keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Khamis, 25 Februari 2010

takde tengkorak kepala???

mmm jalan jalan umah kengkawan blogger tadi .... nengok cerita ceritu .. memacam ada .. tapi tetiba masa jijah terjah blog ini >> mejabulatku.blogspot ... tetiba jadi rindu lak pada sorang kawan jijah ni ... memang laa dia ni Kepochi ... kalau dah jumpe geng .. dok gegelak aje laa menyembang ... biasa dulu jijah memang tak penah balik tepat jam 5 ... mesti balik jam 6.30 atau dekat nak kul 7 .. sesambil buat keje .. dorang ni singgah kat lebri jijah .. soo memang seronok ler menyembang ape bagai ... (mmm rindu masa masa itu)

soo dia ni memang laa ramah nye bagai .. ringan mulut .. rajin sangat ... di takdirkan dia mengandung ... soo disebabkan laki dia di perak .. n dia berdua ngan anak lelaki dia .. soo aku sikit sebanyak rapat laa ngan dia .. tak kira laa ape situasi .. aku anggap macam adik gak ...

soo masa tu dia pregnant masuk 7 bulan .. telah di takdirkan bayinya meninggal dalam perut .. sedihnye la masa tu ... aku ingat lagi haritu ... tengahari aku send dia ke klinik ibu mengandung untuk check perut n janji fetch dia balik kemudiannya ... call in ... n aku dengar dia dah mula sok sek sok sek kat sebelah sana ... ngape pulak ni?? dalam hati aku tertanya tanya ...

masa dia kabarkan yang baby dia takde .. memang rasa lemah urat saraf aku .. rasa macam nak peluk dia kokuat masa tu ... rush aku gi sana n pick up ... dia cakap memang rasa baby lemah since thursday (kelantan cuti friday n sat.) soo dia tak terfikir ape ape pun masa tu .. n tunggu on sunday tuk check baby ...

soo dr kuarkan surat n minta dia pegi HUSM utk rawatan lanjut .. kawan aku berkeras nak balik perak .. sbb nye sini takde sape nak jaga n susah dia nk balik berpantang nanti ...

soo dapat la akhirnya dia balik perak n bersalin kat sana ...

sempat lagi dia cerita ... proses kelahiran ... dr bagi ubat suh bersalin normal .. sbbnye rugi kalau buat pembedahan .. lagipun anak dah beberapa hari meninggal .. soo darah dia dah jadi racun dalam badan ibunya ... soo kawan aku ni memang dah letih perjalanan jauh .. tunggu kemain lama dalam labour room .. 2 das shot tu .. baru laa rasa nak bersalin ... panggil punya panggil nurse .. dorang kata belum lagi .. yg dia ni pulak dah letih n tak larat sangat ...
ape lagi ... teran-teran .. kuar kepala budak ... n kawan aku lak dah rasa macam abis tenaga ... soo dia pun dah tak larat nak teran lagi ... doc tu pun cakap la kat kawan aku ni ... kalau awak tak mau teran .. saya terpaksa la potong kepala anak awak ni .. (ugut je) ... ape agi .. sekuat ati kawan aku teran .. ha koo abis sembur semua kuar ... selamat la satu kes ...

sooo lepas check semua .. dr kasik tau pada family n laki dia .. anak nye tak cukup sifat ... soo mungkin juga body ibu yang reject kandungan ... tapi dia cerita gak la .. anak dia memang tak sempurna ... tengkorak takde .. lembik berisi macam air je .. badan dan anggota jugak belum sempurna ...

masa dia call ni .. dia nanges lagi sambil ngadu kat aku ... (baru 3-4 hari selepas melahirkan) .. dr jugak pesan .. kawan aku ni takleh mengandung dalam masa 3-4 tahun ... takot kebarangkalian berlaku lagi kes ni ... soo dia luahkan semuanya ... n aku cakap sabar je la .. ada hikmah agaknye ..

tak sampai setahun lepas tu dia pregnant balik ... walau takut takut .. aku cakap juga .. rezeki di tangan tuhan .. insyaallah .. memang aku jaga bebetul n marah dia bila makan megi (makanan fav dia) .. humph ... makan lee kalo nak kena debik ... syukur now anak dia dah 3 ... sihat sihat belaka .. yg meninggal tu anak no 2 ... now tengah pregnant lagi (anak no 4) ...

suburnya dia ... jeles jijah .. kalau boleh nak gak subur macam tu .. huhuuuu ... tapii ... kena carik bapak nye dulu la kan ... hahah ... takkan la nak wat baby tabung uji macam omputess lak ... hissssss..

....................................................

rezeki di tangan tuhan ...
ada kala .. di anugerahkan sekelip mata ...
ada juga bertahun tahun lama ...
dugaan pada pasangan bahagia ...
mungkin nak suruh honeymoon lelama ...

ada yang subur sangat ...
ada juga yang amat sukar ...
semua tu kan rezeki tuhan ...
usaha .. berdoa dan bersedia menerima ...

ada yang diberi ...
tak di jaga ...
suka suka dia ..
buang sini sana ...
esoknya keluar muka pertama ...
pembuangan bayi merata rata ...
bagi mereka ..
memang tak jangka ...
sbb sex suka suka ...
BERDOSA!!!
memang tak guna ...
takde ati perut nye manusia ...

ada juga sanggup merana ..
bersama-sama berusaha ..
memacam cara ....
berhabis masa berabad lama ..
berhabis segala harta benda ..
usaha sini sana ..
cuba ini ... cuba segala ..
sebab mahukan permata ...
buah hati pengarang jiwa ...
kebahagiaan sesebuah keluarga ..
bagi pasangan bahagia ..
tanda CINTA ..

tu lah dia ..
memacam cerita ..
sifat manusia .. susah nak jangka ..
ape pun .. semuanya dari dia juga ...
dia yang berkuasa ..
dia yang menentukan segalanya ..

pokok pangkalnya ..
tepuk iman di dada ..
bukakan minda ..
jauhi yang membawa dosa ..
takot di murka ..
kena balasan atas dunia ..
tak termampu kita menahannya ..

tu je aku nak cerita ..
yang baik semua dari dia ...
yang buruk ... dari aku juga ..
aku hanya sekadar pencerita ..
jejari menari .. melahirkan cerita ...
dari sudut mata dan minda ..
untuk tatapan sahabat semua ..
yang baik kita guna ..
yg buruk tinggalkan saja ..
sekadar pedoman akhir bicara ...

.......... end .............
jijah @ amietz.fk
12.00 AM 26022010
Banting, Kelang


sekian dulu ..di akhir cerita ..
aku pun dah tak tau nak tulis ape ... (mula merepek meraban)
mata pun dah berkarat je rasa ...
masa tuk jumpe dewa dewa ..
atas kayangan sana ...
esok berjumpa lagi kita ..
tu pun kalau di panjangkan nyawa ...
jijah sudahi segala bicara ..
wassalam buat semua pembaca ...
di akhir bicara ...








~ It'S OnLy Me ~
weeee

3 ulasan:

TUKANG KATA berkata...

wah..indah entry ni..

Jijahh @ f.k berkata...

thanks sudi membaca ...

Mimpi berkata...

Tuhan itu penyayang, nyawa yang dia ambil akan digantikan dengan yang baru.

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky