harini cik jah bawak serawa kat opis ... semalam masakkan dulu durian dengan gula merah ... tadi pagi panaskan n baru letak santan ... sesambil masak serawa ni ... sempat laa buat lempeng ... nak buat roti jala tak reti n takde acuan ... lempeng pun lempeng lahh ... janji kenyang.
roti dah siap siap pesan kat adik suh beli .. n biskut 4 segi memang dah ada stock kat office ... layannn ... tapi kalo serawa panas .. sedap ngan roti atau lempeng atau roti jala...
tapi kalo serawa sejukk yg dari peti ais ... lawannya dengan biskut 4 segi tu la ... mavles .... kuah secukup rasa .. lemak .. manis n masin sesedap rasa ... cap jempollll ....
jemput makan semua .... Bismillah ...
alamak .... dah post baru teringat ada orang nak resepi .... soo ini cara cik Jah je la ... sesedap rasa n main hentam kromo jer ...
Bahan-bahan
Isi durian (yang masak atau yang mengkal atau guna lempuk durian pun boleh)
Gula Kabung / Manisan/ Gula merah / gula pasir ( memana satu pun boleh guna. cumanya kalo gula putih warna end product putih aje la)
Santan kotak / santan fresh
Daun Pandan (koyak n simpul)
garam (secukup rasa)
Air
Cara-cara
Masuk Air, isi durian, gula, daun pandan, garam n masakkan dengan api yg sederhana .. bila dah mula panas atau nak menggelegak .. masuk santan .. (part ni kena kacau sepanjang masa ..kalau tak santan berbiji nanti) bila dah cukup rasa n gelegak ... matikan api ...
ada juga versi lain yg masukkan telur .. terutamanya kalau guna lempuk durian ... caranya sama juga ..cuma masukkan telur yg dah di pukul sedikit bila kuah dah mula menggelegak ... kacau perlahan lahan biar telur masak n jadi berurat dalam kuah tu ...
ada juga sesetengah orang suka kuah serawa macam pekat sikit ... masukkan saja 2 sd makan tepung jagung yang dah di bancuh ... kacau cecepat agar tak bergentel ..
senang jerr .... cuba la ..n tips nak yg sedap ?? masak secukup rasa n bak kata kak ani ... masak kena guna api slow jer ... jgn terkejar kejar n nak cepat siap jer ... n bagi cik jah .. kalo nak guna santan kotak yang sedap .. guna santan kara .. kotak putih n hijau ... tak rasa macam santan kotak pun ...
~ It'S OnLy Me ~
roti dah siap siap pesan kat adik suh beli .. n biskut 4 segi memang dah ada stock kat office ... layannn ... tapi kalo serawa panas .. sedap ngan roti atau lempeng atau roti jala...
tapi kalo serawa sejukk yg dari peti ais ... lawannya dengan biskut 4 segi tu la ... mavles .... kuah secukup rasa .. lemak .. manis n masin sesedap rasa ... cap jempollll ....
jemput makan semua .... Bismillah ...
alamak .... dah post baru teringat ada orang nak resepi .... soo ini cara cik Jah je la ... sesedap rasa n main hentam kromo jer ...
Bahan-bahan
Isi durian (yang masak atau yang mengkal atau guna lempuk durian pun boleh)
Gula Kabung / Manisan/ Gula merah / gula pasir ( memana satu pun boleh guna. cumanya kalo gula putih warna end product putih aje la)
Santan kotak / santan fresh
Daun Pandan (koyak n simpul)
garam (secukup rasa)
Air
Cara-cara
Masuk Air, isi durian, gula, daun pandan, garam n masakkan dengan api yg sederhana .. bila dah mula panas atau nak menggelegak .. masuk santan .. (part ni kena kacau sepanjang masa ..kalau tak santan berbiji nanti) bila dah cukup rasa n gelegak ... matikan api ...
ada juga versi lain yg masukkan telur .. terutamanya kalau guna lempuk durian ... caranya sama juga ..cuma masukkan telur yg dah di pukul sedikit bila kuah dah mula menggelegak ... kacau perlahan lahan biar telur masak n jadi berurat dalam kuah tu ...
ada juga sesetengah orang suka kuah serawa macam pekat sikit ... masukkan saja 2 sd makan tepung jagung yang dah di bancuh ... kacau cecepat agar tak bergentel ..
senang jerr .... cuba la ..n tips nak yg sedap ?? masak secukup rasa n bak kata kak ani ... masak kena guna api slow jer ... jgn terkejar kejar n nak cepat siap jer ... n bagi cik jah .. kalo nak guna santan kotak yang sedap .. guna santan kara .. kotak putih n hijau ... tak rasa macam santan kotak pun ...
~ It'S OnLy Me ~
2 ulasan:
Assalamualaikum Jijah
kesukaan saya tu....
Atuk ... sesekali layan best juga .. kalau selalu .. bahaya ...
Catat Ulasan