keep on moving babeh ...
Ahad, 24 Oktober 2010
Cream Caramel - versi oren@jackfruit
semalam merajinkan diri untuk buat cream caramel ... soo ini laaa hasilnya .... tak hensem sikit jer ...
anyway resepi ni di request oleh kak Za ..
p/s : nanti dah cuba ..update dalam fesbuk k ..
Happy cooking / baking
Cream Caramel
step 1 : CARAMEL
3/4 cawan gula halus
2 sd makan air
caranya
Masukkan gula dalam frying pan/periuk.
campur ngan air tadi dan masak sampai keperangan.
(jgn perang sangat kalau tak suka rasa pahit)
bila dah perang ... masukkan dalam loyang kuih
Step 2 : Cream nyer
bahan-bahan
1 tin susu cair
1/3 cawan air (campur ngan susu cair tadi)
5 biji telur ayam (saiz beso... kalau kecik tambah bilangan telurnye)
1sd teh esen vanila
secubit garam (kasik rasa lemak)
versi orange :
campurkan dalam adunan parutan kulit dari sebiji buah oren
n masukkan juga juice dari 1/2 biji oren tu.
caranya :
1. buangkan pusat pada telur & masuk dalam blender
( kalau tengok dalam gambar telur tu .. yg ada urat putih attach kat telur kuning tu la kita panggil pusat telur - buang pusat dia untuk hilangkan hanyir)
2. Masukkan Susu cair dan air + esen vanila + garam secubit
(jgn masuk semua nanti melimpah ruah - later mix dalam mangkuk)
3. blend sampai sebati
(kalo takmo blend, pukul je semua bahan dalam mangkuk sampai sebati.)
4. Masukkan dalam acuan kuih yang ada caramel tadi dan kukus atau bakar selama 15 minit
p/s :
1. biasanya orang kukus jer ... tapi adik adik saya suka versi bakar .. thats y ada crack sikit kat atas dia tu.
2. tips yang diberi oleh kak Ena Uzir .. letakkan loyang berisi air dibawahnye masa nak membakar. hasilnya tetap sama macam mengukus. Thanks kak ena for the tips.
3. VERSI OREN - Semalam yg saya buat, saya gantikan esen vanila dengan parutan kulit oren dan dimasukkan sedikit juice oren (1/2 biji oren)... soo hasilnya rasa oren sikit la ... sedap gak ...
4. VERSI NANGKA - jijah jugak pernah mix dengan buah Nangka masak yang masih keras (nangka baru kupas soo isi dia masih keras dan pejal.. tapi manis) .. soo caranya potong cube kecil-kecil dan masukkan dalam adunan sebelum membakar. memang sedap sbb ada isi nangka yg rangup kat dalam cream caramel tu ... tapi kurangkan gulanya depend on kemanisan buah nangka tu ... takot manis gilerrr ...
anyway .. selamat mencuba yerrr ....
~ It'S OnLy Me ~
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan