keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Khamis, 31 Mac 2011

Cara main UNO ...

 gheeeeee aku pun tak sure la yang aku main ni betul atau salah .. tapi ini adalah versi kami bermain okeh ...
sooo encik OASIS tu ... boleh la cari kad ni n try main kehh ...
 ok ... memula nak terangkan pasal kad yang ada dalam box UNO ni ... kad ni aku beli di kedai 2 ringgit je ... haha nama je kedai RM2 . tapi barang dia varies la . ada yg lebih RM2 ... kad ni harga dia RM2.49 sen..



kalau dalam satu set tu ada nombor 1 sampai 9 ... mengikut warna yang ada dalam kotak tu la ... biasa ... kuning, merah, hijau & biru ...  soo dalam dia ada 5 jenis kad ... 

 i) kad dengan nombor 1-9 pelbagai warna (ikut nombor atau warna)
 ii) kad dengan tanda arrow pelbagai warna (bertukar arah perjalanan game)
 iii) kad yang ada gambar palang no entry tu ... (orang berikut tak boleh jalan)
 iv) kad yang ada 4 warna di dalamnya (boleh mewakili apa apa warna)
v) kad dengan tanda + 2 pelbagai warna atau kad +4 (means kena ambik kad tambah ikut nombor atau jumlah kad tsb)

Now aku terangkan apa fungsi kad kad ni n also cara main .... biasanya bila main ... ikut putaran jam .. senang tak gado gado sape nak jalan lepas tu ....

step 1 :  memula main ... sorang akan dapat 5 keping kad ... (chong dulu habis habisan ...) lepas dah kasik sorang 5 keping (sorok jgn kasik orang tengok) .... terus bukak kat tengah meja .. satu keping kad bernombor ... tak kesah la kaler ape pun ...
Cth : kad kuning nombor 8

step 2 : peserta pertama kena cari dalam kad dia warna kuning .. atau nombor 8 .. kalo takde .. kena cabut satu per satu kad ... sampai la jumpe kaler kuning atau nombor 8 ... misalannya dalam kad dia ada 3 keping kad nombor 8 (hijau dan biru dan kuning) .. soo dua dua kad nombor 8 tu boleh letak sekali .. tak kesah kaler ape dulu ... tapi kalo ada kad nombor 8 warna kuning .. soo dia kena letak kad nombor 6 kuning dulu .. then baru letak yg kaler lain kat atas ... cthnye dia letak 3 keping kad nombor 8 .. yang kaler kuning kat bawah hijau dan biru kat atas ..

 ok ... orang kedua kena cari kad warna biru atau nombor 8... contohnya dia ada kad yg macam kat tepi ni atau +4 yang ada banyak kaler dalam ..so boleh la letak ...
begitu la seterusnya .... sampai habis ..

tapi ingat ... bila dah tinggal satu kad dekat tangan ...kena cakap ...last kad ... n kalo dah nak letak tu .. kena cakap UNOOOOO ....
 kad ni kena tukar arah
 kad ni orang berikut kena ambik ... kalo kata orang berikut ada kad ni jugak .. boleh letak (selamat) .. n orang yg takde kad macam ni .. orng tu la jadi mangsa ...
 ni kad biasa ... soo selamat bermain UNOO ...

~ It'S OnLy Me ~
weeee

2 ulasan:

JIHAD EKONOMI DAN KEUSAHAWANAN berkata...

Salam, boleh sya tanya kat mana nak beli kat harga RM2 ni??? sy nak beli untuk permainan di sekolah...nak beli banyak :)

nnt emailkan pada sy ye lsrgeniuskids@gmail.com

tq
Hafiyah

S.A.P.U. berkata...

thanks jijah.. baru saya tau macam mana nak main... boleh la main dengan anak2.

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky