keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Rabu, 18 September 2013

WKB : Wa Kena Beb

Semenjak dua menjak dah abis bulan puasa ni ... makanan cepat jer abis .. tak kira lauk ape ... kalo pegi lambat sikit jer ... hmmm tinggal serdak aje la ... agaknye ape je tukang masak tu buat .. semua laku ler ...

hari ni aku makan ayam pencen masak rendang .. tempe goreng panjang 2 inci .. tauhu separuh masak sambal ... nasik penuh .. neslo ais .. RM7.50... pheww ..oo yeah .. kuah kari ...


teringat masa baru abis studi dulu n memula carik kerja ... aku keje sales girl je .. jalan kaki jual barang dari rumah ke rumah ... janji kata nak kasik keje kerani ... upenye ... "wa kena beb"

hehehe ... masa tu mana nak ada RM lagik .. harapkan mak ayah kasik makan lagi ... dah la gaji tak dapat ... bila mintak ..dia kasik advance jer ... RM200 ... ape la sangat n berapa lama dapat bertahan ...

soo .. hari hari aku makan .. nasik penuh ... (mesti penuh sbb mkn pagi n malam jer) ... kuah kari .. tempe sekeping atau tauhu atau sayur... telo mata atau telo dadar ... air koseng jerrr .. suamm .. (masa tu air free jer) ...

hari hari sama je aku ambik .. kalo takde tempe .. tukar ngan tauhu atau sayur ... murah jerr .. RM2 - RM2.50 jer ... gitu ar ... sampai budak tu pun tanya .. akak hari hari makan macam ni jer ?? aku macam biasa arr .. senyum ala ala sengih kerang n cakap ... memang fav .. kuah kari lauk telo ... hehehehhe jawapan selamat daaa ...

Sesekali ada la ambik lauk ayam atau ikan ... kalo bertahun makan telo memanjang .. dah jadik bulat macam telo la pulak ...(heheh sekarang ape kurangnyer ..ahakss)

lama gak la aku keje macam tu ... dalam 2-3 bln gak kot ... macam ape jerr rasa ... sudahnye aku balik utk raya .. memang balik teruss ... gaji takde .. elaun pun takdo ... bonus lagi lerr ... seingat aku .. lepas sorang sorang berenti .. akak n abang yg lebih senior pun menghilang sorang demi sorang ...

takpe la ... take positif jer ... bagus gak ... dapat belajar skill komunikasi ngan orang ... lama lepas tu aku dapat interview kerja ... bila citer bab pengalaman kerja ... penemuduga tu pulak yang naik angin bila aku kata aku kena tipu ... walau ape pun ...sudahnye .. taukey syarikat penipu tu kena tangkap n masuk lokap gak ... n aku .. alhamdulillah dapat kerja sampai la sekarang ...

tu orang tua selalu cakap ... berakit ke hulu .. berenang ketepian ... susah dahulu ...senang kemudian ... yang penting .. pengalaman kerja .. n usaha ... insyaallah .. Allah maha pemurah lagi maha penyayang ... anyway .. dengan kerja sales tu jugak .. dapat la aku merasa round satu Malaya ni haa (takde la satu Malaya sangat  ... n Sabah Sarawak takde dalam senarai..hehehe)

Note : sesekali teringat kenangan lama ...

nostalgia weh gambo tu ... pinjam dari bloghttp://tatangmanguny.wordpress.com/kasundaan-jaman-baheula/  

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

2 ulasan:

hazlina azmi berkata...

Hai dear..bestlah blog awk..penuh warna warni kehidupan,penuh dengan resipi masakan..suke2..jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)

http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

amie tiez berkata...

Terima kasih singgah dan follow ... apa yg ada dalam ni .. ambillah .. yg baik kita guna .. yg tak elok ... biarkan saja ...

Nice to know u Hazlina :)

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky