keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Jumaat, 10 Oktober 2014

Maaa Taroo Taroo ????

Isk isk iskk ...
suka noo ko tenung orang ekk ..
Tau dak .. sebenarnye aku memang tak suka bebeno kalo orang dok tenung kite ...
kang ada la pulak yang tersadung kaki laa ..
jenjalan terpeleot kaki laa ..
bawak barang .. time tu la nak tegolek lakk ...
time makan .. time tu laaa nak tumpah la pulakk
Time duduk .. rasa serba tak kena ..
Time tu la nak bebetulkan tudung (kot herot petod)
Time tu la nak check baju .. kot butang terbukak ...
iskk .. macam macam lahh
cuak weh .. cuak ..

Ada la pulak sorang ni dok tenung aku nak makan
tak selesa wehh .. ko nengok aku ambik lauk ko ke ape ?
atau ko nengok aku makan banyak mana sekali suap?
atau ko nengok aku makan cara cemana? sama je kot .. makan kot mulut ...
heee .. nengok aku baca doa ke tak ekk??
lom ada sejarah makan kot lobang idong (kecuali kalo ko sakit aaa)
oooo aku tau .. ko takde selera nak makan ekk ...
bila nengok aku makan ... jadi selera nak makan.. gituu?

takyah la tenung aku
sama je aku ngan ko pun
takde beza ape pun ..
kecuali.....
kalo ko rasa aku comel la sangat daripada ko
lebih cantik daripada ko
lebih gebu dari ko
lebih ..lebih ... lebih dari ko lah ....
hehehe

takpe la ...
tenung aje la ...
tapi ....
takyah mengata .. nanti tambah dosa ko
Takyah ikut kalo yg tak elok tu ...
tauuu ... tauuuu ....

note:

Hmmm ... paling aku perasan .. kalo time aku isik minyak kuda besi .. memang orang akan nengok je aku isi minyak tu ... kekadang sampai tak sedo aku tengok dia balik ... hehehe heran ekk apasal isi minyak moto banyak sangat ... atau .. fuuyowhhhhh .. minah rempit ... hehehhe brutal gituww?? .. heheh nengok la .. kalo kat bachok tu .. pakcik pakcik tu siap borak ngan aku lagik .. kat bando .. dia senyum je ... tak pun aku kenyit mate ... hik hik hik ....


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 29 September 2014

sekali dia cakap arab daaahh.....

Adududuuuu... nyanyi jap...
aku risau... semalam 1st class belajar bahasa arab. Aduh mak... otak aku yg lembab kah .. atau perkara biasa kah itu kalau kita rasa janggal n mcm blur blurrr utk kali pertama??

Mdm tu ckp bahasa arab... satu apa pun ana tak pahamm... ternganga n bunyi krik.. krikk... krikk aje lam otak aku. Adehhh....

betol la.. dah tua tua ni baru nak belajar... kena banyak usaha n kena banyak latihan. .. now... siapa leh tolong bagi tips kat jijah.. cemana cara nak belajar bahasa arab nih... ada 3 lagi kelas. Mampukan aku.... please siapa yg ada pengalaman n tips .. share sikit ngan jijah...

~ It'S OnLy Me ~
  Photobucket

Khamis, 21 Ogos 2014

Permainan dunia masa kini ...

Dalam Fb dah ada macam macam group kan ... tak cukup fb sekali ngan wassap ada group gak .. nak jengah selalu memang xde masa laa ... sesekali bila lapang .. dapat la jengah n baca post dalam tu..

semalam lepak atas katil ... selak selak page fb ... nampak la ada artikel yg marah pasal jual kucing .. dalam tu mcm mcm manusia ada ...


yang pencinta kucing .. memang la mati matian n semangat nak membeli n membela ... mahal ribu riban harga seko seko ... nengok baka pulak .. entah ... (aku x master dlm bab baka nih)

ada jugak yg memang udah keje nye meniaga kot ... heheh menternak kucin ada ke? udah di bagi kawen kawen .. beranak .. jual ... hmmm ...

ada gak jenis yg membangkang .. ade je tak kena .. itu salah .. ini salah ...

tak kurang yg tayang anak anak bulu dalam tu ... lovely wehhh ... hahah bab tayang nih .. ada gak aku kena setepek .. ye le silap gak aku .. nama pun memang group jual beli kucing .. memang nak meniaga je org org dalam tu ... tak tau lak depa x suka bersosial .. aku pi tayang anak bulu aku ..nahh kena sound ... terus aku kuar group tu (udah depa x suke) .. ni udah di invite balik .. aku masuk juga ler .. layankan je ...

kes semalam .. guna helah konon nak kasik kucing .. udahnye niat sebenonye nak menjual kucin tu haa .. salah paham ke .. atau taktik menjual .. idok le teman tau ...

ada pulak yg mengomen .. cara tak betol .. ada yang back up ... cara org tu salah .. x telus .. entah ape ape lagik ..

ape pun .. bagi aku .. bio la niat tu baik sikit .. bio telus .. nak jual semua main PM .. PM .. uish ... nak demand sape yg sanggup bayo banyak ke ape? bijok manusia sekarang maen duit ekk .. takut aku ... bab kena tipu dalam group tu .. boleh tahan gak kes nya .. macam macam

soo yg tak mampu macam aku ni .. yg x berapa nak koyoo .. ambik je kucing terbiar .. kekadang x sanggup nengok kucing tu kurus keding x cukup makan .. comot .. penuh penyakit .. iskk .. kesian wehh ..



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 12 Ogos 2014

takpe laaa ...


ye lah ... jumpe ngan aku dia takde masa ...
kalau ada projek mega ... sanggup je ...
takpe la ... 

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 11 Ogos 2014

Nasi Dagang wehh ..


Sabtu pagi ... tetiba jijah rasa nak makan nasik dagang sesangat ... tapi bila teringat nasik dagang yg jijah beli area banting tak berapa nak kick n x kena selera n plus nak nasik dagang gulai darat ikan tongkol tuu ... soo dengan sepenuh semangatnye jijah g pasar utk cari bahan ... disebabkan takde beras nasi dagang ... soo buat versi terengganu aje lah ... guna beras wangi n pulut

soo disebabkan tak pernah buat sebelum ni ... jijah google n terjumpa laa entry pasal nasi dagang ni ...  siap ada resepi lagi tu ... sooo sape sape yg nak try boleh follow the recipe k.

resepi-nasi-dagang-terengganu-turun-temurun (terima kasih tuan punya blog)

 cumanya gulai darat je jijah call ibu ... hehehe ... soo resepi gulai daratnye ...

gulai darat ikan tongkol ...

1 ekor ikan tongkol @ mackarel .. (rebus dengan asam keping n garam hingga rasa masam n masin sikit isinya)
santan
(asam keping )
Bahan blend
6 ulas bawang merah,
5 hiris halia,
2 hiris lengkuas,
cili kering - ikut pedas
1 sd teh ketumbar ...

masukkan bahan blend dalam periuk n santan masakkan sampai pecah minyak ... masukkan ikan rebus ...  oo yeah ... rasa dulu ikan rebus tadi .. kalo dah masin n masam sangat .. x perlu masuk garam n asam keping lagi dalam kuah tadi .. just masuk ikan n masak lagi sampai kuah pekat n nak kick lagi .. masukkan cili solok @ cili hijau ... done ...

takde la susah sangat ... cumanya sbb x pernah buat .. soo terhegeh hegeh nak siapkan satu satu tu ... n satu lagi ... bila dah lama tak masuk dapo ... skill semer dah hilang laaa ... x menjadi je masak .. lebih rasa laa ... lupe bahan laa ... adesss ....
 
Jijah pinjam gambar dari blog
http://fadzilahharon.blogspot.com/2012/01/nasi-dagang-mix.html .. tq :)
http://tgtourism-azwansalleh.blogspot.com/2010/09/chapitre57-nasi-dagang-terengganu.html


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 8 Ogos 2014

Salam sejahtera ke atas kamu ...

Salam n selamat pagi ....

berbeza betul kalau puasa di bulan Ramadhan dan puasa bulan2 yang lain ekk ...
semangat nak bangun sahur bulan Ramadhan lebih kuat ... kalo bulan lain .. berkokok berkali kali HP tu .. boleh lak tak dengar .. 

puasa 6 ni baru sempat buat 4 hari ... 2 hari bangun ... 2 hari miss ... tapi halamak aii ... ngantuk lebih ... drive nak g keje tu memanjang ripit je mata ... bawak macam orang mamai je .. adehhh ...

jijah sampai opis kul 7.30pg .. mesti tido dulu kejap .. uii .. nak buat kojo pun payah nak konsentret kalo mengantuk tahap dewa2.

tapi pagi ... baru nak lelap mata kat meja ... geng satu bilik masuk ... dengar dia ucap Assalamualaikum ... wahhhhh ... 1st time aku dengar dia bagi salam ... tu pun slow aje la ... agak ey dia ingat takde orang kot sbb bilik gelap ... selalunya memang dia menonong masuk gi tempat dia je .. kalau aku masuk bilik kasik salam pun .. dia wat derk je .. x jawab pun salam aku ... mmm lantak ko lah ...

kasik salam kan bagus .. mendoakan orang .. dan orang mendoakan kita balik ... takkan jatuhnye martabat kalo kita kasik salam kat orang dulu ye dak?? mmm .. 

hari ni hari ke 5 puasa ... ingatnye nak kasik abis terus ... direct seminggu ... tapi tengok la dulu cemana ... Sabtu Ahad ni takut anak anak buah ajak jenjalan ke ape ..

Insyaallah ... akan ku cuba menghabiskan semuanya .... 

 


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Khamis, 7 Ogos 2014

Negative feelings dan effectnya pada anda ..

Good Morning all ... harapnya korang semua selamat sihat n happy selalu ...

hari ni Jijah ok je ...happy dan tenang di waktu pagi ..... walau 2 3 hari lepas di landa ribut taufan tapi tu kejap je ... ye lah .. wat pe nak ribut hari hari kann... all negatives feeling should keep it deeply inside and lock it ... only for u and not others .. dan bukan untuk merosakkan mood sepanjang masa ... dan ingat ... jangan rosakkan mood orang lain juga k ...

sorang sahabat jijah pernah bercerita ... beliau baru selesai buat pembedahan untuk canser payu dara .. dan dalam masa yang sama .. ada problem and tekanan emosi .. n kata dia .. memang ada effect feeling negatif tu .. bertambah sakit jadinya ...

jijah pun pernah baca artikel mengenai topik negative feelings .. betul juga .. ada satu ketika .. waktu stress teramat dan semuanya tidak teratur .. badan jadi lemah n sakit .. mental pun sakit gak )tak tenang hidup jadinya) .. soo kalau nak tau lebih lanjut .. korang leh baca artikel tu kat link ni k ...

the-effects-of-negative-emotions-on-our-health

 Harapnya korang ok n ceria selalu .... Have a great day all ....



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky