keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Khamis, 18 Mac 2010

PLF class ...

last week kan jijah pegi Sabah ... soo antara program yang telah di sediakan ... lawatan ke Pulau Banggi ... untuk ke pulau ini ... dari KK naik kereta 3 jam ke jeti di Kudat .. then naik feri 1 jam ... di pulau tu boleh di katakan sedang membangun .. soo tak la susah sangat rasanya ...

soo perjalanan naik 4 wheel (trak pikap ke orang panggil ??) hehe ... sowi ahh .. tetiba tak kenal kereta lak ... tapi nak katanya ... dah macam camel trophy la ... jalan masuk kampung ...masuk lagi ke dalam sampai laaa ke hujung ... jumpe laaa .... (layan gambar)

Jeti di Kudat ... gambo dalam feri ...kat sini banyak bot ikan .. beso beso ... kat jeti ni ada bihun power ko .. sedap gila ... tu nanti citer..













 Sampai kat Pulau Banggi .... cantik dia nye jeti ...air dia jernih koo ... leh nampak ikan ape bagai ...

kata staff aku kat negeri .. kat sini penah ada buaya bersadai ... kat tepi tu la .. bukan atas jeti ... hahaha kalo idak .. lari laa semua manusia ... hahha





Kat sini laluan kami untuk ke kampung tu ... jauh ke dalam .. kalo jalan kaki ... minggu depan baru korang sampai ... aahaha kalo aku lak .. bulan depan lom tentu .. hahaha ...
 oo yeah ... staff aku kata .. patut ini sungai .. tapi sungai tu kering sbb kemarau .. dia kata .. kat sini suppose ada empangan ... sekali empangan semua kering ko .... boya pun suka bertenggek sini ....

teringat scene citer lanskar pelangi ... budak tu takleh cross sbb ada buaya ... hahah cemana laa depa lalu ekk ...(ni dari tengah tengah sungai)


semak lagi ... jalan tanah merah je ... hahah agaknye ada rimau ke ??? takot nye laa rasa ... buatnye kena ngappp .. atau ulau besau ke .. hehehe ...










Sampai laa ke kampung Pangkalan Darat .. pulau Banggi .....











Tadaaaaaaaaaaa .....
Kelas dia .....

 Makcik tu kepit anak lagi .... bawak buku lagi ....
tu bukan beg sekolah kooo ... tapi beg sireh ...
kalo kite makan kacang .. makan asam ... untuk jajan .. depa makan sireh ke ...

heheheh makcik baju oren tu masa aku sampai .. dia duk kat bawak pokok nyioq tepi kelas tu ... dok lipat sireh ... ngan akak yg bawak anak tu ....












Attandance FULL ko ... tua, muda, laki, pompuan ... semua datang .....

masa aku masuk ngintai belakang .. dorang semua pandang aku tak berkelip ... mesti dia rasa happy orang luar datang melawat ... tak pun depa ingat .. omputes sesat mana laa masuk kampung aku ni .. hahahahha ...




 hahah .... nengok ... anjing ni ikut tuan dia g sekolah kooo ....











 White board (nasib baik ada ) .. yg tampal tampal tu .. usaha cikgunye ....















 Alamak .. gambo cikgu dia kecik la pulak ... yg pakai baju putih belah kiri .. gambo kecit je ....

aku tanya cemana dia gi kelas@mengajar??  ... naik motor ... tu pun jauh gilerrrr .... antara satu sama lain ... pengorbanan cikgu ....


 bumbung dia ... nengok .....
kata cikgu ... kalau ujan ... confirm takde orang datang ... kelas batal .. takleh duduk ... ujan masuk kiri kanan atas semua ....

bangunan ni depa pakat bina sama sama ... soo atas ada zink je ... tu pun baru pasang balik ... sbb last month kena pukul ribut .. abis semua terbang ...





ni pulak sekolah yang aku lalui sblm sampai ke kampung tadi .... sekolah ape aku tak tau aa ... heheh nostalgia la pulak ... sbb aku pun penah sekolah kat bangunan kayu dedolu ....

BEBUDAK .. sila insaf .. n pergi sekolah .... dah ada sekolah tinggi .. sekolah batu ... takmo pegi sekolah lakkk ... HEPPPPPPPPPPPPP ...





Adik adik .. sila insaf ye ... bebudak dua orang ni ... jalan kaki lebih 4 KM rasanya utk ke kelas tabika KEMAS yerr ... di tengah hari yang Rembang panas membakar kulit .... perlu mendaki jalan yang berbukit bukit utk sampai ke umah depa .... kalo aku laa ari ari jalan kot situ ... mau gelap ... n tonggek .. bukit dia tinggi koooo .. sayuuuppp mata memandang ... perghhh ....




soo ... moral of the story ... kalau dah ada usaha ...situ ada jalan ... walau serba kekurangan ... dari segi facility dan keselesaan .. tapi depa pegi jugak sekolah ... tinggal kebun .. tinggal laut ape semua .. semata nak belajar ... dah tua tua pangkat mak ayah kite tu haa ... punya laa depa suka ... dapat belajar ...


aku tanya bebudak yang berdiri kat sini ......  pegi sekolah ke tidak ... depa kata tak pegi ...sbb jauh n tak berkemampuan .... mmm ... sedih lak rasa ... adakah mereka akan mewarisi BUTA HURUF dan juga kemiskinan keluarga ??? ....

aku harap tidak ... dan harapnya depa akan belajar di sekolah yg ada ini n dapat ubah nasib sendiri ...

kami menghadiahkan sumbangan yang tak seberapa ... sekadar menjamu mereka .. tanda berterima kasih atas sokongan dan minat .. insyaallah juga .. sedikit sumbangan untuk baik pulih kelas ... AKU BANGGA DENGAN PENDUDUK DI PULAU BANGGI ..

Kalo korang nak tau ... ini adalah kelas yang paling senang untuk pegi .... masih ada kelas yg lagi mencabar untuk sampai .... ambik masa berhari hari perjalanan ... jauh ke dalam kampung / hutan .... naik 4 wheel ikut jalan balak (oh i want to try that) .... ikut jalan sungai .. naik boat (heee ada boya kaa? besh gak) .... jalan kaki ikut hutan ber jam-jam lamanya (tak larat maakkk... abis lelemak mak terbakar kang hehehe ..rasanya kalo keje sana .. confirm dalam 5 thn ... balik KL ..mak jadi J-LO maaaa ) hehehehe ...

best gak aku rasa kalo dapat pegi tempat macam tu ...hahaha tak tau laa larat atau tidak .. sekurangnya sekali aku penah mencuba ... merasa keperitan mereka ... dan supaya aku dapat terus berbakti kepada mereka dari bumi Putrajaya yang penuh bertuah ini ... dan moga mereka dapat merasa sedikit kesenangan dari keperitan berpanjangan .... jauh lagi dari pembangunan ...

pernah ke korang terfikir... rupanya  masih wujud kehidupan sebegini walau Negara Malaysia ini dah dirasakan serba maju ??? .........

~ It'S OnLy Me ~
weeee

1 ulasan:

~Kak AZZ~ berkata...

hmmm.... kesian kan dgn org2 cmni... Lumrah alam mmg camni la selalunya.. Ada kemudahan tp taknak guna... yg serba ketinggalan ni pulak nak belajar tp semuanya serba kekurangan...

Teruskan berbakti utk dorang Jahh... Mudah2an usaha murni korang semua berjaya....

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky