keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Rabu, 9 Julai 2014

CHEE POP??

Situasi di pagi hari ...

Pak lah : woit ... pakai suar renang .. pagi pagi dah nak g kolam ke?
Aku : mana ada suar renang laa.. ni suar koreaaaa...
Pak lah : cettt koreaa.....
Syatrah : aaahahahahha ... Acik mie "CHEE POPPP"
Pak lah : aaahahahahaha ... K-pop la kakak...
Aku : aaahahahahah cheee pop dia kata kat aku ...
Faris .... aaahahaha acik mie ch33 pop... sambil cicah biskut lam air soya ...

Adehhhhh ... mcm mcm aaa anak buah aku ni ...


~ It'S OnLy Me ~
  Photobucket

Khamis, 3 Julai 2014

tak cukup ilmu di dada

semalam aku rasa sangat teruk ... tak pernah lagi dalam sejarah hidup aku selama ni kuar exxam cepat ... huuuu bukan aku sorang ... ramai gak class mate aku kuar awal ... aku kuar lahi 5 minit nak sampai masa yg di larang keluar (30 minit akhir) ... tunggu pun tak guna kalau aku tergaru garu nak menjawab soalan .... stress tetiba ... aku rasa aku dah baca banyak n hafal benda yg penting ... sekali keluar yg aku tak jangka langsung .... aduuuuuu ....

ambik ... nak sangat teruskan study dalam bidang yg bukan line aku ... hahaha .. ape daaa ..

tapi semalam aku rasa mamat yg duduk belah kanan aku tu lagi gabra kot ... start exam je dia dah balik balik kertas ... jawab kejap ... then balik balik kertas agi .. menggelisah abis je dia sepanjang exam .. menjawab tak jugak .... owhh .. aku takmo jadi cenggitu ....

esok satu paper lagi ... study jahhhhhhhhhh .. study .... masih ada masa ...


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Rabu, 2 Julai 2014

kerazzzz cik Jahhhh

Alamakkkkk... apa suda jadeyy???  Kemain lagi kunci alarm kul 3 pagi... ingat nak study.... hampeshhhh langsung tak sedoooo sampai ke suboh...
elok je alarm bunyi sekali teros bangkit... ingat kul 3... sekali kul 5 daaa... rasa senak otak kejap...
tah ape aku nak goreng petang karang ... cargas cik jahhhhh cargaaaaaassss..... time to sedut segala info yg ada.... wish me luck ...
k. Bye...


~ It'S OnLy Me ~
  Photobucket

Selasa, 1 Julai 2014

1st day puasa Kakak

Aku : Kakak puasa tak hari ni? ...
Syatrah : kakak puasa sampai kul 5 je ... 
Aku : laaaa kenapa sampai pukul 5 je? dah sikittt je lagi nak maghrib ...
Syatrah : Sikit je ke lagi????
Aku : Ye la ... pukul 5 dengan pukul 7 .. kan dah dekat ...
Syatrah : alaaaaaa .... kakak haus sangat ...
Aku : kakak main lari lari kat sekolah ekk ??
Syatrah : tak ..
Aku : Kawan kakak puasa tak ??
Syatrah : Kat sekolah tadi kawan kakak bawak keropok ... ustazah bagi ..
Aku : abis kakak makan ke?
Syatrah : Tak .... tapi kan cik miee ... 3 kali perut kakak bunyi bunyii ...
Aku : memang la ... sbb kita puasa .. kakak cuba bayangkan kalau orang yang langsung takde makanan .. hari hari dia tak dapat makan ... sbb tu kita kena bersyukur sebab Allah bagi kita makanan ... Esok kakak cuba lagi ok ...
 Syatrah : takpe .. takpe .. esok kakak cuba lagi ...
Aku : Kalau kakak rasa kakak tak tahan sangat .... kakak tido ek ...
Syatrah : Ok ....



Hehehe ... teringat masa aku kekecik ... pegi balik sekolah jalan kaki 30 minit ... haus koooo ... tambah bulan posa... panas lak tuuu  ... perghhhhhhhh .... bila pepetang aku cakap kat ibu aku tak tahan nak berbuka ... ibu mesti akan suruh aku tidur .... katanya ... sayang puasa ... dah dekat nak berbuka ... sikit je lagi ....

tak pun bila dah sejuk badan bila balik sekolah ... aku pasti akan mandi lelama .... takde la aku minum air paip tu .... tapi....  dapat basah lidah pun jadi lerrr ... tambah lak air paip kat umah aku dulu memang sejuk bedi 24 jammm .... fuuuhhh ... banyak syiok woooooooooo .... 



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 30 Jun 2014

Ada saja akalnya

Syatrah : acik mie ... kakak tak tau nak baca doa tidur .
Faris : bismillah aje lah ...
Syatrah : alaaa acik mie tolong ajarkann.. boleh la cik mieeeeee....
(Sah nak suh teman masuk bilik.. borak..cerita ceritu...sesi soal jawab... baca doa.. baru tido)
Aku : ye lah ...
Masuk bilik... baca doa round pertama .. semua diam... tetiba ...
Syatrah : cik mieeee... cik mie ngaji dah quran berapa?
Aku : dah habis dah ngaji.. tapi cik mie baca lagi ... Allah suka org yg mengaji.. kalau kita mengaji... rumah kita terang mcm bintang di langit ...
Faris : macam mana dia berkelip cik mie?
Aku : sbb kita mengaji la ..
Syatrah : cik mieee.. macam mana baca surah yasin?
Aku : (start baca yasin setakat aku hafal)
Syatrah : kenapa yasin panjang sangat?
Aku : memang laa... surah dia panjang ...
(SILENCE SEKEJAP)
Syatrah : Acik mieee... siapa pegang kunci kaabah?
Aku : ahli keluarga Nabi Muhammad ... Cucu cicit keturunan dia la ...
Syatrah : Siapa nama dia cik mie????
Aku : acik mie tak ingat nama dia...
Dah la... baca doa ... tido.. esok nak bangun sahur kann....
(Aduhh... soalan anak anak sekarang memang mencabar minda wehh)


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Ahad, 29 Jun 2014

bila kakak n adik bersahur

Syatrah : Acik mie ... esok boleh minum vitegen?
A.mie : Kan puasa... mana boleh makan dan minum... Ä·ejap lagi minum la terus...
Syatrah : tido?
A.mie : boleh...
Syatrah : korek hidung??
A.mie : ape daah korek hidung kena siang siang hari ... korek je la kejap lagi...
Syatrah n faris : gelak sakan...

Habis juga memasing sepinggan nasi ... tak tau la sekuat mana....

~ It'S OnLy Me ~
  Photobucket

Sabtu, 10 Mei 2014

Nasi Kerabu

Nasik kerabu ni memang nostalgia yg tak boleh lupa lah ... masa kekecik selalu ikut apak atau ibu gi cari daun kayu untuk ulam ulaman dia ... paling best kalo dapat daun serai kayu ... mm mano nak carik tengah bandar ni ... tadi kat pasar tani pun takde ulam ulam sangat ...

soo ni 1st time aku buat nasik kerabu ..kesnya sbb makan nasik kerabu beli yg tak berapa nak best .. tak puas la.. .. ni resepi dari Ibu .. main hentam je ..
ni tadi siang punya cerita ....


Untuk nasi .. biasa orang pakai bunga yg warna biru kat pagar tu .. bunga telang ke ape nama.. kalo tak pun .. cari pewarna biru .. suggestion aku ... plain rice pun ok ... kenyang gak ..

SERUNDING KELAPA
4-5 ekor ikan kembung (ikan lain pun boleh -mcm yg org buat kuah laksa tu)
1 biji kelapa parut putih
6 ulas bawang kecik india (yg merah)
1 cm halia
sedikit lada hitam biji (1/2 sudu teh)
garam, gula, asam keping
 CARA-CARA
1. Ikan yg dah dibersihkan - masuk dalam periuk yg dah alas dasarnya dengan lidi satay (utk elak melekat) .. susun ikan .. masuk garam kasar satu genggam .. asam keping 4-5 keping. tujuannya nak suruh ikan ni masam n masin .. masuk air sama paras dengan ikan..tutup periuk .. n rebus sampai ikan ni masak (ni jugak caranya untuk buat ikan rebus.. kalo makan ngan pulut pagi .. mak aii sedap weh .. lagi lama rebus lagi sedap.. tapi korang kena panaskan selalu waktu pagi n petang .. kalau ikan ni dah lembut sampai ke tulang .. boleh tos n simpan lam freezer. nak guna .. keluar n goreng ..tapi awas .. masa goreng ..confirm meletop.. soo takyah la beli ikan masam@kukus kat pasar-pasar yg cina selalu jual tu.. buat sendiri lagi mantop)
ok .. ikan dah masak .. keluarkan dan sejukkan sebelum korang "perisi" atau buang tulang temulang ..

2. Kelapa parut tu ... sangai@goreng tanpa minyak  sampai kekuningan sikit .. bila dah sejuk ..ramas ramaskan sikit kasik dia halus..( jgn kuning sangat macam nak buat kerisik tu pulak)

3. Bawang, halia n lada hitam.. tumbuk sampai halus (sila rajinkan diri anda utk menumbuk yer) bila halus .. masukkan isi ikan n tumbuk sikit kasik isi ikan pecah pecah sikit ..

4. bahan tumbuk, masuk dalam kelapa n gaul rata. perasakan dengan garam n sedikit gula . serunding ni boleh tahan 2-3 hari .. simpan lam peti sejuk ...

TUMIS BUDU
5-6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 hiris halia
5-6 tangkai cili kering (potong n rendam)
2 btg serai .. titikkan
 5-6 sudu budu@sos bilis
2 keping asam keping
sedikit manisan atau gula melaka
santan kelapa fresh @ kotak (1 biji/kotak)
minyak utk menumis

Caranya
 1. Bawang merah, putih, halia, cili - blend halus
2. Panaskan minyak masak 3 sudu makan n masukkan serai yg dah titik tadi sampai naik bau .. masukkan bahan blend n tumis sampai pecah minyak sikit.
3. bila dah pecah minyak.. masukkan santan, budu,asam keping,  gula melaka@ manisan (sikit jer beso ibu jari gitu) .. masak hingga pekat sedikit .. garam tak payah letak dah sbb budu tu memang dah masin.
tumis ni memang tak rasa budu sangat .. nak letak banyak pun boleh .. tapi masin melampau pulak .. soo agak agak la ek ..

 Ibu pernah juga buat versi lain ... bezanya ... serai tadi jgn titikkan ... tapi hiris halus halus dalam 4-5 batang serai besar.. kalau kecik .. tambah bilangan serai... halia pun nak extra... jgn ambik halia yg blen tadi .. nanti tak sedap lak .. halia tu hiris halus halus  mcm org nak tumis @ juliet ekk? senang cakap macam batang mancis la ... soo masa masak tu .. masukkan serai n halia tu sekali ... umis budu ni kalo orang tak lalu makan nasik .. ni je ubat dia .. kalo ngan nasik panas-panas berwap wap tu .. huu best (tangkap leles dah aku ni) .. haaa yg ni pun tahan lama juga .. simpan lam peti ais .. berapa lama?? heheh selagi tak abis .. kalo rasa nak simpan tempat sejuk beku pun boleh .. nak makan baru panaskan balik..

soo ulam ulamannya terpulang ... harini aku cuma ada ... kobis, petai, bunga kantan, kacang panjang, taugeh (mesti ada utk kerangupan yg sangat feeling) hehehe yg lelain pun boleh tambah .. apa saja ulaman yg ada .. hiris halus halus ... masa nak makan .. gaul sendiri lam pinggan ikut selera memasing ...

lauk pauk nya ... memacam.. paling best kalo ada ayam bakar, daging bakar, tak pun layan je ngan telur masin, keropok ikan ... atau kalo rajin .. buat ICT @ ikan celop tepong ...

hehehe ok .. itu saja ..selamat mencuba ...



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky