Saja lah nak simpan resepi dekat sini. Next time nak masak leh rujuk balik.
Biasanya kalo makan nasi dagang. Memang sedap kalo makan dengan gulai ikan Aya atau ikan tongkol. Kalau x suka ikan tongkol, boleh juga gantikan dengan ikan tenggiri. Cara dia sama jugak. Cuma ikan tenggiri ni lembut sikit. Sama jugak dengan ikan tongkol yg atas belakang dia ada corak bulat2. Yg tu isi dia lembut.
1st.. Ikan yg dah basuh bersih kena rebus dulu dengan asam keping n garam plus letak air Agak2 sama paras dengan ikan tu. Biasanya aku akan rebus sampai isi ikan tu ada sedikit rasa masin n rasa masam. Tapi awass.. Jgn masin Sgt. X sedap nanti. Gulai ni utk 2 ekor ikan tongkol.
2nd kita buat bahan utk kuah dia.
Bahan kisar
Cili kering ikut kepedasan korang. Rebus n toskan
Bawang merah 20 ulas.
Bawang putih 7 ulas
Halia 3 cm
Lengkuas 3 cm
Kunyit 3 cm
Bahan rempah utk kisar halus (sangai dulu sampai naik bau.. Then baru blend)
Ketumbar 1 genggam
Jintan manis 1/2 sd makan
Jintan putih 1/2 sd makan
1. Lepas dah halus rempah n bahan kisar. Satu kan bahan n tumis sampai naik minyak.
2. Masukkan anggaran 1 mug air rebusan ikan.
3. Then masukkan ikan rebus tadi.
4. Masukkan 2 kotak Santan. N selebihnya masukkan air anggaran sampai tenggelam ikan.
Nota ; Kalau nak masukkan air rebusan ikan pun boleh. Tapi Hati2 dengan rasa masin n masam tu.
5. Masukkan gula atau manisan kerek atau gula melaka sedikit ejas ikut tahap yg korang suka. Aku letak 1\4 kerek manisan. Anggaran dlm 1 sd makan.
6. Ejas masin n masam. Biar gulai tadi menggelegak sekejap. Rasa dulu kuah tu. Baru ejas masam n masin ye.
7. Paling aku suka kalo letak lada solok yg kaler hijau cair tu. Tapi kat kl xde cili tu. Soo x letak atau ganti dengan cili api hijau pun OK.
Siap.... Selamat mencuba ekk
Tiada ulasan:
Catat Ulasan