keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Jumaat, 8 Mei 2009

main masak masak




Hahah.. cuba teka kuih ape ni ???
Ini lah "baked cream caramel" Amie yg pertama .. alamakk .. sekali hangus dahhh .. abis air gula dia pun ilang .. kering teruss dah tu terlebih tepung custard (terlebih kuning lak)... rasanye ?? mak aiii manis gilerr ... tapi kan .. part yg hangus hitam tu yg habis dulu .. hehehe .. garing .. manis .. n at the same time pahit pahit sikit hahahah sadiss sehh ..
kali ke dua try ... kukus la pulak ... jadi ... tapi adik aku lebih suka yg bakar lagi ... soo kali ke 3 buat .. baru la perfect ... this time amie tambah dengan cube nangka .. jadi la "Baked jackfruit cream caramel" sedap giler .. abis licinn semuanya ....
yg ni pulak ???
hahah yg ni ialah roti periuk ?? asalnye kawan masa di UITM dulu yg bawak .. mak dia buat meniaga di Muar sana nun ... heheh sooo masa makan tu rasa macam sedap gilerr .. hehehe sbb teringin nye pasal .. aku mintak resepi .. sib baik jadi .. hehehe sori lah .. dah tinggal 3 ketul baru nak tangkap gambar ...
roti ni buat bulat bulat jer ..  n susun dalam periuk ..tunggu naik lagi baru bakar ... sbb tu panggil roti periuk ... ye ke dik ?? hahah jgn marah ... akak main sebut je ni ... soo yg ni dah di sapu butter n jam .. perghh .. makan panas panas .. syahdu beb ... biar la tak hensem rotinye .. janji dapat makan pepanas .. thanks dik for the recipe ... bila nak buat kali ke 2 ?? hahaha ... tunggu dapat ilham dewa dewa ... heheh lain kali la pulak....
sesekali .. best gak kalo buat something diff .. saja suka suka nak try ... makan sendiri aje .. anyway dah lama aku tak masak la .. kalo masak pun tak berapa nak sedap dah ... hehehe tu la akibat jarang masak sangat ...
hemmm skang ni teringin nak makan laksa spegeti ... tunggu ada masa jer ... yummy ... cedap tuuuuuuuuuu ....  yg  ni aku dapat resepinya masa dok tengok astro ngan ibu ... nampak sedap jerr dia buat ... soo tengahari tu jugak aku ngan ibu try .. perghhhhhhh sedap sehhhhh... macam ketagih lak ... kerap gak la buat laksa ni ... ape pun .. disebabkan aku tak sempat nak buat lagi .. ape kata kalo aku letak resepinya .. n korang try la ... hahah kalo sedap ..jgn lupe kasik komen kat blog aku ni k .. selamat mencuba ...
Laksa ...........................
Bahan-bahan :
1 paket spegeti

Blend halus bahan kat bawah ni .........
2 hiris halia
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cili boh/cili kering ikut pedas
bahan lainn ........... 
1 tin besar sardine (ambil isi sahaja & di lecek kasar)
RM 1 santan
Bunga kantan
Daun kesum
Asam keping
Garam
Minyak untuk menumis

Cara-cara masak :
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan-bahan yang telah di kisar halus sehingga naik     minyak
2. Masukkan santan, Ikan sardine, asam keping, bunga kantan dan daun kesum.
3. Masak sehingga menggelegak n rasa masam masin nya.

Spegeti :
Jerang air yg banyak didalam periuk dan dicampurkan sedikit garam & minyak masak. Setelah air mendidh barulah dimasukkan spegeti & masak sehingga spegeti lembut.

Bahan Hiasan/ulam yang dimakan bersama laksa  :
- Timun - Daun salad - nenas kalo nak
- Bawang besar - Cili merah
- Limau nipis jika suka -Telur rebus
cara makan macam biasa jer .. campur je ape semua yg nak ... letak kuah ... balun le ape lagik .. heheh .. teringat time raya haji yg lepas . aku buat laksa ni .. memula bebudak ni takmo makan sbb makanan pelik dari yg lepas (biasa bihun sup) ... soo lepas aku pujuk suh rasa .. abis licin sepinggan .. tengahari lak dia datang ngan adik beradik n kawan dia ... makan lagi sepinggan ... sooo dah petang hari .. ada laa akak ni datang ngan familynye ... alih alih budak tu datang balik kat umah aku  ..siap jenguk kat pintu umah aku n tanya ... ibuu oo ibu (mak aku le)  ... ada lagi tak laksa pagi tadi ... heheheh .. cian nye pasal aku pun rebus laa spegeti n kasik bebudak tu makan ... rasa puas nye hati ... bila tengok dorang makan dengan sepuas hatinya licinn abis semua  ..... rasa berbaloi n ilang penat memasak sepagi raya ... hemm .. happy :)

1 ulasan:

Fadhlah berkata...

esok buat..

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky