agak agaknye korang penah buat tak kuih ni? rasanya ini kuih paling simple yg jijah tau ... kata ibu ni zaman dedolu nye kuih ..jaman jepun gaknye .. heheh jarang ada kuih ni ... kat kedai ..jijah tak penah jumpe...
rasa dia best ... kenyal kenyal .. lembut .suam suam ..manis manis buah .. lagi lagi rambut dia (telo) macam rangup sikit .. sedap kalo makan panas panas .. nanti leh try k ... lagi 5 minit nak bukak posa pun sempat buat ni ....
bahan dia :
tepung pulut 1 cawan (agak agak nak buat banyak mana lah)
santan debu atau fresh (nak kasik rasa lemak-lemak)
garam halus (secubit jer)
air suam (utk bancuh kalau guna santan serbuk)
telur ayam sebiji
gula halus atau kasar
minyak untuk goreng ...
cara - cara :
1. campurkan tepung pulut dengan santan debu (kalau guna yg debu) .. kalau guna yg fresh ... tuang je dalam tepung tu .... masuk garam .. uli rata sampai jadi doh macam kite nak buat ondeh ondeh ..
3. telur tadi ... pecahkan dalam mangkuk .. letak garam sikit jer .. kacaukan macam nak buat telur dadar ..
4. ambik sikit adunan tepung tadi .... gentel bulat-bulat dan picitkan tepung tu di sebelah tengah dia (bentuk macam platlet darah merah kat sebelah tu...)
5. celupkan dalam telur yg dah di pukul tadi ... n terus masuk dalam frying pan ... sekejap je dah masak .. angkat bila dah kuning ke-emasan dan toskan minyak nya ..
6. ambil kuih yg dah di tos tadi ... celupkan dalam gula halus ... tapi jijah tak suka celup ... style jijah ... masuk semua dalam pinggan ... ambil sedikit gula kasar ... tabur taburkan atas kuih tu ... soo takde la rasa manis sangat ...
wahhhhhhhhhhhh ... dah terasa di tekak ku ini .... cepat lah jam 5 ... nak balik ... nak balik ...
3 ulasan:
wow sedap tu
erm macam tau jer kuih nih..
tp x th plk namanyer
sedap kan..adakah kuih ni bersira gula jgk..kih..kih..skema nyer soklan
idah ... kuih ni tak payah sira ... gula nye tabur tabur je ..
Catat Ulasan