keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Selasa, 1 Mac 2011

EXAM KPSL


 hmmm .. tengah aku mengorek ngorek mencari cari resit pembayaran saman aku aritu .. terjumpa lak soalan KPSL yang aku ambik aritu .. kebetulan ada sorang member lama mintak .. soo aku bawak ke kl ... rezeki korang ahh ... sape yang nak leh YM aku lah nanti okeh ... atau sms je korang nye no fax
(gambo geng memula masuk keje ;) )..

soo kat sini aku nak share tips cara nak jawab soalan KPSL ... mengikut pengalaman aku menjawab aritu la .. dan juga tips yang diberi masa kursus persediaan peperiksaan KPSL ... soo ... ape salahnya untuk mencuba .. kalo tak lulus .. cuba lagi sampai berjaya ... 

well aku ingat lagi pesan sorang penceramah motivasi ni ... katanya ... KITA TAK BOLEH TERUS HIDUP DALAM ZON SELESA .. PERLU ADA PENINGKATAN DIRI DALAM HIDUP .. TAK KIRA WALAU SEKECIL MANA ... PERLU USAHA .. SELAGI TUBUH BERNYAWA ;)

Soo here it is ....



BONUS > TIPS MENJAWAB SOALAN KPSL

1.         IKUT FORMAT  - Setiap jawapan perlu ada atau mengikut format yang betul seperti berikut.
            a. Pembuka / mukadimah
            b. huraian serta contoh (tak kira berapa banyak perenggan korang nak buat)
            c. Penutup atau rumusan
            ini penting sbb setiap format jawapan .. ada markah dia sendiri .. soo jgn membazirkan markah. Make it interesting to read ;)
2.         HURAIAN
a.         Jangan lokek idea n jangan kedekut ink pen … tulis banyak banyak .. kemas dan tersusun elok .. guna ball pen HITAM sahaja.
b.         Buat perbandingan isu dan kaitkan dengan contoh yang ada di tempat kerja kita atau idea kita sendiri … Bonus mark
c.         Beri pandangan anda … Positif dan negative untuk nampakkan kekuatan hujah kita (bonus mark lagi)

3.         paling penting ….
BACA SOALAN ELOK ELOK DAN FAHAMKAN APA DIA NAK!
Rangka/sketch jawapan sblm menjawab .. tulis isi penting .. baru mengarang .. kalo tidak nanti semua idea terbang.
4.         UNTUK rujukan serta idea tentang apa nak jawab .. sila baca …
            a.         Majalah SEKITAR (yang di keluarkan oleh library Negara)
b.         apa apa saja petikan akhbar atau majalah yang berkaitan dengan dunia library
c.         Dalam intenet pun banyak issue … bonus la kalo korang tau citer pasal lebri ..
5.         Bawak coklat yang korang suka masuk dalam dewan .. sesambil jawab .. makan .. soo korang akan relax n cool jer … (yang ni memang aku selalu buat .. kalo korang perasan laa .. sbb coklat kan boleh buat mood kita relax n tenang ;) ..

 Last but not least … GOOD LUCK ALLZzz...

nOTA : Maaf .. saya cuma ada soalan KPSL untuk bidang perpustakaan sahaja. yg lelain jenis KPSL saya tak ada ... harap maklum yer ... tapi saya rasa tips-tips yg telah saya nyatakan di atas boleh di aplikasikan sbb ianya sama sahaja dengan semua peperiksaan KPSL ...


~ It'S OnLy Me ~
weeee

9 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

boleh bg contoh soalan kpsl paper 1 tak kat alamt sy... putri_effa@yahoo.com.my

ruff berkata...

Bleh bg contoh soalan kpsl tu kat saya tak....ruffswk83@gmail.com

arda berkata...

salam. nk mintak tlg email contoh soalan kpsl n41 boleh tak?

emel saya : syuhada_1806@yahoo.com.my

tq so much.

Rt-qaH berkata...

salam. terima kasih atas tips yg dikongsi. kalau x keberatan boleh x saya dptkan conth soalan KPSL.
atiqah_sweet87@yahoo.com

terima kasih. :)

Tanpa Nama berkata...

As salam...bole x emailkn kt sy cth soalan kpsl..Lyezhair2000@yahoo.com

dewi berkata...

assalamualaikum..nsk jugak soalan kpsl..mail kat sini leh..silaukristal@gmail.com

dewi berkata...

assalamualaikum..nak jugak soalan kpsl..mail kat sini yer..silaukristal@gmail.com...tq

Tanpa Nama berkata...

salam saya pun berminat dgn soalan KPSL nie..bole hantar kan salinan ke email saya..kimkkjns@gmail.com..
terima kasih..

♥premidharma♥ berkata...

Permohonan Exam KPSL N27 sudah dibuka....
Siapa yang nak kompilasi past year soalan + jawapan dari thn 1995-2012
(bah a,b & c) can pm / email me premidharma@yahoo.com

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky