .. i have faith ...
I have start my journey now ... :)
yeah I still looking for that turtle shell bangle ... hahaha


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 4 Disember 2015

Nan Cheese Leleh

Esok cuti kann ... hehehe siapa yg rajin .. atau teringin nak makan nan cheese ... Jijah share resepi ... leh cuba nanti .. (sedapp)

resepi asal jumpa dalam FB .. soo try la 
 
 
 
Ulang kaji step ....
1. gula + yeast + air suam kuku - campur n biar yeast kembang biak kejap
2. Tepung + marjerin@ butter .. uli sampai jadi serbuk (rata)
3. Masukkan cecair yeast sikit sikit dlm tepung sampai boleh uli ..dah sebati n cantik ... restkan dalam bekas tertutup 30 min @ tutup ngan kain lembab
4. uli sekali lagi .. leperkan n letak cheese kat tengah.. lipat lipat n leperkan sikit ... (rehatkan 20 minit)
5. Masuk dalam periuk ajaib .. biar masak sebelah n terbalikkan .. bila dah masak .. letakkan butter ...
Tadaaaaaaaaaaaaa.. siap .. makan panas-panas .. kalau dah sejuk .. cheese x leleh dahh


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 2 Disember 2015

be positive

 Suatu hari di tepi sungai Dajlah, Hasan al-Basri melihat seorang pemuda duduk berdua-duaan dengan seorang perempuan.
Di sisi mereka terletak sebotol arak.

Kemudian Hasan berbisik dalam hati,
"Alangkah buruk akhlak orang itu dan baiknya kalau dia seperti aku!".

Tiba-tiba Hasan melihat sebuah perahu di tepi sungai yang sedang tenggelam.
Lelaki yang duduk di tepi sungai tadi terus terjun untuk menolong penumpang perahu yang hampir lemas.

Enam dari tujuh penumpang itu berhasil diselamatkan.

Kemudian dia berpaling ke arah Hasan al-Basri dan berkata,
"Jika engkau memang lebih mulia daripada saya,
maka dengan nama Allah selamatkan seorang lagi yang belum sempat saya tolong.
Engkau diminta untuk menyelamatkan satu orang saja, sedang saya telah menyelamatkan enam orang".

Bagaimanapun Hasan al-Basri gagal menyelamatkan yang seorang itu. Maka lelaki itu berkata padanya,
"Tuan, sebenarnya perempuan yang duduk di samping saya ini adalah ibu saya sendiri, sedangkan botol itu hanya berisi air biasa,
bukan anggur atau arak".
·
Hasan al-Basri terpegun lalu berkata,
"Kalau begitu, sebagaimana engkau telah menyelamatkan enam orang tadi dari bahaya tenggelam ke dalam sungai, maka selamatkanlah saya dari tenggelam dalam kebanggaan dan kesombongan"

Lelaki itu menjawab,
"Mudah-mudahan
Allah mengabulkan permohonan tuan"

Semenjak itu, Hasan al-Basri semakin dan selalu merendahkan hati
bahkan ia menganggap dirinya sebagai makhluk yang tidak lebih daripada orang lain.

Jika Allah membukakan pintu solat tahajud untuk kita,
janganlah lantas kita memandang rendah saudara seiman yang sedang tertidur nyenyak.

Jika Allah membukakan pintu puasa sunat,
janganlah lantas kita memandang rendah saudara seiman yang tidak ikut berpuasa sunat.

Boleh jadi orang yang gemar tidur dan jarang melakukan puasa sunat itu lebih dekat dengan Allah,
daripada diri kita.

Ilmu Allah sangat amatlah luas.

Jangan pernah taksub & sombong pada amalanmu.

Saudaraku
molek cerita ni
Ia boleh jadi Pengubat Jiwa agar kita terhindar dari
sifat mazmumah.

Walau sehebat mana diri kita
jgn prnah brkata
"Aku lebih baik drpd kalian"

YANG..

Yang singkat itu - "waktu"

Yang menipu itu - "dunia"

Yang dekat itu - "kematian"

Yang besar itu - "hawa nafsu"

Yang berat itu - "amanah"

Yang sulit itu - "ikhlas"

Yang mudah itu - "berbuat dosa"

Yang susah itu - "sabar"

Yang lupa itu - "bersyukur"

Yang membakar amal itu - "megumpat"

Yang ke neraka itu - "lidah"

Yang berharga itu - "iman"

Yang mententeramkan hati itu - "teman sejati"

Yang ditunggu Allah S.w.t itu -"taubat"

(Imam Al Ghazali)




~ It'S OnLy Me ~


Photobucket

nikmat yg aku kadang terlupa

Talking to someone yesterday..
.dia kata ... tiada lagi keseronokan bekerja.. stress.. x happy dll...
teringat suatu waktu masa aku masih disini..
aku juga pernah rasa begitu. Rasa marah.. benci.. penat...rasa nak berhenti.. dll...

ya. Memang kita semua ada rasa begitu. Tapi ingatlah. Jika bukan kita yg telah di amanahkan... maka bukan kita yg berada di situ. Jika semua manusia itu perfect. Maka tak perlulah adanya manusia lain membantu...
jika berat kaki melangkah... ingatlah. Allah yg maha berkuasa. Dia yg memberikan rezeki .. juga memberikan rahmat dan keberkatan sepanjang hidup kita. Dah tentu kita memerlukan keberkatan dalam hidup kita kan?CCubalah... tanam sedikit lagi keikhlasan dalam hidup. Waktu melangkah keluar ... pesan dalam diri... aku bekerja kerana Allah...akan ada rasa ketenangan ... n pasti kita mampu meneruskan pekerjaan kita hari itu dan seterusnya.

 Aku suka duduk n perhatikan sekeliling... kadang dengan memandang. Kita jadi tenang... kita dapat lihat nikmat yang Allah berikan .. melimpah ruah sebenarnya dalam hidup kita. Kita rasa susah bekerja... siapa yang lagi susah kalau kita bandingkan kerja kita dan tukang sapu di opis kita? Nampak kerjanya senang ... tapi cuba kita berada di posisi dia.. penat kot? Sedangkan kita hanya penat otak berfikir n laksanakan keeja kita.



Aku ingat lagi bila masa aku rasa berat sungguh rezeki aku... x cukup belanja .. susah kerja yg aku buat. Kebetulan aku berada di stesyen bas Pekeliling... dari jauh aku nampak seorang pakcik sedang menjala ikan di sungai besar kat stesyen tu. Sekali.. dua kali lempar.. belum juga berhasil.. dari hujung sana .membawa ke sini... masih juga diteruskan.. penat.. lelah... beemandi peluh .. dengan tempat sebegitu... aaku? Duduk di office yg ada aircond .. sejuk.. nyaman sepanjang hari. Tak perlu bersusah payah. Hanya duduk n buat saja kerja aku... itu pun aku x mampu? Dah bagaimana lagi yg aku mahu?sabarlah. Teruskan..bersyukur n niatkan semua pada Allah. Jangan lupa juga...untuk berbagi sedikit.. membantu yang lain yg lebih memerlukan... Moga hidup kita lebih baik dari sebelumnya n sentiasa di berkati .. insyaallah. Have a great n successful day Allz.

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky