keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Isnin, 22 Februari 2010

lempeng Itali & Strawberry sorbet

pesanan penaja : GAMBAR HIASAN jijah cilok dari intenet yer .. tolong jangan saman saya ... gabar lempeng itali nanti next time jijah letak ...

fuhh .. kenyang nyerr ... tadi baru abis makan lempeng Itali n pekena strawberry sorbet ...
sempoi je makan malam ni ...


mesti korang heran ek... lempang itali ?? cemana ropenye ?? ..malangnye disebabkan teruja n lapar tahap gaban ... dah last byte baru teringat .. gambo tak ambik ... mm nasib aaa.. len kali la jijah tempek gambar K ...

loorr .. nak resepi ke ??? hehehe main cempak cempak ni .. takde sukatan K .. main agak agak jer ...
_LEMPENG ITALI_
tepung gandum (agak banyak mana korang nak buat le)
secubit garam ..
air untuk bancuhan
italian spice 3 dash atau ikut banyak korang suka (yg nak buat kuah spegeti tuu- beli je kat pasaraya)
minyak masak

intinya :
sambal ikan bilis atau Sambal paru lebih korang masak tengahari .. atau beli kat makcik kantin tengahari tadi
nak buat sendiri (kena carik resepi la ekk)

caranya ..

1. masuk tepung, garam, rempah Italian spice n air ... kacau sebati .. agak agak cair sikit laa .. sbb senang nak leperkan (pekat sikit bancuhan dari nak buat ketayap)

2. Panaskan frying pan ..masuk minyak sikit... bila dah bebetul panas .. baru masukkan adunan tadi ... ratakan (kasik goyang je frying pan tu)

3. kena kasik lempeng ni bebetul garing ... baru ada rasa rangup n sedap ... kasik dua dua belah garing ok :> ...











4. masa nak makan ... susun sambal paru tadi dalam satu barisan kat tengah atau sambal bilis tadi (ikut banyak korang nak makan) .... then gulung-gulung ..

5. makan lerr ... sementara masih panas .. sbb nye kalo sejuk .. dah takde rasa garing yg best tadi ...

perghhhhhhhhhhhhhhhh .... sodap beb ...

stroberi tu senang je ... letak air batu lam blender ... letak juice strawberry ... blend sampai air batu hancus ... minum sesejuk tu sampai korang rasa otak korang sakit akibat "Brain Freeze" (hahah rasa sakit sampai ke tulang belakang kekadang tu) ... hahahahah ada berani cuba ke??

my favv ... yummy








~ It'S OnLy Me ~
weeee

3 ulasan:

BeMiE berkata...

ermmmmm dap nyaaaaa....

Insan Biasa berkata...

nak lempeng ......

Jijahh @ f.k berkata...

ok .. siappp ......

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky