Nasi dagang ada 2 versi. Ganu n klate. Bezanya guna beras apa aje...
Kalau klate.. Dia guna beras nasi dagang yg ada kaler merah tuu. Biasa kalo beli. Memang dia dah Siap2 campur. Cuma kekadang x best sbb kurang beras nasi dagang tu. Banyak beras putih2 je. N Hati2 juga sbb kadang2 beras dah bau hapak sbb lama sangat. Kalau hapak. X best Makan
Kalau ganu style dia guna campuran beras wangi n beras pulut. Ratio dia 3 beras wangi 1 beras pulut. Soo Pandai2 korang ejas laa kalo banyak sangat ke ape.
Lepas basuh bersih2. Korang rendam dulu beras tu. Biasanya sblm tido malam dah Siap2 rendam. Soo pagi2 bangun terus boleh kukus dah. Paling kurang pun dlm 1 atau 2 jam. Bukan apa. Kalau rendam dulu berasnya. Cepat sikit proses mengukus. Kalo idak. Lama juga nak tunggu beras kembang.
Sediakan bahan utk 'meng_arung' nasik dulu. Arung tu apa ek? Gaul lah.. Bila beras tu dah separuh masak. Kita keluarkan n arung dengan Santan.
Senang je nak masak Santan tu. 1 kotak Santan. 2 kotak air. Anggaran lah. Xmo cair sangat. Masukkan garam dlm 1 sudu teh. Halba 2 sd makan. Masak atas api sampai dia nak menggelegak. Then tutup api. Kalo korang masak banyak nasinya. Korang double laa atau Agak2 laaa nak buat banyak mana Santan ni. Kemasinan ni biar lebih sikit. Tapi jgn lebih masin gila.. Sebab masa gaul dengan nasi nanti takut terlebih masin pulak. Kalau nak letak daun pandan simpul pun boleh gak.. Kalo nak bg wangi nasi ya.
Bahan utk tabur masa arung nasi... Kena ada bawang merah dlm 10 biji n halia dlm 3 inci. Bawang n halia ni korang Agak2 laa banyak mana nak letak. Ada yg suka letak banyak. Ada yg sederhana. Tapi memang kena letak kalo nak sedap nasinya. Kalo x letak. Bukan nama nasi dagang tuuu. Bawang korang hiris2 nipis. Halia korang potong juliet atau halus2 mcm btg mancis tuu.. Letak tepi. Yg ni biasanya aku prepare masa tengah kukus nasi.
2nd. Korang boleh kukus beras tadi. Tapis air rendaman tu. Masukkan beras dlm tempat pengukus. Pastikan tengah2 dia korang buat lobang supaya wap boleh masuk. Kiranya beras tu nampak mcm bentuk donat la. Tengah2 ada lobang. Api kena besar supaya nasi dagang jadi cantik. Masa mengukus ni yg trick sikit. Agak2 lahh.. Rajin2 la ngintai. Set dlm 20 atau 30 minit. Then korang ngintai. Pastikan separuh masak atau ada mentah2 sikit lagi tu.. Dah boleh angkat n arung. Jgn lupa lapik daun pandan 4 5 helai kat bawah tuu supaya nasi jadi wangi.
3rd. Masa arung. Korang letak nasi tu dlm bekas besar. Tuang separuh Santan yg dah masak tadi. Then tabur bawang n halia hiris. Gaul rata2. Then masuk balik dlm pengukus.. Kukus utk kali ke 2. Kukus yg ini sekadar nak pastikan nasi dah bebetul masak.
4th bila dah masak. Keluarkan n arung sekali lg dengan balance Santan tadi. Santan ni sikit pun xpe. X sebanyak masa arung tadi k. Then pindahkan nasi korang ni dlm bekas thermos panas kee atau periuk nasi ke. Mmm kalo dlm thermos. Jgn tutup rapat sangat. Nanti nasinye kembang terlebih sebab wap air n kepanasan terkurung tu buat nasi tu lg kembang.
Selamat mencuba ekk
Tiada ulasan:
Catat Ulasan