asalnye resepi ni dapat masa tengok rancangan memasak bersama Saleh Yaakob kat chanel astro .. nampak macam sedap je .. soo aku ngan Ibu pun ape lagi .. terus jalankan misi la .. leh katakan minggu tu dok makan laksa ni aje la ... well .. masak masa raya pun .. memang licin beb .. kejap aje abis ... sooo kat sini aku share lagi sekali resepinya .. sape yg rajin tu .. cuba lah k ... mana tau kena ngan selera korang lak ... nanti kasik komen pepanjang sket kat bawah ni pendapat korang pasal resepi ni ... selamat mencuba ...
Bahan-bahan :
1 paket spegeti @ fetucine
Blend halus bahan kat bawah ni .........
2 hiris halia
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cili boh/cili kering ikut pedas
bahan lainn ...........
1 tin besar sardine (ambil isi sahaja & di lecek kasar)
RM 1 santan
Bunga kantan
Daun kesum
Asam keping
Garam
Minyak untuk menumis
Cara-cara masak :
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan-bahan yang telah di kisar halus sehingga naik minyak
2. Masukkan santan, Ikan sardine, asam keping, bunga kantan dan daun kesum.
3. Masak sehingga menggelegak n rasa masam masin nya.
Spegeti :
Jerang air yg banyak didalam periuk dan dicampurkan sedikit garam & minyak masak. Setelah air mendidih barulah dimasukkan spegeti & masak sehingga spegeti lembut.
Bahan Hiasan/ulam yang dimakan bersama laksa :- Timun - Daun salad - nenas kalo nak - Bawang besar - Cili merah - Limau nipis jika suka -Telur rebus
senang je ... cuba lah
Kadangkala...susah utk di terangkan, pening kalau di fikirkan, sakit hati kalau di ikutkan, mati jiwa kalau di turutkan, so.. HanTam SajAlaH..
~It'S OnLy Me~
- Amietz -
Tiada ulasan:
Catat Ulasan