keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Sabtu, 24 Januari 2015

Duit kaler hijau

Malam kelmarin saja ajak semua pegi makan satay .. soo bila dah habis makan-makan ... sengaja suruh si Faris pegi bayar ... soo memula dia pi bayar duit Satay ... bila dia balik kat meja .. ada duit baki sekeping RM20, sekeping RM5 dan 3 keping RM1 ...

aku : nak abang (sambil hulur RM1 - 2 keping) ...  satu abang punya .. satu kakak punya .. nanti simpan dalam tabung ok ...

Faris : emmmm cik Mie ... boleh tak abang nak yg kaler hijau ....

aku : haaa ? nak yang hijau ? tak boleh la .. kalau abang dapat yang hijau .. kakak pun kena dapat yang hijau jugak ...

Faris : (muka blurr tak puas hati) ...
aku : nah abang .. duit ni ... pegi bayar kat abang hensem tu (bayar air pulak)
Faris : mmm ... (sambil ikut abang hensem pi kat kaunter)

tetiba ... kemain kuat lagi aku dengar dia menjerit sambil lari lari satu pusingan dekat meja yang kitorang duduk ....

Faris : Yey ..yey ....... dapat duit hijauuuu .... dapat duit hijauuuu ......

Bapak : wehhhhhhhhh apasal tuuuuu ??? (sambil tengok anak dia buat home run keliling meja)

aku : suka la dia ... dapat duit RM5. tadi kan dia nak 5 ringgit .. aku kata nanti tak adil sbb ada satu je ...

hahaha .. macam macam la perangai anak buah aku ni ... 




~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 22 Januari 2015

Muka lekat kat cermin ...


 Semalam masa memula masuk kereta nak pegi makan malam ....

faris : acik miee ... abang tak dapat rasa laa aircond kat belakang ni ...
aku : ye la .. sebab cik mie baru hidupkan kereta .. kejap lagi sejuk la tu ...
faris : emm .. cik mie boleh tak buat aircond dia macam ni ... (sambil tunjuk aircond hala ke belakang)
aku : ok dah ... dapat rasa tak aircond ??
faris : tak rase sangat ...
aku : (kuatkan aircond .. kasik no 4 terus) ...
faris : nah cik mieee ..... (sambil hulurkan tali pinggang keledar)
aku : owhhhh ... terima kasih ..
faris : sama-sama
aku : bagus abang .. naik kereta kena pakai tali pinggang keledar yerr???
faris : ... ye lah cik mie .. bapak yang cakap macam tu ...
aku : owh ye ke ?? bapak cakap macam mana?
faris : ye lah .. kena la pakai tali ni ... nanti .. MUKA LEKAT KAT CERMINNNN ...
aku : haaaaa?? muka lekat kat cermin??? (buat buat tak paham sambil gelak kecik)
faris : ye lahh ... bapak kata .. nanti tiba tiba bapak brek kereta ... muka lekat kat cermin lahhh ...
aku : (tergelak besar) ... oo patut laaa ... heee takut lahhh ...


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 21 Januari 2015

Hikkk... dah kecik sket la kot.

 haritu ada jualan gudang butik yg aku selalu pegi tu... saiz yg aku selalu pakai 58 tak banyak sangat. Samaada dah kena ambik dulu atau memang kurang kat jualan tu.. soo jah ambik campur campur lah. Saiz 60.. 58... 54... 50 pun ada selai ... iskkkk rambang mata weh.. selalu selai kalo kat butik dia rm 50 ke atas x pernah kurang... kali ni sehelai rm19 wehhhh... mau tak sawan memasingg... heheheh termasuk la cik Jahhh...

 heheheheh.. masa tu.. main ambik je la... main tangkap muat. Sambil tu pikiaq.. boleh jadik motivasi wat kurus badan kununnn.. saiz kecik tu kompom x muat.. biarlah. Kalo x leh jual je kat org lain. Kannn... masa tu lah.. balik umah terus pi basuhh...

sebulan lebih lepas tu... hari ni lah kiranya...

wehhhhhh.... muat la pulakk saiz 50 tuuu... adehhhhhhhh.... pasai apa x pi ambik banyak lagikkk saiz tu ari tuuu.... Kemain banyak.. errrr.. tamak haloba lakk tetiba... emmm skang ni baju keje dah banyak blouse je... Baju kurung semua dah jadi mcm baju pinjam @ nampak mcm pakai baju kelawar. Terlebih besoo. Sayang la pulak.. ada yg baru sekali pakai..

kata org
. kalo x mo papa kedana.. jgn suka membazir makanan... jgn terlalu banyak pakaian yg berlebihan.. ape lagik?? X ingat lah pulak...
 nanti nak pi cari ...



~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Maafkan aku .. aku x sanggup

 aku x maksud pun nak sakitkan hati dia ....
atau menipu dia ...
tapi aku buat mcm tu sebab.....
 aku xmo dia rasa apa yg aku rasa...
cukup la kalo aku sorang yg rasai sakitnya apa yg aku dah lalui..
sakit... pedihh... perit sangat...
x perlu kot dia tahu siapa aku sebenar...
atau siapa aku dengan dia...
 cukup dia tahu siapa aku yg aku beritahu saja
 ...kkalau dia rasa sakit sbb aku dah selindung cerita sebenar.. 
percayalah..
aku x sampai hati utk buat kau rasa apa yg aku dah rasa..
cukup setakat aku aje lah yg menanggungnya..
.kenyataan itu sangat memeritkan.
 Dan untuk kesalahan aku..
aku mohon ampun dan maaf.
Aku x sanggup.
Dan aku x pernah rasa bahagia buat apa yg dah aku buat ni.
Maafkan aku...
keluh kesah kau buat aku resah ..
buat aku gelisah...
buat aku bersalah...
buat aku gundah...
keluh kesahmu..
aku mengerti..
aku fahami...









~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Isnin, 19 Januari 2015

Kera sumbang ehh...


 hari ni aku nak citer pasal kera sumbang.. hehehe tau ke kera sumbang tu ape? ... maksudnya org yg x mahu bergaul atau mencampuri orang lain.

 Aku bukan nak mengumpat n bercerita pasal orang lain..tapiii heheh ni cerita pasal seseoranglah jugak. Cumanya ... aku nak share n harapnya janganlah korang jadi mcm org yg aku nak cerita ni. Ambil yg positif saje ekk...

Tahun lepas ada la satu group staff staff baru yg melaporkan diri. Ramai jugalah yg posting di opis aku ni. Tapi adalah 2 3 org yg agak kelat. Yg aras lain tu aku xde lah kesah sangat sbb jarang jumpa. Tapi yg aras aku ni.. selalu gak la jumpa.

 Well org kata kalo masuk kandang kambing .. ngembek laa.. masuk kandang rimau??? Ngucap lerr.. (heheheh tipuuu... tipuuu)... masuk kandang kerbau menguak ler.. maksudnya kena sesuaikan diri laa dengan keadaan sekeliling.

Aku dengar n pernah di kabokan oleh seseorang.. orang ni sangat hebat masa di tempat lama. Sebab kehebatannyalah dia dapat naik pangkat kot.. soo sangat sayang ler... dah dilengkapi dengan pakej yg baik.. tambah nilai yg baik la sikit lagi. Takde ape yg kurang pun kalo kita buat baik ngan org. Bukan org tu nak kikis reta benda ko sampai papa kedana pun..

bebudak ni ada yg mengadu.. sangat stress kalo keje ngan dia. tau la dia sangat dedikasi n workaholic. Tapi jgnlah kata org lain x buat keje. Suka sindir org lak tu.

 "Ehhh... korang takde keje kann.. meh buat keje ni" ... vah vahh vahhh... kalo aku kena ayat tu.. mau bertukar hijau baqq angg... kalo korang x angin kerr? kalau dia bercakap pun.. sentiasa dengan level stress yg sangat tinggi. Mcm masalah negara. Volune sora dia pun.. mak aiihh... mcm nak bagi kempen jekk...

last week kitorang buat makan makan sempena selesai tugasan n mencapai target. 1 level kitorang jemput n jamu makan. X kesah laa org tu bawak atau tidak pot luck nya. Join aje lah. Bukan nak kutip duit org pun. Ajak makan sampai 3 4 kali.. tidak la jugak dia datang. Apee xde kelass kee.. atau diet bagai?? .. ape salahnya kalau datang je lah kat tempat hidangan. Ambik bau pun xpe dah kalo xnak jamah sekalipun.

 Hmmm dia tetap laa dengan bz dia tu. Agaknye kalo dia bz. Memang dia x lalu nk makan la kot? Atau dah bawak bekalan dari rumah gamaknye. Masalahnya dok lalu lalang depan orang konon bz giler sangat laa.. memang la makan time waktu kerja. Kejap aje pun kann.. ganti le balik 1 jam yg ko makan tu waktu rehat ke.. balik lambat sikit ke. Asalkan.. siap target kerja ko hari tu.. n ganti balik waktu kerja tu..

aku rasa xde salahnya pun kan? Lainlah kalo ko kerja front desk. Jumpa ngn customer.
Of coz laa kena utamakan kerja. Jgn lak time ko bertugas tu nak buat menda lain lakk..

dah lama dia kat sini.. dah selalu kitorang ajak.. x juga nak mesra mesra sket... harapnya dia ok lah selepas ni. Jgn kelat sangat... jgn over stress sangat... lebihkan kemanisan dlm senyuman.. lebihkan ramah n nice (kata omputes) dlm hubungan kerja. Iskk amalkan sikap yg positif aje lah senang citer.

 haaa tu je lah nak citer. Errrr membebel ke ape ni ek.. heheheh.. well kita pun manusia biasa. Learn from others but always take the +ve only. Tambah apa yg kurang .. baiki apa yg x ok.

 Aku bersyukur sbb sentiasa di kelilingi n bekerja dengan org yg baik2 n hebat. Sentiada diberikan tunjuk ajar n contoh yg baik utk aku ikuti... semoga kita sentiasa berubah kearah kebaikan n disenangi org lain. Aku harap juga ada org yg sentiasa nasihatkan aku kalau ada salah dan silap yg aku lakukan secara sengaja atau tidak.

 ok geng... have a nice day n smile always... Moh kite wat kojerrrr... chaiyoooo  chaiyooooookkkkkk . ...










~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Sabtu, 17 Januari 2015

Liga 10 pin. Setahun tuuuu

 dah setahun liga ni.. hari ni lah prnamatnya...
Wish me luck allz... bismillah...



~ It'S OnLy Me ~ Photobucket

Jumaat, 16 Januari 2015

Tuna Pie

 Assalamualaikum n selamat pagi ... heheh pagi lagi kann ...
semalam Jah dah janji nak sharing resepi menu western pulak kann ..
semalam Jah dah try buat sendiri Tuna Pie .. tapi macam biasa la .. mesti tukar n ejas sikit resepinya kann .. baru ada lain sikit ... bezanya cuma .. jah tambah sayur @ kentang sikit dalam resepi ni .. sebabnya kalo makan tuna @ lauk aje .. mesti macam x puas sangat kot sbb xde sayur ... rasanya kalo nak letak sayur campur pun boleh jugak .. tapi jah tak campur sbb nanti kalo tengok ada sayur n kaler merah n hijau tu .. sah sah bebudak ni langsung xmau try nanti ...
soo bahannya ialah

TUNA PIE

6 biji telur
1 kotak cooking cream
1 buku 250g cheddar cheese (nak banyak pun boleh gak)
4 tin tuna chilli
3 atau 4 biji kentang (potong dadu)
3 labu bawang besar (potong dadu mcm inti karipap)
roti secukupnya untuk alas baking tray(di lenyek dengan rolling pin sampai nipis)
baking tray, sapu marjerin atau minyak zaitun (untuk elak melekat)

caranya
1. pecahkan telur n buang pusatnya (untuk elakkan bau hanyir)
2. campur cooking cream
3.Kacau rata .. dan masukkan semua bahan yang lain ..
 4. baking tray alaskan dengan roti .
5. tuangkan bahan inti tadi
6. Masakkan dlm oven, ikut korang nye setting la .. jah bakar dalam oven dapur gas aje .. soo main agak aje la .. dalam 45-50 minit .. cucuk ngan lidi. kalau x melekat atau di permukaan pie dah keperangan warnanya .. maksudnya dah masak la tu ...

fuuu bau dia sangat best ... telan air liur 2 -3 kali time tengah bakar tu ... sangat sedap kalo makan panas-panas. kepedasan tu ikut selera memasing la .. kalo nak makan ngan chilli flake pun ok gak ni. Jah x buat pedas sbb ada budak kecik 2 orang kat rumah tu.

ooow yer .. untuk kulit bawah tu ada beberapa versi ... yg Jah buat ni pakai roti sandwich aje. kalau nak pakai kulit pie yg original pun boleh ... atau korang leh gantikan ngan kulit popia (crunchy) .. atau mcm gambar kat atas sekali tu pakai lasagna .. yg ni keras sikit .. tapi sangat crunchy.. tambah lagi kalo kat sebelah tepi yg garing tu... tapi ada gak yg memang ada filling aje .. dia xde kulit luar tu .. soo terpulang pada selera memasing lah .. anyway .. x rugi mencuba ...

oo yeah .. rating resepi ni ... masa penyediaan sangat cepat dan ringkas .. semua main campak dalam satu bekas saja. x renyah pun ... cumanya nak tunggu 1 jam dalam oven je la .. maybe itu ikut tebal atau nipis pie yg korang buat tu la .. pandai pandai ejas timing n suhu lah yer ...  

selamat mencuba ye kengkawan.



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky