keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Khamis, 16 April 2015

16 April 1977


Hari ini... 38 tahun yang lalu..tanggal 16 April.. 1977.. pasti ibu rasa gembira... rasa teruja... pasti ibu juga merasa gentar...

sakit kah ibu masa melahirkan aku? Berkali kali aku tanyakan... berkali kali aku minta di ceritakan... bagaimana agaknya bila ibu melahirkan aku??

kata ibu... ibu tak merasa apa apa... sedar saja... semua telah selamat.. ibu memang tidak dapat melahirkan semua anak anaknya secara normal... semua ke empat empat anaknya dilahirkan secara pembedahan...3 saja yang selamat.. kakak ku yang sulung terlalu lemah. Hanya mampu bertahan selama 1 jam saja...

kesian ibu..bila ibu baring berehat... selalu ku belek belek kesan jahit di perutnya... kasar kesan jahitannya.. sesekali ibu menggaru-garu kesan jahitan tu... gatal katanya... sesekali ku kucup kesan jahitan ibu... diam x terkata apa... besarnya pengorbanan ibu melahirkan aku...

 apa lagi yg selalu ibu ceritakan... emmm ... kata ibu .. sewaktu aku di lahirkan... semua sedang sebok menguruskan hal di rumah. Nenek sebelah ayahku meninggal dunia.. tak sempat dia melihat aku... tapi di sediakan tanda mata untukku sebelum dia pergi... terima kasih nenek... semoga nenek tenang di sana...

ceritalah lagi ibu... kata ibu. Senang saja mengandungkan aku.. semua ibu lalu makan .. "sebab tu lah senang bela kau"... suap laa apa saja.. semua kau makan... hahahha ye ke ibu??? Patut lah aku bulatt... lagiii???

emmm... masa kecik.. kau suka x pakai baju.. pakai pun sekejap je... lepas tu.. tinggal spender je... (opppssss sensord)...  heheheh memang pun.. gambar aku masa kecik.. semua nampak perut n pusat bojeng... aiihhhh malu lahhh...

 haaaa... masa kecik.. pantang jumpa pen... habis satu badan kau conteng... lepas tu.. pantang turun ke tanah... lepa sikit je.. siaplah.. keje kau halau itik. Itik tu ada kaler hijau sikit sikit.. itu je yg kau suka kejar.... ikut je mana itik tu pegi... ada lagi gambar arwah apak ambil masa kau kejar itik tuu... heee banyak gambat aku masa kecik... boleng.. bulat.. comot... comey ... (perasan ehhh)

apak n ibu banyak simpan duit... elok tersusun dalam album..tiap satu tertulis di atasnya.... org sedekah pada Amie...  Amie tanggal pusat... Amie tumbuh gigi... Amie pandai berjalan ... Amie mula bercakap.... Amie itu.. amie ini... semua pasal Amie... Amie Witiza..maksudnya.... Yang di sayangi Witiza....

hehehehe teringat arwah apak cerita... aku suka sebut enggek... enggekkk... hah.. rupanya aku suka makan tonggek ayam... hahahahhaha satu keluarga kami gelak... rindunye kat arwah apak...

 kata ibu... aku anak apak.. selalu kena marah ngan apak.. tapi tiap kali apa apa pasal aku... apak la yg paling tak senang hati... tidur tak lena kalau aku demam... bila aku merengek.. terus apak jenguk.. jelum air dalam batil tembaga... letak kat dahi aku... kalau aku kemana mana.. apak la paling risau n tak tenang... pantang aku tersebut... pasti ada nantinya... emmm kenapa aku tak nampak semua tu dulu??

Tak sempat aku nak balas jasa ibu dan apak.. tak dapat rasanya aku membalas selamanya... semoga ibu dan apak sentiasa dalam rahmat dan kasih sayangnya. Ampunilah anakmu yg degil ini.. terima kasih kerana membesarkan ku... menyayangiku.. membimbingku..

Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang. Kau peliharalah kedua ibu bapaku... limpahkanlah kasih sayangmu kepada mereka..























~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

1 ulasan:

Rossli berkata...

Assalam. Anda seorang kaki yang rajin berblog? rajin beronline. Mahu try buat bisness online secara kecil-kecilan. jom singgah blog saya. hehe.

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky