keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Isnin, 5 Julai 2010

Lumba Kutu Babi ..

 heheheh saspen dak tajuk tu ? laaa betol aperr . bukan memain aaa .. KENYATAAN sehh ..
dedolu masa jijah kekecik dulu .. ni salah satu permainan bermusim kitorang ...lawan kutu babi

MISI Utama - Mencari Kutu Babi yang paling Besar dan Kuat .
Misi Ke 2 - memenangi pertandingan lawan kutu ... hehehehe

 Ape natang tu ?? tak penah nengok .?? laaa isk ... ni la rupa diaaa yang kitorang panggil
Kutu Babi atau Undur undur ...



 takde kaitan ngan babi pun dan semestinya tak membawa penyakit H1N1 .. huhuu lagi satu .. takyah kena samak punn ... apasal undur undur ?? hmmm kutu ni memang dia jalan mengundur .. toksah penyet laa sampai senak kutu ni .. takde nye dia jalan ke depan ... mesti mengundur punyaaa ....

sooo ... kutu ni dia tinggal dalam pasir .... kalau nak cari dia senang je .. cari je sarang dia yg macam bentuk kon kacang kat tanah .. asalnye dia makan semut atau ape ape je la yg masuk ke sarang dia ... (kat bawah ni laa sarang dia ... haa tu ... nampak macam ada lobang lobang tu ??? dia duk lam tu laa ....

nak tangkap dia ... kena sabarrr ...  ada dua cara ...

1. tiup pelan pelan kat sarang dia tu sampai habuk pasir beterbangan ...then mesti dia kuar nye ... time tu korang tangkap laa dia ...  atauuuu ....

2. susah sket cara ni ...

i. memula ambik rambut korang .. pompuan je .. nak yg panjang jerr  ....
ii. then tangkap seko semut ..
iii. then ikat semut tadi guna rambut yg dah di cabut tadi tapi jgn la pulak ikat sampai mati semut tadi .... (kira jadi camjoran laaa)

iv. then pelan pelan masukkan semut tadi kat lobang kutu tuu ...
v. biasa kalo tanah keliling tu macam runtuh sikit ... undur undur ni mesti kuar n tangkap semut tadi ...

vi . cecepat korang angkat balik semut tu n tadaaaaaaaaaa ... kutu ni terlekat kat rambut n semut tadi ...

soooo ... cemana nak main ??

either korang lawan je dua eko kutu ni lam kotak mancis .... nengok sape kuat ... atauuuu ...

kasik eksesais ini kutu ....
letakkan atas lantai .. atau meja .. atau mana saja laa tempat yg lapang .. then tepuk laa lantai tu kasik kutu ni jalan mengundur .. alaaaaaaa macam lumbe lari kat balapan tu ... tapi kecian gak laaa ... sbb dia jalan ngundur je ... soo susah gak nak handle cemana dia lari ... kira macam korang gostan kete aaa .. mana ada orang gostan kete bawak 110kms kan ??? kan ??? hehehe gitu le ibaratnye ....

sooo itu lee permainan aku dedolu ... selain main jual jual ... haaaa ni la keje aku kalo dah masuk bawah umah ... carik le natang undur undur atau kutu babi ni ....

hehehe aku tak jahat .. cuma nakal sikit jerrrrrrr ...... :D peaceeeeeee ...

~ It'S OnLy Me ~


weeee

2 ulasan:

Crafty Diva's berkata...

Salam jijah..
baca ni tingat gak zaman kecik ku dolu2..
penah gak main ibu undur-undur nih..
hehe..
terkendap2 bwh rmh cari undur2 nih.
musykil la..ada lg ke binatang ni ek...
dh lama tk tgk ..
kot dh pupus..

mana jijah dpt gambo2 ni?

Jijahh @ f.k berkata...

Jijah kebetulan teringat n search dalam internet ... tak sangka lak ada gambar menda alah ni ...

mungkin ada lagi rasanya ... kena cari kat tempat berpasir ..

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky