keep on moving babeh ...

Happy Browsing Allz .. click my nuff nuff too ok ;) ..and ... please come again next time ...P/S: Let me know if i forgot to follow u back ok ..

Sabtu, 25 Oktober 2014

kuih Mama

Sepagi pagi ni lepas subuh aku melayan encik google... hampa... tak jumpa apa yg aku cari...

mlm tadi aku mimpi arwah jiranku dulu masa kecik2. Emak kawan ku ini pandai buat kuih.. aku rasa aku pernah cerita pasal dia di blog 360 dulu... semer dah ilang..

soo acik ni rajin buat kuih... paling aku xleh lupa.. dia buat kerepek bawang dengan satu kuih ni... aku panggil kuih gulung.

Dalamnya inti kentang n scramble egg.. ada perasa lada hitam sikit.. kulitnya mcm kuih sardin gulung. Tapi lebih nipis..

sedapnya kuih tu kalau makan panas panas.. uiii teringat ingat ni.

Pernah aku mibtak resepi dari anaknye. Tapi malangnya.. sampai ke sudah takde. Agaknye dia sebok n terlupa aku request resepi kot.

Takpe lah. Takde rezeki nak makan kuih yg sedap sangat tu. Nak beli pun memang x pernah jumpa org buat kuih tu...

Alfatihah buat arwah mama kawanku ... moga tenang dan bahagia di sana... terima kasih juga menghadiahkan kenangan makanan yg sedap itu...

nota : feeling nak buat experiment kuih lak pagini...

Soo kalo korang tau apa nama kuih tu.. sila komen ekk... aku pun x berjaya mencari yg sama atau seangkatan dgnnya... frust aahhh...

~ It'S OnLy Me ~
  Photobucket

Jumaat, 24 Oktober 2014

Pandai dia jekk aku ekk


Sampai je kat rumah.. budak 2 org tengah makan kat dapo...

Acik mie : huiyooo makan ape tuuu
Kakak : biskut cicah milo..

Aku pun ambik kerusi duduk sebelah abang ...

Abang : cik miee... tengahari tadi makan besttt sangattt...
Acik Mie : ye ke? Makan ape yang best sangat tuuu?
Abang : makan nasik laaaaa....
Acik Mie : oo ye ke.. bapak masak ke beli?
Abang : bapak beli laaaa....

Diam seketika .....

Abang : cik miee. .. pizza hut sedap takkk???
Acik mie : sedap la... kalau nak makan .. kena simpan duit la.. nanti kita pergi makan pizza...
Abang : alaaaaaaa.... cik mie kan banyak duit...
Acik Mie : iskkk mana cik mie ada duit...
Abang : heee tak baik tipuuu ... abang tengok dalam tabung cik mie penuh duit... berat sangattttttt....
Acik Mie : Herkkkk..... ye ke?

Hadehhhh .... parahh anak buah aku sorang ni....
kejap je dah besoo bebudak ni ... rasa mcm semalam je dok pakai pampers ... heheh
 


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Jumaat, 10 Oktober 2014

Maaa Taroo Taroo ????

Isk isk iskk ...
suka noo ko tenung orang ekk ..
Tau dak .. sebenarnye aku memang tak suka bebeno kalo orang dok tenung kite ...
kang ada la pulak yang tersadung kaki laa ..
jenjalan terpeleot kaki laa ..
bawak barang .. time tu la nak tegolek lakk ...
time makan .. time tu laaa nak tumpah la pulakk
Time duduk .. rasa serba tak kena ..
Time tu la nak bebetulkan tudung (kot herot petod)
Time tu la nak check baju .. kot butang terbukak ...
iskk .. macam macam lahh
cuak weh .. cuak ..

Ada la pulak sorang ni dok tenung aku nak makan
tak selesa wehh .. ko nengok aku ambik lauk ko ke ape ?
atau ko nengok aku makan banyak mana sekali suap?
atau ko nengok aku makan cara cemana? sama je kot .. makan kot mulut ...
heee .. nengok aku baca doa ke tak ekk??
lom ada sejarah makan kot lobang idong (kecuali kalo ko sakit aaa)
oooo aku tau .. ko takde selera nak makan ekk ...
bila nengok aku makan ... jadi selera nak makan.. gituu?

takyah la tenung aku
sama je aku ngan ko pun
takde beza ape pun ..
kecuali.....
kalo ko rasa aku comel la sangat daripada ko
lebih cantik daripada ko
lebih gebu dari ko
lebih ..lebih ... lebih dari ko lah ....
hehehe

takpe la ...
tenung aje la ...
tapi ....
takyah mengata .. nanti tambah dosa ko
Takyah ikut kalo yg tak elok tu ...
tauuu ... tauuuu ....

note:

Hmmm ... paling aku perasan .. kalo time aku isik minyak kuda besi .. memang orang akan nengok je aku isi minyak tu ... kekadang sampai tak sedo aku tengok dia balik ... hehehe heran ekk apasal isi minyak moto banyak sangat ... atau .. fuuyowhhhhh .. minah rempit ... hehehhe brutal gituww?? .. heheh nengok la .. kalo kat bachok tu .. pakcik pakcik tu siap borak ngan aku lagik .. kat bando .. dia senyum je ... tak pun aku kenyit mate ... hik hik hik ....


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 29 September 2014

sekali dia cakap arab daaahh.....

Adududuuuu... nyanyi jap...
aku risau... semalam 1st class belajar bahasa arab. Aduh mak... otak aku yg lembab kah .. atau perkara biasa kah itu kalau kita rasa janggal n mcm blur blurrr utk kali pertama??

Mdm tu ckp bahasa arab... satu apa pun ana tak pahamm... ternganga n bunyi krik.. krikk... krikk aje lam otak aku. Adehhh....

betol la.. dah tua tua ni baru nak belajar... kena banyak usaha n kena banyak latihan. .. now... siapa leh tolong bagi tips kat jijah.. cemana cara nak belajar bahasa arab nih... ada 3 lagi kelas. Mampukan aku.... please siapa yg ada pengalaman n tips .. share sikit ngan jijah...

~ It'S OnLy Me ~
  Photobucket

Khamis, 21 Ogos 2014

Permainan dunia masa kini ...

Dalam Fb dah ada macam macam group kan ... tak cukup fb sekali ngan wassap ada group gak .. nak jengah selalu memang xde masa laa ... sesekali bila lapang .. dapat la jengah n baca post dalam tu..

semalam lepak atas katil ... selak selak page fb ... nampak la ada artikel yg marah pasal jual kucing .. dalam tu mcm mcm manusia ada ...


yang pencinta kucing .. memang la mati matian n semangat nak membeli n membela ... mahal ribu riban harga seko seko ... nengok baka pulak .. entah ... (aku x master dlm bab baka nih)

ada jugak yg memang udah keje nye meniaga kot ... heheh menternak kucin ada ke? udah di bagi kawen kawen .. beranak .. jual ... hmmm ...

ada gak jenis yg membangkang .. ade je tak kena .. itu salah .. ini salah ...

tak kurang yg tayang anak anak bulu dalam tu ... lovely wehhh ... hahah bab tayang nih .. ada gak aku kena setepek .. ye le silap gak aku .. nama pun memang group jual beli kucing .. memang nak meniaga je org org dalam tu ... tak tau lak depa x suka bersosial .. aku pi tayang anak bulu aku ..nahh kena sound ... terus aku kuar group tu (udah depa x suke) .. ni udah di invite balik .. aku masuk juga ler .. layankan je ...

kes semalam .. guna helah konon nak kasik kucing .. udahnye niat sebenonye nak menjual kucin tu haa .. salah paham ke .. atau taktik menjual .. idok le teman tau ...

ada pulak yg mengomen .. cara tak betol .. ada yang back up ... cara org tu salah .. x telus .. entah ape ape lagik ..

ape pun .. bagi aku .. bio la niat tu baik sikit .. bio telus .. nak jual semua main PM .. PM .. uish ... nak demand sape yg sanggup bayo banyak ke ape? bijok manusia sekarang maen duit ekk .. takut aku ... bab kena tipu dalam group tu .. boleh tahan gak kes nya .. macam macam

soo yg tak mampu macam aku ni .. yg x berapa nak koyoo .. ambik je kucing terbiar .. kekadang x sanggup nengok kucing tu kurus keding x cukup makan .. comot .. penuh penyakit .. iskk .. kesian wehh ..



~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Selasa, 12 Ogos 2014

takpe laaa ...


ye lah ... jumpe ngan aku dia takde masa ...
kalau ada projek mega ... sanggup je ...
takpe la ... 

~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

Isnin, 11 Ogos 2014

Nasi Dagang wehh ..


Sabtu pagi ... tetiba jijah rasa nak makan nasik dagang sesangat ... tapi bila teringat nasik dagang yg jijah beli area banting tak berapa nak kick n x kena selera n plus nak nasik dagang gulai darat ikan tongkol tuu ... soo dengan sepenuh semangatnye jijah g pasar utk cari bahan ... disebabkan takde beras nasi dagang ... soo buat versi terengganu aje lah ... guna beras wangi n pulut

soo disebabkan tak pernah buat sebelum ni ... jijah google n terjumpa laa entry pasal nasi dagang ni ...  siap ada resepi lagi tu ... sooo sape sape yg nak try boleh follow the recipe k.

resepi-nasi-dagang-terengganu-turun-temurun (terima kasih tuan punya blog)

 cumanya gulai darat je jijah call ibu ... hehehe ... soo resepi gulai daratnye ...

gulai darat ikan tongkol ...

1 ekor ikan tongkol @ mackarel .. (rebus dengan asam keping n garam hingga rasa masam n masin sikit isinya)
santan
(asam keping )
Bahan blend
6 ulas bawang merah,
5 hiris halia,
2 hiris lengkuas,
cili kering - ikut pedas
1 sd teh ketumbar ...

masukkan bahan blend dalam periuk n santan masakkan sampai pecah minyak ... masukkan ikan rebus ...  oo yeah ... rasa dulu ikan rebus tadi .. kalo dah masin n masam sangat .. x perlu masuk garam n asam keping lagi dalam kuah tadi .. just masuk ikan n masak lagi sampai kuah pekat n nak kick lagi .. masukkan cili solok @ cili hijau ... done ...

takde la susah sangat ... cumanya sbb x pernah buat .. soo terhegeh hegeh nak siapkan satu satu tu ... n satu lagi ... bila dah lama tak masuk dapo ... skill semer dah hilang laaa ... x menjadi je masak .. lebih rasa laa ... lupe bahan laa ... adesss ....
 
Jijah pinjam gambar dari blog
http://fadzilahharon.blogspot.com/2012/01/nasi-dagang-mix.html .. tq :)
http://tgtourism-azwansalleh.blogspot.com/2010/09/chapitre57-nasi-dagang-terengganu.html


~ It'S OnLy Me ~
 Photobucket

hmmm .. soo ...

Dah Follow Jijah ???

Dah Follow Jijah ???
har..har har ... sabo je laa serindit ni tauu ... dia cakap meh nak kasik jijah femess ... ramai follower dalam sekelip mata ...hahaha ni lah dia kasik ... ahaks ...lawak la ko serindit oittt ...tak tahann ... 30058 follower ...perghhhhh ... kejong Jijah japs ... ahaks .. thanks buddy ;) ..wink .. wink .. click je kat sebelah atas tu kalo nak follow ...

Jijah Ohh Jijah

Daisypath Anniversary tickers

Seiring & sejalan ...

Daisypath Anniversary tickers

Me & Vicky