keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Selasa, 5 Januari 2010

Sekolah oh sekolah

Sembang ngan sorang kawan jijah tadi .. terus mengimbau balik kenangan masa kekecik dulu ..sempat lagi dia pegi ngintai anak dia waktu rehat di sekolah .. kata dia takot diberinya RM1 terus pegi n tak ambik balance ... mmm ye lah .. memacam .. ada laa yg tak boleh tidur malam kan ...
sorang lagi kawan jijah lak .. dah siap siap nak beli barang ... kata dia.. "nak prepare sarapan @ bekal kat anak nak gi sekolah" .. jijah jawab .. ye lah .. dulu mak bangun buat sarapan tuk kite gi sekolah .. skang kite lak bangun kena buat sarapan (dia laa .. jijah menten .. hahaha)

mmm jijah masa sekolah dulu .......
Ibu buatkan sarapan pagi biasanya n siapkan bekal utk anak anak ...
jijah paling suka bekal nasik goreng (rencah cili kering ngan ikan bilis) ngan cokodok pisang .. huuu bekal paling best .. kalo masa sekolah rendah dulu ... bekal makan tengahari .. biasanya ibu sangkut kat pagar sekolah .. bila rest .. jijah ngan abg pegi ambik sendiri kat tempat biasa ... hehehe umah masa tu dekat je ... then makan kat bawah pokok sekeliling sekolah .. kat tunggul kayu hujung bangunan .. atau kat tangga sekolah..
masuk sekolah menengah .. tingkatan satu .. buat sendiri .. sbb sekolah petang .. then lepas tu kureng bawak bekal dah ... (jarang jarang laaa)

jijah gi sekolah .. jalan kaki pagi petang .. sekolah rendah 30 minit ... sekolah menengah 45 minit. ..
masa sekolah rendah . tak laa rasa susah sangat .. sbb nye lalu bawah pokok pokok ..sejuk n nyaman jer sepanjang jalan ... kalau musim bunga hutan berguguran .. sepanjang jalan macam dilapisi karpet yg cantik ... separuh jalan warna kuning .. separuh kaler pink ... cantik sangat ... atau bila ada musim cendawan tumbuh ... hati rasa melonjak lonjak nak balik cecepat bagitau apak .. then petang tu pegi kutip ... sedap tuuu .......
sekolah menengah lak .. rasa best gak .. sbb jijah ada teman jalan kaki .. hehehe ... (sweet memories ever) ... arwah si zul ni hari hari temankan jijah jalan balik umah .. even dia ada basikal .. dia tolak je sepanjang jalan ..memacam aa sembang ngan dia ..... biasa kalo dah sampai rumah .. dia mintak air segelas .. then baru dia balik rumah dia ...
yang tak best masa musim hujan laa ... alamak ... nak berpayung payung lak .. lecey .. satu agi ... kasut mesti laa haus belubang sehhh .. kalo ujan .. abis laa meresap air kat span kasut tuu .. alahaiii .. abis basah stokin .. heheheh

Kenangan yang paling kelakar ... masa jalan tengah panas ... alih alih hujan lebat datang ... whoaaaaaaaaaaa ... lariiiiiiiiiiiiiii .... hahahahah biasa orang panggil hujan angin .. sekali lalu jerr ..memang lebat gilerr kooo ... (basah gak akhirnya .. umah jauh lagi daa).... satu lagi kenangan kelakar .. masa kekecik sekolah rendah laa ... maklum lee kawasan hutan ... aku ngan kawan masa tu takot la jugak nak lalu ... then siap cakap kokuat "AMPUN ATOK NENEK ... CUCU TUMPANG LALU" .. Then kami lariiii sekuat hati ... hahahahahah tak tau laa ape yg takot masa tu ekk??? (bayangkan aku lari cemana ... badan bulat montel .. mengah sehhhh)

Kenangan paling mendebarkan .... masa lalu kat kawasan hutan ... tetiba lak ular sawa yg besar giler melintas ... adoiii ... lama kemain dia dok menjalar sepanjang jalan tuu (melintas) .... giler ko nak lalu?? carik nahas lerr ... nak tak nak .. tunggu laaa sampai ular tu abis menjalar ...

hahah ... satu agi ... belakang sekolah jijah dulu ada "acik leha" jual icecream Malaysia .. tapi nak pegi umah dia tu ... memang bebetul thrill laaa ... ada angsa beb tak silap aku .. ayam belanda pun ada ..hahaha... tau tau aje laa kalo dia mula menyudu orang .. perghhh ... kecot perot ...tapi sebab ais kerim yg sedap itu ... ku gagahi jugak ... hehehe ...

best ekk masa kekecik dulu ... hehehehe .... kenangan masa kekecik ... itu la dia ..

~ It'S OnLy Me ~
weeee

3 ulasan:

pak long berkata...

salam buat jijah...
amboiii...bila jijah mengimbau kenangan gi sekolah....rasa teringat jugak kenangan pak long...tapi paling best dengan cokkodok..bestnyer..

~0~ berkata...

kenangan zaman bebudak memang best yang amat....

Mr PenyuBiru berkata...

macam² karenah ya ibubapa yg 1st day anak sekolah.hehe

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky